Trimestrul 2 de sarcina este o perioada extraordinara in care multe femei se vor simti din nou pline de energie dupa un prim trimestru destul de provocator. In aceasta perioada, sarcina devine vizibila, insa nu va fi atat de avansata incat sa va ingreuneze deplasarea. De asemenea, in trimestrul 2 de sarcina bebelusul se dezvolta rapid, motiv pentru care multe viitoare mamici incep deja sa planifice momentul nasterii.
Ce este trimestrul 2 de sarcina?
Trimestrul 2 de sarcina reprezinta perioada de mijloc a sarcinii, cuprinsa intre saptamanile 13 si 26 de sarcina. Pentru cele mai multe femei, unul dintre cele mai bune lucruri care se intampla in trimestrul 2 de sarcina este ca senzatiile de greata ar putea incepe sa se amelioreze.
Calea catre o stare de sanatate mai buna
Dupa cum mentionam, cele mai multe femei care au avut stari nu tocmai placute in primul trimestru de sarcina incep sa se simta mai bine in al doilea trimestru. Greata si varsaturile matinale ar trebui sa se reduca odata cu trecerea timpului. In aceasta perioada, este posibil sa observati ca aveti mai multa energie si mai putine schimbari de dispozitie pe masura ce nivelurile hormonilor se echilibreaza.
Sarcina se intinde pe durata a aproximativ 40 de saptamani. Saptamanile sunt grupate in trei trimestre, iar trimestrul 2 de sarcina este cuprins intre saptamanile 13 si 27 de sarcina.
In al doilea trimestru de sarcina, bebelusul creste din ce in ce mai mult, iar mamicile incep sa observe ca burtica lor devine tot mai vizibila. Majoritatea femeilor considera ca al doilea trimestru este mult mai usor decat primul, insa este important sa stiti cum vor decurge lucrurile despre sarcina in timpul celui de-al doilea trimestru.
Ce se intampla cu organismul gravidei in trimestrul 2 de sarcina?
Simptomele pe care este posibil sa le fi experimentat in primul trimestru incep sa se amelioreze in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Multe femei au declarat ca starile de greata si oboseala s-au redus in aceasta perioada si considera ca trimestrul 2 de sarcina a fost cea mai usoara si mai placuta perioada a sarcinii lor.
In trimestrul 2 de sarcina pot aparea urmatoarele modificari si simptome:
-
uterul se extinde
-
burta incepe sa devina din ce in ce mai vizibila
-
ameteli din cauza tensiunii arteriale scazute
-
miscarile copilului incep sa fie simtite
-
dureri de corp
-
pofta de mancare ridicata
-
vergeturi pe stomac, sani, coapse sau fese
-
modificari la nivelul pielii, cum ar fi intunecarea pielii din jurul mameloanelor
-
mancarime
-
umflarea gleznelor sau a mainilor
Femibion Sarcina sanatoasa 2 este supliment alimentar care se administreaza din al doilea trimestru de sarcina si pana la sfarsitul perioadei de alaptare. Contribuie la mentinerea sanatatii mamei si la cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Femibion Sarcina sanatoasa contine acid folic, Metafolin, vitamine, iod si DHA (acid docosahexaenoic) care sustin cresterea tesutului matern in timpul sarcinii, dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, mentinerea vederii normale.
Adresati-va medicului daca aveti oricare dintre aceste simptome in trimestrul 2 de sarcina:
-
greata
-
varsaturi
-
icter (ingalbenirea albului ochilor)
-
umflare extrema
-
crestere rapida in greutate
Contractii Braxton Hicks
Denumite si “contractii false” sau “travaliu fals”, contractiile Braxton Hicks sunt contractii ale muschilor uterini. Este unul dintre modurile prin care uterul se pregateste pentru travaliu si nastere.
Contractiile Braxton Hicks fac ca abdomenul sa devina foarte incordat si dur si pot provoca un adevarat disconfort. Contractiile sunt neregulate in timp si de obicei dispar dupa cateva minute. Adresati-va medicului daca acestea devin regulate si dureroase si nu dispar nici dupa ce va schimbati pozitia sau incepeti sa mergeti. Acest lucru poate indica un travaliu prematur.
Ce stari emotionale puteti experimenta in trimestrul 2 de sarcina
Sarcina poate fi o perioada minunata si interesanta, insa vine la pachet si cu stari ocazionale de anxietate ridicata sau dispozitie scazuta.
Uneori, viitoarea mamica (sau chiar ambii parinti) se confrunta cu stari si emotii dificile in timpul sarcinii. De exemplu, multi se ingrijoreaza cu privire la momentul nasterii sau la provocarile vietii de parinte.
