Indigestia, care poarta si denumirea de dispepsie, este o senzatie de durere sau disconfort care apare dupa masa, in timp ce stomacul digera alimentele. Daca va doare stomacul sau va deranjeaza burta dupa ce ati mancat, ceva din procesul digestiv nu merge tocmai bine. Cu toate acestea, indigestia nu este cauzata intotdeauna de o problema in organism. Uneori, apare dupa ce ati mancat ceva care nu v-a priit sau ati mancat prea repede.
Aproape toti oamenii s-au confruntat ocazional cu indigestie. Cu toate acestea, unele persoane au zilnic semne si simptome de indigestie care le afecteaza calitatea vietii. Iar, in momentul in care indigestia devine o problema semnificativa, multi oameni solicita asistenta medicala. In unele cazuri, aceasta este provocata de o afectiune gastrointestinala (GI) care necesita tratament. In alte situatii, medicii nu descopera cauza simptomelor.
Cum se manifesta indigestia?
Indigestia poate avea mai multe semne si simptome diferite, cele mai frecvente fiind durerea sau disconfortul abdominal. Abdomenul este locul in care se gasesc cele mai multe organe ale sistemului digestiv, asa ca, daca activitatea acestor organe este perturbata, la nivelul abdomenului veti resimti acest lucru. Semnele si simptomele indigestiei apar intotdeauna dupa masa, cand stomacul digera alimentele – acest moment purtand denumirea de perioada postprandiala.
Cat poate dura indigestia?
Semnele si simptomele de indigestie pot dura de la cateva minute pana la cateva ore dupa masa. Stomacul are nevoie de 3-5 ore pentru a digera o masa inainte de a o trimite in intestine. In acest timp, pancreasul si vezica biliara trimit bila si enzime catre stomac pentru a sprijini procesul de digestie. Aceste organe se afla in regiunea epigastrica (abdomenul mijlociu superior), unde apar simptomele indigestiei.
Ce este indigestia?
Indigestia, denumita in termeni medicali dispepsie, este un simptom care descrie durerea si disconfortul resimtite in partea de sus a abdomenului. In cele mai multe cazuri, indigestia apare imediat dupa o masa copioasa si este descrisa ca o senzatie neplacuta de “prea plin”, insa ea mai poate fi si un simptom care sa indice existenta unei afectiuni digestive.
Cauze si factori de risc
Indigestia are ca principala cauza un stil de viata dezechilibrat, aspect care implica o alimentatie nesanatoasa, lipsa miscarii fizice, consumul alcoolului in exces si administrarea medicamentelor o perioada lunga de timp, in special a medicamentelor antiinflamatoare. Acestea, luate pe cale orala, au rolul de a creste aciditatea in stomac si de a eroda mucoasa acestuia.
Indigestia - factori de risc
Alte cauze care conduc la instalarea indigestiei pot fi mancatul rapid si excesiv, consumul alimentelor grase, prajite si picante, fumatul, cafeaua, ciocolata si bauturile carbogazoase. Persoanele stresate, anxioase si depresive se pot confrunta deseori cu indigestie. Pe de alta parte, trebuie punctat ca indigestia poate fi cauzata si de existenta unor afectiuni digestive, categorie in care intra gastrita, ulcerul gastric, pancreatita, constipatia, calculii biliari, ischemia intestinala sau cancerul la stomac.
Semne si simptome de indigestie
Indigestia poate fi recunoscuta foarte usor, cele mai frecvente simptome fiind durerea resimtita in abdomenul superior insotita de o stare generala de disconfort si o senzatie de arsura in piept. Totodata, eructatia poate fi un alt indiciu ca procesul de digestie nu decurge corespunzator. De asemenea, un semnal de alarma este si faptul ca senzatia de satietate persista multa vreme dupa masa, iar acest aspect vine din faptul ca stomacul digera mancarea cu dificultate. Alte simptome care pot insoti sau au legatura directa cu indigestia sunt balonarea, senzatia de greata si starea de voma.
Manifestari care indica necesitatea vizitei la medic
Daca indigestia continua mai mult de doua saptamani, atunci este recomandata o vizita la medic, deoarece in spatele semnelor si simptomelor se pot ascunde alte afectiuni. Vizita la medic devine obligatorie daca disconfortul cauzat de indigestie este insotit de varsaturi repetate, scadere in greutate sau pierderea apetitului, dificultati la inghitire, scaun de culoare foarte inchisa, oboseala nejustificata si durere accentuata in zona pieptului, mai ales daca este insotita de transpiratii, frisoane si dificultati respiratorii.
Indigestia la copii
Indigestia poate sa apara si in randul copiilor si se instaleaza, de obicei, cand acestia mananca prea mult, inghit prea repede sau consuma alimente greu de digerat. In cazul copiilor mici, indigestia poate fi insotita de voma, crampe, stari de moleseala si chiar diaree, caz in care este necesar consultul unui medic pentru a se stabili intocmai care este cauza.
Trebuie mentionat ca indigestia nu provoaca febra, insa daca micutul prezinta stari febrile poate fi vorba despre enterocolita, o afectiune care necesita consult de urgenta.
Tratament si remedii pentru indigestie
Pentru ca indigestia este strict legata de stilul de viata abordat de catre pacient, in special de stilul alimentar, in tratarea sa se impune schimbarea unor obiceiuri si abordarea unor reguli de conduita. Astfel, alimentele direct responsabile de declansarea indigestiei trebuie eliminate complet din meniu, cel putin o perioada pana cand sistemul digestiv isi recapata functiile. Mesele copioase devin un subiect tabu, iar persoanele care sufera de indigestie trebuie sa consume hrana in cantitati mici si dese, de preferat trei mese principale si doua gustari. De o deosebita importanta este mestecarea alimentelor pana ce acestea devin pasta, astfel fiind sustinuta functia digestiva si reducerea la minimum a posibilitatii de aparitie a indigestiei.
Remedii pentru a trata indigestia
Daca indigestia este cauzata de mancatul in exces, o lingurita de ghimbir ras sau o cana de ceai de ghimbir administrate dupa masa vor face minuni. Senzatia de greata care se instaleaza in cazul indigestiei poate fi combatuta cu o cana de ceai de menta, de preferat rece, dar nu obligatoriu. De asemenea, ceaiul de fenicul are rolul de a ameliora indigestia atunci cand aceasta este provocata de alimente grase sau picante. Uleiurile volatile pe care le contin semintele de fenicul reduc eficient senzatia de greata. Pe de alta parte, ceaiul de anghinare, desi este amar, are rolul de a stimula secretia bilei si, implicit, de a imbunatati digestia.
Sfaturi utile in combaterea indigestiei
Pentru ca indigestia este relationata cu stresul, inclusiv cu anumite disfunctii psihice, asa cum sunt depresia si anxietatea, tehnicile de relaxare joaca un rol deosebit de important alaturi de exercitiile fizice. Astfel, meditatia, yoga, plimbarile in natura, aromaterapia, reflexoterapia, acupunctura, dar si terapia cognitiv-comportamentala joaca un rol deosebit de important in tratarea indigestiei in timp. Pe de alta parte, este deosebit de important sa mentineti greutatea corporala in limite normale si sa evitam dietele dezechilibrate.
Dieta in caz de indigestie
Persoanele care se confrunta cu indigestie trebuie sa stie ca exista o serie de alimente care pot fi consumate fara teama. In aceasta categorie intra supele, ciorbele neacrite, iaurtul degresat, tofu, orezul, carnea slaba, ouale fierte, legumele fierte, in special cartofii copti in coaja, bananele. De evitat sunt fibrele, dulciurile, alimentele rafinate, prajelile si grasimile, rosiile, citricele si laptele.
Cum poate fi prevenita indigestia?
Prevenirea indigestiei presupune abordarea in totalitate a unui stil de viata sanatos. Printre regulile esentiale in prevenirea indigestiei se numara micul dejun si cina. Astfel, daca micul dejun poate sa fie bogat, cina trebuie sa fie compusa din alimente cat mai usoare si trebuie obligatoriu luata cu minim trei ore inainte de culcare pentru ca alimentele sa aiba timp sa se digere si sa nu ramana peste noapte in stomac.
Exercitiile fizice imediat dupa masa nu sunt recomandate, ci doar plimbarile relaxante. De asemenea, un aspect esential si de multe ori ignorat, este limitarea consumului de fibre deoarece pot conduce la balonare in cazul unei indigestii. Lichidele, in special alcoolul si bauturile carbogazoase, nu trebuie consumate niciodata in timpul mesei.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/7316-indigestion-dyspepsia
https://www.healthline.com/health/indigestion
https://www.medicalnewstoday.com/articles/163484