Criza de astm: manifestari clinice si masuri de prim ajutor

Criza de astm: manifestari clinice si masuri de prim ajutor Criza de astm: manifestari clinice si masuri de prim ajutor

Ultima actualizare: 16 octombrie 2024

criza-de-astm-cauze-si-masuri-de-prim-ajutor

Astmul reprezinta o inflamatie si o obstructie a tuburilor bronsice, adica a cailor care ii permit aerului sa patrunda si sa iasa din plamani. La nivel global, la fiecare 10 secunde, o persoana sufera o criza de astm care poate ii poate pune viata in pericol. Prin urmare, o criza de astm poate deveni o situatie grava, necesitand prim ajutor si asistenta medicala urgenta. Daca urmati insa tratamentul potrivit pentru astm, riscul de a trece printr-o astfel de criza scade semnificativ. Ca masura de precautie, este bine totusi sa puteti identifica manifestarile clinice ale unei astfel de crize si sa cunoasteti masurile de prim ajutor de care dumneavoastra sau cineva drag ar putea avea nevoie in caz de urgenta.


Criza de astm – generalitati

O criza de astm poate fi o experienta infricosatoare, persoana afectata chinuindu-se sa inspire profund si respiratia accelerandu-i-se, fara a putea sa obtina aerul de care are atata nevoie.

Dupa cum spuneam mai sus, astmul constituie o inflamatie si obstructie a tuburilor bronsice care in mod normal ii permit aerului sa circule in plamani. Cand survine o criza de astm, muschii care inconjoara tuburile bronsice se contracta, ingustand caile respiratorii si facand respiratia extrem de dificila. Alte simptome comune sunt respiratia suieratoare si un zgomot care se poate auzi la nivelul pieptului.

Durata fenomenului poate varia, in functie de cauza care a declansat criza de astm si de cat timp au fost inflamate caile respiratorii. Episoadele usoare pot dura doar cateva minute, pe cand cele mai severe pot dura mai multe ore sau chiar zile. O criza de astm usoara poate sa dispara spontan sau sa necesite totusi medicamente, de obicei un inhalator cu actiune rapida. Crizele de astm mai severe pot fi scurtate printr-un tratament adecvat.

Criza de astm – cauze si factori de risc

O criza de astm poate fi declansata de expunerea la un alergen, cum ar fi polenul anumitor plate, acarienii de praf, unele insecte sau parul de animale. Alti factori declansatori obisnuiti pentru criza de astm sunt agenti iritanti din aer, cum ar fi fumul sau vaporii chimici, precum si mirosurile puternice, precum parfumul.

Si anumite afectiuni (in special gripa, sinuzita sau chiar o infectie usoara a cailor respiratorii superioare) pot declansa o criza de astm. Un alt factor de risc sunt si exercitiile fizice intense, conditiile meteorologice extreme sau emotiile puternice care modifica tiparele respiratorii normale.

Uneori, cresterea necesitatii de a folosi anumite medicamente (in special, albuterol), o agravare a tusei, dificultatile respiratorii (mai ales daca va treziti noaptea cu probleme de respiratie) si scaderea tolerantei la exercitii fizice pot reprezenta semne de avertizare ca urmeaza o potentiala criza de astm.

Unii factori declansatori afecteaza in special copiii care sufera de astm, putand agrava si mai mult inflamatia plamanilor, ceea ce poate declansa o criza de astm. Banala raceala este unul dintre cei mai frecventi factori declansatori pentru criza de astm la copiii foarte mici. Alte cauze sunt:

  • fumul;
  • expunerea la alergeni (cum ar fi parul de animale, acarienii sau polenul);
  • mirosurile puternice (parfumuri sau alte substante volatile);
  • schimbarile meteorologice, cum ar fi contactul cu aerul rece;
  • alergarea sau suprasolicitarea fizica;
  • plansetul sau rasetele.

