Odata ce ajungeti in trimestrul 3 de sarcina, ati depasit practic jumatatea acestui drum plin de provocari, dar si de stari memorabile. Iar acum, in timp ce asteptati cu nerabdare nasterea copilului, exista multe lucruri de planificat si decizii de luat.
In trimestrul 3 de sarcina ati putea observa ca sunteti plina de energie pentru a curata, ordona si organiza totul in casa in timp ce va pregatiti pentru sosirea pe lume a bebelusului. Acest impuls de organizare este cunoscut sub numele de instinctul de cuib („nesting”) si inseamna, mai exact, preluarea controlului asupra mediului inconjurator.
Trimestrul 3 de sarcina poate fi provocator din punct de vedere fizic si emotional. In aceasta perioada, marimea si pozitia bebelusului ar putea crea un disconfort si mai mare. De asemenea, multe femei gravide se simt extrem de obosite in aceasta etapa si sunt dornice sa treaca la urmatorul si cel mai important pas.
Incercati sa va pastrati optimismul si buna dispozitie in timp ce asteptati cu nerabdare sfarsitul sarcinii. In curand, va veti tine copilul in brate! Iata la ce sa va asteptati intre timp.
Pentru multe femei gravide, trimestrul 3 de sarcina poate fi o perioada intensa si plina de stari anxioase. Sunteti pe ultima suta de metri si va pregatiti sa va cunoasteti bebelusul.
Trimestrul 3 de sarcina este cuprins intre saptamanile 28 si 40 de sarcina. Sarcina este considerata la termen la sfarsitul saptamanii 37 si este doar o chestiune de timp pana cand copilul se va naste. In aceasta etapa (si, de fapt, pe tot parcursul sarcinii), este esential sa aflati si sa intelegeti la ce sa va asteptati in timpul celui de-al treilea trimestru, pentru a ameliora orice stare de anxietate pe care o puteti avea in etapele finale ale sarcinii.
Ce schimbari se produc in organismul gravidei in trimestrul 3 de sarcina
Pe masura ce va apropiati de momentul nasterii bebelusului, iata cateva lucruri pe care le veti observa:
-
pielea si ligamentele continua sa se intinda pentru a „gazdui” fatul in plina dezvoltare;
-
obositi usor, iar somnul devine mai dificil;
-
aveti arsuri la stomac si/sau dispnee (respiratie dificila), pe masura ce copilul creste in abdomen.
Desi toate acestea fac parte dintr-o sarcina normala, puteti lua masuri pentru a minimiza disconfortul. Pentru a face acest lucru, discutati cu medicul.
De asemenea, puteti experimenta contractii Braxton-Hicks, care sunt incordari ale muschilor uterini. Acestea dureaza in jur de 30 de secunde, sunt neregulate si nu provoaca dureri. Nu sunt contractii de travaliu si nu indica inceputul travaliului.
Femibion Sarcina sanatoasa 2 este supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii mamei si la cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Daca sunteti la prima sarcina, este posibil sa observati in jurul saptamanii 36 de sarcina ca fatul a coborat mai jos in pelvis. Drept urmare, veti observa ca spatiul din dreptul cutiei toracice s-a mai eliberat si ca respirati mai usor. Aceasta miscare pune insa mai multa presiune pe vezica urinara, ceea ce inseamna mai multe drumuri la toaleta.
In ultimele saptamani ale acestui trimestru, corpul incepe sa se pregateasca pentru travaliu. Colul uterin incepe sa se relaxeze, iar multe femei observa un fenomen spectaculos spre sfarsitul trimestrului 3 de sarcina. Mai exact, in aceasta perioada se desprinde dopul gelatinos care se afla in canalul cervical in timpul sarcinii si care este un semn precoce ca travaliul va incepe in curand.
Starile emotionale in trimestrul 3 de sarcina
Pe masura ce momentul cel mare se apropie, temerile legate de nastere pot deveni mai persistente. „Cat de mult o sa doara? Cat va dura? Cum ma voi descurca?”, vor fi doar cateva dintre intrebarile pe care vi le veti pune. Daca nu ati facut-o deja, luati in considerare cursurile de pregatire pentru nastere. Veti invata la ce sa va asteptati si veti intalni alte persoane care va vor impartasi entuziasmul si sfaturile. In plus, poate fi de ajutor sa discutati cu alte mamici care au avut experiente pozitive de nastere, dar si cu medicul despre cum puteti ameliora durerile in aceasta perioada.
