TSH mic – cauze si afectiuni asociate

TSH mic – cauze si afectiuni asociate TSH mic – cauze si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 10 noiembrie 2023

tsh-mic

Testul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) masoara nivelul TSH din sange, pentru a arata cat de bine functioneaza glanda tiroida a unei persoane.

Medicii pot folosi rezultatele testelor TSH pentru a diagnostica tulburarile tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul si hipertiroidismul.

Hipofiza (cunoscuta si sub denumirea de glanda pituitara) este cea care produce TSH, acesta fiind un hormon care stimuleaza glanda tiroida. Tiroida este o glanda in forma de fluture, care se afla la nivelul gatului. Tiroida produce hormoni care ajuta la reglarea multor functii ale corpului, cum ar fi metabolismul, ritmul cardiac si temperatura corpului.

Intervalul normal al TSH depinde de varsta unei persoane si daca aceasta este insarcinata.

Intervalele tind sa creasca pe masura ce o persoana imbatraneste. Cercetarile nu au aratat o diferenta consistenta in nivelurile de TSH intre barbati si femei.

Cu toate acestea, medicii considera, in general, ca nivelurile de TSH se afla intr-un interval normal intre 0,4 – 4,0 miliunitati pe litru (mU/l).


Ce este hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)

TSH este un hormon care actioneaza ca un mesager pentru tiroida. TSH este eliberat de glanda pituitara – o glanda mica situata la baza creierului – si are rolul de a stimula tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni.

Cum se modifica nivelul TSH

Nivelurile de TSH par contraintuitive. Un TSH ridicat indica faptul ca glanda tiroida este subactiva (hipotiroidism sau tiroida „lenesa)”, in timp ce un TSH mic indica o tiroida hiperactiva (hipertiroidism).

cum-se-modifica-nivelul-tsh-tiroida

TSH este total diferit de hormonii tiroidieni. Hormonii secretati de tiroida sunt:

  • T3 (triiodotironina);
  • T4 (tiroxina).

Hormonii tiroidieni au rolul de a regla tot felul de procese in organism. De exemplu, hormonii tiroidieni contribuie la procesul de ardere a caloriilor, la mentinerea ritmului cardiac si la multe alte functii ale organismului.

Cand nivelurile hormonilor tiroidieni sunt scazute, hipofiza produce mai mult TSH, indicandu-i tiroidei sa creasca productia de hormoni tiroidieni. Cand nivelurile sunt mari, hipofiza elibereaza o cantitate mica de TSH, lucru care ii semnaleaza tiroidei sa incetineasca productia. Acesta este motivul pentru care un TSH mic indica o functie tiroidiana ridicata si invers.

TSH normal

Potrivit specialistilor, intervalul normal oficial al TSH este cuprins intre 0,4 mU/L si 4,0 mU/L. Cu toate acestea, nivelul de TSH poate fi influentat de multi factori nemodificabili, care dicteaza valoarea „normala” a unei persoane. Mai exact, nivelul de TSH poate varia in functie de sexul sau varsta biologica a unei persoane, dar si de fluctuatiile care apar in mod regulat in diferitele anotimpuri ale anului.

Unii experti sustin ca limita superioara a unui TSH normal ar trebui sa fie mai mica – in jur de 2,5 mU/L. Motivul din spatele acestui fapt este ca cei mai multi adulti care nu au nicio boala tiroidiana au o valoare a TSH-ului cuprinsa intre 0,45 si 4,12 mU/L. Acest lucru este valabil mai ales la femeile mai tinere.

tsh-normal

Cu toate acestea, este absolut posibil ca unele persoane sa aiba anumite simptome in ciuda faptului ca nivelul de TSH este unul normal. In acest caz, este recomandat ca aceste persoane sa discute cu un medic. Chiar si un TSH „normal” poate fi anormal pentru anumiti indivizi.