In astfel de situatii, medicul alergolog va poate ajuta sa descoperiti factorii care declanseaza sau agraveaza simptomele copilului, astfel incat sa puteti evita pe cat posibil o eventuala criza de astm. Primul pas pentru a tine sub control simptomele presupune evitarea oricarui factor care il determina pe copil sa tuseasca sau sa respire suierator.

Criza de astm – manifestari si semnale de alarma

O criza de astm bronsic reprezinta o agravare a simptomelor de astm si a functiei pulmonare prin comparatie cu simptomele zilnice resimtite de obicei. Este bine sa stiut ca simptomele nu survin intotdeauna brusc. O criza de astm bronsic poate aparea lent (in cateva ore, zile sau chiar saptamani) sau foarte rapid (in doar cateva minute).

Daca dumneavoastra sau un membru al familiei aveti astm bronsic, asigurati-va ca ati discutat in prealabil cu medicul si ca aveti deja un plan de actiune in caz de urgenta, astfel incat sa puteti acorda primul ajutor cand se declanseaza o criza de astm bronsic.

In principiu, semnele care sugereaza o criza de astm includ:

  • agravarea simptomelor (tuse, dispnee, respiratie suieratoare sau constrictie la nivelul pieptul);
  • incapacitatea inhalatorului de a mai ameliora simptomele;
  • accelerarea respiratiei si senzatia ca aerul nu patrunde in plamani;
  • scaderea excesiva a scorului de debit maxim al aerului inspirat;
  • incapacitatea de a vorbi, manca sau dormi, din cauza dificultatilor respiratorii;
  • in cazul copiilor se pot resimti si dureri abdominale sau toracice.

Daca observati oricare dintre simptomele prezentate mai sus, trebuie sa urmati masurile de prim ajutor pentru criza de astm. Nu asteptati pana cand starea se agraveaza!

Putem discuta despre o situatie cu cod galben cand criza de astm bronsic se manifesta prin simptome moderate si o valoare maxima a fluxului de aer cuprinsa intre 50 si 79% din capacitatea respiratorie maxima a pacientului. In astfel de situatii, medicamentele pentru ameliorarea rapida a simptomelor constau in inhalatoare cu actiune rapida, pe baza de albuterol sau levalbuterol. Copiii mici sau persoanele carora le este dificil sa foloseasca un inhalator pot recurge la un dispozitiv numit nebulizator, pentru a inhala medicamentul sub forma de vapori.

In cazul unei crize de astm cu cod galben, planul masurilor de prim ajutor stabilit impreuna cu medicul ar trebui sa specifice:

  • cand sa luati inca o doza de medicament pentru ameliorarea rapida a simptomelor;
  • cand sa administrati un corticosteroid oral pentru a trata inflamatia;
  • daca este cazul sa va contactati medicul sau sa mergeti urgent la camera de garda.

Pentru a va fi mai usor sa evaluati situatia, semnele usoare pana la moderate (cand trebuie sa incepeti sa aplicati masurile de prim ajutor pentru criza de astm bronsic) constau in:

  • dificultati respiratorii minore;
  • mentinerea capacitatii de a vorbi in propozitii complete;
  • mentinerea capacitatii persoanei de a merge sau de a se misca;
  • tuse sau respiratie suieratoare.

Simptomele severe (cand trebuie sa solicitati o ambulanta si sa incepeti aplicarea masurilor de prim ajutor pentru criza de astm bronsic) presupun:

  • dificultati respiratorii evidente;
  • incapacitatea de rosti o propozitie completa fara a inspira si expira de mai multe ori;
  • tendinta persoanei de a duce mana spre zona coastelor sau baza gatului;
  • tuse sau respiratie suieratoare;
  • efectul inhalatorului calmant se mentine mai putin decat de obicei.

