Tuberculoza este o afectiune contagioasa, cu grad ridicat de mortalitate, cauzata de infectia cu agentul bacterian Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch). In principal, afecteaza plamanii, boala pulmonara fiind cea mai frecventa prezentare. Totusi, infectia poate afecta si alte organe si sisteme de organe (pielea, sistemul nervos central, sistemul musculo-scheletic, reproducator, ficatul si sistemul gastrointestinal). In ultimele decenii, a existat un efort global intens pentru a se eradica tuberculoza. Totusi, boala inca este o povara uriasa in ceea ce priveste morbiditatea si mortalitatea, facand de secole intregi ravagii, desi numarul de cazuri cunoaste o scadere.
Tuberculoza se considera a fi o „boala umana straveche”, dovezi ale bolii cu afectare musculo-scheletica fiind raportate chiar si in ramasite umane care dateaza de mii de ani. Afectarea de la nivel pulmonar este cea mai frecventa prezentare a bolii. Pentru un agent patogen care nu pare sa dispuna de un rezervor natural cunoscut, Mycobacterium tuberculosis a ajuns sa isi elaboreze de-a lungul timpului un sistem unic de supravietuire, persistand in randul comunitatilor umane inca din Antichitate, pana in timpurile moderne. Desi mortalitatea cauzata de tuberculoza pare tot mai scazuta si continua sa scada, boala inca este o problema majora de sanatate publica.
Tuberculoza (TBC) – generalitati
Tuberculoza este o boala infectioasa cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis si cel mai frecvent implica afectarea pulmonara. Vorbim, asadar, despre tuberculoza pulmonara, insa pot exista si cazuri de TBC extrapulmonar, care apare prin diseminarea hematogena a bacteriei si in unele cazuri se poate manifesta fara implicare pulmonara. Riscul de TBC extrapulmonara care se prezinta prin simptome specifice este mai mare in randul persoanelor cu sistem imunitar slab si cu infectii cronice subiacente (HIV, in special). Boala este una contagioasa, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pacientul care manifesta simptome de TBC necesita izolare.
Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.
Tuberculoza (TBC) – cauze si factori de risc
Principala cauza care duce la tuberculoza este infectia cu bacteria Mycobacterium tuberculosis, de unde si denumirea bolii. Un aspect interesant al acestui microorganism este faptul ca pare a fi mult mai diferit fata de alte bacterii, cum ar fi faptul ca prezinta o cantitate mai mari de lipide (LPS) la nivelul peretelui celular. Se crede ca datorita continutului ridicat de lipide al peretelui celular, bacteria prezinta rezistenta mai mare la antibiotice si are abilitatea de a supravietui eficient intr-o gama variata de conditii extreme (aciditate, alcalinitate extrema), si chiar de a supravietui in interiorul celulelor macrofage, implicate in procesul de fagocitoza si de eliminare a bacteriilor.
Exista mai multi factori de risc asociati cu riscul de a dezvolta TBC si simptome asociate:
-
calatoriile frecvente in tari in curs de dezvoltare (Asia, Africa, America Latina si Centrala, Europa de Est);
-
infectia subiacenta cu HIV si dezvoltarea rezistentei la antibiotice;
-
utilizarea agentilor imunosupresori (terapia pe termen lung cu corticosteroizi) si fumatul;
-
incidenta mai mare a cazurilor de tuberculoza in randul personalului din domeniul sanatatii, precum si la cei care lucreaza in mine, in constructii;
-
terapia cu anticorpi monoclonali (infliximab, adalimumab, etanercept si golimumab) pare sa creasca riscul ca o persoana sa dezvolte simptome de tuberculoza, motiv pentru care cei care urmeaza tratament ar trebui monitorizati inainte, in timpul si dupa finalizarea acestuia;
-
factori socio-economici (saracie, igiena deficitara, malnutritie).
Tuberculoza (TBC) – cai de transmitere
Tuberculoza se transmite foarte usor, fiind o boala contagioasa cu potential mare de diseminare. Din acest motiv, o persoana care manifesta simptome de TBC si ulterior este diagnosticata, va fi izolata pe perioada tratamentului, scazand astfel riscul de a infecta si alte persoane. Cele mai obisnuite cai de transmitere sunt urmatoarele:
-
pe cale aeriana, prin picaturi Flugge provenite de la o persoana cu tuberculoza. Acestea se elimina prin vorbire, tuse, stranut si in timpul respiratiei.
-
contactul direct cu fomite cu incarcatura bacteriana ridicata (spre exemplu, un servetel sau o batista in care a stranutat sau tusit o persoana cu tuberculoza).
-
contactul direct cu secretii ale unei persoane diagnosticate cu TBC (mucus, sputa sau secretie salivara).
Bacteria se transmite mult mai usor in spatii inchise, slab ventilate si supraaglomerate. In astfel de situatii, frecvent se observa o infectie concomitenta la mai multi rezidenti, cu simptome care se traduc prin forma pulmonara a bolii. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in fiecare an, un pacient cu tuberculoza activa, insa netratat, poate infecta aproximativ 10-15 persoane si, astfel, se creeaza un ciclu continuu. Riscul de a transmite bacteria devine aproape nul dupa aproximativ doua saptamani din momentul initierii tratamentului pentru tuberculoza.
Tuberculoza – simptome si manifestari
Principalele simptome de tuberculoza pulmonara sunt urmatoarele:
-
tuse cronica (dureaza mai mult de 3 luni) este unul dintre cele mai frecvente simptome;
-
hemoptizie (tuse cu sange, eliminarea unei spute verzi-galbui, indeosebi dimineata);
-
pierdere marcanta in greutate;
-
transpiratii nocturne, reci;
-
senzatia cronica de oboseala;
-
durere toracica care se exacerbeaza in timpul tusei.
Formele extrapulmonare de TB se manifesta specific, in functie de sistemul interesat. Cu toate acestea, TBC-ul pulmonar este cel mai frecvent, ca urmare a tropismului agentului etiologic si infectios pentru acest organ.
Diagnosticul de TBC
Diagnosticul cazurilor de tuberculoza presupune efectuarea testelor de screening si certificarea ulterioara a prezentei agentului patogen sau a procesului fiziopatologic asociat. Cele mai uzuale teste de screening includ:
-
testul cutanat la tuberculina;
-
testul de eliberare a interferonului gamma (testul IGRA);
-
radiografia pulmonara, cu observarea procesului fiziopatologic din tuberculoza;
-
probele de sputa, cu verificarea materialului genetic al agentului etiologic, si cultura in placa.
Noile tehnici de diagnostic molecular sunt mult mai rapide si permit diagnosticarea in timp util, dar si cu precizie, a cazurilor de tuberculoza. Uneori, confirmarea diagnosticului poate dura si cateva ore, nu zile sau chiar saptamani, cum este necesar pentru a obtine rezultatele unei culturi standard. In cazul culturilor, exista si o rata crescuta de rezultate fals-negative.
Tratament tuberculoza (TBC)
Inainte de toate, pacientul cu tuberculoza ridica necesitatea izolarii, pentru a se reduce riscurile de infectie a altor persoane. In functie de stadiu si starea generala a pacientului, acesta poate sa aiba nevoie de spitalizare sau poate urma tratamentul la domiciliu. Tratamentul de baza implica administrarea de antibiotice, dar se individualizeaza in functie de tipul bolii: cazurile latente se trateaza printr-un singur tip de antibiotic, pentru prevenirea aparitiei tuberculozei active. In caz de tuberculoza activa, se administreaza o combinatie de antibiotice. Cazurile cele mai grave se abordeaza pe cale chirurgicala (pneumotoraxul, toracoplastia, indepartarea tesutului afectat).
Sfaturi pentru preventie
Desi deseori nu se cunosc cauzele infectiei, pentru reduce riscul specialistii recomanda:
-
evitarea zonelor endemice, supraaglomerate sau cu focare active;
-
limitarea contactului cu persoane diagnosticate cu TBC sau care prezinta simptome;
-
purtarea unei masti si pastrarea unei distante de cel putin 3 metri fata de bolnav;
-
vaccinarea BCG (bacilul Calmette-Guerin);
-
limitarea fumatului si a consumului de alcool;
-
mentinerea unei igiene adecvate.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513246/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567737/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441916/
https://www.cdc.gov/tb/topic/basics/default.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tuberculosis/symptoms-causes/syc-20351250
https://www.webmd.com/lung/understanding-tuberculosis-basics
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11301-tuberculosis
https://www.who.int/health-topics/tuberculosis