
Testosteronul este principalul hormon androgen la barbati, cu functii importante in dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine, mentinerea si cresterea masei musculare, a densitatii osoase si reglarea libidoului si a dispozitiei. De asemenea, este implicat in metabolismul lipidic si cel glucidic. Scaderea fiziologica a concentratiei de testosteron, care apare pe masura inaintarii in varsta, precum si deficitul patologic secundar diferitelor afectiuni endocrine, ar putea sa ridice necesitatea unui tratament cu testosteron la barbati, o optiune terapeutica foarte eficienta pentru a substitui deficitul de testosteron din organism si pentru a ameliora simptomele asociate.
Ce este testosteronul si care sunt functiile sale?
Testosteronul este un hormon steroid derivat din colesterol, produs in special de celulele Leydig din testicule, sub controlul axei hipotalamo-hipofizo-gonadale. In cantitati mai mici, hormonul este sintetizat si de glandele suprarenale. La barbati, secretia testosteronului este reglata de LH (hormonul luteinizant), care stimuleaza celulele Leydig sa produca hormonul in functie de care sunt necesitatile organismului. Printre functiile majore ale testosteronului se numara:
-
maturizarea organelor genitale si spermatogeneza (formarea spermatozoizilor);
-
aparitia caracterelor sexuale secundare in pubertate (pilozitatea, ingrosarea vocii si altele);
-
reglarea libidoului si a functiei erectile;
-
dezvoltarea si mentinerea masei musculare;
-
mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei;
-
reglarea dispozitiei si prevenirea depresiei;
-
influentarea metabolismului lipidic si glucidic.
Un nivel optim de testosteron este esential pentru asigurarea starii generale de sanatate. In cazul unui deficit persistent de testosteron, apar simptome specifice, despre care vom vorbi mai jos. In aceasta situatie, tratamentul cu testosteron la barbati poate substitui in mod eficient deficitul acestui hormon, fiind o alternativa terapeutica des folosita.
Valorile testosteronului la barbati
Concentratia serica a testosteronului variaza in functie de varsta si ritmul circadian. Pe de alta parte, valorile normale ale testosteronului la barbatii adulti sunt cuprinse intre 300-1000 ng/dL, cu fluctuatii pe parcursul zilei, avand un varf matinal (in jurul orei 08:00), urmat de o scadere progresiva seara. Pentru evaluarea corecta, este recomandata determinarea testosteronului total dimineata, in conditii bazale.
In cazul unor valori limita, este indicata dozarea atat a hormonului liber, cat si a globulinei transportoare a hormonilor sexuali (SHBG) pentru a aprecia mult mai bine biodisponibilitatea hormonului activ. Scaderea persistenta sub 300 ng/dL, corelata cu simptome clinice, de obicei ridica suspiciunea de hipogonadism. Hipogonadismul reprezinta una dintre principalele indicatii clinice pentru tratamentul cu testosteron la barbati.
Cand este necesar tratamentul cu testosteron la barbati?
Tratamentul cu testosteron la barbati ar trebui realizat doar in cazul in care pacientul sufera de hipogonadism diagnosticat, caracterizat prin niveluri scazute de testosteron si simptome tipice. Hipogonadismul poate fi primar (cauzat de o disfunctie testiculara) sau secundar (in acest caz fiind vorba de insuficienta hipotalamo-hipofizara). Indicatiile clinice principale ale terapiei cu testosteron la barbati sunt:
-
hipogonadism primar (testicular): cauzat de sindromul Klinefelter, orhita virala, leziuni la nivelul testiculelor, expunerea la toxine, chimio- si radioterapie;
-
hipogonadism secundar: asociat cu tumori hipofizare, hiperprolactinemie, obezitate severa, traumatisme craniene, sindromul Kallmann;
-
andropauza simptomatica: manifestata prin scaderea libidoului, oboseala cronica, pierderea masei musculare, osteoporoza;
-
orhidectomie bilaterala (indepartarea chirurgicala a testiculelor ca urmare, in mod obisnuit, a cancerului testicular).
Tratamentul cu testosteron se recomanda doar in conditii clinice documentate, in care pacientul se confrunta in mod cronic cu niveluri scazute ale testosteronului, pe fondul unei boli organice.