De asemenea, ingrijorarile privind viata de parinte ar putea sa apara si ele. V-ati putea simti mai anxioasa, mai ales daca sunteti la prima nastere. Poate fi util sa va organizati din timp pentru venirea pe lume a bebelusului.
Acid folic 1mg Remedia este un supliment alimentare care contribuie la cresterea tesutului matern in timpul sarcinii, la buna functionare a hematopoiezei, la metabolismul normal al homocisteinei, la procesul de diviziune celulara si la sinteza normala a aminoacizilor.
Ce se intampla cu fatul in trimestrul 3 de sarcina
In jurul saptamanii 31 de sarcina, plamanii bebelusului sunt mai maturi, insa nu produc inca surfactant, o substanta care ajuta la respiratie odata ce se naste.
In jurul saptamanii 36 de sarcina, copilul masoara aproximativ 47 cm lungime si cantareste aproximativ 2,6 kg. Capul bebelusului se poate indrepta catre pelvis in acest moment, pregatindu-se pentru travaliu. Aproximativ unul din 25 de bebelusi se aseaza in „pozitia culcata”, mai degraba decat in pozitia obisnuita cu capul in jos, la inceputul travaliului. Daca se intampla acest lucru, medicul va explica ce inseamna acest lucru pentru travaliu, care sunt variantele si cum s-ar putea naste copilul.
In saptamana 40 de sarcina, copilul masoara aproximativ 50 cm si cantareste aproximativ 3,4 kg. Din punct de vedere al dezvoltarii, copilul este gata de nastere.
Cum vor decurge vizitele la medic in trimestrul 3 de sarcina
In trimestrul 3 de sarcina va trebui sa va prezentati la controale prenatale frecvente: cam la fiecare 4 saptamani pana in saptamana 36 de sarcina, apoi la fiecare 2 saptamani.
Medicul va verifica progresul sarcinii prin intermediul unui examen vaginal. Colul uterin va deveni mai subtire si mai moale pe masura ce se apropie de data scadentei, pentru a ajuta canalul de nastere sa se deschida in timpul procesului de nastere.
Daca nu le-ati efectuat deja, in trimestrul 3 de sarcina se pot face urmatoarele:
-
verificarea glicemiei pentru a detecta un eventual diabet gestational;
-
verificarea streptococului de grup B;
-
vaccinarea impotriva tusei convulsive (pertussis);
-
vaccinarea antigripala.
Ingrijirea prenatala in trimestrul 3 de sarcina
Este important sa stiti ce aveti de facut si ce sa evitati pe masura ce sarcina continua.
Ce sa faceti in trimestrul 3 de sarcina
In trimestrul 3 de sarcina este important:
-
sa continuati sa luati vitamine prenatale;
-
sa faceti miscare cu exceptia cazului in care va confruntati cu umflaturi sau dureri;
-
sa faceti exercitii Kegel;
-
sa mancati fructe, legume, proteine cu continut scazut de grasimi si alimente bogate in fibre;
-
sa beti multa apa;
-
sa consumati suficiente calorii (cu aproximativ 300 de calorii mai mult decat in mod normal, in fiecare zi);
-
sa mergeti pe jos;
-
sa va pastrati dintii si gingiile sanatoase;
-
sa va odihniti din plin.
Ce trebuie evitat in trimestrul 3 de sarcina
De asemenea, in trimestrul 3 de sarcina trebuie evitate anumite lucruri, cum ar fi:
-
exercitiile fizice intense sau antrenamentele de forta;
-
alcoolul;
-
cofeina (nu mai mult de o ceasca de cafea sau ceai pe zi);
-
fumatul;
-
drogurile;
-
pestele crud sau fructele de mare afumate;
-
carnea de rechin, peste-spada si macrou (au niveluri ridicate de mercur);
-
curatarea litierelor pentru pisici, deoarece fecalele acestora pot transmite un parazit care provoaca toxoplasmoza;
-
laptele nepasteurizat sau alte produse lactate nepasteurizate;
-
mezelurile;
-
urmatoarele medicamente eliberate pe baza de reteta: izotretinoina pentru acnee, acitretina pentru psoriazis, talidomida si inhibitori ECA pentru hipertensiune arteriala;
-
calatoriile lungi cu masina si zborurile cu avionul, daca este posibil (dupa saptamana 34 de sarcina, companiile aeriene ar putea sa nu va permita sa va imbarcati in avion din cauza posibilitatii unei nasteri neasteptate in avion).
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046767
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/third-trimester
https://www.healthline.com/health/pregnancy/third-trimester-developing-baby