Interventia de rinoplastie este una dintre cele mai comune interventii chirurgicale din lume, cu popularitate in continua crestere, si implica operatia chirurgicala a nasului, in mod obisnuit de natura estetica. Cu toate acestea, rinoplastia nu este o procedura exclusiv cosmetica, deoarece interventia chirurgicala uneori poate urmari si imbunatatirea si mentinerea functiei nasului, in cazul in care pacientul prezinta un flux redus din cauza unui proces obstructiv. Pentru a corecta problemele functionale, structurile nazale interne trebuie modificate, ceea ce face ca interventia de rinoplastie sa fie una dintre cele mai complexe proceduri chirurgicale de natura plastica.
Conform datelor epidemiologice, principalul motiv al solicitarii interventiei de rinoplastie este cel estetic, considerentele medicale situandu-se pe plan secund. Ca reper central al fetei, diferite caracteristici ale nasului – proportiile, simetria, dimensiunile, forma – sunt asociate cu ideea de frumusete, estetica armonioasa. Dificultatile tehnice, gama larga de tehnici viabile folosite, particularitatile anatomice ale nasului fiecarei persoane fac ca o operatie de rinoplastie sa fie provocatoare chiar si pentru cei mai experimentati chirurgi. O alta variabila de importanta majora o reprezinta asteptarile pacientului, uneori neconforme cu realitatea.
Pentru o hidratare corespunzatoare si pentru mentinerea igienei zilnice a nasului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Aquamare spray nazal izotonic. Acesta este un produs care poate fi folosit atat la bebelusi, inca de la varsta de 6 luni, cat si la la copii si adulti. Este un spray care reduce densitatea secretiei nazale, ajutand la eliberarea cailor respiratorii.
Interventia de rinoplastie intra in domeniul de expertiza a chirurgului plastician, fiind o operatie care se realizeaza printr-o gama variata de tehnici. Motivele pentru care persoanele apeleaza la o astfel de interventie sunt variate, dar dorinta de remodelare a nasului sau de reparare (in urma unor accidente si traumatisme) reprezinta principalul motiv. Chirurgia plastica a nasului poate fi solicitata, de asemenea, si pentru a se corecta problemele de respiratie cauzate de anomaliile de structura ale nasului. Interventia de rinoplastie este eficienta pentru a modifica dimensiunile nasului, latimea, profilul, varful, forma si dimensiunea narilor, simetria nazala si altele.
O operatie de rinoplastie se poate realiza prin mai multe tehnici, de obicei in functie de ceea ce doreste pacientul si de posibilitatile puse la dispozitie de structura nasului acestuia. Totusi, este important de stiut ca nu toate persoanele se pot califica pentru o astfel de operatie, existand mai multe riscuri asociate si contraindicatii. De asemenea, exista situatii in care rezultatele obtinute in urma operatiei nu sunt in conformitate cu asteptarile pacientului, desi anterior procedurii se fac mai multe simulari tridimensionale ale rezultatului care poate fi obtinut. Recuperarea dupa operatie este frecvent de lunga durata si necesita management corespunzator, ridicand si riscuri.
Daca sunteti in cautarea unui produs care sa favorizeze reducerea inflamatiei mucoasei nazale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Aquamare spray nazal hipertonic. Este recomandat in caz de congestie nazala provocata de infectii, sinuzita sau alergii. Aceasta solutie contine o concentratie de sare mult mai mare decat cea care se gaseste in celulele corpului uman, ceea ce duce la reducerea inflamatiei mucoasei nazale.
Cand se recomanda operatia de rinoplastie?
De cele mai multe ori, operatia de rinoplastie se recomanda in doua situatii:
-
cand exista probleme functionale ale nasului, care duc la respiratie deficitara (deviatiile de sept, hipertrofia cornetelor nazale);
-
cand exista probleme de ordin estetic, care fac necesara aceasta interventie (dimensiuni care nu sunt in conformitate cu simetria fetei, asimetria nazului, cocoasa, nas prea ascutit, carn, lung, nari prea largi, prea inguste si altele).
Bineinteles, poate fi efectuata in ambele situatii. Este important de subliniat ca multe persoane care, desi initial solicita aceasta interventie pentru imbunatatirea functionala, frecvent in timpul consultatiei ridica si probleme de ordin estetic, iar postoperator acorda importanta componentei estetice, si nu redobandirii capacitatii de a respira corespunzator. Consultatia este esentiala mai mult pentru a afla daca asteptarile pacientului sunt realizabile, intrucat satisfactia postoperatorie a pacientului este esentiala pentru a descrie succesul interventiei de rinoplastie. In cazurile care descriu necesitatea strict functionala a operatiei, frecvent nu exista nemultumiri ulterioare.
Care sunt corectiile ce pot fi facute prin rinoplastie?
Interventia de rinoplastie poate rezolva probleme ale nasului atat de ordin estetic, cat si de ordin functional. Prin urmare, corectiile care pot fi facute prin rinoplastie includ:
-
corectii functionale: deviatia de sept, hipertrofia cornetelor nazale, polipi nazali si sechele de buza sau palat despicat, inflamatii nazale cauzate de alergiile cronice, anomaliile in ceea ce priveste structura, aparute ca urmare a leziunilor sau traumatismelor;
-
corectii estetice: cocoasa, varf deviat, nas prea lung, prea scurt, profil inestetic, nas carn si alte considerente pe care pacientul le poate prezenta specialistului, astfel incat acesta sa isi poata da seama daca asteptarile pacientului sunt realizabile.
