Ulei de luminita noptii – beneficii si utilizari

Ulei de luminita noptii – beneficii si utilizari Ulei de luminita noptii – beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 11 ianuarie 2024

Oenothera biennis, cunoscuta sub numele de luminita noptii, este o planta originara din Statele Unite ale Americii. Florile sale galbene se deschid la apusul soarelui. Uleiul din semintele sale contine acizi grasi omega-6.

Uleiul de luminita noptii contine acid gamma-linolenic (GLA). GLA este un acid gras esential omega-6 cu efecte antiinflamatorii in organism. Oamenii folosesc uleiul de luminita noptii pentru sindromul premenstrual (PMS), simptomele menopauzei, artrita, colesterolul crescut, acnee si multe alte tulburari, dar nu exista dovezi stiintifice solide pentru a sustine aceste utilizari.

Nu confundati uleiul de luminita noptii cu alte plante sau uleiuri care sunt surse de GLA si acizi grasi omega-6, cum ar fi coacazele negre, borago si uleiul de seminte de in.

Beneficiile uleiului de luminita noptii constau in combarea inflamatiei si durerii, acesta ajutand in conditii de sanatate specific feminine, cum ar fi simptomele de menopauza. Cu toate ca este folosit frecvent ca remediu natural, cercetarile nu sustin utilizarea uleiului de luminita noptii ca tratament pentru orice afectiune medicala.

Uleiul de luminita noptii este extras din semintele plantei Oenothera biennis, originara din America de Nord si America de Sud. Numele sau provine de la florile sale galbene, care infloresc seara. Uleiul contine acid linoleic, acid gamma-linolenic (GLA) si alti acizi grasi omega-6.

Acest articol exploreaza cercetarile referitoare la uleiul de luminita noptii, pentru ce este in mod obisnuit utilizat si potentialele sale efecte secundare. Veti afla, de asemenea, despre dozele care se prescriu de obicei pentru uleiul de luminita noptii si despre modul in care sa depozitati produsele in conditii de siguranta.


Ulei de luminita noptii, beneficii

Utilizarea suplimentelor ar trebui sa fie individualizata si sa fie avizata de un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un nutritionist, farmacist sau medic.

Uleiul de luminita noptii a fost in mare parte studiat pentru proprietatile pe care le exercita in cazul femeilor. De exemplu, a fost analizat in cazul afectiunilor legate de menstruatie si menopauza, cum ar fi durerea ciclica de la nivelul sanului, sindromul premenstrual (PMS), bufeurile si osteoporoza. Uleiul de luminita noptii a fost, de asemenea, studiat pentru tratarea afectiunilor pielii si a celor inflamatorii.

Modul in care actioneaza uleiul de luminita noptii nu este inca inteles. Unele cercetari au sugerat ca unele componente chimice din uleiul extras din seminte sunt elementele-cheie pentru beneficiile sale. In mod specific, acidul gamma-linolenic (GLA), un acid gras omega-6, este considerat a oferi o serie de beneficii.

Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, ce are in compozitie 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12.

  • Reducerea durerilor menstruale

Se considera ca uleiul de luminita noptii ajuta in caz de menstruatie sau alte probleme asociate dereglarilor hormonale. Unele studii au investigat cum uleiul de luminita noptii ar putea benefic pacientelor care se confrunta cu dureri menstruale.

  • Durerea ciclica de la nivelul sanului

Uleiul de luminita noptii a fost studiat ca modalitate de tratare a durerii aparute la nivelul sanului, asociata cu ciclul menstrual (in general, cu aproximativ o saptamana inainte de menstruatie).

  • Sindromul premenstrual (PMS)

Uleiul de luminita noptii a fost studiat pentru tratarea PMS, un grup comun de simptome legate de ciclul menstrual. O revizuire a cercetarilor a evidentiat o scadere semnificativa a severitatii PMS in studiile care au comparat uleiul de luminita noptii cu un placebo.

  • Perimenopauza si menopauza

Uleiul de luminita noptii a fost studiat pentru tratarea bufeurilor din perimenopauza. Rezultatele au variat, asa ca sunt necesare mai multe studii pentru a-i valida eficacitatea in astfel de tulburari.

  • Imbunatatirea sanatatii osoase

Cercetatorii au fost interesati de posibila legatura dintre grasimile nesaturate si un risc redus de osteoporoza. Rezultatele studiilor variaza, deci este nevoie de cercetari suplimentare pentru a stabili daca uleiul de luminita noptii poate influenta sanatatea oaselor.

