Turmeric: beneficii si modalitati de consum

Turmeric: beneficii si modalitati de consum Turmeric: beneficii si modalitati de consum

Ultima actualizare: 15 decembrie 2021

turmeric-beneficii-si-modalitati-de-consum

Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in India. Rizomul acesteia (tulpina subterana) este folosit drept condiment, dar si ca remediu traditional.

De-a lungul timpului, turmericul a fost utilizat in Ayurveda si in alte sisteme medicale traditionale din India, precum si in cele din estul Asiei, cum ar fi cazul medicinei traditionale chineze. In India, Curcuma longa a fost folosita traditional pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, tractului respirator superior, articulatiilor si sistemului digestiv.

In prezent, turmericul este promovat ca supliment alimentar, recomandat in tratamentul multor tulburari, printre care artrita, boli digestive, infectii respiratorii, alergii, afectiuni hepatice, depresie si altele.

Acest articol ofera detalii despre beneficiile pe care turmericul le poate aduce sanatatii, dar si despre posibilele contraindicatii si efecte secundare.


Informatii generale despre turmeric, curcuma si curcumin

Ce este curcuma

Curcuma este un gen de plante perene care face parte din familia Zingiberaceae, care cuprinde aproximativ 100 de specii, printre care si Curcuma longa. Inaltimea acesteia poate varia intre 60 si 90 cm, iar planta prezinta frunze lungi lanceolate si flori alb-galbui, care cresc pe o tija similara spicului.

Ce este turmericul?

Curcuma longa este o planta cunoscuta si sub denumirea de „turmeric” sau „zerdiceaf”, un termen imprumutat din limba turca. Rizomul acestei plante este folosit pentru obtinerea condimentului turmeric, caruia i se mai spune si „sofran indian”.

Ce este curcuminul?

Curcumina sau curcuminul este o componenta chimica importanta a pudrei de turmeric, proprietatile acesteia fiind de obicei atribuite curcuminoidelor (curcuminei si substantelor inrudite acesteia). Curcuminul este cel care ii confera turmericului culoarea galbena.

Turmeric – proprietati si beneficii

Sofranul indian si curcuminul prezinta o varietate de proprietati biologice interesante, dar sunt dificil de studiat deoarece curcumina este instabila (se transforma usor in alte substante), iar in cazul administrarii orale, are biodisponibilitate redusa (doar o cantitate mica a acesteia reuseste sa ajunga in fluxul sangvin). Totusi, curcuminul pare promitator in ce priveste beneficiile pentru sanatate.

1. Reduce inflamatia

Folosirea turmericului poate fi benefica in cazul afectiunilor cronice, situatie in care inflamatia incepe sa afecteze tesuturile organismului.

Un studiu la care au participat pacienti care sufereau de colita ulcerativa, persoanele care au administrat 2 grame de curcumin pe zi, impreuna cu medicamentele prescrise, au avut sanse mai mari de a se mentine in remisiune, prin comparatie cu pacientii care folosisera doar medicatia prescrisa.

Tot datorita efectului antiinflamator, pacientii cu artrita raspund bine la tratamentul cu suplimente pe baza de curcumin. In urma unui studiu care a vizat pacienti cu artrita reumatoida, curcuminul a fost chiar mai eficient decat un medicament antiinflamator. Numeroase cercetari care au examinat efectele curcuminei asupra artritei au inregistrat ameliorarea simptomelor.

Farmacistii Catena va recomanda Secom M.S.M. deoarece contine 5 ingrediente naturale, cu beneficii pentru organism: MSM (OptiMSM®) si extracte din gheara diavolului, curcumin, boswellia si gheara matei. Preparatul are proprietati extraordinare de reducere a inflamatiei si durerii osteoarticulare, precum si de refacere a tesuturilor.

2. Imbunatateste memoria

Un alt studiu clinic a aratat ca 90 de miligrame de curcumin, administrate de doua ori pe zi, timp de 18 luni, au ajutat la imbunatatirea memoriei in cazul adultilor cu dementa. Cercetatorii au considerat ca reducerea inflamatiei de la nivelul creierului si proprietatile antioxidante ale curcuminului au determinat incetinirea declinului functiilor neurocognitive, adica a capacitatii de a rationa. S-ar putea ca substanta activa din turmeric sa contribuie si la prevenirea dezvoltarii bolii Alzheimer, dar deocamdata sunt necesare studii suplimentare in aceasta privinta.

3. Calmeaza durerea articulara

Cand vine vorba despre tratarea artitrei, sofranul indian are un istoric indelungat atat in medicina traditionala chineza, cat si in Ayurveda. Cercetarile sugereaza ca utilizarea extractului de turmeric ar putea reduce durerea asociata osteoartritei, dar medicii le recomanda pacientilor sa nu se bazeze exclusiv pe utilizarea curcuminului, deoarece medicatia prescrisa trebuie sa aiba prioritate.

Datorita extractului din fructe de palmier-pitic si a extractului uscat din radacina de turmeric, ON Prostagood are rol in mentinerea bunei functionari a sistemului imunitar, are proprietati antiinflamatoare si reduce durerea articulara si musculara. Contribuie la mentinerea functiei reproductive la barbati si protejeaza celulele impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

4. Lupta impotriva radicalilor liberi

Tot pe lista beneficiilor demne de luat in considerare ale acestui condiment includem si proprietatile antioxidante, ceea ce inseamna ca substantele active din compozitia sa pot feri organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi de oxigen, pe care ii neutralizeaza. De asemenea, se pare ca efectul antioxidant al sofranului indian poate stimula si actiunea altor antioxidanti din dieta.

5. Diminueaza riscul de aparitie a bolilor coronariene

Datorita capacitatii de a reduce inflamatia si oxidarea, turmericul poate aduce beneficii si prin protejarea organismului impotriva afectiunilor inimii.

Studiile arata ca sofranul poate ajuta la stoparea procesului prin care se dezvolta aceste boli. In cazul adultilor sanatosi, de varsta medie, care timp de 12 saptamani au administrat suplimente pe baza de curcumin, a crescut rezistenta endoteliului vascular, cu rol important in caz de hipertensiune.

Un alt studiu a vizat 121 de persoane care suferisera o interventie chirurgicala pentru bypass aorto-coronarian. Cu cateva zile inainte si dupa operatie, pacientii care administrasera 4 grame de curcumin pe zi au reusit sa reduca cu 65% riscul de a se confrunta cu un infarct pe parcursul spitalizarii.

Sofranul poate fi util si cand este folosit impreuna cu medicamentele recomandate pentru controlul nivelului colesterolului. Cercetarile au sugerat ca substanta activa din turmeric este sigura, putand proteja organismul prin reducerea nivelurilor colesterolului. Totusi, pentru a intelege mai bine cum actioneaza curcuminul, sunt necesare mai multe studii.

6. Combate depresia

In cazul persoanelor cu depresie, scade cantitatea proteinei cunoscute sub denumirea de „factor neurotrofic derivat din creier (BDNF)”, motiv pentru care hipocampusul (care contribuie la memorare si invatare) pacientilor respectivi incepe sa se micsoreze. Din fericire, s-a descoperit ca administrarea curcuminei poate creste nivelul factorului BDNF, anuland modificarile respective.

Un alt studiu a aratat ca pentru ameliorarea simptomelor depresiei, curcumin poate fi aproape la fel de eficient precum fluoxetina (Prozac – antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei). Este posibil ca acest compus care confera culoarea sofranului sa poata stimula nivelurile serotoninei si dopaminei (substante chimice care regleaza dispozitia si alte functii ale organismului).

7. Previne cancerul

Conform anumitor cercetari, curcuminul poate perturba dezvoltarea cancerului. Se pare ca determina moartea celulelor canceroase, reduce angiogeneza (transformarea in tumori a noilor vase sangvine) si metastazele (raspandirea cancerului). Cel putin in cazul cancerului colorectal, s-a constatat reducerea cu 40% a leziunilor de la nivelul colonului pacientilor de sex masculin.

Turmeric – modalitati de consum

Puteti folosi turmericul drept condiment sau ca supliment alimentar.

