Transpiratie rece: simptome, cauze si tratamente recomandate

Transpiratie rece: simptome, cauze si tratamente recomandate Transpiratie rece: simptome, cauze si tratamente recomandate

Ultima actualizare: 29 august 2024

Transpiratia-rece

Transpiratia este un proces fiziologic prin care corpul isi mentine temperatura optima in conditii de caldura sau de efort fizic intens si totodata elimina toxinele, protejand si pielea impotriva infectiilor. Uneori insa corpul transpira aparent fara motiv, situatie in care putem vorbi despre transpiratie abundenta sau hiperhidroza. Ajungem astfel si la subiectul materialului de fata, dat fiind faptul ca transpiratia rece este o forma de hiperhidroza, normala in anumite situatii, iar in alte cazuri fiind un simptom al unor probleme de sanatate.

Transpiratia rece se poate manifesta local, in anumite zone ale corpului, sau poate fi generalizata, iar de obicei nu este asociata cu caldura excesiva sau efortul intens care sunt principalii factori ce declanseaza transpiratia normala.

Daca doriti sa aflati mai multe despre cum se manifesta transpiratia rece, ce o cauzeaza si cum poate fi tratata si prevenita, gasiti toate informatiile necesare in randurile de mai jos.

Transpiratie rece, simptome caracteristice

Asa cum spuneam, transpiratia rece este o forma aparte de hiperhidroza, astfel ca o prima caracteristica ce o putem mentiona consta in faptul ca organismul elimina o cantitate mai mare de lichid decat in mod normal. De asemenea, transpiratia rece se produce de obicei in absenta conditiilor cunoscute, mai exact a temperaturilor ridicate sau a solicitarii fizice. In astfel de situatii pielea devine brusc umeda si rece, cel mai adesea la nivelul fruntii, palmelor si talpilor. Transpiratia rece poate fi si generalizata, caz in care genereaza o senzatie de frig la nivelul intregului corp.

In functie de cauze, alte simptome care insotesc de obicei transpiratia rece sunt paloarea la nivelul pielii, oboseala, senzatia de slabiciune, febra, dificultatile de respiratie, modificarea ritmului cardiac, starea de neliniste sau chiar panica.


Transpiratie rece: de ce apare, cauze frecvente

In anumite conditii transpiratia rece este considerata o reactie normala a organismului, fiind adesea asociata cu raspunsul acestuia in fata unui pericol iminent, reactie cunoscuta sub denumirea „lupta sau fugi”. In astfel de situatii, glandele suprarenale secreta o cantitate mare de adrenalina care stimuleaza toate functiile organismului, inclusiv glandele sudoripare care secreta mai multa transpiratie in scopul mentinerii temperaturii normale a organismului. Astfel apare acea senzatie de transpiratie rece, care este asociata frecvent cu stresul, teama si situatiile limita.

In astfel de conditii, transpiratia rece este fireasca si chiar benefica, pentru ca ajuta organismul sa depaseasca aceste episoade dificile, insa poate fi cauzata si de anumite probleme de sanatate, unele chiar foarte serioase.

  • Hipoglicemia

Transpiratia rece poate fi un semn al scaderii nivelului de glucoza din sange sub valorile normale, prevestind astfel iminenta unei crize hipoglicemice. Se intampla in special in cazul diabeticilor p,e fondul unei alimentatii cu aport scazut de glucoza sau al administrarii unei doze prea mari de insulina, ce determina o absorbtie crescuta a glucozei de catre celule. In acest caz, transpiratia rece este tot o reactie de aparare a organismului.

  • Afectiunile pulmonare

Bolile de plamani precum tuberculoza, bronhopneumonia cronica obstructiva, pneumonia, fibroza chistica sau cancerul pulmonar, sunt asociate adesea cu transpiratia rece, care apare in acest caz pe fondul problemelor respiratorii si al oxigenari insuficiente.

De asemenea, persoanele care sufera de apnee in somn se confrunta frecvent cu transpiratia rece nocturna, asociata faptului ca respiratia se opreste in mod repetat pe timpul somnului, ceea ce determina organismul sa declanseze mecanismul de protectie pe care l-am explicat putin mai devreme.

Nu in ultimul rand, transpiratia rece poate fi si un simptom premergator emboliei pulmonare.

  • Infectiile

Infectiile sunt cauzate de diversi agenti patogeni care patrund in organism si se inmultesc, declansand raspunsul sistemului imunitar. Printre reactiile firesti ale organismului, in cazul unei infectii, se numara procesul inflamator si febra, care sunt cauzate de lupta ce se da intre celulele imunitare si agentii patogeni. Creste astfel temperatura interna, iar organismul reactioneaza pentru a o mentine la un nivel normal, astfel aparand transpiratia rece asociata cu infectiile.

