Incidenta diferitelor tulburari digestive la copii este destul de crescuta, durerile de stomac fiind datorate, in mare parte, faptului ca micutii au un sistem digestiv inca incomplet maturizat. Prin urmare, nu este neobisnuit ca acestia sa se confrunte frecvent cu episoade de indigestie, desi se recomanda ca acestea sa fie indeaproape observate, iar in cazuri extreme sa se ia legatura rapida cu medicul specialist. Mai mult decat atat, cand aceste tulburari digestive la copii sunt recurente si au loc frecvent, este semn clar ca este nevoie de interventie medicala, deoarece s-ar putea sa fie vorba de mai mult decat o stare acuta, temporara.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort aroma portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.
De la durerea abdominala acuta care se instaleaza brusc, pana la probleme gastrointestinale de natura cronica, asistenta medicala este esentiala. Uneori, anumite tulburari digestive la copii se pot traduce printr-un alt tip de dureri, localizate intr-o anumita zona, insa copiii inteleg durerea ca fiind una de stomac. In cazul copiilor foarte mici, care nu sunt inca in masura sa va comunice intocmai ce se intampla, medicul poate adopta o abordare diferita a situatiei, reusind sa isi dea seama care sunt problemele de sistem digestiv cu care micutul se confrunta. Tulburari digestive la copii pot fi atat intolerantele la diferite alimente, problemele de metabolism sau inflamatiile.
Cele mai frecvente tulburari digestive la copii
Desi unele tulburari digestive la copii nu necesita interventie de urgenta din partea unui medic specialist, exista situatii in care este absolut vital consultul si expertiza acestuia. Din cauza unui sistem digestiv incomplet maturizat, a diversificarii alimentatiei, intolerantelor sau posibilelor alergii, un copil se poate confrunta frecvent cu episoade de indigestie. Este foarte important ca un parinte sa fie atent la cum reactioneaza copilul dupa o masa, respectiv sa inregistreze mereu mesele copilului, pentru a sti ce alimente sau combinatii de alimente sa evite. Necesitatea unui medic specialist este esentiala atunci cand copilul manifesta:
-
Febra;
-
Varsaturi severe, constante (frecvente in cazuri de tulburari digestive la copii);
-
Scaune apoase, diaree severa;
-
Scadere nejustificata in greutate;
-
Dureri persistente, exacerbate;
-
Constipatie severa;
-
Regurgitarea frecventa a continutului stomacului.
In general, cele mai multe tulburari digestive la copii se trateaza de la sine, in timp, chiar acasa. Totusi, cunoscand care sunt semnele ingrijoratoare, care pot ridica probleme medicale grave de sistem digestiv, puteti apela in timp util la medicul specialist. Daca observati faptul ca semnele si simptomele se agraveaza, iar copilul nu are pofta de mancare, plange foarte des, refuza hrana, va recomandam sa luati legatura cat mai rapid cu medicul dumneavoastra, deoarece dispune de experienta si expertiza necesare pentru a va oferi informatii si sfaturi utile, practice.
Descoperiti in continuare cateva dintre cele mai frecvent intalnite tulburari digestive la copii, precum si metodele de tratament ale acestora.
Diareea functionala – una dintre cele mai frecvente tulburari digestive la copii
Fiind una dintre cele mai frecvente tulburari digestive la copii, de natura functionala, dupa cum si numele o spune diareea functionala se caracterizeaza prin scaune libere, apoase, dar fara a fi prezenta durerea abdominala. Scaunele au o frecventa de minimum 3-4 pe zi, sunt de cantitati reduse, iar uneori pot contine alimente nedigerate. Totusi, greutatea copilului este una normala.
Tratament pentru diareea functionala
Tratamentul pentru acestei afectiuni, una dintre cele mai frecvente tulburari digestive la copii, presupune reducerea simptomatologiei specifice prin modificarea alimentatiei copilului. Mama trebuie sa isi dea seama ce a consumat copilul, respectiv care sunt alimentele (sau combinatiile) care au dus la aparitia acestei tulburari de sistem digestiv. Medicul specialist poate recomanda si tratament medicamentos pe baza de: antispasmodice, antidiareice. Prognosticul este pozitiv.
