
Uleiul de negrilica, cunoscut si drept ulei de chimen negru, este extras din semintele de Nigella sativa, o specie utilizata de secole in medicina traditionala datorita potentialului sau terapeutic. Acest tip de ulei a fost studiat intens datorita compozitiei sale bogate in compusi bioactivi, cum ar fi cei cu potential antioxidant si antiinflamator, care contribuie la o gama variata de beneficii pentru sanatate. In mod special, de-a lungul timpului s-a folosit ulei de negrilica mai ales pentru proprietatile sale imunomodulatoare, antimicrobiene si chiar anticancerigene, fiind adaugat atat in suplimente alimentare, cat si in produse cosmetice destinate infrumusetarii si sanatatii pielii.
Ulei de negrilica – beneficii
Procesul prin care se obtine ulei de negrilica (ulei de chimen negru) presupune presarea la rece a semintelor, care permite extragerea unui ulei esential bogat in substante active. Acest extract contine o combinatie speciala de acizi grasi esentiali, antioxidanti naturali si compusi bioactivi care contribuie la gama variata de beneficii si efecte terapeutice. Principalii constituienti ce pot fi gasiti in ulei de negrilica sunt:
-
Timochinona: principalul compus activ din ulei de negrilica, care are efecte antiinflamatorii si antioxidante semnificative;
-
Compusi fenolici: carvacrolul, timohidrochinona, cu efecte antimicrobiene semnificative;
-
Acizi grasi esentiali: in special acidul linoleic si acidul oleic, care sustin sanatatea inimii si, de asemenea, functia cerebrala;
-
Vitamine si minerale: in ulei de negrilica se gasesc si vitamine precum vitamina B si E, dar si minerale esentiale, inclusiv zinc, calciu, fier, cu beneficii semnificative pentru sustinerea si promovarea sanatatii.
Datorita continutului complex in compusi fitochimici cu potential terapeutic, consumul de ulei de negrilica prezinta foarte multe beneficii pentru sanatate. Studiile clinice si de laborator care au fost efectuate de-a lungul timpului au identificat mai multe efecte benefice ale acestui tip de ulei asupra sanatatii umane. Despre aceste efecte vom vorbi in randurile urmatoare.
Are proprietati antioxidante si antiinflamatorii
Compusii din ulei de negrilica au un puternic efect antioxidant, in special timochinona, alaturi de alti compusi fenolici. Acesti antioxidanti naturali protejeaza celulele de stresul oxidativ care este toxic pentru celule, si in acest mod contribuie la reducerea riscului de boli cronice, cum ar cancerul si bolile cardiovasculare. Studiile au demonstrat ca timochinona din ulei de negrilica moduleaza raspunsul inflamator si reduce nivelul citokinelor proinflamatorii, cum ar fi TNF-α si IL-1, IL-6, motiv pentru care are potential terapeutic in afectiunile inflamatorii cronice.
Sprijina sistemul imunitar
Timochinona din ulei de negrilica are si actiune imunomodulatoare, sustinand astfel raspunsul imun. Timochinona stimuleaza activitatea celulelor implicate in imunitate si imbunatateste prin acest proces raspunsul organismului la infectii bacteriene, virale si fungice. De exemplu, a fost observat faptul ca administrarea de ulei de negrilica in caz de raceala sau gripa poate contribui la reducerea severitatii simptomelor si are beneficii in accelerarea recuperarii dupa boala.
Are efecte antimicrobiene si antiparazitare
Uleiul de negrilica are activitate antimicrobiana dovedita impotriva mai multor agenti patogeni. Studiile au aratat eficacitatea sa impotriva anumitor specii de bacterii gram-pozitive si negative, precum si impotriva anumitor specii de fungi si paraziti. Efectul antimicrobian se datoreaza in special timochinonei care se gaseste in ulei de negrilica, care are capacitatea de a distruge si de a penetra membrana celulara a microorganismelor. Prin urmare, este recomandat consumul de ulei de negrilica in cazul infectiilor bacteriene de orice tip. Poate fi aplicat si pe piele, dar prin distilare cu ulei purtator, pentru a ameliora si trata infectiile cutanate, cum ar fi acneea.