Operatia de rinoplastie este de obicei efectuata atunci cand structurile nazale se considera ca s-au dezvoltat complet, iar forma nasului nu va continua sa se schimbe semnificativ. Varsta care se recomanda in cazul persoanelor de sex feminin este de aproximativ 15 ani, iar in cazul celor de sex masculin este de 17 ani.
Care sunt riscurile operatiei de rinoplastie?
Interventia chirurgicala de rinoplastie este una dintre cele mai dificile proceduri, iar unul dintre principalele motive il reprezinta predictibilitatea limitata. De exemplu, un rezultat postoperator bun, satisfacator, s-ar putea sa nu se mentina la fel si dupa un an. In aceeasi masura, un rezultat care in perioada imediat urmatoare interventiei de rinoplastie nu pare a fi cel dorit, se poate modifica semnificativ odata cu trecerea timpului. Acest lucru poate fi atribuit in principal variabilelor de importanta majora implicate in procesul de vindecare si recuperare, precum si reactiilor pe care tesuturile nazale, in cadrul persoanei operate, le-ar putea avea.
Riscurile si complicatiile interventiei de rinoplastie pot fi de natura multifactoriala:
-
complicatii hemoragice: epistaxis, hematom septal si alte tipuri de sangerari nazale, dar si aparitia de echimoze ca urmare a interventiei chirurgicale invazive;
-
complicatii infectioase: celulita, procese infectioase sistemice severe, abces septal;
-
complicatii traumatice: deformari ale septului, colaps, leziuni intracraniene, ale sistemului lacrimal (epifora);
-
complicatii functionale: aderente nazale (sinechie), rinita;
-
complicatii estetice: asimetrii si deformari, cocoasa reziduala, ptoza varfului, formarea de tesut cicatricial, colapsul progresiv al boltei nazale si altele.
Este important de stiut, inca de la bun inceput, care sunt riscurile asociate interventiei. Medicul specialist este nevoit sa comunice pacientului toate aceste informatii si, de asemenea, sa ia toate masurile necesare pentru a evita circumstantele medico-legale ulterioare. Consimtamantul este esential pentru ca procedura de rinoplastie sa poata fi efectuata.
Contraindicatii privind rinoplastia
Contraindicatiile obisnuite pentru interventia de rinoplastie includ pacientii cu o stare mentala instabila in momentul consultarii sau interventiei chirurgicale, pacientii cu tulburare dismorfica corporala sau cu asteptari nerealiste, care sufera de apnee obstructiva de somn, consumatorii de cocaina, care sufera de coagulopatii fara raspuns la tratament sau de alte comorbiditati care, in general, fac ca interventiile chirurgicale sa fie contraindicate. Desi fumatul nu afecteaza in mod evident rezultatele interventiei de rinoplastie (septoplastie, in special), pacientii ar trebui sa fie incurajati sa renunte la fumat inainte de procedura si dupa aceasta, din cauza efectelor nocive.
Recuperarea dupa rinoplastie
Drept regula generala, persoanele care au trecut prin interventia de rinoplastie, dar nu sunt multumite de rezultate, ar trebui sa astepte cel putin un an inainte de a fi efectuata o evaluare a rezultatului definitiv sau de a lua in considerare operatia secundara de rinoplastie. Recuperarea dupa interventia de rinoplastie presupune o etapa destul de lunga, care necesita respectarea sfaturilor indicate de medicul specialist. Dupa cum deja s-a mentionat, este posibil ca rezultatele sa se vada odata cu trecerea timpului, deoarece tesutul de la nivelul nasului are nevoie de timp pentru a se vindeca.
In continuare, va vom prezenta o serie de sfaturi care pot face ca recuperarea dupa rinoplastie sa fie una mult mai usoara si mai eficienta:
-
Aveti rabdare. Edemele dispar in 7-10 zile, iar echimozele in 10-14 zile. Retineti ca pentru a se definitiva forma nasului, pot fi necesare cateva luni, pana la un an.
-
Respectati toate informatiile oferite de specialist in ceea ce priveste ingrijirea si igienizarea zonei.
-
In primele saptamani de dupa operatia de rinoplastie, evitati sa va suflati nasul. Acesta ar trebui curatat cu betisoare de urechi, conform indicatiilor medicului.
-
Stranutati cu gura deschisa.
-
Evitati purtarea ochelarilor de soare sau de vedere timp de cel putin 3 luni dupa procedura de rinoplastie. In cazul in care purtati ochelari din considerente medicale, alegeti lentile de contact drept alternativa temporara.
-
Evitati expunerea la soare si exercitiile fizice intense. Activitatile zilnice pot fi reluate dupa aproximativ 2-3 saptamani de la interventia de rinoplastie.
-
Se recomanda ca in primele zile dupa operatie sa se mentina pozitia ridicata a capului in timpul somnului (puteti folosi perne pentru a mentine aceasta pozitie).
-
Folositi comprese cu gheata, aplicate pe zona tumefiata si peste un material textil, pentru a reduce umflaturile care apar dupa interventia de rinoplastie.
-
Nu va descurajati daca rezultatele nu sunt, in prima instanta, cele la care ati visat. Rezultatul final al operatiei de rinoplastie va fi vizibil dupa cateva luni, chiar un an.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558970/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199839/
-
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532
-
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/nose-rhinoplasty
-
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11011-rhinoplasty
-
https://www.sedghplasticsurgery.com/blog/understanding-rhinoplasty-risks-and-side-effects/
-
https://www.beautifi.com/risks-and-benefits-of-a-rhinoplasty/
-
https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2022/05/considering-a-nose-job-everything-you-need-to-know-about-rhinoplasty