Refluxul gastroesofagian – tulburari digestive la copii mai ales in primul an de viata
Refluxul gastroesofagian presupune returul continutului stomacului in esofag, gura sau nas, dar fara a fi evident efortul unei varsaturi si fara participarea voluntara a copilului. Cu alte cuvinte, reprezinta o reactie pe care organismul o are ca urmare a supraalimentarii, alergiilor alimentare, problemelor legate de sfincterul esofagian inferior (sistem digestiv imatur), acestea fiind cateva dintre posibilele cauze.
Tratament pentru refluxul gastroesofagian
Fiind una dintre cele mai des intalnite tulburari digestive la copii in primul an de viata, aceasta afectiune are un prognostic foarte bun si nu necesita tratament. Pentru ameliorarea semnelor si simptomelor, se recomanda atat modificarea stilului de viata (copilul sa nu manance cu cateva ore inainte de culcare), cat si a portiilor alimentare (cat mai mici, eventual mai dese).
Linex Baby contine microorganisme bune pentru digestie, prezente in mod natural in sistemul digestiv al copilului, fiind un supliment recomandat in special copiilor nascuti prematur, celor nascuti prin cezariana, celor hraniti cu lapte formula sau in momentul in care se schimba tipul de formula, celor care sunt intarcati sau copiilor care urmeaza un tratament cu antibiotice.
Intoleranta la lactoza – tulburari digestive la copii usor de observat si gestionat
Daca organismul copilului dumneavoastra nu dispune inca de echipamentul enzimatic necesar pentru a degrada lactoza (zaharul din lactate), ar putea acuza dureri de stomac dupa ce consuma lapte, in special de origine animala. Alergia la proteinele laptelui de vaca (APLV) este, de altfel, o afectiune usor de confundat cu intoleranta la lactoza, presupunand o reactie imunologica din partea organismului, la una sau mai multe proteine din laptele de vaca. Semnele acesteia includ prezenta scaunelor moi sau apoase, flatulenta, balonare. Alergia la proteinele prezente in laptele de vaca (APLV) este cea mai frecventa cauza de diaree cronica la sugar.
Tratamentul pentru intoleranta la lactoza si alergia la proteinele laptelui de vaca
Alaptarea copilului la san reprezinta standardul de aur pentru preventia si tratamentul APLV, si doar atat timp cat se respecta urmatoarele conditii: in alimentatia mixta se vor folosi numai un tip de formule (hipoalergenice), iar mama trebuie sa evite alimentele cu potential alergic pe tot parcursul alaptarii. Alimentatia artificiala cu lapte de vaca se recomanda doar dupa varsta de 1 an, iar diversificarea trebuie efectuata in conditii speciale. Prognosticul este favorabil, desi are o remisiune de 80-90% dupa varsta de 3 ani, cand se instaleaza toleranta la laptele de vaca.
Constipatia functionala – tulburari digestive la copii cu etiologie multilaterala
Alaturi de diareea functionala, din categoria de tulburari digestive la copii, cu incidenta mare, face parte si constipatia. Aceasta presupune fie defecatia dureroasa, cu frecventa redusa (in jur de 2 scaune pe saptamana). Cauzele pot fi diferite si nu neaparat din cauza unui sistem digestiv nefunctional: pot fi de natura sociala, psihologica sau de mediu. Alimentatia joaca un rol major in incidenta starilor de constipatie la copii.
Schimbarile in alimentatie (de exemplu, inceperea procesului de diversificare) pot duce la constipatie, lipsa din alimentatie a fibrelor vegetale, schimbari in rutina copilului (inceputul mergerii la gradinita), sau tratamente medicamentoase. Prognosticul este bun si de cele mai multe ori necesita schimbari alimentare. Fiind una dintre cele mai frecvente tulburari digestive la copii, constipatia se poate datora unei game variate de factori, deseori greu de recunoscut.
Tratament pentru constipatia functionala
Constipatia copilului poate fi tratata eficient chiar la domiciliu, implicand medicatie laxativa si produse naturiste la recomandarea medicului, supozitoare, schimbari alimentare, hidratare. Un copil cu sistem digestiv functional in totalitate poate avea deseori stari de constipatie.
Boala celiaca – tulburari digestive la copii care necesita atentie deosebita
Boala celiaca face parte din categoria de tulburari digestive la copii cu etiologie autoimuna. In primul rand, nu are tratament, si necesita observarea indeaproape, stricta, a alimentatiei. Avand o manifestare multisistemica, boala reprezinta o reactie pe care organismul o are ca la proteina numita gluten, intalnita in grau, orz, secara, ovaz si alte cereale. Dupa consumul involuntar de astfel de produse, organismul ataca mucoasa intestinului subtire, provocand semne si simptome precum durerile de stomac, varsaturile, diareea sau constipatia. De asemenea, la copii mai poate determina si malabsorbtie, ceea ce duce la riscul intarzierii cresterii si dezvoltarii, ca urmare a unui sistem digestiv care nu functioneaza optim.
Tratament pentru boala celiaca
Boala celiaca apare ca urmare a unui sistem digestiv deficitar, care nu poate metaboliza glutenul din diferite alimente. Prin urmare, orice contact cu aceasta proteina, indiferent de sursa, poate avea repercursiuni grave asupra bolnavului. Nu exista tratament pentru boala celiaca, bolnavul fiind nevoit sa evite alimentele si produsele cu gluten pentru intreaga viata, optand pentru cele care nu contin aceasta proteina.
Farmacistii catena recomanda Eubiotic Baby picaturi, o combinatie din cele mai studiate tulpini de probiotice din lume si are o formula special conceputa pentru bebelusi, inca din prima zi de viata. Acesta reduce riscul aparitiei diareei si a altor probleme digestive cauzate de dezechilibrul florei intestinale in urma consumului de antibiotice, reduce riscul aparitiei si severitatii colicilor si reduce riscul aparitiei si severitatii dermatitei atopice.
Colita ulcerativa si boala Crohn – tulburari digestive la copii de natura inflamatorie
Alaturi de boala Crohn, colita ulcerativa face parte din categoria de tulburari digestive la copii, dar de natura inflamatorie. Afecteaza mucoasa colonului, traducandu-se prin diaree persistenta, durere abdominala, prezenta de sange in scaune, oboseala fizica si scadere marcanta in greutate, ca urmare a malabsorbtiei. Afectiunea are repercursiuni asupra intregului sistem digestiv.
Tratament pentru colita ulcerativa
Desi cauzele nu sunt complet cunoscute, specialistii confirma ca exista o predispozitie genetica, in special in cazul celor cu istoric familial pozitiv. Tratamentul implica antiinflamatoare, alaturi de corticosteroizi (mai ales atunci cand simptomele se agraveaza), imunomodulatoare. Atunci cand apar complicatiile, tratamentul chirurgical este cel preferat.
Tulburari digestive la copii – cand sa va adresati medicului specialist
Cand vine vorba de tulburari digestive la copii, este normal ca fiecare parinte sa doreasca ca al sau copil sa nu treaca prin astfel de stari. Cu toate acestea, deseori un sistem digestiv care inca nu este complet functional va prezenta disfunctii de aceasta natura, multe dintre aceste tulburari digestive la copii fiind autolimitate. Totusi, daca micutul manifesta semne si simptome deosebit de grave, nu ezitati sa luati legatura de urgenta cu medicul specialist care va poate oferi detaliile si informatiile necesare pentru a gestiona mult mai eficient starea de boala.
Surse:
https://www.mysmartclinic.com/blog/5-common-digestive-issues-in-kids
https://www.apollocradle.com/most-common-digestive-disorders-in-kids/
https://www.contemporarypediatrics.com/view/gastrointestinal-disorders-red-flags-and-best-treatments
https://www.webmd.com/children/features/digestive-doctor
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/mom-my-tummy-hurts-common-digestive-issues-in-kids/