  • Anxietatea si atacurile de panica

Spuneam ca transpiratia rece este fireasca in fata unui pericol iminent, datorandu-se raspunsului „lupta sau fugi”, care declanseaza mecanismul de aparare al organismului. In cazul persoanelor cu crize de anxietate sau atacuri de panica, anumite situatii sunt percepute exagerat ca pericole iminente, ceea ce duce la declansarea acelui mecanism de aparare, care in realitate nu este justificat. In astfel de situatii se poate spune ca transpiratia rece are cauze de natura psihica.

  • Menopauza

Transpiratia rece este unul din simptoamele specifice menopauzei, aparand pe fondul modificarilor hormonale ce au loc in organismul femeilor ajunse in aceasta etapa a vietii. Menopauza este caracterizata prin scaderea nivelurilor de estrogen si progesteron, care sunt principalii hormoni feminini. Reducerea nivelului de estrogen afecteaza, printre altele, si mecanismul de termoreglare al organismului si astfel se explica aparitia bufeurilor, care se manifesta printr-o senzatie brusca de caldura intensa. Buferurile sunt insotite de obicei de transpiratie rece, care se explica in acest caz prin reactia fireasca a organismului de a reduce temperatura crescuta, resimtita la nivelul corpului.

  • Durerea intensa

Durerea intensa cauzata de un traumatism sever, o leziune sau asociata cu probleme de sanatate, ce determina colici biliare ori renale, declanseaza mecanismul de aparare a organismului pentru a face fata mai usor senzatiei extrem de neplacute. Prin urmare, in sange este eliberata o cantitate mare de adrenalina, despre care am precizat ca stimuleaza si activitatea glandelor sudoripare, si astfel se explica transpiratia rece care insoteste deseori episoadele dureroase, indiferent de cauzele acestora.

Transpiratie-rece

Cum se trateaza episoadele de transpiratie rece

In majoritatea situatiilor mentionate mai sus, transpiratia rece nu este principala problema, cea mai importanta fiind identificarea cauzei care genereaza acest simptom. Daca transpiratia rece apare ocazional in caz de stres, pericol iminent sau alte situatii generatoare de adrenalina, este o reactie perfect normala a organismului, care nu trebuie sa ingrijoreze si nici nu necesita vreun tratament anume.

In cazurile problematice, transpiratia rece este insotita de obicei si de alte simptome specifice fiecarei cauze in parte, care constituie un motiv de ingrijorare. Asadar prima masura pe care trebuie sa o luati este sa faceti o vizita la medic, pentru stabilirea unui diagnostic in functie de care se recomanda tratamentul adecvat. Este foarte important sa nu amanati vizita la medic intrucat transpiratia rece este deseori un simptom al unei probleme severe de sanatate, iar in lipsa unui diagnostic si a unui tratament imediat, lucrurile se pot agrava rapid.

Asadar, tratamentul se stabileste in functie de cauze, iar daca transpiratia rece continua sa se manifeste frecvent, pot fi folosite antiperspirante ce reduc sau inhiba temporar activitatea glandelor sudoripare. De asemenea, evitarea stresului, mentinerea unei temperaturi normale in locuinta si purtarea unor haine largi, din materiale usoare si care ii permit pielii sa respire, contribuie la reducerea transpiratiei. In acelasi timp, sunt de evitat alimentele picante, bauturile care contin cofeina si alcoolul, iar pentru reducerea nivelului de stres puteti sa apelati la tehnici de relaxare, cum ar fi exercitiile de respiratie, meditatia masajul sau exercitiile yoga.

Ce puteti face pentru a preveni episoadele de transpiratie rece

Prevenirea transpiratiei reci inseamna de fapt prevenirea problemelor de sanatate cu care acestea sunt asociate. Dupa cum am aratat, problemele de sanatate pot fi din cele mai diverse, incluzand diabetul, afectiunile cronice pulmonare, cele renale, pancreatice sau cardiace.

Adoptarea unei diete echilibrate si a unui stil de viata activ reduce semnificativ riscul de boli cardiace si diabet, contribuind totodata la imbunatatirea starii psihice si la reducerea nivelului de stres, ce poate cauza anxietate sau atacuri de panica.

Pentru evitarea bolilor pulmonare care sunt la randul lor asociate cu transpiratia rece se recomanda in primul rand renuntarea la fumat si evitarea mediilor in care se fumeaza, implicit a fumatului pasiv. De asemenea, sunt de evitat mediile poluate si expunerea la substante toxice care pot afecta plamanii, asa cum este cazul azbestului.

Infectiile respiratorii pot genera la randul lor probleme pulmonare severe, astfel ca trebuie evitate pe cat posibil, inclusiv prin consumul de fructe si legume ce contin vitamine care intaresc imunitatea.

Respectarea regulilor de igiena contribuie la prevenirea infectiilor respiratorii, dar si de alta natura, implicit a complicatiilor ce pot surveni din cauza lor.