Diabetul este o afectiune care implica acumularea unui exces de glucoza (un tip de zahar) in sange. Treptat, nivelurile ridicate ale glucozei din sange pot afecta organele corpului, astfel aparand complicatiile diabetului. Pe termen lung, posibilele efecte constau in deteriorarea vaselor de sange, ceea ce poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau probleme cu rinichii, ochii, gingiile, picioarele si nervii.
Din fericire, exista mai multe masuri pe care le puteti adopta pentru a reduce riscul de a dezvolta complicatiile mai sus mentionate.
Complicatiile diabetului – cauze
Cand nivelul zaharului din sange se mentine mult timp la un nivel ridicat, vasele de sange pot fi grav afectate, sangele nemaiputand sa circule normal catre tesuturi. Din acest motiv, nici nervii nu vor mai functiona corespunzator. Odata ce vasele de sange si nervii dintr-o parte a corpului se deterioreaza, creste riscul ca aceasta problema sa se generalizeze in tot organismul si, uite asa, daca picioarele sunt afectate, pot aparea de exemplu afectiuni grave ale inimii.
S-a descoperit ca cu cat nivelul hemoglobinei glicate (GHb) este mai ridicat, cu atat riscati sa dezvoltati complicatiile diabetului. Aceasta se produce in momentul in care glucoza se ataseaza la celulele sangvine si incepe sa se acumuleze in sange. Nivelul de GHb se masoara printr-o analiza de sange care arata nivelul mediu al zaharului din sange in ultimele 3 luni. Un nivel de GHb ridicat sugereaza ca aveti prea mult zahar in sange. Din pacate, chiar si un nivel de GHb doar usor ridicat creste riscul sa va confruntati cu complicatiile diabetului.
Nivelul glicemiei nu reprezinta insa singura problema. Hipertensiunea arteriala, fumatul si nivelul marit al grasimilor din sange (colesterolul) pot la randul lor sa va deterioreze vasele de sange si sa va expuna la si mai mult riscuri.
Complicatiile diabetului – tipuri
Complicatiile diabetului zaharat pot fi de 2 tipuri: cele grave care se acumuleaza in timp, numite complicatii cronice, si cele care pot aparea oricand, numite complicatii acute.
Complicatiile cronice ale diabetului
Complicatiile cronice ale diabetului sunt probleme care se pot dezvolta treptat, putand cauza daune grave daca nu sunt tratate si tinute sub control.
Afectiuni oculare (retinopatie)
Unii pacienti cu diabet dezvolta retinopatie diabetica, aceasta fiind una dintre complicatiile diabetului care le poate afecta vederea. Daca retinopatia este depistata la timp, de obicei in urma unui control oftalmologic, boala oculara poate fi tratata si se poate preveni pierderea vederii.
Pentru a va proteja vederea pe termen lung, trebuie sa mergeti insa la oftalmolog cel putin o data pe an.
Afectiuni dermatologice si piciorul diabetic
Aproximativ o treime dintre persoanele cu diabet dezvolta la un moment dat o afectiune dermatologica. Nivelurile ridicate de glucoza din sange creeaza un teren excelent pentru bacterii si ciuperci si, in plus, pot reduce capacitatea de vindecare a leziunilor. Din fericire, majoritatea afectiunilor pielii pot fi prevenite si tratate daca sunt depistate in stadiu incipient. Daca aveti diabet de tip 2 si nu va ingrijiti atent pielea, o afectiune dermatologica minora se poate transforma intr-o problema cu consecinte potential grave.
Acestea fiind spuse, una dintre complicatiile diabetului, si anume piciorul diabetic, este grava, putand duce la amputare daca nu este tratata la timp. Leziunile nervoase pot afecta simtul tactil de la nivelul picioarelor, iar glicemia crescuta poate deteriora circulatia, ingreunand si mai mult vindecarea potentialelor leziuni. De aceea este important sa-i spuneti medicului de familie daca observati vreo modificare in aspectul sau felul in care va simtiti picioarele.
