Fara indoiala ca denumirea de „traista-ciobanului” suna familiar pentru multi dintre cititori, fiind vorba de una din cele mai cunoscute plante medicinale. Chiar si cei care nu stiu la ce se foloseste traista-ciobanului sau macar cum arata au auzit macar o data vorbind-se de aceasta planta, intr-un context oarecare.
Traista-ciobanului – generalitati
Traista-ciobanului se mai numeste, in diferite regiuni ale tari, punga babei, coada pisicii sau pastele calului, iar denumirea stiintifica este Capsella bursa-pastoris. Face parte din vegetatia spontana care creste pe pajisti, in gradini si pe marginea drumului, preferand zonele de campie. Plantele au o inaltime cuprinsa intre 10 si 30 de centimetri, cu o tulpina dreapta si subtire. Frunzele de traista-ciobanului au o forma lanceolata, fiind alungite, inguste si cu varful ascutit. Atat frunzele, cat si tulpina sunt acoperite cu peri subtiri, iar florile sunt mici si albe, grupate in inflorescente la varful tulpinii.
Traista-ciobanului isi datoreaza denumirea formei fructelor, care se aseamana cu o desaga pe care o purtau si inca o mai poarta uneori pastorii cand merg cu oile.
Legat de ciclul de evolutie a plantei, traista-ciobanului poate fi considerata in egala masura o planta anuala sau bianuala. In primul caz isi deruleaza intregul ciclu de viata pe parcursul unui singur an, iar in al doilea isi petrece primul an dezvoltandu-si radacina, tulpina si frunzele, pentru ca in anul urmator sa infloreasca si sa produca seminte.
Traista-ciobanului – proprietati terapeutice
Mentionam ca traista-ciobanului se numara printre cele mai cunoscute plante medicinale, fiind folosita de sute de ani, datorita proprietatilor sale terapeutice. Acestea sunt date de numerosii compusi pe care ii contine, dintre care amintim taninurile, flavonoidele, alcaloizii, diversi acizi organici si acizi grasi. La acestia se adauga un aport de vitamina A, vitamina B2, vitamina C si vitamina K, impreuna cu minerale precum fierul, potasiul, magneziul si calciul.
Datorita acestor compusi si nutrienti, traista-ciobanului are o serie de proprietati terapeutice, dupa cum urmeaza:
-
proprietati hemostatice – este eficienta in oprirea sangerarilor usoare si chiar a hemoragiilor interne si externe;
-
proprietati diuretice – traista-ciobanului stimuleaza aparatul excretor, facilitand eliminarea prin urina a excesului de lichide si a toxinelor din organism;
-
proprietati antiinflamatoare – reduce inflamatia si amelioreaza durerile asociate;
-
proprietati hipotensive – traista-ciobanului are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala;
-
proprietati antimicrobiene – unii dintre compusii pe care ii contine traista-ciobanului sunt eficienti impotriva bacteriilor, virusurilor si fungilor, pe care ii distrug protejand astfel organismul impotriva infectiilor.
Traista-ciobanului – beneficii importante
Traista-ciobanului este folosita ca remediu pentru diverse probleme de sanatate, datorita multiplelor beneficii pe care le confera proprietatile terapeutice despre care am amintit mai sus.
-
Combaterea retentiei de apa
Retentia de apa apare atunci cand organismul retine in tesuturi mai mult lichid decat ar fi necesar, ceea ce duce la aparitia de umflaturi la nivelul membrelor, o stare generala de disconfort si cresterea tensiunii arteriale. Prin efectul sau diuretic, traista-ciobanului ajuta organismul sa elimine lichidul in exces, stimuland procesul de producere a urinei. Creste astfel cantitatea de urina produsa, precum si frecventa urinarilor, prin care se elimina excesul de lichide.
Datorita proprietatilor sale hemostatice, traista-ciobanului este folosita adesea ca remediu pentru reducerea menstruatiilor abundente, dar si impotriva sangerarilor dintre menstruatii. In acelasi timp, traista-ciobanului calmeaza si durerile cauzate de crampele menstruale, prin efectul antiinflamator si analgezic pe care il au unii dintre compusii sai.