Simptomele lipsei de testosteron la barbati
Simptomele lipsei de testosteron la barbati sunt foarte variate, impactand atat viata sexuala, cat si sanatatea metabolica si psihologica. Cele mai frecvente simptome includ:
-
disfunctie erectila (impotenta) si scaderea libidoului (apetitului sexual);
-
oboseala cronica, scaderea nivelului de energie;
-
diminuarea masei musculare si cresterea tesutului adipos;
-
osteoporoza, cresterea riscului de fracturi;
-
depresie, anxietate, iritabilitate;
-
scaderea capacitatii cognitive, dificultati de concentrare.
Drept urmare, tratamentul cu testosteron la barbati are beneficii majore in ameliorarea acestor simptome, prin redobandirea nivelului fiziologic normal de testosteron circulant.

Ce presupune tratamentul cu testosteron la barbati?
Tratamentul cu testosteron la barbati poate lua diferite forme, in functie de preferintele pe care le are pacientul, nevoile sale, dar mai ales in functie de indicatiile medicale:
-
geluri si creme transdermice (absorbtie lenta, administrare zilnica);
-
injectii intramusculare (testosteron enantat, cipionat sau undecanoat, cu administrare la 2-12 saptamani);
-
plasturi transdermici (eliberare continua de testosteron, aplicare zilnica);
-
capsule orale (testosteron undecanoat, absorbtie variabila, utilizare limitata).
Fiecare forma de tratament cu testosteron la barbati are avantaje si dezavantaje. Drept urmare, alegerea celei mai potrivite forme de administrare depinde de nevoile pacientului, de aderenta sa la tratament si de eventualele efecte adverse anticipate. Injectiile intramusculare asigura cea mai rapida forma de tratament cu testosteron la barbati.
Tratamentul cu testosteron la barbati – beneficii
Tratamentul cu testosteron la barbati are drept rezultat terapeutic reechilibrarea nivelului optim de testosteron. Implicit, la pacientii cu hipogonadism confirmat, se amelioreaza simptomele de lipsa de testosteron. Principalele beneficii sunt:
-
imbunatatirea libidoului si functiei erectile;
-
cresterea masei musculare si a fortei;
-
diminuarea tesutului adipos si imbunatatirea metabolismului;
-
ameliorarea oboselii cronice si imbunatatirea calitatii somnului;
-
mentinerea densitatii osoase si reducerea riscului de fracturi;
-
imbunatatirea dispozitiei si a functiei cognitive.
Tratamentul cu testosteron la barbati are o rata de succes foarte mare si, de asemenea, mai ales la pacientii cu hipogonadism (primar sau secundar) restabileste echilibrul hormonal pe termen lung, cu beneficii generale asupra sanatatii.
Tratamentul cu testosteron la barbati – contraindicatii si posibile riscuri
Tratamentul cu testosteron la barbati nu este recomandat in cazul in care:
-
pacientul are cancer de prostata sau este suspect de neoplazie prostatica;
-
pacientul are policitemie severa (testosteronul stimuleaza eritropoieza, ceea ce poate creste riscul de tromboze);
-
pacientul sufera de o forma severa de apnee obstructiva in somn;
-
pacientul sufera de insuficienta cardiaca decompensata.
De asemenea, tratamentul cu testosteron la barbati nu ar trebui efectuat doar pe fondul scaderii nivelului de testosteron ca urmare a inaintarii in varsta. Tratamentul cu testosteron la barbati se recomanda doar in contextul hipogonadismului primar sau secundar. Exista si potentiale reactii adverse ce pot aparea dupa tratamentul cu testosteron la barbati:
-
eritrocitoza (cresterea numarului de celule rosii din sange);
-
reducerea fluxului urinar;
-
cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare;
-
agravarea hipertrofiei benigne de prostata (sau cresterea riscului de hipertrofie benigna);
-
tulburari hepatice;
-
ginecomastie;
-
retentia de apa;
-
excesul de sebum;
-
caderea parului;
-
reducerea calitatii spermei (ceea ce poate afecta fertilitatea);
-
micsorarea testiculelor.
Prin urmare, tratamentul cu testosteron la barbati se recomanda acelor pacienti diagnosticati cu hipogonadism. Totusi, ca urmare a riscului, tratamentul cu testosteron la barbati ar trebui sa fie insotit si de monitorizarea periodica a pacientilor (testosteron seric, hematocrit, PSA si profilul lipidic). Monitorizarea atenta este esentiala pentru a limita riscurile terapiei si, in egala masura, pentru a maximiza beneficiile asociate cu tratamentul cu testosteron la barbati.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534853/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5182226/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8451690/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2701485/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/andr.12774