Tuse convulsiva la copii: cauze, manifestari, diagnostic, tratament

Tuse convulsiva la copii: cauze, manifestari, diagnostic, tratament Tuse convulsiva la copii: cauze, manifestari, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 17 ianuarie 2025

tuse-convulsiva-copii

Tusea convulsiva, cunoscuta si sub denumirile de pertussis si tuse magareasca, este o infectie respiratorie foarte contagioasa. Este cauzata de o bacterie numita Bordetella pertussis. Infectia ataca mucoasa cailor respiratorii. Cu toate ca poate aparea in orice perioada a anului, in general, tusea convulsiva este mai frecventa la sfarsitul verii, toamna si iarna.

Simptomele tusei convulsive variaza in functie de varsta, afectiuni medicale si de existenta vaccinarii impotriva bolii. Un semn principal este tusea puternica. Intre crizele de tuse, copiii respira adanc si rapid. Acest lucru poate crea sunetul ascutit specific, ca un raget de magar (de aici si denumirea populara de tuse magareasca). Tusea convulsiva a mai fost denumita si „tusea de 100 de zile”, deoarece poate dura luni de zile. Uneori, tusea revine in timpul urmatoarelor infectii respiratorii.

De ce numarul de infectii de tuse convulsiva este in crestere?

Cu multi ani in urma, au existat o multime de cazuri de tuse convulsiva in fiecare an. Cu toate acestea, acest numar a scazut dupa aparitia vaccinului impotriva pertussis. De asemenea, in timpul pandemiei de COVID, cei mai multi oameni au luat masuri pentru a reduce raspandirea infectiilor. De exemplu, au stat acasa, au purtat masti si s-au spalat des pe maini. Acesta este unul dintre motivele pentru care numarul cazurilor de tuse convulsiva a scazut. Cu toate acestea, de atunci, numarul cazurilor a crescut din nou.

 


Ce este tusea convulsiva (tuse magareasca)?

Tusea convulsiva (pertussis) este o boala contagioasa. Provoaca crize intense de tuse si afecteaza in principal bebelusii si copiii mici.

Dupa cum mentionam, tusea convulsiva a fost denumita si tusea de 100 de zile deoarece poate dura saptamani sau luni. Aceasta afectiune debuteaza de obicei ca o raceala obisnuita, cu secretii nazale abundente, stranut si o tuse usoara sau febra. Dupa una pana la doua saptamani, incepe tusea severa. Criza de tuse se termina adesea cu un sunet zgomotos care apare pe masura ce aerul este inhalat. In timpul perioadelor de tuse, bebelusilor si copiilor le este greu sa manance, sa bea sau sa respire. Aceste crize pot dura cateva saptamani. La bebelusi, poate provoca pauze de respiratie (apnee). Tusea convulsiva este mai grava la copiii mai mici de un an. Ba mai mult, este fatala in unele cazuri.

Vaccinul contra tusei convulsive poate ajuta la prevenirea bolii. Dar vaccinul nu este 100% eficient. Au aparut epidemii, in special in zonele in care ratele de vaccinare au scazut. Daca tusea convulsiva se raspandeste intr-o zona, exista riscul ca o persoana care s-a vaccinat impotriva afectiunii sa se imbolnaveasca. In plus, protectia oferita de vaccin dispare si ea in timp. Adolescentii si adultii care nu au primit un rapel pot raspandi bacteriile care provoaca tusea convulsiva in timpul unui focar.

ce-este

Tusea convulsiva la copii – cauze si factori de risc

Tusea convulsiva este cauzata de bacteriile Bordetella pertussis. Este foarte contagioasa. Bacteriile se transmit de la un copil la altul prin tuse si stranut. Dupa ce patrund in caile respiratorii ale unui copil, bacteriile provoaca umflarea cailor respiratorii si aparitia mucusului.

Ce copii sunt expusi riscului de tuse convulsiva?

Un copil este mai expus riscului de tuse convulsiva daca se afla in preajma unei persoane care sufera de aceasta afectiune si:

  • nu este vaccinat
  • a fost vaccinat, insa protectia sa a disparut

Semne si simptome de tuse convulsiva la copii

Simptomele apar la aproximativ una pana la trei saptamani dupa contactul cu bacteriile. Manifestarile apar in trei etape.