TSH mic – semne si simptome

Un TSH mic indica hipertiroidism, o afectiune cunoscuta si sub numele de tiroida hiperactiva. Daca glanda tiroida secreta niveluri prea mari de hormoni, glanda pituitara produce un TSH mic.

Printre semnele si simptomele hipertiroidismului se numara:

  • batai neregulate sau rapide ale inimii;
  • slabiciune musculara;
  • stare de nervozitate sau iritabilitate;
  • probleme de somn;
  • miscari intestinale frecvente sau diaree;
  • pierdere in greutate;
  • schimbari de dispozitie.

TSH mic – cauze si afectiuni asociate

Un TSH mic dezvaluie adesea ca o persoana are niveluri ridicate de hormoni tiroidieni. Un TSH mic – sub 0,4 mU/L – indica o tiroida hiperactiva, cunoscuta si sub numele de hipertiroidism. Aceasta inseamna ca tiroida produce o cantitate excesiva de hormoni tiroidieni.

TSH mic la persoanele care nu au o boala tiroidiana cunoscuta

Un TSH mic este cel mai adesea asociat cu hipertiroidismul. Acest lucru poate avea la baza o serie de cauze, printre care boli autoimune, umflaturi aparute la nivelul glandei tiroide (noduli toxici) sau o glanda tiroida marita (gusa).

Un TSH mic poate aparea si in timpul unei sarcini normale, deoarece hormonii tiroidieni sunt influentati de gonadotropina corionica umana (hCG), un hormon produs de placenta in timpul sarcinii.

tsh-mic-afectiuni

Mai rar, un TSH mic poate fi cauzat de disfunctia glandei pituitare, lucru care poate provoca niveluri scazute de hormoni tiroidieni in sange – o afectiune cunoscuta sub numele de hipotiroidism central. Aceasta este o exceptie de la regula generala, conform careia hipotiroidismul este asociat cu un TSH ridicat.

Hipotiroidismul central este mai putin frecvent si de obicei asociat cu o deficienta a altor hormoni hipofizari. Aceasta deficienta duce si la o serie de alte simptome.

TSH mic la persoanele cu afectiuni tiroidiene

La persoanele aflate sub tratament pentru hipotiroidism, un TSH mic poate fi cauzat de:

  • supramedicatie cu terapie de substitutie a hormonilor tiroidieni;
  • interactiuni care determina o absorbtie sau o activitate crescuta, in ciuda unei doze optime de medicamente;
  • hipotiroidism central.

La persoanele tratate pentru hipertiroidism, un TSH mic indica de obicei faptul ca este necesar un tratament suplimentar, pentru a reduce nivelul hormonilor tiroidieni.

In plus, ar putea fi necesar ca persoana in cauza sa fie monitorizata, pentru a se asigura ca nivelurile hormonilor tiroidieni revin la normal. In aceasta categorie intra de obicei persoanele care au tiroidita temporara, provocata de sarcina, sau care sunt sub tratament cu chimioterapie.

TSH mic – tratament

Tratamentele pentru hipertiroidism se concentreaza pe reducerea nivelurilor de hormoni tiroidieni, pentru a fi prevenite complicatiile de sanatate pe termen lung.

De exemplu, medicul poate prescrie beta-blocante si medicamente antitiroidiene.

tsh-mic-tratament

Un alt tratament eficient este terapia cu iod radioactiv. Acest lucru implica administrarea unei capsule sau a unui lichid care contine iod radioactiv, care distruge celulele care produc hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, este nevoie de precautie, deoarece persoanele care iau iod radioactiv pot dezvolta hipotiroidism in viitor.

Indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, cunoscuta sub denumirea de tiroidectomie, poate trata hipertiroidismul sever. Aceasta procedura este rezervata de obicei pentru persoanele care nu pot lua medicamente.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326774

https://www.verywellhealth.com/understanding-thyroid-blood-tests-low-or-high-tsh-3233198