-
Prevenirea hipertensiunii arteriale
Dupa cum am precizat, traista-ciobanului are si proprietati hipotensive, ceea ce inseamna ca reduce tensiunea arteriala. Aceasta proprietate aduce beneficii persoanelor care au tensiunea putin peste limitele normale, pentru ca reduce presiunea sangelui si coboara valorile de tensiune sub pragul de risc. De asemenea, si prin efectul sau diuretic previne hipertensiunea arteriala, intrucat lichidele acumulate in exces determina cresterea cantitatii de sange, urmata firesc de o crestere a presiunii cu care acesta circula prin vase.
Fie ca vorbim de un accident minor, cum ar fi o simpla taietura sau o zgarietura care sangereaza, fie ca e vorba de o problema mai grava, ce determina o hemoragie puternica, traista-ciobanului previne pierderea excesiva de sange, prin proprietatile sale hemostatice. Este eficienta inclusiv in cazul hemoragiilor interne, dar si al hemoragiilor nazale sau al sangerarilor gingivale. De asemenea, traista-ciobanului este folosita si pentru oprirea sangerarilor postpartum.
In ce afectiuni este recomandat ceaiul de traista-ciobanului?
Traista-ciobanului de foloseste frecvent sub forma de ceai, pentru ca este usor de preparat si pune in valoare toate proprietatile benefice ale plantei. Ceaiul se prepara din partile aeriene puse la uscat si tocate in prealabil, fiind recomandat in cazul unor afectiuni precum:
-
menoragia – caracterizata prin sangerari abundente in timpul menstruatiei, care pot fi ameliorate datorita proprietatilor hemostatice pe care le are ceaiul de traista-ciobanului;
-
hipertensiunea arteriala usoara – consta in cresterea presiunii sangelui care circula prin artere, ceea ce poate duce in timp la aparitia altor probleme cardiovasculare. Ceaiul de traista-ciobanului poate reduce tensiunea arteriala, fiind un remediu recomandat persoanelor care au o astfel de problema, insa doar cu acordul medicului.
-
diareea – este o tulburare digestiva destul de frecventa, caracterizata prin scaune moi si apoase eliminate mai frecvent decat ar fi normal. Cauzele sunt variate, insa indiferent de acestea, ceaiul de traista-ciobanului constituie de fiecare data un remediu eficient.
In ce afectiuni este recomandata tinctura de traista-ciobanului?
Macerata in alcool, traista-ciobanului poate fi folosita si sub forma de tinctura in urmatoarele situatii:
-
hemoragii externe – sangerarile provocate de leziuni la nivelul pielii pot fi oprite, aplicand pe rana cateva picaturi de tinctura de traista-ciobanului;
-
gingivita – este o afectiune inflamatorie a gingiilor, provocata de o infectie bacteriana, iar printre simptome se numara si sangerarea gingivala. Aceasta poate fi oprita tamponand gingiile cu o bucata de vata sau tifon pe care se aplica tinctura.
-
mastita – constituie o problema cu care se confrunta frecvent femeile care alapteaza, cauzata de infundarea unuia dintre canalele prin care se scurge laptele. Sanul se inflameaza, se inroseste si devine dureros, iar simptomele pot fi ameliorate prin aplicarea unei comprese cu tinctura de traista-ciobanului.
Traista-ciobanului – contraindicatii si efecte adverse
Traista-ciobanului este considerata, in general, o planta sigura, dar care nu trebuie folosita in exces sau daca nu este nevoie de beneficiile sale. Cel mai adesea, consumul in exces creeaza probleme digestive si modificari ale pulsului. Pe termen lung, pot aparea dereglari ale functiilor glandei tiroide, dar si scaderi semnificative ale tensiunii arteriale. De asemenea, daca este consumata in stare cruda, traista-ciobanului poate determina o crestere a numarului de leucocite peste limita normala.
In ceea ce priveste contraindicatiile, acestea se adreseaza femeilor insarcinate si celor care alapteaza, dar si copiilor de varste mici. De asemenea, este contraindicata folosirea remediilor pe baza de traista-ciobanului de catre femeile care iau anticonceptionale, precum si de catre pacientii aflati sub tratament cu anticoagulante sau medicamente cu corticosteroizi. Substantele naturale din compozitia plantei pot interactiona cu substantele active din astfel de medicamente, diminuand sau anuland astfel efectul acestora.
Nu se recomanda folosirea unor astfel de remedii nici inaintea interventiilor chirurgicale, dat fiind faptul ca influenteaza coagularea sangelui, ceea ce ar putea da nastere unor complicatii in timpul operatiei sau ulterior.