
Videofluoroscopia este o procedura care investigheaza cauza dificultatilor de deglutitie. Este o examinare radiografica ce ofera o imagine directa si dinamica a functiei orale, faringiene si esofagiene superioare. De obicei, se efectueaza in spital de catre un logoped si un radiolog. In timpul procedurii, logopedul evalueaza si documenteaza doar fiziologia si functia deglutitiei, in timp ce medicul stabileste diagnosticul (de exemplu, reflux sau prezenta unei tumori).
In continuare, va vom dezvalui toate informatiile utile pe care este bine sa le cunoasteti despre aceasta procedura, si anume cand se recomanda, ce contraindicatii prezinta, cum va puteti pregati pentru procedura si in ce consta aceasta, precum si cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre acest subiect.
Videofluoroscopie – generalitati
Daca aveti dificultati la inghitire (disfagie) cand consumati alimente sau bauturi, este posibil ca medicul sa va recomande o videofluoroscopie, pentru a incerca sa identifice cauza simptomelor dumneavoastra.
Videofluoroscopia reprezinta o procedura prin care se evalueaza capacitatea de deglutitie a unei persoane. Este o examinare radiografica pe care specialistii din domeniul medical o efectueaza pentru a evalua anatomia si fiziologia cavitatii orale, a faringelui si esofagului. Pentru acest proces se utilizeaza o forma speciala de raze X in timp real, numita fluoroscopie, cu ajutorul carora se analizeaza modul in care inghititi diferite lichide si alimente.
Cu siguranta va veti simti usurati sa aflati ca videofluoroscopia este o procedura rapida si nedureroasa. Mai exact, pe parcursul procedurii vi se solicita sa mancati si sa beti o varietate de alimente si bauturi care contin o cantitate mica dintr-o substanta netoxica numita bariu. Pe masura ce inghititi, un aparat de radiologie realizeaza o serie de imagini continue.
Bariul actioneaza ca substanta de contrast, fiind vizibil pe radiografii. Imaginile obtinute se afiseaza pe ecran sub forma unui videoclip. Medicul poate apoi sa examineze videoclipul respectiv si sa vada in detaliu ce se intampla in timp ce inghititi. Procedura ii permite medicului sa va testeze capacitatea de a inghiti in siguranta si eficient. De asemenea, un logoped participa adesea la aceasta procedura.
Ce beneficii ofera videofluoroscopia
Examinarea videofluoroscopica a deglutitiei permite clinicianului:
-
sa evalueze diverse aspecte ale fiziologiei deglutitiei si sa detecteze posibilele anomalii;
-
sa determine prezenta, cauza si gradul de severitate a disfagiei;
-
sa monitorizeze secretiile din tractul respirator si digestiv superior, precum si gradul de sensibilitate si capacitatea pacientului de a le elimina;
-
sa determine eventuala prezenta a fenomenului de aspiratie la nivelul laringelui si reactia pacientului la aceasta;
-
sa determine siguranta si eficienta inghitirii diferitelor consistente si volume ale bolulului alimentar.
Cand se recomanda o videofluoroscopie
O videofluoroscopie se efectueaza la pacientii cu disfagie, termenul medical pentru dificultati la inghitire. Procedura se utilizeaza in principal pentru a observa modul in care inghititi alimentele si bauturile, precum si eventualele semne de aspiratie a acestora. Fenomenul aspiratiei are loc cand lichidele sau alimentele patrund in caile respiratorii (trahee si bronhii) in loc sa ramana in faringe (gat) si esofag.
Asadar, medicul va poate recomanda o videofluoroscopie daca prezentati dificultati de inghitire sau aveti o afectiune clar asociata cu astfel de probleme, cum ar fi:
-
tuse si/sau sufocare in momentul in care mancati sau beti;
-
tuse, sufocare sau salivare excesiva la inghitire;
-
modificari ale respiratiei cand mancati sau beti;
-
infectii respiratorii frecvente;
-
pneumonie prin aspiratie deja diagnosticata sau suspectata;
-
formatiuni/tumori la nivelul limbii, gatului sau laringelui;
-
slabiciune musculara (miopatie) a gatului;
-
tulburari neurologice care pot afecta inghitirea.
O videofluoroscopie poate fi utila si in cazul in care:
-
se depisteaza sau se suspecteaza prezenta unor anomalii in anatomia structurilor nazale, orale, faringiene sau esofagiene superioare, care ar impiedica evaluarea endoscopica;
-
pacientul nu poate tolera inserarea unui endoscop;
-
persoana prezinta o tulburare respiratorie;
-
pacientul refuza persistent hranirea, posibil din cauza unei tulburari de deglutitie;
-
este necesara o strategie de tratament sau de gestionare a simptomelor, pentru a limita riscul de aspiratie si a creste eficienta deglutitiei.
In plus, videofluoroscopia poate fi indicata si copiilor, in urmatoarele situatii:
-
incapacitatea hranirii cu biberonul sau a alaptarii;
-
intarzieri in crestere si dezvoltare;
-
episoade febrile inexplicabile;
-
simptome inexplicabile frecvente care dispar de la sine, cum ar fi tulburari respiratorii aparute brusc, afectarea capacitatii de reactie, modificari ale tonusului muscular etc.