Prima etapa poate dura una pana la doua saptamani. In aceasta etapa pot aparea urmatoarele semne si simptome:

  • tuse usoara
  • febra scazuta
  • secretii nazale abundente
  • in cazul bebelusilor poate aparea o pauza in respiratie (apnee)

A doua etapa poate dura intre una si sase saptamani, dar poate dura chiar si 10 saptamani. Simptomele care pot aparea sunt:

  • tuse care se agraveaza si vine sub forma unor crize severe
  • tuse care poate fi declansata de multi factori, cum ar fi hranire, plans sau joaca
  • tuse uscata si aspra
  • tuse care se termina cu un zgomot cand copilul inspira
  • stare de oboseala (epuizare) dupa accesele de tuse

semne-simptome

Copilul poate vomita, de asemenea, in timpul unei crize de tuse convulsiva si pare sa se sufoce din cauza varsaturilor.

A treia etapa (recuperare) dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni:

  • varsaturile si tusea convulsiva se opresc mai intai.
  • tusea se reduce adesea in jurul cele de-a sasea saptamani, dar poate continua din cand in cand in urmatoarele una pana la doua luni.

Simptomele pot fi putin diferite pentru fiecare copil. La bebelusi, tusea poate fi foarte greu de auzit. Sugarii pot avea o pauza in respiratie (apnee) in loc de tuse. Daca parintii observa acest lucru, trebuie sa ia legatura cu furnizorul de asistenta medicala al copilului sau trebuie sa mearga imediat cu el la spital.

Aceste simptome pot fi cauzate de alte afectiuni de sanatate.

Diagnostic

Furnizorul de asistenta medicala va pune intrebari despre simptomele copilului si despre istoricul de sanatate. In plus, specialistul va efectua un examen fizic si va recolta o proba de lichid din nas sau gat pe care o va testa pentru a verifica prezenta bacteriilor. Acest lucru este necesar pentru a confirma diagnosticul de tuse convulsiva.

Tratament pentru tuse convulsiva la copii

Tratamentul depinde de simptome, de varsta si de starea generala de sanatate ale copilului.

In unele cazuri, copilul poate fi nevoit sa mearga la spital pentru a primi tratament. Acest lucru este necesar pentru ca micutul sa primeasca ingrijire si sa fie monitorizat. In unele cazuri, copiii pot avea nevoie de oxigen si lichide intravenoase pana cand incep sa se recupereze.

Cel mai probabil, medicul ii va administra copilului antibiotice. Antibioticele sunt cele mai eficiente daca sunt administrate la inceputul afectiunii. Daca sunt administrate mai tarziu, procesul de recuperare ar putea dura mai mult. Antibioticele ajuta la prevenirea raspandirii infectiei catre ceilalti. De asemenea, medicul ar putea decide ca persoanele care au fost in contact strans cu un copil cu tuse convulsiva sa primeasca antibiotice. Acest lucru poate fi valabil si pentru persoanele care au facut vaccinul antipertussis.

tratament

In plus, exista cateva remedii la domiciliu, cum ar fi:

  • mentinerea copilului la o temperatura confortabila
  • hranirea copilului cu mese mici si dese
  • administrarea de multe lichide
  • prevenirea lucrurilor care provoaca tuse, cum ar fi fumul

Cum poate fi prevenita tusea convulsiva la copii?

Vaccinul impotriva tusei convulsive este administrat in mod obisnuit copiilor in primul an de viata. Cu toate acestea, cazurile de boala mai apar, mai ales la bebelusii mai mici de sase luni.

Specialistii recomanda cinci injectii DTP pentru protectie maxima impotriva tusei convulsive. Vaccinul DTP este un vaccin combinat care protejeaza impotriva a trei afectiuni: difterie, tetanos si pertussis. Primele trei injectii se administreaza la varsta de doua luni, patru luni si sase luni. A patra injectie se administreaza intre 15 luni si 18 luni. A cincea injectie este administrata la patru pana la sase ani.

prevenire

In timpul controalelor regulate, copiii cu varsta de 11 sau 12 ani ar trebui sa primeasca o doza de DTP. Booster-ul DTP protejeaza impotriva tetanosului, difteriei si pertussis.

Imunitatea oferita de vaccin dureaza doar aproximativ 10 pana la 20 de ani. Un rapel DTP este recomandat tuturor adultilor care nu au fost vaccinati inainte, iar apoi un rapel DTP la fiecare 10 ani. Adultii in varsta care au fost in contact strans cu un copil cu tuse convulsiva, cum ar fi bunicii, sunt expusi unui risc suplimentar daca nu au primit un rapel DTP. In plus, femeile insarcinate ar trebui sa primeasca vaccinul in timpul fiecarei sarcini, chiar daca au mai fost vaccinate.

 

 

Referinte: