Tuse cronica: ce este, ce cauze are si abordari terapeutice

Tuse cronica: ce este, ce cauze are si abordari terapeutice Tuse cronica: ce este, ce cauze are si abordari terapeutice

Ultima actualizare: 21 februarie 2025

tusea-cronica

Prin tuse cronica se intelege acea tuse care persista timp de peste 8 saptamani la adulti si peste 4 saptamani la copii. Fara doar si poate, afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientului: poate interfera cu somnul (in foarte multe cazuri, tusea se exacerbeaza noaptea) si chiar cu functia de respiratie, in cazuri foarte severe. Tusea este un reflex complex care implica o coordonare intre diferiti muschi si cai neuronale. In sine, reprezinta un mecanism de protectie respiratorie, avand rolul de a mentine caile respiratorii libere de substante care pot impiedica respiratia. In timp ce tusea sporadica este normala, tusea cronica poate fi cauzata de o gama variata de afectiuni.


Ce este tusea cronica?

Tusea reprezinta un act reflex de aparare a organismului, cu rolul de a indeparta particulele cu potential iritant sau nociv din tractul respirator, precum si secretiile excesive. Reflexul de tuse este activat de stimularea receptorilor care se gasesc in mucoasa cailor aeriene atat superioare, cat si inferioare, laringe, trahee si bronhii. Reflexul tusei implica trei etape principale:

  • stimularea receptorilor pentru tuse (mecanoreceptorii si chemoreceptorii care reactioneaza la stimuli mecanici, respectiv chimici);
  • transmiterea semnalului la nivelul trunchiului cerebral, unde se gaseste centrul tusei (partea superioara a bulbului rahidian si in punte);
  • contractia muschilor respiratori si expulzarea aerului.

In cazul stimularii constante a receptorilor pentru tuse, mecanismul devine hiperactiv si, in cele din urma, se ajunge la tuse cronica. Clinic, tusea cronica este definita drept tusea care dureaza mai mult de 8 saptamani in randul adultilor si mai mult de 4 saptamani in randul copiilor.

GeloRevoice® Comprimate de supt asigura protectia mucoasei gurii si gatului (membrane mucoase). Ele sunt folosite pentru a ameliora afectiunile gatului, cum ar fi raguseala, iritatia gatului, usturimea si membranele mucoase uscate, care duc la durere in gat sau tuse neproductiva, uscata.

Tipuri de tuse cronica

Clinic, putem vorbi despre tuse cronica productiva si neproductiva. Principalele diferente intre acestea sunt prezentate in tabelul de mai jos.

Tip de tuse

Caracteristici

Cauze frecvente

Tuse productiva

Eliminare de secretii (mucus, sputa)

Infectii respiratorii, BPOC, bronsiectazii, tuberculoza

Tuse neproductiva

Seaca, iritativa, fara expectoratie

Reflux gastroesofagian, astm, fibroza pulmonara idiopatica

 

Ambele tipuri de tuse sunt deranjante si provoaca un disconfort masiv. Totusi, conform datelor epidemiologice, multe persoane considera ca tusea neproductiva, iritativa, este mai deranjanta decat cea productiva, care presupune eliminarea de secretii.

Tuse cronica – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze care pot duce la tuse cronica. In continuare, vor fi prezentate afectiunile care se prezinta cel mai frecvent cu acest simptom.

Astmul

In astm, de obicei persoanele se confrunta cu tuse cronica, si mai ales in contextul astmului cu varianta de tuse. De altfel, este posibil ca aceasta forma de astm sa nu se prezinte cu simptome clasice – respiratie suieratoare, dificultati de respiratie. Tusea este, de obicei, persistenta, apare in timpul zilei sau noptii si se exacerbeaza la efort. In forma astmului cu varianta de tuse, caile respiratorii sunt hipersensibile la anumiti factori declansatori (temperaturi reci, praf si altele).

Bronsita eozinofilica non-astmatica

Bronsita eozinofila non-astmatica se caracterizeaza prin inflamatia eozinofilica a cailor aeriene, similar cu astmul, insa lipseste obstructia variabila a fluxului de aer caracteristica astmului. De obicei, persoanele cu bronsita eozinofilica non-astmatica au tuse cronica productiva. In aceste cazuri, examinarea sputei evidentiaza prezenta eozinofilelor in aceasta.

Nanoparticulele de argint sunt recunoscute pentru proprietatile antibacteriene si antiseptice. Acestea sprijina tratamentul afectiunilor inflamatorii ale gatului cauzate de infectii bacteriene si virale.

Bronsita cronica

Bronsita cronica, un tip de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), se prezinta si cu tuse cronica productiva, persistenta, din cauza cresterii productiei de mucus in caile respiratorii. Se asociaza in special cu fumatul si este o cauza principala pentru tusea cronica la adulti. Fumatorii de obicei se adapteaza la aceasta tuse cronica si nu o considera o problema indeajuns de serioasa pentru a solicita asistenta medicala. Deseori, persoanele sustin ca au aceasta tuse cronica de ani de zile.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este, de obicei, insotita de tuse cronica. Tusea este initiata prin mecanisme care implica iritarea esofagului proximal si zonei laringofaringiene de catre acidul gastric. Iritatia declanseaza reflexul de tuse drept mecanism de protectie – pentru a curata caile respiratorii. De asemenea, continutul gastric poate provoca indirect tuse cronica prin stimularea partii distale a esofagului, iritand astfel nervul vag si declansand reflexul de tuse.