Sustine sanatatea inimii
Datorita compozitiei sale in acizi grasi esential, uleiul de negrilica sustine sanatatea inimii prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride din sange. Studiile pe animale care au fost tratate cu ulei de negrilica si observatiile clinice sugereaza ca timochinona prezinta beneficii si in ceea ce priveste ameliorarea hipertensiunii, prin imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange si, astfel, reducerea tensiunii arteriale crescute. Aceste beneficii se asociaza cu utilizarea prelungita.
Are efecte anticancerigene
Timochinona din ulei de negrilica a fost studiata si pentru potentialul sau anticancerigen. Chiar daca este vorba despre concentratii mari ale acestui compus, s-a observat ca are capacitatea de a induce apoptoza (moartea celulara programata) si de a inhiba proliferarea celulara (inmultirea excesiva) in diverse tipuri de cancer, inclusiv cel de san, colon si pancreas. Efectele acestea se asociaza in special cu capacitatea timochinonei din ulei de negrilica de a inhiba factorii care au rol in cresterea tumorala si procesul de angiogeneza (formarea vaselor de sange la nivelul unei formatiuni tumorale).
Sustine sanatatea respiratorie
Se poate folosi ulei de negrilica pentru inhalare sau pentru aplicare topica, observandu-se ca ar putea ajuta la reducerea simptomelor respiratorii, in special in cazul astmului si bronsitei. Acest efect se datoreaza compusilor antiinflamatori care pot reduce contractiile bronsice excesive, iar in acest mod este facilitata respiratie. De asemenea, inhalarea de ulei de negrilica poate reduce si inflamatia localizata la nivelul cailor respiratorii superioare.

Ulei de chimen negru (negrilica) – modalitati de utilizare
Exista mai multe moduri in care se poate folosi ulei de negrilica, cum ar fi:
Supliment oral
Sub forma de capsule cu ulei de negrilica, doza recomandata variind in functie de scopul pentru care se administreaza. De obicei, doza este de aproximativ 500-1000 miligrame de ulei zilnic. Totusi, este recomandat ca administrarea orala sa fie facuta sub supravegherea medicului, mai ales pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice.
Aplicare topica
Poate fi folosit ulei de negrilica si prin aplicare directa pe piele, in cadrul anumitor afectiuni de natura dermatologica, cum ar fi acneea, psoriazisul, dermatita si eczema. Datorita proprietatilor antimicrobiene si antiinflamatorii, are beneficii in reducerea inflamatiei, rosetii pielii, calmarea acesteia. Uleiul poate fi folosit si pentru masaj, amestecat cu alte uleiuri esentiale, fiind benefic in relaxarea musculaturii si stimularea circulatiei periferice.
Aplicarea de ulei de negrilica pe scalp poate contribui la reducerea caderii parului si poate ajuta la mentinerea sanatatii acestuia, datorita efectelor sale antimicrobiene. Este recomandat, totusi, sa se amestece ulei de negrilica cu alt ulei de baza, cum ar fi cel de cocos, iar ulterior se maseaza pe scalp si se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute inainte de a-l clati. Aceste beneficii se fac resimtite daca se foloseste pentru o perioada mai lunga de timp, insa nu in fiecare zi.
Inhalare
Se poate adauga ulei de negrilica in apa fierbinte pentru a inhala aburii, ameliorand simptomele respiratorii. Aceasta metoda este eficienta pentru persoane cu astm sau alte afectiuni respiratorii intrucat timochinona ajuta la reducerea inflamatiei bronsice si usurarea respiratiei, cu beneficii resimtite imediat.
Ulei de negrilica – contraindicatii si reactii adverse
In general, uleiul de negrilica este sigur pentru utilizare. Totusi, ar trebui sa se aiba in vedere:
-
Posibile reactii alergice: iritatii cutanate, mancarime, eruptii (se recomanda sa se faca testul de toleranta cutanata inainte de aplicarea extinsa a uleiului pe piele);
-
Posibile interactiuni medicamentoase: anticoagulante, antihipertensive, imunosupresoare;
-
Utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii ar trebui sa se faca doar la recomandarile medicului;
-
Persoanele cu sensibilitate gastrointestinala ar trebui sa inceapa cu doze mici, pentru a testa toleranta la acest compus.
Surse:
https://link.springer.com/article/10.1007/s13659-018-0190-x
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6328425/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9548277/
https://www.rxlist.com/supplements/caraway.htm
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-204/caraway
https://www.healthline.com/nutrition/caraway