Simptomele care pun viata in pericol (cand trebuie sa solicitati urgent o ambulanta si sa incepeti rapid aplicarea masurilor de prim ajutor) implica:

  • dificultati respiratorii clare (persoana gafaie dupa aer);
  • incapacitatea de rosti unul sau doua cuvinte per respiratie;
  • stare de confuzie sau epuizare;
  • albastrirea buzelor;
  • agravarea rapida a simptomelor;
  • prabusirea la pamant a persoanei afectate;
  • lipsa ameliorarii starii pacientului in urma utilizarii inhalatorului;
  • respiratie suieratoare sau tuse.

Criza de astm – masuri de prim ajutor

  • Pasul 1: asezati persoana in pozitie verticala

Mentineti o stare de calm si supravegheati atent pacientul care trece printr-o criza de astm bronsic.

  • Pasul 2: administrati 4 pufuri separate, folosind inhalatorul cu actiune rapida

Mai intai, agitati inhalatorul.

Pulverizati o data in distantier.

Ajutati persoana sa inspire de 4 ori prin distantier.

Repetati pana cand pacientul inspira toate cele 4 pufuri. Daca nu aveti la dispozitie un distantier, pulverizati pe rand, pe masura ce pacientul inspira lent si profund, si isi tine respiratia atat timp cat ii este confortabil. Repetati pana cand pacientul inspira toate pufurile.

Nu uitati sa agitati inhalatorul dupa fiecare puf, in cazul celor 4 respiratii.

  • Pasul 3: asteptati 4 minute

Daca nu observati nicio ameliorare, urmand aceleasi masuri de la Pasul 2, administrati pacientului inca 4 pufuri separate din inhalatorul cu actiune rapida.

  • Pasul 4: daca respiratia nu revine la normal, solicitati o ambulanta

Nu ezitati niciodata sa cereti ajutor in caz de urgenta! Explicati-i operatorului ca pacientul are o criza de astm.

Continuati sa-i administrati persoanei 4 pufuri separate, permitandu-i 4 respiratii pentru fiecare puf in parte, la fiecare 4 minute, pana cand soseste ambulanta.

Odata sosit echipajul medical pentru situatii de urgenta, daca este posibil, nu uitati sa luati cu dumneavoastra lista medicamentelor prescrise pacientului, pentru ca la nevoie sa le puteti arata personalului sanitar de la spital.

Daca simptomele se amelioreaza pana la urma si nu mai este nevoie sa sunati la 112, faceti totusi urgent o programare in aceeasi zi, pentru a discuta cu medicul de familie sau cu medicul curant al pacientului. Se recomanda ca persoana afectata sa poata fi consultata in termen de 48 de ore de la parasirea spitalului, sau ideal in aceeasi zi chiar daca nu a necesitat tratament in spital.

Aproximativ 1 din 6 persoane tratate in spital pentru o criza de astm au nevoie din nou de ingrijiri spitalicesti in decurs de 2 saptamani, asa ca este important sa discutati cu un specialist despre masurile prin care puteti reduce riscul aparitiei altor crize similare.

Discutati cu medicul despre eventualele modificari care ar putea fi necesare pentru gestionarea in siguranta a starii de sanatate pe termen lung. De exemplu, ar putea fi necesara ajustarea dozei de tratament sau sa vi se arate cum sa utilizati corect inhalatorul.

De asemenea, este important ca membrii familiei si, eventual, inclusiv personalul didactic al copilului care sufera de astm, sa stie cum sa ofere masuri de prim ajutor in caz de urgenta. In aceasta privinta, puteti eventual sa faceti copii cu lista masurilor de prim ajutor necesare in cazul aparitiei unei crize de astm si sa le oferiti persoanelor despre care considerati ca este indicat sa fie informate in caz de necesitate.

 

Surse:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/asthma-emergency-first-aid#asthma-first-aid-steps

https://www.nhs.uk/conditions/asthma/asthma-attack/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma-attack/diagnosis-treatment/drc-20354274