  • Tratarea afectiunilor dermatologice

Uleiul de luminita noptii este bogat in acizi grasi esentiali, in special acidul gamma-linoleic (GLA), care are proprietati antiinflamatorii si poate fi benefic in tratarea unor afectiuni dermatologice. Cu toate acestea, este important sa consultati un dermatolog sau un profesionist inainte de a incepe un astfel de tratament.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare, un ser indicat ca tratament intensiv, pentru a contracara hipercromiile localizate. Formulat cu ingrediente active cu actiune antipete, (Butyl Resorcinol, vitaminele C si PP cu Tehnologie Inalta, Tetrapeptide-30) si imbogatit cu AHA din fructe, favorizeaza eliminarea celulelor puternic pigmentate.

Iata cateva afectiuni dermatologice pentru care uleiul de luminita a noptii poate fi considerat un tratament complementar:

Eczema:

Uleiul de luminita noptii poate ajuta la reducerea inflamatiei si a mancarimilor asociate cu eczema.

Psoriazis:

GLA din uleiul de luminita noptii poate avea efecte antiinflamatorii care sa ajute la ameliorarea simptomelor de psoriazis.

Acnee:

Uleiul de luminita noptii poate regla productia de sebum si reduce inflamatia, fiind benefic pentru unele tipuri de acnee.

Dermatita seboreica:

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, uleiul de luminita noptii poate ajuta la gestionarea dermatitei seboreice, care poate afecta scalpul si alte zone ale corpului.

Imbatranirea pielii:

Uleiul de luminita noptii poate fi utilizat pentru a hidrata si hrani pielea, ajutand la reducerea ridurilor si a semnelor de imbatranire.

Dermatita atopica:

Unele studii sugereaza ca uleiul de luminita noptii poate fi benefic in gestionarea simptomelor dermatitei atopice.

Este important sa retineti ca fiecare persoana poate reactiona diferit la tratamente si ca este necesara o abordare personalizata. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca utilizati un produs de calitate si sa respectati indicatiile dermatologului sau farmacistului. Uleiul de luminita noptii poate fi aplicat local pe piele sau administrat oral sub forma de supliment, in functie de recomandarile medicului.

Ce sunt efectele secundare ale uleiului de luminita a noptii?

Nu exista prea multe cercetari referitoare la siguranta pe termen lung a uleiului de luminita noptii. Studiile mai scurte au evidentiat anumite efecte secundare.

Efecte secundare comune

Uleiul de luminita noptii poate cauza efecte secundare precum:

  • disconfort stomacal;
  • balonare;
  • dureri de cap;
  • greturi si modificari ale perceptiei gustului;
  • diaree;
  • convulsii.

Majoritatea efectelor secundare sunt usoare si se amelioreaza de la sine odata cu intreruperea administrarii.

Efecte secundare grave

Informatii privind efectele secundare grave ale utilizarii uleiului de luminita noptii sunt limitate. Este posibil ca unele persoane sa se confrunte cu efecte secundare grave in urma administrarii unui supliment cu ulei de luminita noptii.

Daca folositi ulei de luminita a noptii si prezentati semne ale unei reactii alergice severe, cum ar fi urticarie, crampe si diaree, sunati la numarul de urgenta sau mergeti la camera de garda.

Precautii

Uleiul de luminita noptii trebuie utilizat cu atentie in cazul anumitor afectiuni. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a incepe sa folositi un supliment, chiar este vorba despre unul disponibil fara prescriptie medicala.

Uleiul de luminita noptii poate creste riscul de hemoragie. Daca aveti o tulburare de sangerare, fiti foarte atenti daca utilizati ulei de luminita noptii.

Daca urmeaza sa treceti printr-o interventie chirurgicala, medicul poate dori sa opriti administrarea uleiului de luminita noptii. Orice medicament sau planta care afecteaza coagularea sangelui sau creste riscul de sangerare ar trebui sa nu mai fie administrat cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala. Intrebati medicul daca nu sunteti siguri cand trebuie sa opriti administrarea medicatiei sau suplimentelor inainte de operatie.

Desi exista un studiu in curs privind uleiul de luminita noptii pentru inducerea travaliului in timpul sarcinii, nu exista inca suficiente dovezi pentru a face o recomandare. Discutati intotdeauna cu medicul despre administrarea oricarui tip de supliment in timpul sarcinii.

De asemenea, nu este clar daca uleiul de luminita noptii este sigur in perioada alaptarii.

Este important sa informati intotdeauna mediciiul despre toate suplimentele pe care le luati. Astfel, specialistul se poate asigura ca acestea nu interactioneaza cu alte tratamente sau tulburari pe care este posibil sa le aveti.

Surse:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1006/evening-primrose-oil

https://www.healthline.com/health/evening-primrose-oil#uses

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-evening-primrose-oil-89561

 

Farmacistul Catena va recomanda: