Analiza de sange pentru eritropoietina: cand si de ce este necesara?

Analiza de sange pentru eritropoietina: cand si de ce este necesara? Analiza de sange pentru eritropoietina: cand si de ce este necesara?

Ultima actualizare: 15 octombrie 2024

analiza-de-sange-pentru-eritropoietina-utilizari

Eritropoietina este un hormon vital care stimuleaza maduva osoasa pentru a crea globule rosii in organism. Prin urmare, dupa cum puteti banui, excesul sau deficitul de eritropoietina poate afecta sangele. De aceea medicii recomanda analize de sange pentru a verifica nivelul eritropoietinei la persoanele care sufera de tulburari sangvine, cum ar fi anemia.

Din acest articol veti afla in ce situatii si de ce anume se recomanda analiza de sange pentru eritropoetina, precum si modalitatile in care pot fi interpretate rezultatele acestei analize esentiale.


Eritropoietina – roluri in organism

Eritropoietina (EPO) se mai numeste si hematopoietina sau hemopoietina, desi aceste denumiri sunt rar folosite in prezent. Este un hormon produs in rinichi, in principal de niste celule specializate numite celule interstitiale. Acest hormon joaca un rol important in producerea globulelor rosii (eritrocite – RBC), care transporta oxigenului catre tesuturile din organism, prin fluxul sanguin. Fara globule rosii proaspete, organele si tesuturile din organism pot suferi de hipoxie, adica privare de oxigen. Hipoxia poate modifica modul in care celulele se comporta, putand duce in cele din urma la imbolnaviri sau la moartea celulelor din zona afectata.

Din fericire, eritropoietina protejeaza globulele rosii impotriva distrugerii si totodata este transportata in maduva osoasa, pe care o stimuleaza sa produca mai multe globule rosii. In conditii normale, hormonul este activ pentru o perioada scurta si apoi se elimina din organism prin urina.

Este normal ca o cantitate mica de eritropoietina sa circule in sange, deoarece aceasta ajuta la refacerea rezervelor naturale de sange ale organismului. Totusi, nivelurile mai mari de eritropoietina in sange pot fi un semn ca organismul nu primeste suficient oxigen.

Desi mecanismele exacte care controleaza productia eritropoietinei sunt insuficient intelese, este bine cunoscut faptul ca celulele interstitiale din rinichi sunt capabile sa detecteze si sa reactioneze la scaderea nivelului oxigenului (hipoxemie). Mai exact, cand in sange exista suficient oxigen, productia eritropoietinei este redusa, iar cand nivelul de oxigen scade, productia acestui hormon creste.

Cantitatea de eritropoietina eliberata depinde de cat de scazut este nivelul oxigenului si de capacitatea rinichilor de a produce EPO. Corpul foloseste practic acest mecanism adaptativ pentru a mentine un nivel suficient de oxigen si un numar relativ stabil de eritrocite (globule rosii) in sange.

Pe masura ce nivelul de oxigen din sange revine la niveluri normale sau aproape normale, rinichii incetinesc productia de EPO.

Daca rinichii sunt insa lezati (de exemplu, in caz de insuficienta renala) si nu produc suficienta eritropoietina, atunci in corp se produc prea putine eritrocite si puteti deveni anemic. Persoanele cu anemie pot avea niveluri foarte mari de eritropoietina in sange, deoarece organismul incearca in mod constant sa stimuleze maduva pentru a produce mai multe globule rosii.

Anemia se poate instala si daca maduva osoasa nu poate reactiona adecvat la stimularea pe care eritropoietina o induce in mod normal. Productia acestui hormon este redusa si in bolile cronice precum HIV/SIDA si anumite tipuri de cancer, precum si in afectiunile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoida.

La polul opus, daca aveti o afectiune care afecteaza cantitatea de oxigen pe care o inspirati, cum ar fi cazul bolilor pulmonare cronice, emfizemului sau tulburarilor cardiovasculare, este posibil ca organismul sa produca mai multa eritropoietina in incercarea de a compensa nivelul scazut de oxigen. Populatia care traieste la altitudini mari poate avea, de asemenea, niveluri mai mari ale acestui hormon, la fel si fumatorii cronici.

Daca organismul produce prea multa eritropoietina, ceea ce se poate intampla in cazul unor tumori renale benigne sau maligne, dar si in alte tipuri de cancer, puteti avea in sange un nivel excesiv de eritrocite, fenomen cunoscut sub numele de policitemie sau eritrocitoza. Acest lucru poate duce la o crestere a vascozitatii sangelui si uneori la hipertensiune arteriala, cheaguri de sange (tromboza), infarct sau accident vascular cerebral. Rareori, policitemia este cauzata de o tulburare a maduvei osoase numita policitemie vera, in loc de cresterea eritropoietinei.

Analiza de eritropoietina – cand si de ce se recomanda

O analiza de eritropoietina se foloseste in primul rand pentru diagnosticarea cauzei anemiei. O astfel de analiza este de obicei recomandata ca urmare a rezultatelor anormale ale unei hemoleucograme complete (CBC), cum ar fi un numar scazut de globule rosii sau hemoglobina si hematocrit scazute. Aceste analize de sange ajuta la diagnosticarea anemiei, oferindu-i medicului indicii despre cauza probabila a acestei afectiuni. Prin testarea eritropoietinei se poate determina daca un nivel scazut de EPO poate fi cauza si/sau motivul agravarii anemiei.

Analiza de sange pentru eritropoietina poate fi recomandata de medic si cand aveti anemie care nu pare sa fie cauzata de deficitul de fier, vitamina B12 sau folat, de scaderea duratei de viata a globulelor rosii (hemoliza) sau de o hemoragie. Poate fi deci utila cand nivelul eritrocitelor, hemoglobinei si hematocritului sunt scazute, iar numarul reticulocitelor este in mod inadecvat normal sau scazut.

Daca aveti o boala renala cronica, aceasta analiza poate evalua capacitatea rinichilor de a produce suficienta eritropoietina. Nivelurile acestui hormon pot fi relevante cand clinicianul suspecteaza ca disfunctia renala ar putea fi asociata cu o scadere a productiei de EPO. In cazul unui nivel excesiv de scazut al EPO, rezultatele analizei pot ajuta clinicianul sa determine daca ar trebui sa beneficiati de terapie de substitutie a eritropoietinei, terapie care poate ajuta la cresterea productiei de globule rosii in maduva osoasa.

Ocazional, o analiza a acestui hormon poate fi utila daca rezultatele hemoleucogramei complete arata un nivel anormal de marit al eritrocitelor, ajutand clinicianul sa determine cauza dezechilibrului. Prin analiza nivelului de EPO se poate stabili daca productia in exces a globulelor rosii este cumva urmarea unei supraproductii de eritropoietina sau daca exista alta explicatie pentru acest fenomen (de exemplu, mutatia JAK2 sau tulburari ale maduvei osoase).

Aceasta analiza poate fi recomandata si cand hemoleucograma completa arata ca aveti un numar crescut de eritrocite si un nivel ridicat de hematocrit si hemoglobina. Rezultatele acestei analize de sange pot fi relevante si daca medicul suspecteaza ca suferiti de o tulburare a maduvei osoase, cum ar fi neoplasme mieloproliferative sau sindrom mielodisplazic.

Analiza de eritropoietina – interpretarea rezultatelor

Potrivit cercetarilor din jurnalul PLoS One, nivelurile medii de eritropoietina sunt de aproximativ 5,8 pana la 9,9 unitati internationale pe litru (UI/L) la barbati si 6 pana la 10,6 UI/L la femei. Intervalul mediu poate varia usor in functie de laboratorul care efectueaza analiza.

Modificarile semnificative ale nivelurilor de eritropoietina pot ajuta medicii sa identifice cauza problemelor medicale ale pacientilor. Cu toate acestea, rezultatele analizelor de sange pentru eritropoietina nu sunt intotdeauna concludente, asa ca medicii pot deseori sa recomande si alte teste pentru a putea stabili un diagnostic.

Daca aveti anemie si nivelurile de eritropoietina sunt crescute, atunci anemia poate fi urmarea deficitului de fier sau vitamine sau a unei tulburari la nivelul maduvei osoase. Daca aveti anemie si nivelurile eritropoietinei sunt scazute sau normale, atunci s-ar putea ca rinichii sa nu produca suficienta EPO, in acest caz putand fi vorba despre un semn de boala renala.

Daca se depisteaza ca aveti prea multe eritrocite (policitemie), dar nivelurile eritropoietinei sunt normale sau scazute, atunci cauza policitemiei s-ar putea sa nu aiba legatura cu productia eritropoietinei. Aceasta afectiune se numeste policitemie primara.

Excesul de eritropoietina apare in urma expunerii cronice la niveluri scazute de oxigen sau in cazul unor tumori rare care produc niveluri ridicate ale acestui hormon. La multi pacienti, policitemia nu provoaca niciun simptom, dar uneori pot aparea unele simptome generale si nespecifice, precum slabiciune, oboseala, dureri de cap, prurit, dureri articulare si ameteli.

Daca in schimb rezultatele arata ca aveti in sange prea multe globule rosii (RBC), dar nivelul eritropoietinei este crescut, atunci s-ar putea ca eritropoietina in exces sa fie produsa fie de rinichi, fie de alte tesuturi din organism. In astfel de situatii, este vorba despre policitemie secundara.

In cazul persoanelor cu policitemie, aceasta analiza il poate ghida pe clinician in alegerea urmatoarelor instrumente de diagnosticare pe care trebuie sa le foloseasca. De exemplu, o persoana cu policitemie care prezinta niveluri ridicate de eritropoietina poate avea o tumoare sau o afectiune renala care ii determina corpul sa produca un exces de EPO. O persoana cu policitemie si niveluri normale sau scazute ale acestui hormon poate suferi de policitemie vera, care este o forma rara de cancer al sangelui.

In orice caz, clinicienii vor recurge la analize de sange suplimentare, care sa clarifice rezultatele si sa ajute la confirmarea diagnosticului.

 

Surse:

https://www.yourhormones.info/hormones/erythropoietin/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/erythropoietin#definition

https://www.testing.com/tests/erythropoietin/