Totul despre operatia de hernie de disc

Totul despre operatia de hernie de disc Totul despre operatia de hernie de disc

Ultima actualizare: 2 august 2023

operatie-hernie-de-disc

Intre fiecare dintre oasele coloanei vertebrale (vertebre) se afla discurile intervertebrale. Aceste discuri au rolul de a absorbi socurile si ajuta la amortizarea oaselor. Hernia de disc apare in momentul in care discul iese din capsula care il contine si incepe sa impinga in canalul spinal. Hernia de disc poate aparea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, chiar si la nivelul gatului (coloana cervicala), insa, de cele mai multe ori, afecteaza partea inferioara a spatelui (vertebrele lombare).

Multi oameni ajung sa dezvolte hernie de disc in urma ridicarii gresite a unui obiect greu sau a rasucirii bruste a coloanei vertebrale. Aceasta problema medicala poate avea si alte cauze, cum ar fi supraponderalitatea si degenerarea in urma unei boli sau a imbatranirii.

O hernie de disc nu provoaca intotdeauna durere sau disconfort, insa daca incepe sa puna presiune pe radacinile nervoase din partea inferioara a spatelui, pot aparea dureri de spate sau de picioare (sciatica). Daca hernia de disc se produce la nivelul gatului, durerile afecteaza zona gatului, umerilor si bratelor. Pe langa durere, o hernie de disc poate duce la amorteala, furnicaturi si slabiciune.

Operatia de hernie de disc (si interventiile la nivelul coloanei vertebrale, in general) nu se recomanda de obicei pana cand nu sunt incercate toate celelalte variante de tratament, cum ar fi:

  • antiinflamatoarele nesteroidiene
  • analgezicele
  • fizioterapia
  • injectiile cu steroizi
  • odihna

Daca acestea sunt ineficiente si apar dureri persistente care afecteaza calitatea vietii, exista mai multe tipuri de operatie de hernie de disc.

 


Operatia de hernie de disc – cand se recomanda

In cele mai multe cazuri, hernia de disc nu necesita operatie. La aproximativ 9 din 10 persoane, simptomele dispar de la sine dupa cateva zile sau saptamani. Unii oameni care au hernie de disc nu prezinta niciun simptom.

Uneori, insa, hernia de disc apasa pe un nerv al coloanei vertebrale, iar acest lucru poate provoca durere, amorteala sau slabiciune in zona corpului in care se afla nervul.

Daca durerea nu raspunde la tratamentele conservatoare, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si fizioterapia, persoana afectata ar trebui sa ia legatura cu un medic specialist. Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala, in functie de cat de mare e durerea si dizabilitatea persoanei.

In cazuri rare, o hernie de disc poate afecta nervii care controleaza vezica urinara si intestinul. Operatia are rolul de a reduce presiunea asupra nervilor si de a restabili functia vezicii urinare si a intestinului.

Daca au posibilitatea, persoanele cu hernie de disc pot solicita ingrijire la un spital care utilizeaza o abordare multidisciplinara pentru a lua decizii cu privire la interventia chirurgicala.

Un studiu pilot din 2017 sugereaza ca este mai putin probabil ca o echipa formata din diferiti specialisti in domeniul sanatatii – cum ar fi chirurgi, anestezisti si kinetoterapeuti - sa recomande o operatie la nivelul coloanei vertebrale decat un specialist care decide singur.

Benesio Neuroalfa are o compozitie complexa care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.

Pregatirea pacientului pentru operatia de hernie de disc

Daca banuiti ca aveti nevoie de o operatie de hernie de disc, asigurati-va ca discutati mai intai cu un chirurg specializat in coloana vertebrala (ortoped sau neurochirurg) si, in plus, este recomandat sa obtineti o a doua opinie de la un specialist. Inainte de a recomanda o anumita operatie de hernie de disc, chirurgul va propune efectuarea unor teste imagistice, cum ar fi:

Radiografia

Radiografia produce imagini clare cu vertebrele si articulatiile.

Tomografia computerizata (CT)

Acest tip de scanare ofera imagini mai detaliate ale canalului spinal si ale structurilor inconjuratoare.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Un RMN produce imagini 3-D ale maduvei spinarii si ale radacinilor nervoase, precum si ale discurilor in sine.

Electromiografia sau viteza de conducere nervoasa (EMG)

Electromiografia este o procedura de evaluare a functiei nervilor periferici, mai exact a nervilor de la maini si de la picioare. Testul EMG simuleaza declansarea unor impulsuri electrice, similare impulsurilor nervoase care circula prin nerv.

Aceste teste il vor ajuta pe specialist sa determine cel mai bun tip de operatie de hernie de disc. Alti factori importanti pe care medicul ii ia in considerare inainte de a lua decizia sunt localizarea herniei de disc, varsta si starea generala de sanatate a pacientului.

Naturalis ArtroSuport Forte ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Tipuri de operatie de hernie de disc

Dupa ce acumuleaza toate informatiile de care are nevoie, chirurgul recomanda una dintre aceste operatii de hernie de disc. In unele cazuri, pacientii pot avea nevoie de o combinatie de interventii chirurgicale.

Laminotomie/laminectomie

In cazul laminotomiei, chirurgul face o incizie in arcul vertebral (lamina) pentru a reduce presiunea asupra radacinilor nervoase. In functie de situatie, specialistul poate decide indepartarea totala a laminei, aceasta operatie purtand denumirea de laminectomie.

Discectomie/microdiscectomie

Discectomia este cea mai frecventa operatie pentru hernia de disc in regiunea lombara. In cadrul acestei proceduri, medicul indeparteaza portiunea de disc care provoaca presiunea asupra radacinii nervoase. In unele cazuri, specialistul indeparteaza intregul disc.

Chirurgul va accesa discul printr-o incizie efectuata in spate (sau gat). Atunci cand este posibil, chirurgul face o incizie mai mica si foloseste instrumente speciale pentru a obtine aceleasi rezultate. Aceasta procedura mai noua si mai putin invaziva se numeste microdiscectomie. In unele cazuri, aceste proceduri pot fi efectuate in regim ambulatoriu.

Operatia de implantare a unui disc artificial

Acest tip de operatie pentru hernia de disc se realizeaza sub anestezie generala. Aceasta interventie chirurgicala este de obicei efectuata pentru un singur disc si atunci cand problema este in zona lombara. Nu este o deloc recomandata daca pacientul are artrita sau osteoporoza sau daca sunt mai multe discuri afectate.

Aceasta procedura este efectuata printr-o incizie in abdomen. Discul deteriorat este inlocuit cu un disc artificial din plastic si metal. Ar putea fi nevoie ca pacientul sa stea cateva zile in spital dupa aceasta operatie.

Fuziunea spinala

Fuziunea spinala este efectuata, de asemenea, sub anestezie generala. In cadrul acestei proceduri, doua sau mai multe vertebre sunt permanent conectate chirurgical. In timpul fuziunii coloanei vertebrale, chirurgul plaseaza un os sau un material asemanator osului in spatiul dintre doua vertebre spinale. Placi metalice, suruburi si tije pot fi folosite pentru a tine vertebrele impreuna, astfel incat acestea sa se poata vindeca intr-o singura unitate solida.

Fuziunea coloanei vertebrale necesita de obicei o spitalizare de cateva zile.

Corset lombo sacral este excelent pentru persoanele care se confrunta cu hernie de disc incipienta.

Recuperarea dupa operatia de hernie de disc

Potrivit specialistilor, persoanele care sufera o operatie pentru o hernie de disc mai devreme se pot recupera mai repede. In plus, vor avea o stare de sanatate mai buna pe termen lung.

De obicei, pacientii pot merge acasa la 24 de ore dupa o operatie de hernie de disc.

Medicii le recomanda celor care se recupereaza dupa operatia de hernie de disc sa evite urmatoarele activitati timp de aproximativ patru saptamani:

  • sofatul
  • statul in pozitia sezut pentru perioade lungi de timp
  • ridicarea greutatilor grele
  • aplecarile

Unele exercitii fizice de recuperare pot fi benefice pentru persoanele care au suferit o operatie de hernie de disc. Cu toate acestea, persoanele supuse unei operatii de hernie de disc ar trebui sa discute mai intai cu medicul sau chirurgul inainte de a incerca orice activitate fizica.

operatie-hernie-de-disc-recuperare

Uneori, medicii recomanda terapii de recuperare dupa o operatie de hernie de disc. Persoanele care urmeaza un program de recuperare dupa operatia de hernie de disc isi pot reveni mai repede si isi pot imbunatati mobilitatea.

Riscurile operatiei de hernie de disc

Discectomiile nu provoaca niciodata complicatii. Cu toate acestea, in cazuri rare, oamenii pot prezenta:

  • sangerari
  • infectii
  • fisuri in captuseala protectoare a coloanei vertebrale
  • leziuni nervoase

La aproximativ 5% dintre pacienti, discul afectat se poate rupe din nou, provocand reaparitia simptomelor.

Operatia de hernie de disc poate fi un tratament eficient pentru multe persoane cu dureri intense. Cu toate acestea, chirurgii nu pot garanta ca simptomele vor disparea dupa operatie.

Unii oameni pot continua sa experimenteze dureri cauzate de hernia de disc dupa perioada de recuperare. In unele cazuri, durerea se poate agrava in timp.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/bone-health/herniated-disk-surgery

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326780

https://www.webmd.com/back-pain/surgery-for-herniated-disk

Farmacistul Catena va recomanda:

  • SRT 121 Corset lombo sacral, NR 6

    Corset lombo sacral nr. 6

    Corset de corectie posturala dar si pentru sustinerea zonei lombare. Indicatii Se utilizeaza in caz de hernii de disc incipiente, lombalgii, post interventii chirurgicale, osteoporoza.  Corecteaza…