O traheostomie este o incizie la care se poate recurge daca aveti o problema medicala ce impiedica aerul si oxigenul sa patrunda in plamani. Presupune efectuarea unei incizii in trahee, prin gat, si introducerea unui tub prin care veti putea respira.
Procedura poate fi efectuata in regim de urgenta, daca aveti brusc dificultati respiratorii, sau ca procedura intraspitaliceasca, daca o afectiune cronica va ingreuneaza capacitatea respiratorie.
Traheostomie – generalitati
O traheostomie este o incizie pe care chirurgul o face la nivelul gatului, pentru a avea acces la trahee. In orificiul creat se introduce apoi un tub de traheostomie, pentru a-l mentine deschis si a-i permite pacientului sa respire. Procedura chirurgicala prin care se creeaza incizia respectiva se numeste traheotomie. Totusi, cei doi termeni sunt uneori folositi interschimbabil.
Ca procedura, traheotomia se efectueaza cand traheea este obstructionata sau ingustata. O traheostomie (incizia in sine) este adesea necesara cand, din cauza unei afectiuni cronice, pacientul necesita ventilare mecanica pe termen lung, pentru a putea respira. Se poate recurge la traheostomie si daca pe parcursul unei interventii chirurgicale este necesara redirectionarea temporara a aerului, din cauza inflamatiei sau a unui blocaj al cailor respiratorii. In cazuri rare, se poate efectua de urgenta o traheotomie cand caile respiratorii s-au obstructionat brusc, cum ar fi dupa o leziune grava la nivelul fetei sau gatului.
Persoana cu traheostomie respira prin tubul de traheostomie mai degraba decat prin nas si gura. O traheostomie poate fi temporara sau permanenta si se poate efectua inclusiv pentru bebelusi si copii care au anumite afectiuni.
Cand o traheostomie nu mai este necesara, se scoate tubul si incizia este lasata sa se vindece sau se poate sutura.
Traheostomie – cand se recomanda
Toate traheotomiile sunt efectuate in cazul pacientilor care nu pot respira normal. O traheotomie de urgenta poate fi efectuata daca pacientul sufera de o afectiune acuta sau prezinta o leziune traumatica ce ii obstructioneaza caile respiratorii.
O persoana cu boala cronica, cum ar fi o afectiune care blocheaza caile respiratorii sau paralizeaza muschii respiratori, poate avea nevoie de o traheotomie ca procedura de electie, tubul de traheostomie putand facilita respiratia. Pentru unii pacienti care beneficiaza de ventilatie mecanica sau care se afla la terapie intensiva, o traheostomie poate fi mai usor de tolerat si necesita mai putine sedative decat un tub endotraheal inserat in gat.
Majoritatea traheotomiilor se fac in spital, fiind planificate in avans, dar in caz de urgenta, echipa de interventie poate fi nevoita sa efectueze o incizie in gatul pacientului si in alte circumstante, cum ar fi la locul unui accident. Traheotomiile de urgenta sunt insa greu de realizat si prezinta un risc mai mare de complicatii decat cele planificate.
O traheostomie poate fi necesara si in astfel de cazuri:
-
pentru a ocoli caile respiratorii superioare obstructionate;
-
pentru a elimina excesul de mucus din caile respiratorii;
-
pentru a furniza oxigen plamanilor mai usor sau in siguranta.
Exista numeroase afectiuni sau leziuni care pot limita sau obstructiona patrunderea aerului in plamani, si anume:
-
tumori, cum ar fi higromul chistic (o tumora benigna care se poate forma la nivelul gatului unui nou-nascut);
-
o infectie, cum ar fi epiglotita sau crupa;
-
stenoza subglotica (ingustare a cailor respiratorii sub corzile vocale si deasupra traheei);
-
traheomalacie;
-
paralizia corzilor vocale;
-
leziuni laringiene sau spasme;
-
anomalii congenitale (innascute) ale cailor respiratorii;
-
limba mare sau maxilarul mic care blocheaza caile respiratorii;
-
sindroamele Treacher Collins si Pierre Robin;
-
leziuni severe ale gatului sau cavitatii bucale;
-
arsuri ale cailor respiratorii, prin inhalarea de materiale corozive, fum sau abur;
-
apnee obstructiva de somn;
-
obstructie cu corpuri straine.
Problemele pulmonare care pot impune o traheostomie sunt:
-
nevoia de ventilatie mecanica prelungita, cum ar fi in caz de displazie bronhopulmonara;
-
boala pulmonara cronica;
-
leziunea peretelui toracic;
-
disfunctia diafragmei.
Alte situatii in care poate fi necesara o traheostomie sunt urmatoarele:
-
boli neuromusculare care paralizeaza sau slabesc muschii respiratori;
-
aspiratia (inhalarea alimentelor sau lichidelor) asociata disfunctiilor musculare sau senzoriale de la nivelul gatului;
-
fractura vertebrelor cervicale (gatului), cu leziuni ale maduvei spinarii;
-
pierderea constientei pe termen lung sau coma;
-
tulburari ale controlului respirator, cum ar fi hipoventilatia centrala congenitala sau apneea centrala;
-
chirurgie faciala si arsuri la nivelul fetei;
-
anafilaxie (reactie alergica severa).
Traheostomie – cum va pregatiti pentru procedura
Pregatirea pentru o traheostomie depinde de tipul procedurii planificate. Daca vi se efectueaza anestezie generala, probabil va trebui sa nu consumati alimente sau sa beti lichide cu cateva ore inainte de procedura. In anumite cazuri, poate fi necesar sa intrerupeti administrarea anumitor medicamente.
Traheostomie – ce presupune procedura
O traheotomie se face cel mai frecvent intr-o sala de operatie si implica anestezie generala. Ocazional, procedura se poate efectua cand sunteti treaz si doar usor sedat, mai degraba decat pe deplin adormit. In astfel de cazuri, se foloseste in prealabil un anestezic local pentru a amorti zona gatului. In functie de caz, dupa efectuarea inciziei si inserarea tubului de traheostomie, se poate efectua o anestezie generala pentru a se finaliza si alte etape ale interventiei chirurgicale.
Tipul procedurii variaza in functie de motivul pentru care aveti nevoie de traheostomie si daca procedura a fost sau nu planificata. Practic exista doua optiuni:
-
traheotomie chirurgicala – efectuata intr-o sala de operatie sau in ambulatoriu. Chirurgul efectueaza de obicei o incizie orizontala in josul zonei frontale a gatului. Specialistul trage deoparte muschii din jur si sectioneaza o mica parte a glandei tiroide pentru a avea acces la trahee, mai exact la o anumita zona a acesteia, langa baza gatului, unde chirurgul creeaza traheostomia si introduce tubul prin care va respira pacientul.
-
traheotomie minim invaziva – denumita si traheotomie percutanata, in acest caz chirurgul efectueaza de obicei procedura in ambulatoriu. Se efectueaza o mica incizie in partea frontala de la baza gatului. Prin incizia respectiva se introduce o lentila speciala, cu ajutorul careia chirurgul examineaza interiorul gatului si ghideaza un ac in trahee, pentru a crea orificiul de traheostomie. Apoi, chirurgul largeste respectivul orificiu pentru a introduce tubul de traheostomie.
O curea atasata de placa frontala a tubului impiedica iesirea acestuia din orificiu. De asemenea, suturile temporare pot ajuta placa frontala sa stea atasata de zona gatului.
Traheostomie – dupa efectuarea procedurii
Dupa interventia chirurgicala pot fi necesare cateva zile de spitalizare. In acest interval, va trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
-
mentinerea si ingrijirea tubului de traheostomie – asistenta va va arata cum sa curatati si sa schimbati tubul de traheostomie, pentru a preveni infectiile si aparitia complicatiilor. Procedura trebuie repetata pe toata perioada in care este necesara traheostomia.
-
capacitatea de vorbire – in general, o traheostomie impiedica vorbirea, deoarece aerul iese mai degraba prin traheostomie decat in sus, prin laringe. Din fericire, exista dispozitive si tehnici prin care sa redirectionati fluxul de aer suficient incat sa puteti vorbi. In functie de tipul tubului inserat, latimea traheei si starea laringelui, ati putea vorbi fara a scoate tubul.
-
alimentatia – intrucat deglutitia va fi dificila, se poate recurge la hranirea intravenoasa sau se poate folosi un tub de hranire care trece prin gura sau nas ori un tub introdus direct in stomac. Dupa ce vi se mai amelioreaza starea, puteti sa apelati la un logoped care sa va arate cum sa va recapatati forta musculara si coordonarea necesare in deglutitie.
-
gestionarea aerului uscat – aerul pe care il respirati va fi mult mai uscat, deoarece nu va mai trece prin nas, gura si gat, zone in care in mod normal acesta s-ar umezi inainte de a ajunge in plamani. Prin urmare, va puteti confrunta cu iritatii, tuse si exces de mucus care iese din traheostomie. Pentru fluidizarea mucusului, se poate introduce o cantitate mica de solutie salina direct in tubul de traheostomie sau tratamentul salin se poate administra printr-un nebulizator. De asemenea, se poate folosi un umidificator de camera.
-
gestionarea altor posibile neplaceri – de exemplu, puteti invata sa folositi un aspirator nazal, pentru a elimina mucusul din gat sau din caile respiratorii.
Tubul de traheostomie se mentine timp de cateva zile sau saptamani, desi unii pacineti il pot folosi mai mult timp. Cand nu mai este necesar pentru respiratie, se indeparteaza tubul si se panseaza incizia, aceasta urmand sa se vindece in vreo 7-10 zile. Disconfortul din zona gatului se va ameliora si el treptat.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tracheostomy/about/pac-20384673
https://www.healthline.com/health/tracheostomy
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/tracheostomy#:~:text=Tracheostomy%20is%20a%20procedure%20to,tube%20inserted%20in%20the%20opening
https://www.nhs.uk/conditions/tracheostomy/