Tumora pe creier: cauze, simptome, tratament

Tumora pe creier: cauze, simptome, tratament Tumora pe creier: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

Tumora-pe-creier

O tumora pe creier (tumora cerebrala) reprezinta o masa anormala de celule care creste fie chiar in interiorul creierului, fie in structurile invecinate. Tumorile pot fi benigne (necanceroase) sau maligne sau maligne (canceroase) si difera in functie de dimensiune, localizare, rata de crestere, precum si de modul in care au luat nastere – primare sau secundare. Tumorile primare sunt cele care iau nastere initial la nivelul creierului, in formatiuni ale acestuia. Pe de alta parte, o tumora pe creier secundara are drept punct de plecare un alt organ afectat de cancer – o astfel de tumora se formeaza, asadar, prin metastazarea unui cancer care are alt loc de origine, nu creierul.

Tumorile iau nastere cand celulele tesutului respect sau structurilor invecinate (meninge, nervi cranieni, glanda hipofiza – in cazul acesta) incep sa se multiplice necontrolat si violent. La baza acestui comportament anormal stau, in general, mutatiile genetice. Cu toate acestea, deseori nu se pot identifica cu exactitate cauzele care au dus la aceasta multiplicare excesiva. Este extrem de probabil sa fie vorba intre predispozitia genetica, adica mutatii la nivelul anumitor gene asa-zise „supresoare tumorale”, si expunerea la anumiti factori externi de risc, cum ar fi radiatiile, traumele la nivelul capului, si prezenta simultana a anumitor afectiuni sau sindroame genetice.


Tumora pe creier – tipuri clinice

O tumora pe creier poate fi impartita in mai multe categorii clinice, in functie de caracteristici ce tin de risc, morfologie si localizare. Unele sunt benigne si au o crestere lenta, in timp ce alte tipuri sunt maligne si se raspandesc relativ rapid. Cele mai comune tipuri sunt urmatoarele:

Gliomul

Este cel mai frecvent tip de tumora pe creier primara, care ia nastere din celulele gliale. Celulele gliale au rol in sustinerea si protejarea neuronilor. La randul lor, glioamele se clasifica in:

  • Astrocitom: se dezvolta din astrocite, un tip de celule gliale. O astfel de tumora pe creier ar putea fi benigna (astrocitom pilocitic) sau maligna (glioblastom multiform);
  • Oligodendrogliom: se formeaza din oligodendrocite, celulele care produc mielina (compus cu rol in izolarea electrica a neuronilor). De obicei, acest tip de tumora creste lent, insa are risc crescut de malignizare;
  • Ependimom: se dezvolta din celulele ependimale care captusesc ventriculele creierului. Din acest motiv, acest tip de tumora pe creier afecteaza circulatia lichidului cefaloradihian.

Meningiomul

Acest tip de tumora pe creier ia nastere la nivelul meningelui, adica stratul protector al maduvei spinarii si creierului. De cele mai multe ori, un meningiom este benign si creste lent. Pe de alta parte, localizarea sa poate pune presiune pe creier si nervi, provocand simptome neurologice.

Meduloblastomul

Este o tumora maligna care ia nastere in cerebel, la baza craniului, si este mai frecvent intalnita la copii, decat la adulti. Este poate cel mai agresiv cancer la cap, deoarece poate metastaza usor pe calea lichidului cefaloradihian si are o rata rapida de crestere, necesitand tratament agresiv.

Schwannomul (neurinomul acustic)

Schawnnomul este o tumora pe creier benigna care provine din celulele Schawnn. Aceste celule formeaza teaca de mielina a nervilor periferici. Frecvent intereseaza nervul vestibulocohelar si, astfel, duce la pierderea auzului, tinitus si dezechilibru.

Adenomul hipofizar

Este o tumora benigna care se dezvolta in glanda hipofiza, cea care regleaza sinteza si productia tuturor hormonilor din organism. Prin urmare, acest tip de tumora pe creier provoaca in special dezechilibre hormonale si simptome specifice, in functie de tipul hormonului afectat.

Metastazele cerebrale

Reprezinta, dupa cum s-a mentionat, tumori secundare, care se formeaza din celule canceroase provenite din alte parti. Metastazele sunt mai frecvente decat tumorile cerebrale primare. Chiar daca toate cancerele pot da metastaze cerebrale, cele mai frecvente provin de la plaman, colon, san, rinichi si piele (melanom). Aproximativ 30% dintre adultii cu tumora pe creier au simultan (sau au avut) si alt tip de cancer care a dat metastaze cerebrale.

Tumora-creier

Tumora pe creier – cauze si factori de risc

Cauzele aparitiei unei tumori pe creier nu sunt pe deplin cunoscute. Totusi este unanim acceptat faptul ca ar fi vorba despre predispozitia genetica si interactiunea dintre diversi factori externi, de risc.

Mutatiile genetice

O tumora pe creier are deseori la baza mutatii la nivelul genelor care controleaza diviziunea si cresterea celulara. Mutatiile pot fi mostenite de la parinti sau pot aparea in timpul vietii. Se pot identifica mutatii la nivelul genelor:

  • MAPK;
  • BRAF;
  • FGFR;
  • PGNT si altele.

Expunerea la radiatii

S-a observat faptul ca persoanele expuse la radiatii, fie ca parte a tratamentului pentru anumite tipuri de cancere, fie din alte surse (accidente nucleare, spre exemplu) au un risc usor mai mare de a dezvolta o tumora pe creier.

Factori de risc

Anumiti factori sunt asociati pozitiv cu cresterea riscului de a dezvolta o tumora pe creier:

  • Varsta: chiar daca o tumora pe creier poate aparea la orice varsta, riscul creste proportional cu inaintarea in varsta (incidenta este maxima la persoane cu varsta intre 60-80 de ani);
  • Istoricul familial si afectiuni genetice: in unele cazuri, persoanele pot dezvolta o tumora pe creier deoarece mostenesc mutatii genetice care cresc semnificativ riscul: sindromul Turcot si sindromul Cowden, sindromul Li-Fraumeni, neurofibromatoza;
  • Expunerea la substante chimice mutagene, cum ar fi pesticide, formaldehida si altele;
  • Obezitatea ar putea fi un alt factor de risc major pentru a dezvolta o tumora pe creier. Desi nu se cunosc cauzele, aproximativ 2% dintre persoanele diagnosticate cu o tumora pe creier primara sunt supraponderale sau au un exces de greutate.

Dintre toate acestea, mutatiile la nivelul genelor supresoare tumorale, care joaca rol in controlul cresterii si diviziunii celulare, sunt cel mai probabil principala cauza a dezvoltarii unei tumori. La randul lor, aceste mutatii pot fi mostenite sau apar ca urmare a interactiunii cu factori externi cu potential mutagen.

Tumora pe creier – simptome si manifestari

Simptomele unei tumori cerebrale se fac resimtite in momentul in care aceasta creste si, astfel, ajunge sa manifeste un efect mecanic (presiune) asupra creierului si structurilor inconjuratoare. Simptomele, pe de alta parte, sunt in stransa dependenta si de locul in care se localizeaza tumora pe creier. Persoanele diagnosticate ulterior cu o tumora pe creier au acuzat, anterior, simptome cum ar fi:

  • Dureri persistente si nejustificate de cap care se inrautatesc dimineata sau in pozitie culcata, care tind sa nu se amelioreze dupa administrarea de analgezice;
  • Convulsii sau contractii musculare involuntare (in special ale membrelor inferioare);
  • Senzatia de presiune intracraniana;
  • Schimbari cognitive si de comportament, cum ar fi dificultati de concentrare, confuzie sau pierderea memoriei, schimbari de personalitate;
  • Deficite neurologice, sub forma slabiciunii musculare, paraliziei partiale, dificultatilor de a vorbi, problemelor de echilibru si coordonare, tulburarilor de vedere sau auz;
  • Greata si varsaturi, din cauza presiunii intracraniene crescute, fara a avea legatura cu mesele luate;
  • Pierderea constientei, lesin.

Simptomele tumorii pe creier la copii sunt relativ similare, dar acestia pot prezenta si intarzieri in limbaj, incapacitatea de a comuna, probleme locomotorii. Unii nu raspund la stimul externi, nu urmaresc imaginile cu ochii, chiar nu au capacitatea de a privi in sus (spre arcada ochilor).

Tratament tumora pe creier

Tratamentul pentru o tumora pe creier depinde de tipul, localizarea si gradul tumorii. Deoarece este vorba despre un organ deosebit de sensibil, se are in vedere de asemenea si starea generala de sanatate a persoanei. Optiunile terapeutice in caz de tumora pe creier includ:

Chirurgia

O operatie pentru tumoare pe creier include, in primul rand, indepartarea chirurgicala a acestei formatiuni. Deseori, este prima linie de tratament in caz de tumora pe creier. In functie de unde se localizeaza si de starea de sanatate, chirurgul poate indeparta total sau partial tumora. Totusi, chirurgia poate fi riscanta, mai ales pentru tumori localizate in zone sensibile ale creierului.

Radioterapia

Radioterapia utilizeaza raze X pentru a distruge celulele care formeaza o tumora pe creier. Este adesea folosita dupa interventia chirurgicala, pentru a distruge celulele canceroase ramase sau ca principala linie de tratament in cazul in care este vorba despre o tumora pe creier inoperabila.

Chimioterapia si imunoterapia

Implica administrarea medicamentelor care tintesc celulele canceroase dintr-o tumora pe creier. Se poate administra oral sau intravenos si adesea este combinata cu alte metode terapeutice, in special in cazul in care este vorba despre o tumora pe creier maligna. Imunoterapia are rolul de a stimula sistemul imunitar sa lupte eficient impotriva cancerului.

Sansele de supravietuire in caz de tumora pe creier depind de tipul acesteia si momentul in care a fost diagnosticata, starea generala de sanatate a pacientului. In cazul formelor maligne, foarte rar prognosticul este unul favorabil.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576406/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925448/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441874/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544711/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300589/
  6. https://sci-hub.se/10.1212/01.CON.0000464173.58262.d9
  7. https://radiopaedia.org/articles/brain-tumours
  8. https://radiopaedia.org/articles/intracranial-tumours-summary