Totul despre imunitate: ce este si cum poate fi imbunatatita

Totul despre imunitate: ce este si cum poate fi imbunatatita Totul despre imunitate: ce este si cum poate fi imbunatatita

Ultima actualizare: 20 septembrie 2024

imunitate

Sistemul imunitar este o retea interactiva de organe, globule albe si proteine ​​care protejeaza organismul de virusuri, bacterii sau orice substante straine.

Sistemul imunitar are rolul de a neutraliza si elimina agentii patogeni precum bacteriile, virusurile, parazitii sau ciupercile care intra in organism, recunoaste si anihilizeaza substantele nocive din mediu si lupta impotriva celulelor proprii ale corpului care sufera modificari din cauza unei boli.

Imunitatea face toate aceste lucruri in fiecare zi fara ca noi sa observam acest lucru. Cand performanta sistemului imunitar este compromisa, apar de obicei bolile.

Cercetarile indica faptul ca un sistem imunitar neperformant poate duce la infectii severe si tumori, in timp ce un sistem imunitar hiperactiv provoaca alergii si afectiuni autoimune.

Lucrul uimitor despre sistemul imunitar este ca se adapteaza si invata in mod constant, astfel incat organismul sa poata lupta impotriva bacteriilor sau virusilor care se modifica in timp. Exista doua parti ale sistemului imunitar:

  • Sistemul imunitar innascut, care functioneaza ca o aparare generala impotriva agentilor patogeni.
  • Sistemul imunitar adaptiv, care vizeaza agentii patogeni foarte specifici cu care organismul a intrat deja in contact.

Aceste doua sisteme imunitare se completeaza reciproc in orice reactie la un agent patogen sau o substanta daunatoare.

 


Ce este imunitatea?

Imunitatea este cea mai de pret functie a sistemului imunitar in mentinerea sanatatii intregului organism. Imunitatea este responsabila nu numai cu anihilarea microorganismelor responsabile cu imbolnavirea, ci si cu evitarea reactiilor alergice si cu mentinerea in frau a bolilor autoimune. De-a lungul timpului s-a observat ca imunitatea joaca un rol extrem de important, inclusiv in incetinirea procesului de imbatranire.

Cum actioneaza sistemul imunitar?

Sistemul imunitar actioneaza prin depistarea agentilor straini care intra in contact cu organismul si crearea anticorpilor specifici pentru anihilarea lor. Este foarte important de punctat ca sistemul imunitar memoreaza antigenul si la urmatorul contact cu acesta raspunsul imun este unul prompt si rapid.

Sistemul imunitar este extrem de complex si format din mai multe componente: de la celulele albe, care constituie prima linie de aparare a organismului, si pana la glanda timus, ganglionii limfatici, amigdalele, limfa, splina, apendice si componente ale sistemului gastrointestinal si respirator. Maduva osoasa are un rol extrem de important deoarece ea este cea care produce celulele albe indispensabile unei imunitati puternice.

cum-functioneaza-imunitatea

Cand se formeaza imunitatea la copii?

Imunitatea la copii este, in general, scazuta pentru ca sistemul lor de aparare nu este pe deplin dezvoltat, cel putin nu pana la varsta de aproximativ 10-12 ani. Nou-nascutii sunt protejati de anticorpii maternali, insa odata ce acestia incep sa scada, intre 3-6 luni, creste riscul imbolnavirilor. Insa, intocmai contactul cu virusurile are capacitatea de a intari imunitatea celor mici.

La sugari si prescolari, un numar de 6-8 raceli pe an este considerat absolut normal. In schimb, la adulti, numarul se reduce la patru astfel de episoade.

De ce scade imunitatea si cum puteti recunoaste acest lucru?

Imunitatea scazuta are mai multe cauze si poate fi efectul unor boli grave ca SIDA, cancer sau tratamente agresive, asa cum sunt cele de chimioterapie. Insa, acestea sunt cazuri exceptionale, iar odata inlaturate, cauzele care conduc la o imunitate slabita sunt strict legate de stilul de viata. Alimentatia dezechilibrata si nesanatoasa, sedentarismul, lipsa somnului si mediul poluat sunt principalii factori incriminati in scaderea imunitatii, la care se adauga stresul, acesta din urma avand capacitatea de a suprima intocmai activitatea celulelor albe.

Semne si simptome de imunitate scazuta

Semnele si simptomele variaza in functie de afectiune si pot fi sub forma de:

  • febra inexplicabila
  • pierdere in greutate inexplicabila
  • transpiratii nocturne
  • mancarimi ale pielii
  • dureri musculare
  • furnicaturi sau amorteala la nivelul degetelor de la maini sau de la picioare
  • dificultati de concentrare sau de atentie
  • caderea parului
  • inflamatie, eruptii cutanate sau roseata oriunde pe corp
  • ganglioni limfatici umflati la nivelul gatului, axilelor sau inghinala
  • oboseala constanta.

simptome-semne-imunitate-scazuta

Ce alimente pot imbunatati imunitatea?

Exista o serie de alimente care pot creste imunitatea organismului in mod natural si care ar trebui sa faca parte din meniul zilnic al oricarei persoane, cu atat mai mult in sezonul rece, atunci cand imunitatea este mai scazuta.

Usturoi

Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural. Acesta contine alicina, un compus sulfuros care are rol in distrugerea virusurilor, bacteriilor si ciupercilor si, in plus, stimuleaza fluxul de enzime digestive. Daca mirosul sau poate fi deranjant, exista in farmacii suplimente pentru imunitate pe baza de usturoi care pot fi administrate cu usurinta.

Echinaceea

Echinaceea este considerata a fi un adevarat vaccin natural pentru intarirea imunitatii. Aceasta poate fi administrata sub forma de tinctura sau sub forma de pastile si ceaiuri, suplimente pentru imunitate care pot fi luate, de asemenea, din farmacii. Echinaceea protejeaza organismul impotriva infectiilor respiratorii, combate oboseala si contribuie la vindecarea rapida a ranilor si afectiunilor pielii. De asemenea, are calitati imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrila, antivirala si antibacteriana, fiind benefica in reducerea perioadei de convalescenta.

Produse apicole

Mierea, propolisul, polenul si orice alt produs provenit de la albine reprezinta tratamente naturale exceptionale pentru cresterea imunitatii. Acestea contin toti nutrientii necesari organismului pentru a face fata in lupta cu bolile, avand rol de antibiotic natural. In plus, dincolo de efectele imunostimulatoare puternice, produsele stupului ofera si o energie remarcabila organismului.

Catina

Catina este pe primul loc in topul alimentelor pentru imunitate care contin cea mai mare cantitate de vitamina C, dar si vitamina E. Catina, asemenea maceselor, poate fi consumata ca atare, prin combinatia cu miere, sau sub forma de ceai.

Ardei iute

Ardeiul iute contine vitamina A, un antioxidant cu puternic rol imunostimulator si care, in plus, are rolul de a stimula digestia si, implicit, metabolismul.

imunitate-ardei-iute

Ghimbir

Ghimbirul, consumat ca atare sau sub forma de ceai, este deosebit de eficient in prevenirea si tratarea racelilor. Acesta contine gingerol, un compus care stimuleaza puternic sistemul imunitar.

Citrice

Citricele, dar si fructele in general, contin o mare cantitate de vitamina C si alti antioxidanti cu rol in intarirea imunitatii. Lamaia, afinele si kiwi ocupa primul loc in topul preferintelor, dar si in topul alimentelor cu cea mai mare cantitate de vitamina C si antioxidanti continuta.

Scortisoara

Nu multa lume este constienta de puterile binefacatoare ale acestui condiment parfumat. Scortisoara contine foarte multi antioxidanti care intaresc sistemul imunitar, dar are si rolul de a reduce aciditatea gastrica si de a preveni coagularea sangelui. De asemenea, scortisoara ajuta la stabilizarea zaharului din sange, la prevenirea diabetului de tip 2 si lupta impotriva colesterolului rau.

Curcuma

Curcuma sau turmericul este un condiment folosit de secole in medicina naturista. Acesta contine curcumina, un antiinflamator natural care are marea capacitate de a combate infectiile virale. Poate fi adaugat in mancaruri, dar poate fi consumat si ca atare, amestecat cu miere.

Struguri negri

Strugurii negri si, in general, fructele si legumele de culoare inchisa contin resveratrol, un antioxidant puternic care are lor inclusiv in combaterea imbatranirii premature a celulelor.

Alte alimente

Alte alimente pentru imunitate care contribuie substantial la cresterea rezistentei organismului sunt iaurtul, gratie bacteriilor benefice care sustin flora intestinala, ouale fierte si carnea rosie, gratie proteinelor si mineralelor din componenta ca fierul, zincul, cromul, seleniul, sucul de sfecla si urzicile, care curata sangele de toxine, dar si pestele, gratie continutului ridicat de acizi grasi omega.

Alte metode de intarire a imunitatii

De asemenea, imunitatea mai poate fi imbunatatita si prin:

Odihna

Odihna este cel mai bun aliat al unei imunitati puternice. In timpul somnului, organismul se reface, psihicul se relaxeaza, iar stresul este eliminat. Este necesar, chiar si ca adult, sa dormiti minimum opt ore pe noapte si sa alocati timp necesar relaxarii.

imunitate-somn

Sport

Sportul contribuie esential la cresterea si intarirea imunitatii. Se recomanda minimum 30 de minute de activitate fizica pe zi, insa pentru ca efectele sa fie cu adevarat benefice organismului este important sa practicati un sport care va face placere si nu pe care-l priviti ca pe o povara. Dincolo de rolul imunostimulator, sportul contribuie substantial la imbunatatirea sistemului cardiovascular si la eliminarea stresului.

Sauna

Sauna, indiferent ca este umeda sau uscata, este o metoda exceptionala de detoxifiere a organismului si este extrem de indicata ca tehnica ajutatoare in procesul de crestere a imunitatii.

Aromoterapie

Aromoterapia cu uleiuri esentiale de eucalipt, de menta, de cimbru, alaturi de salinoterapie, devine o metoda eficienta in intarirea sistemului imunitar prin curatarea si protejarea cailor respiratorii.

Masaj

Masajul de relaxare poate fi un bun adjuvant in procesul de crestere a imunitatii, mai ales ca acesta stimuleaza sistemul limfatic.

 

 

 

Referinte:

https://draxe.com/health/how-to-boost-your-immune-system/

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21196-immune-system

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101