Cu toate acestea, starile de anxietate sunt absolut normale in aceasta perioada. Depresia prenatala este o tulburare de dispozitie manifestata prin schimbari emotionale intense dincolo de cele la care v-ati putea astepta in timpul sarcinii.
Daca sunteti ingrijorati cu privire la starile de anxietate, dispozitia precara sau depresie, puteti lua legatura cu medicul.
Ce se intampla cu fatul in trimestrul 2 de sarcina
In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, copilul creste de la o inaltime de 7,5 cm si o greutate de 30 de grame in saptamana 13 de sarcina, la aproximativ 23 cm si 820 de grame in saptamana 26.
In aceasta perioada, bebelusul se misca liber in sacul amniotic din uter. In jurul saptamanii 19 de sarcina (sau mai devreme daca nu sunteti la prima sarcina), s-ar putea sa simti primele miscari ale bebelusului, acestea fiind comparate cu “bataile de aripi ale unui fluture”. In timpul acestor 3 luni, organele bebelusului vor continua sa se dezvolte, iar ficatul, pancreasul si rinichii incep sa functioneze. Acesta este si momentul in care bebelusii ar putea incepe sa-si suga degetul mare. Pana in saptamana 20 de sarcina, bebelusul poate incepe sa perceapa sunete, inclusiv sunetul batailor inimii si poate invata sa recunoasca vocea mamei, desi urechile sale inca nu sunt complet dezvoltate.
Cum ar putea decurge vizitele la medic in trimestrul 2 de sarcina
Femeile ar trebui sa mearga la medic pentru consult la fiecare doua pana la patru saptamani in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Testele pe care medicul le poate efectua in timpul vizitei sunt:
-
masurarea tensiunii arteriale
-
verificarea greutatii
-
analizele de sange pentru verificarea glicemiei
-
verificarea eventualelor defecte congenitale si alte teste genetice de screening
-
amniocenteza
-
ecografia
In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, medicul poate descoperi care este sexul copilului cu ajutorul ecografiei. Cu toate acestea, este alegerea parintilor daca vor sa afle sau nu sexul bebelusului.
Ce are de facut o viitoare mamica in trimestrul 2 de sarcina
Este important sa aflati ce aveti de facut si ce trebuie sa evitati pe masura ce sarcina avanseaza.
Ce masuri trebuie sa luati in trimestrul 2 de sarcina
In aceasta perioada, medicii recomanda sa:
-
faceti sport in mod constant
-
faceti exercitii Kegel pentru a va antrena podeaua pelvina
-
adoptati o alimentatie bogata in fructe, legume, proteine cu continut scazut de grasimi si alimente cu continut de fibre
-
beti multa apa
-
mancati suficiente alimente care contin calorii (cu aproximativ 300 de calorii mai mult decat in mod normal)
-
va pastrati dintii si gingiile sanatoase, deoarece o igiena orala deficitara ar putea duce la travaliu prematur
-
continuati sa luati vitaminele prenatale
Acid folic 1mg Remedia este un supliment alimentar care contribuie la cresterea tesutului matern in timpul sarcinii, la buna functionare a hematopoiezei, la metabolismul normal al homocisteinei, la procesul de diviziune celulara si la sinteza normala a aminoacizilor.
Ce trebuie sa evitati in trimestrul 2 de sarcina
De asemenea, in trimestrul 2 de sarcina este important sa evitati:
-
exercitiile fizice intense sau antrenamentele de forta care ar putea cauza o lovitura in zona abdomenului
-
alcoolul
-
cofeina (nu mai mult de o ceasca de cafea sau ceai pe zi)
-
fumatul
-
drogurile
-
pestele crud sau fructele de mare afumate
-
carnea de rechin, peste-spada si macrou (au niveluri ridicate de mercur)
-
curatarea litierelor pentru pisici, deoarece contactul cu fecalele acestor animale poate cauza o infectie parazitara denumita toxoplasmoza
-
laptele sau alte produse lactate nepasteurizate
-
mezelurile
-
urmatoarele medicamente eliberate pe baza de reteta: izotretinoina pentru tratarea acneei, acitretina pentru tratarea psoriazisului, talidomida si inhibitori ECA pentru tratarea hipertensiunii arteriale
Adresati-va medicului daca aveti nelamuriri cu privire la medicamentele eliberate pe baza de reteta sau la suplimentele pe care le luati.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/second-trimester
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732
https://familydoctor.org/changes-in-your-body-during-pregnancy-second-trimester/