Infarct sau accident vascular cerebral
Bolile de inima sunt printre cele mai frecvente probleme cand discutam despre complicatiile diabetului. Cand aveti diabet, glicemia persistent crescuta va poate deteriora vasele de sange. Acest lucru poate genera uneori infarct sau accidente vasculare cerebrale.
Semnele si simptomele accidentului vascular cerebral constau in slabiciune brusca, resimtita pe o parte a fetei sau corpului, amorteala la nivelul fetei, bratului sau piciorului, dificultati de vorbire, tulburari de vedere sau ameteli. Daca observati oricare dintre aceste simptome de complicatii ale diabetului, adresati-va imediat medicului. La nevoie, acesta va poate indruma catre un neurolog sau alt specialist.
Afectiuni renale (nefropatie)
Diabetul poate provoca pe termen lung leziuni ale rinichilor, ceea ce ingreuneaza eliminarea urinei si a toxinelor din organism. Complicatiile diabetului manifestate la nivel renal sunt cauzate de nivelul ridicat al glicemiei si de hipertensiunea arteriala. Aceasta problema medicala este cunoscuta sub numele de nefropatie diabetica.
Daca sunteti diagnosticat cu diabet, trebuie sa efectuati anual teste de urina pentru a depista la timp o potentiala nefropatie diabetica. De asemenea, se recomanda analize de sange pentru a se verifica nivelul creatininei, astfel putandu-se determina in ce stare se afla functia renala.
Daca aveti o boala de rinichi din cauza tensiunii arteriale crescute, a bolilor de inima sau a unui istoric familial de insuficienta renala, poate fi necesar sa repetati mai frecvent analizele. Medicul va poate recomanda analize care sa evalueze nivelul de albumina, rata de filtrare glomerulara (GFR) sau tensiunea arteriala.
Leziuni ale nervilor (neuropatie)
La unii pacienti, complicatiile diabetului pot dezvolta leziuni ale nervilor. Acest lucru poate afecta capacitatea nervilor de a transmite semnalele intre creier si celelalte parti ale corpului, influentand astfel vazul, auzul, simtul tactil sau miscarile.
Cand complicatiile diabetului cauzeaza leziuni ale nervilor, apar simptome precum amorteala, senzatie de arsura sau durere la nivelul mainilor, picioarelor sau talpilor. In astfel de cazuri, pot aparea leziuni mici, care se pot extinde si deveni periculoase daca nu sunt tratate corespunzator. De aceea este indicat sa va verificati zilnic picioarele si mainile, pentru a depista din timp eventualele semne de roseata, calusuri, crapaturi sau alte deteriorari ale pielii. La randul sau, medicul va va examina amanuntit picioarele cel putin o data pe an.
Afectiuni gingivale si alte probleme de sanatate orala
Daca nivelul zaharului din sange nu este tinut sub control, complicatiile diabetului pot lua forma unor probleme grave de sanatate orala. Acest lucru se explica prin faptul ca diabetul necontrolat afecteaza celulele albe din sange, care sunt principala linie de aparare a organismului impotriva infectiilor ce pot aparea in cavitatea bucala. In plus, excesul de glucoza din sange poate duce la un nivel mai mare de zahar si in saliva. Astfel, se creeaza un mediu propice bacteriilor care produc acizi ce ataca smaltul dintilor si dauneaza gingiilor. Pana si vasele de sange de la nivelul gingiilor pot fi afectate, gingiile devenind astfel mai susceptibile la infectii.
Cu timpul, pot aparea carii dentare, gingivita si parodontita, crescand riscul pierderii dintilor. Asa ca fiti atent la semnele problemelor gingivale, cum ar fi gingiile umflate, sensibile sau care sangereaza. Asigurati-va ca va periati corect dintii, folositi ata dentara si clatiti gura zilnic cu apa de gura antiseptica. Pentru a preveni astfel de complicatii ale diabetului, mergeti regulat la controale stomatologice astfel incat sa evitati problemele stomatologice grave.
