Totul despre osteoartrita: cauze, simptome, tratament

Totul despre osteoartrita: cauze, simptome, tratament Totul despre osteoartrita: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 18 noiembrie 2022

osteoartrita–cauze-simptome-diagnostic-si-tratament

Osteoartrita este cea mai frecvent intalnita forma de artrita, milioane de persoane din intreaga lume suferind de aceasta afectiune degenerativa.

In general, simptomele osteoartritei sunt gestionabile, dar din pacate procesul de deteriorare a articulatiilor este ireversibil. Pentru a incetini evolutia bolii, dar si pentru a ameliora durerea si a imbunatati functiile articulare, pacientii trebuie sa evite sedentarismul, sa-si mentina o greutate corporala sanatoasa si sa administreze anumite tratamente.


Ce este osteoartrita?

In trecut, osteoartrita era considerata drept o afectiune de „uzura”, asociata in general cu imbatranirea. In momentul de fata, se stie insa ca este o boala care afecteaza de fapt intreaga articulatie, deci inclusiv oasele, cartilajele, ligamentele, grasimea si tesuturile care captusesc articulatia (sinoviul). Astfel, osteoartrita poate sa degradeze tesuturile conjunctive (care sustin articulatia si mentin muschii atasati pe oase), sa modifice forma oaselor si sa provoace inflamarea mucoasei articulatiilor, cauzand durere, rigiditate si pierderea mobilitatii. Practic, cand cartilajele se uzeaza complet, osul ajunge sa se frece direct pe os.

Boala se poate resimti la nivelul oricarei articulatii, dar afecteaza in general mainile, genunchii, soldurile, partea inferioara a spatelui si gatul. Simptomele apar mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, dar asta nu inseamna ca nu poate afecta si persoanele mult mai tinere, in special pe cei care au suferit o accidentare, cum ar fi o ruptura a ligamentului incrucisat anterior sau o leziune de menisc. De obicei, osteoartrita evolueaza lent, dar dupa o astfel de leziune se poate dezvolta mult mai rapid, agravandu-se in doar cativa ani.

Vestea buna este ca osteoartrita nu e insa o boala inevitabila asociata cu imbatranirea, intrucat unii oameni nu ajung niciodata sa se confrunte cu aceasta afectiune.

Pentru a evita problemele articulare, specialistii Catena va recomanda Naturalis ArtroSuport Forte, produs inovator ce ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Desi implica un proces degenerativ ireversibil, exista totusi modalitati de a gestiona osteoartrita pentru a reduce durerea si a mentine mobilitatea, astfel incat pacientii sa-si poata continua activitatile fizice si sa mentina o buna calitate a vietii.

Osteoartrita – cauze, factori de risc

Factorii care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni degenerative:

  • varsta – riscul de a dezvolta osteoartrita creste odata cu varsta, simptomele aparand in general, dar nu intotdeauna, la persoanele de peste 50 de ani;
  • leziunile articulare – uneori, o fractura sau o ruptura de cartilaj ori ligament poate duce la osteoartrita mai rapid decat in ​​cazurile in care nu exista o leziune evidenta;
  • uzura articulara – folosirea excesiva a articulatiilor in anumite locuri de munca sau in cazul practicarii unui sport;
  • obezitatea – excesul de greutate pune presiune asupra articulatiilor si, in plus, celulele adipoase favorizeaza inflamatia;
  • anomaliile musculo-scheletice – alinierea defectuoasa a structurilor osoase sau articulare poate contribui la dezvoltarea mai rapida a acestei afectiuni degenerative;
  • musculatura slaba – daca muschii nu sustin corespunzator articulatiile, se poate ajunge la osteoartrita;
  • factorii genetici – cei care au astfel de cazuri in familie sunt mai predispusi sa se confrunte cu aceasta boala;
  • sexul – osteoartrita apare mai frecvent la femei decat la barbati;
  • factorii de mediu – printre cei modificabili se numara aspecte cum ar fi ocupatia, nivelul de activitate fizica, rezistenta muschilor cvadriceps, prezenta sau absenta unei leziuni articulare anterioare, obezitatea, dieta, hormonii sexuali si densitatea osoasa.

Osteoartrita – simptome

Simptomele nu prea apar brusc, ci tind sa se dezvolte in timp. Simptomatologia include:

  • durere sau disconfort la nivelul unei articulatii in timpul activitatilor, dupa o activitate indelungata sau la sfarsitul zilei;
  • redoarea articulara, care apare de obicei dimineata sau dupa repaus;
  • scaderea mobilitatii, fenomen care poate disparea dupa ce pacientul face miscare;
  • pocnete in momentul flexarii articulatiilor;
  • aparitia umflaturilor si slabiciune musculara la nivelul articulatiei afectate;
  • instabilitate articulara sau flambare (ca atunci cand cedeaza un genunchi);

Osteoartrita poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi:

  • soldurile – pacientul poate simti durere in zona inghinala sau la nivelul feselor, iar uneori disconfortul se poate resimti pe partea interioara a genunchiului sau coapsei;
  • genunchii – o senzatie de „frecare” cand se misca genunchiul;
  • degetele – pintenii ososi care apar de-a lungul articulatiilor pot provoca umflarea, sensibilizarea si inrosirea degetelor;
  • picioarele – pacientii se pot confrunta cu disconfort si sensibilitate la nivelul degetului mare, si posibila umflare a gleznelor sau degetelor.

Diagnosticul de osteoartrita

Mai intai, medicul verifica articulatia afectata, pentru a examina sensibilitatea, umflatura, roseata si flexibilitatea.

Ca investigatii imagistice in caz de osteoartrita, specialistul poate recomanda:

  • radiografie – cartilajul nu este vizibil pe imaginile obtinute cu raze X, dar degradarea cartilajului se prezinta sub forma unei ingustari a spatiului dintre oasele care alcatuiesc articulatia. O radiografie poate evidentia, de asemenea, pintenii ososi formati in jurul articulatiei.
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) – foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a obtine imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi, inclusiv a cartilajului. De obicei, RMN-ul nu este necesar pentru a diagnostica osteoartrita, dar poate oferi mai multe informatii in cazurile complexe.

De asemenea, pentru confirmarea diagnosticului de osteoartrita, se poate recurge la:

  • analize de sange – desi nu exista vreo analiza de sange special conceputa pentru depistarea cazurilor de osteoartrita, anumite analize pot contribui la excluderea altor cauze ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoida;
  • analiza lichidului articular – specialistul foloseste un ac pentru a extrage lichid din articulatia afectata. Lichidul respectiv este apoi testat pentru a depista o posibila inflamatie si pentru a determina daca durerea este cauzata de guta sau de o infectie, mai degraba decat de osteoartrita.

Complicatiile osteoartritei

Durerea, mobilitatea redusa, efectele secundare ale medicamentelor si alti factori asociati cu osteoartrita pot duce la complicatii care nu sunt cauzate de boala in sine.

  • Obezitate, diabet si boli de inima

Articulatiile dureroase, in special la picioare, glezne, genunchi, sold sau spate, ingreuneaza capacitatea de a face miscare. Activitatea fizica nu este doar utila pentru gestionarea simptomelor de osteoartrita, ci poate si sa previna cresterea in greutate si riscul de obezitate, situatii care determina cresterea colesterolului sau declansarea diabetului de tip 2, a bolilor de inima si a hipertensiunii arteriale.

  • Risc de cadere si accidentare

S-a constatat ca persoanele cu osteoartrita cad mai frecvent si prezinta un risc mai mare de fractura decat cele care nu sufera de aceasta afectiune. Desi rezultatele studiilor variaza, unele cercetari arata ca riscul de a cadea creste cu pana la 30%, iar cel de fractura devine cu 20% mai mare. Slabiciunea musculara si pierderea echilibrului afecteaza mai ales pacientii a caror osteoartrita vizeaza genunchii sau soldurile. Efectele secundare ale medicamentelor pentru durere, cum ar fi ametelile, pot contribui, de asemenea, la caderi.

Pentru articulatii sanatoase, puteti alege ProHumano+ SpineDinamic, un produs special conceput pentru a sustine buna functionare a sistemului nervos periferic, a muschilor si oaselor.

Osteoartrita – solutii pentru tratament

Medicamentele pentru durere si antiinflamatoarele pentru osteoartrita sunt disponibile sub forma de pastile, siropuri, plasturi, geluri, creme sau substante injectabile. Printre acestea se numara:

  • analgezicele – cum ar fi acetaminofen si opioide. Acetaminofenul este disponibil fara prescriptie medicala (OTC), dar opioidele trebuie prescrise de un medic;
  • medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – sunt cele mai frecvent utilizate pentru a calma inflamatia si durerea. Acestea includ aspirina, ibuprofen, naproxen si celecoxib, si sunt disponibile fie ca OTC, fie pe baza de reteta. Versiunile OTC amelioreaza durerea, dar nu reduc si inflamatia asociata cu osteoartrita;
  • contrairitantii – aceste produse OTC contin ingrediente precum capsaicina, mentol sau lidocaina;
  • corticosteroizii – medicamente antiinflamatoare eliberate pe baza de reteta, care se administreaza pe cale orala sau se injecteaza in articulatie;
  • plasma bogata in trombocite (PRP) – se administreaza injectabil, pentru ameliorarea durerii si inflamatiei;
  • alte medicamente – de exemplu, antidepresivul duloxetina si medicamentul anticonvulsii pregabalin sunt aprobate de Food and Drug Administration, S.U.A., pentru tratarea durerii in caz de osteoartrita.

Miscarea este o parte esentiala pentru gestionarea simptomelor osteoartritei, recomandandu-se ca pacientii sa practice saptamanal cate 150 de minute de exercitii fizice moderate pana la intense. Inainte de a incepe un program nou de exercitii pentru osteoartrita, pacientii trebuie sa discute cu un medic sau terapeut.

De asemenea, greutatea excesiva exercita presiune suplimentara asupra articulatiilor care suporta greutatea corporala, adica soldurile, genunchii, gleznele, picioarele si spatele, iar celulele adipoase accentueaza inflamatia. Slabirea contribuie deci la reducerea durerii si incetineste deteriorarea articulatiilor. Fiecare kilogram pierdut elimina presiunea a patru kilograme, protejand articulatiile inferioare ale corpului.

Pacientii cu osteoartrita pot sa apeleze si la ajutorul unui kinetoterapeut, terapeut ocupational sau chiropractician, deoarece acesta poate:

  • sa le recomande anumite exercitii, care sa ajute la stabilizarea articulatiilor si la ameliorarea durerii;
  • sa ofere informatii despre tratamente naturiste si produse care pot reduce durerea;
  • sa instruiasca pacientii despre cum sa-si imbunatateasca mobilitatea si sa-si protejeze articulatiile;
  • sa recomande dispozitive ajutatoare.

Interventia chirurgicala poate ameliora durerea si imbunatati functiile articulare. Astfel, se poate recurge la chirurgia de inlocuire a articulatiilor deteriorate, interventie prin care se poate restabili mobilitatea si reduce disconfortul. Soldurile si genunchii sunt articulatiile cel mai frecvent inlocuite. Un chirurg ortoped poate determina cea mai buna procedura, in functie de cat de grav este deteriorata articulatia.

Pentru a evita insa o astfel o interventie chirurgicala cat mai mult timp, este important ca pacientii sa urmeze mai multe recomandari de autoingrijire.

  1. Sa mentina o greutate adecvata, optand pentru alimentatie sanatoasa, in combinatie cu exercitii fizice.
  2. Sa-si tina sub control nivelul zaharului din sange, deoarece cresterea glicemiei determina rigidizarea cartilajelor si mareste riscul ca acestea sa se rupa. Diabetul provoaca si inflamatie, inca o problema care slabeste rezistenta cartilajelor.
  3. Sa practice exercitii fizice, dar numai in masura in care acestea nu agraveaza durerea. Astfel, un usor stretching, plimbarile zilnice si hobby-urile cum ar fi gradinaritul pot fi de ajutor.
  4. Sa-si protejeze articulatiile – de exemplu, pacientii cu osteoartrita trebuie sa faca o incalzire corespunzatoare inainte de desfasurarea exercitiilor fizice, iar daca practica vreun sport, este important sa foloseasca echipament adecvat. De asemenea, este indicat sa se bazeze pe articulatiile mai mari si mai puternice pentru a ridica, impinge, trage sau transporta obiecte, si sa se odihneasca ori de cate ori este necesar.
  5. Sa se relaxeze prin activitati placute, cum ar fi meditatie, auditie muzicala, interactiunea cu familia si prietenii etc.

 

Surse:

https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/diagnosis-treatment/drc-20351930