Sindromul picaturii postnazale

Este o alta cauza comuna pentru tuse cronica, comparabila cu astmul, refluxul gastroesofagian. Boala apare cand secretiile de l nivelul nasului se scurg la nivelul peretelui posterior al gatului, iritand aceasta zona. In timp, se ajunge la sensibilizarea reflexului de tuse (acesta se manifesta din ce in ce mai des).

GrinTuss pentru adulti este un produs recomandat pentru tratarea tusei, atat uscate cat si productive, la adulti si copii de peste 12 ani. Acesta protejeaza mucoasa, calmeaza iritatia, hidrateaza si favorizeaza eliminarea mucusului.

Anumite tratamente medicamentoase

Foarte multe tratamente medicamentoase sustinute pe termen lung pot avea drept rezultat tuse cronica. Acest fenomen se observa mai ales in cazul tratamentului cu IECA (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei), utilizati pentru hipertensiunea arteriala sau insuficienta cardiaca. 30% dintre pacienti dezvolta tuse uscata la cateva ore dupa administrare, insa poate sa apara si dupa cateva saptamani sau luni.

Bronsiectazia

O alta cauza pentru tuse cronica o reprezinta dilatarea anormala si ireversibila a bronhiilor. De obicei, persoanele se prezinta cu tuse cronica productiva (simptomul cardinal al bronsiectaziei), de obicei mucopurulenta (mucus si puroi). Unele persoane pot avea doar o tuse uscata.

Tuse cronica postinfectioasa

Infectiile respiratorii reprezinta o cauza frecventa a tusei. Desi aceasta tinde sa se rezolve rapid, exista cazuri in care poate dura saptamani sau chiar luni (probabil din cauza inflamatiei cronice a nervilor vagali). Principalii agenti patogeni care pot duce la tuse cronica sunt COVID-19, dar si Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae si Bordetella pertussis (tuse convulsiva). Tuberculoza (infectia cu Mycobacterium tuberculosis) reprezinta o alta cauza infectioasa, insa si aspergiloza pulmonara.

Posibila legatura dintre tusea cronica si cancer

Desi majoritatea cauzelor care duc la tuse cronica sunt benigne, este important sa se excluda si posibilele cauze maligne. In randul persoanelor cu cancer pulmonar, tusea cronica este un semn obisnuit (57% din cazuri). Semnele de alarma care ar trebui sa ridice necesitatea consultului de specialitate sunt hemoptizie (expectoratie cu sange), pierdere in greutate, dureri toracice foarte severe, modificarea vocii sau raguseala, dificultati progresive de respiratie.

Tratament tuse cronica

Pentru a trata tusea cronica, este necesara tratarea cauzei de baza. Medicul pneumolog este cel care poate diagnostica afectiunile asociate cu tusea cronica si recomanda un tratament. In egala masura, poate recomanda medicamente pentru tuse cronica, in functie de natura acesteia, adica antitusive (codeina, dextrometorfan) pentru tuse cronica seaca iritativa si expectorante (cum ar fi acetilcisteina, bromhexin), pentru tusea cronica productiva.

Sfaturi pentru ameliorarea tusei cronice

Pentru a ameliora tusea cronica, se recomanda urmatoarele:

  • hidratarea optima, deoarece lichidele ajuta la subtierea si fluidizarea mucusului;
  • renuntarea la fumat;
  • evitarea potentialilor factori iritanti (poluanti, aer uscat, praf);
  • reglarea pozitiei de somn, mai ales in cazul pacientilor cu reflux gastroesofagian, carora le este recomandat sa doarma cu capul usor ridicat;
  • terapie respiratorie si exercitii de respiratie pentru imbunatatirea functiei pulmonare;
  • adoptarea unei diete echilibrate si evitarea alimentelor care provoaca aciditate;
  • reevaluarea medicala periodica, mai ales in cazul persoanelor cu tuse cronica si risc asociat de cancer pulmonar (fumat, istoric familial).

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430791/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6966942/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9059861/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9488126/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -20%
    ABOCA Grintuss sirop poliresin adulti, 180 g

    GrinTuss Sirop de tuse pentru adulti, 180 g, ABOCA

    GrinTuss pentru adulti este un produs recomandat pentru tratarea tusei, atat uscate cat si productive, la adulti si copii de peste 12 ani. Acesta protejeaza mucoasa, calmeaza iritatia, hidrateaza si favorizeaza…

  • Gelorevoice x 20cp

    Gelorevoice, 20 comprimate de supt, Phol Boskamp

    Comprimatele de supt GeloRevoice® contin: guma xantan, carbomer, hialuronat de sodiu Alte ingrediente: izomalt, hidrogencarbonat de sodiu, xilitol, acid citric, macrogol, dioxid de siliciu, sucraloza. …