Utilizarea turmericului in alimentatie

Desi curcuminul din suplimentele alimentare are potenta mai mare decat turmericul folosit drept condiment, puteti beneficia de unele proprietati antioxidante ale sofranului folosindu-l in alimentatie. In acest caz, chiar daca efectele sunt mai slabe, cel putin este un mod excelent de a da gust mancarii fara sa folositi sare. Astfel, il puteti adauga in:

  • smoothie-uri,
  • lapte,
  • supe,
  • omleta,
  • orez,
  • amestecuri de legume.

Pudra de turmeric este disponibila in majoritatea supermarketurilor, dar sofranul poate fi cumparat si sub forma de radacina proaspata, pe care o puteti depozita in frigider. Radacina trebuie curatata, putand fi apoi tocata sau razuita pentru a fi adaugata in preparatele culinare.

Curcuminul este solubil in grasimi, adica se descompune si dizolva in grasimi sau uleiuri. Pentru cresterea absorbtiei substantei active din sofran, se recomanda sa il consumati impreuna cu acizi grasi nesaturati, precum cei proveniti din uleiuri, avocado, nuci si seminte.

Utilizarea turmericului in medicina

Concentratia de curcumin din turmeric nu este foarte mare, constand in aproximativ 3% din greutatea condimentului. Majoritatea studiilor care au vizat sofranul indian au testat extracte de turmeric care contin predominant curcumina in sine, dozele depasind de obicei 1 gram pe zi.

Ar fi foarte dificil sa consumati o astfel de concentratie prin simpla utilizare a turmericului pe post de condiment in mancare. De aceea, unele persoane prefera sa foloseasca suplimente alimentare pe baza de curcumin.

Chiar si asa, curcumina prezinta probleme de absorbtie in fluxul sangvin. Pentru a beneficia de efectele curcuminului, trebuie sa-i imbunatatiti biodisponibilitatea.

Astfel, este indicat sa consumati curcuminul impreuna cu piper negru, care contine piperina, deoarece aceasta este o substanta care creste in mod natural absorbtia curcuminei, cu 2.000%. De fapt, cele mai bune suplimente pe baza de curcumin contin si piperina, care le sporeste mult eficienta.

Asa cum am precizat mai sus, tot pentru cresterea biodisponibilitatii suplimentelor pe baza de curcumin, puteti consuma alimente sau suplimente bogate in grasimi nesaturate.

Studiile au sugerat ca un consum de pana la 8 grame de turmeric pe zi este sigur pentru majoritatea populatiei, dar este de preferat sa va limitati la doze mai mici si deci mai sigure, cuprinse intre 500 si 1.000 de miligrame pe zi. Doza potrivita pentru fiecare pacient depinde de starea generala de sanatate a acestuia, asa ca trebuie sa discutati cu medicul inainte de a incepe sa folositi un astfel de supliment alimentar.

Turmeric – contraindicatii

Desi riscul aparitiei efectelor secundare este redus, iar interactiunile cu medimentele sunt putin probabile, trebuie sa incetati utilizarea turmericului in cazul in care observati efecte neplacute (cum ar fi balonare si diaree), daca administrati cumva medicatie pentru coagularea sangelui ori suferiti de vreo afectiune a vezicii biliare.

Aceiasi agenti din turmeric, care aduc beneficii pentru sanatatea sistemului digestiv, pot avea insa efect iritant in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari din acest condiment. De exemplu, unii participanti la studii care vizau utilizarea turmericului pentru tratamentul cancerului au renuntat la administrarea sofranului deoarece acesta le perturba digestia.

Turmericul stimuleaza productia acidului gastric, lucru care poate fi benefic pentru digestia unor pacienti, dar nociv in cazul altora. De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa evite suplimentele cu turmeric, din cauza efectului de fluidizare a sangelui, care poate favoriza o potentiala hemoragie. Utilizat insa in cantitati mici, drept condiment, turmericul nu ar trebui sa provoace probleme de sanatate.

Surse:

https://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981#Side-effects-of-turmeric

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#TOC_TITLE_HDR_2