Disfunctii sexuale
La femei, deteriorarea vaselor de sange si a nervilor poate restrictiona cantitatea de sange care ajunge la organele sexuale, astfel incat senzatiile de la acest nivel pot fi afectate. Daca glicemia este marita creste si riscul infectiilor tractului urinar, la care femeile sunt oricum mai predispuse decat barbatii.
Printre complicatiile diabetului se numara si cresterea riscului de a dezvolta disfunctie erectila sau impotenta. Pentru unii barbati, adoptarea unui stil de viata mai sanatos, cum ar fi renuntarea la fumat, exercitiile fizice regulate si reducerea stresului, poate ameliora disfunctia erectila. Daca aceste masuri nu dau rezultate, medicul poate recomanda unele remedii pentru disfunctia erectila.
Cancer
Din pacate, complicatiile diabetului amplifica si riscul a dezvolta anumite tipuri de cancer. La randul lor, unele tratamente anticancerigene pot influenta diabetul, ingreunand controlul glicemiei si creand astfel un cerc vicios.
In cazul in care medicul v-a depistat deja o complicatie cronica, aveti grija deoarece acest lucru va creste riscul de a dezvolta si alte complicatii ale diabetului. Daca vasele de sange sunt deteriorate la nivelul picioarelor, pot aparea probleme si in alte parti ale corpului, de exemplu la nivelul inimii si rinichilor. De aceea trebuie sa mentineti o glicemie normala si sa fiti la zi cu controalele medicale.
Complicatiile acute ale diabetului
Acestea pot sa survina oricand si sa evolueze in complicatii cronice. Complicatiile diabetului in forma acuta presupun urmatoarele:
-
hipoglicemia – cand glicemia este prea scazuta;
-
hiperglicemia – cand nivelul zaharului din sange este prea mare;
-
starea hiperglicemica hiperosmolara – dinstre complicatiile diabetului, aceasta reprezinta o urgenta medicala care pune viata in pericol si care apare doar in cazul diabetului de tip 2. Este cauzata de deshidratare severa si de o glicemie foarte ridicata.
-
cetoacidoza diabetica – o alta situatie de urgenta care poate pune viata in pericol; in astfel de cazuri, lipsa insulinei si glicemia crescuta duc la acumularea cetonelor.
Complicatiile diabetului – metode preventive
Din fericire, complicatiile diabetului nu sunt inevitabile. Daca va tineti sub control nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si colesterolul, puteti reduce semnificativ riscul de complicatii. In continuare, iata ce masuri puteti lua pentru preveni sau amana complicatiile diabetului.
Gestionarea nivelului glicemiei
Complicatiile diabetului pot fi prevenite in primul rand prin mentinerea unui nivel normal al hemoglobinei glicate. Daca nivelul glicemiei creste, trebuie sa discutati cu medicul diabetolog. La nevoie, acesta va poate prescrie alt tratament pentru a va readuce hemoglobina glicata in limite sanatoase, astfel incat sa evitati complicatiile diabetului.
Renuntarea a fumat
Fumatul afecteaza circulatia sangelui de la nivelul inimii si picioarelor. Renuntarea la fumat este un aspect important daca incercati sa tineti diabetul sub control.
Modificarile dietetice
Pentru a evita complicatiile diabetului, se recomanda sa adoptati un stil de viata mai sanatos. O dieta echilibrata va poate ajuta sa slabiti, sa va reduceti nivelul GHb, sa va gestionati tensiunea arteriala si sa reduceti colesterolul.
Exercitiile fizice regulate
Si activitatea fizica va ajuta sa reduceti riscul de a va confrunta cu complicatiile diabetului. Discutati cu medicul despre un plan de exercitii pe care le puteti practica in siguranta.
Controale medicale regulate
Pentru a evita compliecatiile diabetului, trebuie sa efectuati regulat o serie de teste si controale in fiecare an, pentru a va monitoriza starea de sanatate si a depista din timp eventualele probleme medicale.
Surse:
https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/diabetes-complications-and-risks
https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-complications
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications