Ulei de krill – proprietati antioxidante si beneficii pentru organism

Ulei de krill – proprietati antioxidante si beneficii pentru organism Ulei de krill – proprietati antioxidante si beneficii pentru organism

Ultima actualizare: 29 mai 2024

ulei-de-krill

Daca sunteti in cautarea unei surse bogate in acizi grasi Omega-3 si substante antioxidante, uleiul de krill ar putea fi o alegere cum nu se poate mai potrivita. Este vorba de un supliment alimentar recomandat pentru a completa o alimentatie cu un aport mai redus din astfel de elemente nutritive, iar pe parcursul acestui material veti putea afla toate beneficiile pe care le aduce.

Totodata, va vom explica ce este uleiul de krill, ce proprietati are si cum se administreaza pentru a-i pune in valoare toate beneficiile.


Ce este uleiul de krill

Uleiul de krill face parte din categoria suplimentelor alimentare, fiind un extract obtinut dintr-un crustaceu de mici dimensiuni care traieste in apele oceanelor si poarta denumirea de krill. In mod natural, acest crustaceu constituie una din principalele surse de hrana pentru balene, pinguini si alte vietuitoare marine, fiind totodata si un ingredient des intalnit in bucataria japoneza.

Exista mai multe specii de astfel de crustacee, insa uleiul de krill se fabrica in special din cele apartinand speciei Euphausia superba, care populeaza apele din zona arctica. Prin urmare, uleiul de krill se obtine preponderent din crustacee provenite Oceanul Antarctic, unde acestea sunt prezente in numar mare, iar pescuitul nu afecteaza ecosistemul.

Ce contine uleiul de krill

Asa cum spuneam, uleiul de krill este o sursa buna de acizi grasi Omega-3 – mai precis, de acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA) –, iar pe langa acestia mai contine si fosfolipide derivate din acizi grasi. Din aceasta categorie se remarca in mod special colina si fosfatidilcolina, supranumita si „lecitina marina”.

Din punct de vedere al compozitiei, uleiul de krill se aseamana cu uleiul de peste, insa intre cele doua suplimente exista totusi o mare diferenta ce costa in faptul ca uleiul de krill contine cantitati mai mari de acizi grasi Omega-3, fosfolipide si substante antioxidante, fiind totodata mai usor absorbit de organism. Astfel se explica si diferenta de pret dintre cele categorii de produse oarecum similare, uleiul de krill fiind in general mai scump decat cel din peste.

Ce proprietati are uleiul de krill

Uleiul de krill este renumit in primul rand datorita proprietatilor antioxidante care protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi. Acestia sunt niste compusi nocivi care se formeaza sau patrund in organism, iar daca depasesc un anumit nivel intra in reactie cu celulele, carora le modifica structura. Procesul se numeste stres oxidativ si este cat se poate de nociv pentru organism, intrucat celulele cu structura modificata se multiplica dand nastere altor celule cu structura anormala si astfel pot aparea diferite forme de cancer sau alte afectiuni cronice.

Datorita proprietatilor sale antioxidante, uleiul de krill neutralizeaza radicalii liberi, contribuind astfel la mentinerea acestora la un nivel ce poate fi controlat de sistemul imunitar pentru a preveni stresul oxidativ si toate problemele asociate acestuia.

In acelasi timp, uleiul de krill stimuleaza sistemul imunitar si intareste capacitatea naturala de a aparare a organismului.

Mai trebuie precizat efectul antiinflamator si analgezic pe care il are administrarea de ulei de krill, precum si protectia pe care o asigura ficatului, sistemului cardiovascular si sistemului nervos.

Care sunt beneficiile consumului de ulei de krill

Datorita proprietatilor pe care tocmai le-am trecut in revista, uleiul de krill aduce o serie de beneficii pentru organism, facandu-l mai rezistent in fata bolilor si imbunatatindu-i functiile vitale.

  • Prevenirea afectiunilor cardiovasculare

Acizii grasi Omega-3 pe care uleiul de krill ii contine din abundenta au contributie semnificativa la reducerea nivelului de colesterol LDL, numit si „colesterol rau” pentru ca sta la baza hipertensiunii arteriale si a tuturor problemelor cardiovasculare pe care aceasta le poate genera si totodata poate provoca infarct sau accident vascular cerebral.

Acizii grasi Omega-3 contribuie la formarea unui alt tip de colesterol (HDL) care previne hipertensiunea si evenimentele cardiovasculare amintite mai devreme, prin faptul ca elimina din sange colesterolul rau acumulat in exces si impiedica astfel depunerea acestuia in interiorul vaselor de sange.

ulei-krill

  • Ameliorarea durerilor articulare

Uleiul de krill este si un bun remediu pentru persoanele care sufera de artrita, o afectiune inflamatorie care se manifesta la nivelul articulatiilor. Din cauza inflamatiilor, articulatiile devin rigide si dureroase, ceea ce provoaca mult disconfort si totodata afecteaza mobilitatea.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, uleiul de krill reduce inflamatiile articulare, iar in acest fel amelioreaza durerile cu care se confrunta pacientii care sufera de astfel de afectiuni. Totodata, prin reducerea inflamatiei se reduce si rigiditatea articulatiilor, iar pacientilor le este mai usor sa se miste, ceea ce inseamna o imbunatatire a calitatii vietii.

  • Protejarea ficatului

Suplimentele cu ulei de krill incluse in alimentatie imbunatatesc si metabolismul grasimilor, usurand astfel sarcina ficatului si prevenind aparitia steatozei hepatice – afectiune caracterizata prin acumularea unei cantitati mari de grasime in ficat. In acelasi timp, substantele antioxidante protejeaza ficatul impotriva stresului oxidativ, in conditiile in care acesta este unul din organele cele mai expuse actiunii radicalilor liberi.

  • Prevenirea bolilor cronice

Ramanem la actiunea antioxidanta pe care o exercita uleiul de krill, intrucat datorita acesteia este protejat atat ficatul, cat si celelalte organe. Stresul oxidativ poate duce in timp la slabirea prematura a capacitatii acestor organe si la afectarea functiilor acestora. Astfel apar unele boli cronice hepatice, renale, cardiovasculare, pulmonare, neuronale sau metabolice, care au la baza stresul oxidativ generat de radicalii liberi in exces. De asemenea, radicalii liberi pot fi responsabili si de aparitia unor tipuri de tumori canceroase, care iau nastere din celule cu structura modificata in urma stresului oxidativ.

Prin faptul ca neutralizeaza eficient radicalii liberi, uleiul de krill previne stresul oxidativ, implicit bolile cronice pe care acesta le poate provoca.

Cum se administreaza uleiul de krill

Uleiul de krill este disponibil in general sub forma de capsule care contin doze diferite, iar acesta este un detaliu important de care trebuie se tina cont. Doza zilnica recomandata variaza de la 300 de miligrame pana la 4 grame, in functie de necesitatile fiecaruia, iar pentru a afla care este doza optima in cazul dumneavoastra este recomandat sa discutati in prealabil cu un medic. In functie de necesitati, puteti alege un produs care contine o doza mai mare sau mai mica de ulei de krill, care se administreaza respectand intocmai indicatiile de pe prospect.

O cura intensiva cu ulei de krill trebuie sa dureze intre 4 si 6 luni, dupa cum va recomanda medicul, insa acest supliment poate fi administrat si zilnic, pentru un aport optim de acizi grasi Omega-3 si substante antioxidante. In cazul administrarii zilnice, doza recomandata poate fi cuprinsa intre 250 si 500 de miligrame, in timp ce in curele intensive se pot administra si doze mai mari, insa pe o perioada limitata.

Administrarea in exces poate determina cateva efecte secundare neplacute, precum diaree, stari de greata, balonare, arsuri gastrice, scaderea poftei de mancare si disconfort abdominal.

Desi este un produs considerat sigur, uleiul de krill ar trebui evitat de persoanele cu alergie la crustacee sau cu anumite intolerante alimentare legate de consumul de crustacee ori fructe de mare, intrucat poate provoca reactii adverse. De asemenea, persoanele care sufera de afectiuni hematologice sau care se afla sub tratament cu anticoagulante trebuie sa discute cu medicul despre oportunitatea administrarii uleiului de krill, intrucat acesta poate influenta procesul de coagulare a sangelui.

Nu in ultimul rand, uleiul de krill nu trebuie sa inlocuiasca alimentele care contin la randul lor acizi grasi Omega-3 si antioxidanti, ci doar sa vina in completarea unei diete echilibrate, cu un aport suplimentar de astfel de substante.