Cand este contraindicata videofluoroscopia
Exista insa si cazuri in care videofluoroscopia este contraindicata. Este vorba despre:
-
paciente insarcinate;
-
persoane care nu pot sta pe scaun timp de cel putin 30 de minute;
-
pacienti prea instabili din punct de vedere medical pentru a putea tolera procedura (de exemplu, apatie, deficit de atentie, dificultati cognitive);
-
pacienti a caror statura si/sau postura impiedica imagistica adecvata sau depaseste limita dispozitivelor de pozitionare;
-
persoane care au alergie la bariu si/sau alte substante de contrast (de exemplu, iohexol);
-
pacienti care nu prezinta reflexul de deglutitie;
-
persoane care au fistula (cum ar fi o fistula traheoesofagiana);
-
pacienti care nu pot urma recomandarile medicale pe parcursul procedurii sau dupa incheierea acesteia.
Daca va temeti ca videofluoroscopia nu este o investigatie potrivita pentru dumneavoastra, puteti discuta in prealabil cu logopedul. Exista alternative pentru examinarea capacitatii de inghitire, cum ar fi evaluarea clinica a deglutitiei si endoscopia cu fibra optica.
Cum va pregatiti pentru o videofluoroscopie
Daca vi se recomanda o videofluoroscopie, trebuie sa-i precizati medicului/logopedului daca aveti vreo alergie, in special la substantele de contrast iodate, precum si eventualele afectiuni recente.
Femeile trebuie sa informeze medicul/logopedul si tehnicianul radiolog daca exista vreo posibilitate sa fie insarcinate, deoarece multe investigatii imagistice nu se efectueaza in perioada sarcinii, pentru a nu expune fatul la radiatii. Daca radiografia este totusi intr-adevar necesara, se vor lua masuri de precautie, pentru a limita expunerea bebelusului la radiatii.
Daca efectuati cumva si o esofagografie impreuna cu videofluoroscopia, nu trebuie sa consumati alimente sau bauturi inainte de procedura. Prin urmare, poate fi nevoie sa nu folositi nici medicamente cu administrare pe cale orala (in special antiacide) si sa evitati guma de mestecat in seara dinaintea examinarii. Daca in schimb vi se efectueaza doar o videofluoroscopie, puteti consuma alimente si bauturi inainte de procedura.
In cazul in care doriti in mod special ca logopedul sa va testeze cu un anumit aliment/lichid pe parcursul videofluoroscopiei, il puteti aduce cu dumneavoastra.
Procedura – cum decurge o videofluoroscopie
Echipa care se ocupa de videofluoroscopie este formata dintr-unul sau doi logopezi si un radiolog. Logopezii pregatesc mancarea si lichidele, ghideaza pacientul pe parcursul evaluarii si interpreteaza rezultatele. Radiologul foloseste aparatul cu raze X si echipamentul de inregistrare, face radiografia si discuta cu logopedul pentru interpretarea rezultatelor.
Daca este cazul, la consultatie pot sa participe si alti profesionisti din domeniul medical, cum ar fi un fizioterapeut. In anumite circumstante, poate fi util ca familia sau ingrijitorii sa fie prezenti la examinare (de exemplu, daca pacientul este minor), pentru a afla rezultatele evaluarii si a li se explica ce modificari dietetice ar putea fi necesare pentru pacient.
Inainte de procedura videofluoroscopiei, se solicita pacientului sa-si scoata bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii si alte posibile obiecte metalice sau articole de imbracaminte care ar putea interfera cu procedura radiografica.
Pacientul este apoi pozitionat corespunzator, in picioare sau asezat, aproape de aparatul de radiologie. Daca persoana are cumva o sonda de hranire in nas sau stomac, aceasta nu trebuie indepartata.
Pe parcursul procedurii, se administreaza cantitati mici de lichide si alimente cu texturi diferite, dupa caz, acoperite cu o pasta speciala care va fi vizibila pe radiografie. In timp ce pacientul consuma alimentele si lichidele respective, imaginile radiologice vor fi afisate pe un monitor.
Fiecare aliment testat pe parcursul videofluoroscopiei este ales cu atentie de clinicieni – de exemplu, in functie de consistenta sau volum – deoarece anumite alimente pot influenta mai mult decat altele impresia generala a clinicianului despre functia de deglutitie a pacientului. Clinicienii fac observatii si in ce priveste impactul metodei si a ritmului de consum a alimentelor/lichidelor, cum ar fi diferentele dintre momentul in care pacientul este hranit de un examinator, cele in care pacientul se hraneste singur sau este hranit de un membru al familiei ori reactiile inregistrate cand se alterneaza alimentele si lichidele. Specialistii noteaza si eventualele diferente observate in ce priveste functia de deglutitie atunci cand pacientului i se cere sa inghita, in comparatie cu inghitirile spontane.
De asemenea, clinicienii inregistreaza gradul de toleranta si reactiile pacientului pe parcursul examinarii (de exemplu, capacitatea persoanei de a urma instructiunile, daca apare starea de oboseala, semnele de stres specifice pacientilor cu afectiuni complexe, capacitatea de a repeta anumite recomandari terapeutice). Semnele unei reactii adverse la videofluoroscopie pot consta in agitatie, modificari ale tiparului respirator, fluctuatii ale starii de alerta, greata si varsaturi sau modificari ale starii medicale generale.
O videofluoroscopie presupune practic ca pacientul sa faca suficiente incercari de inghitire, astfel incat clinicienii sa poata lua decizii informate cu privire la modul administrarii alimentelor si bauturilor, consistenta acestora si manevrele de imbunatatire a functiei de deglutitie, precum si pentru ca acestia sa poata determina daca sunt cumva necesare evaluari sau interventii suplimentare.
Acestea fiind spuse, dupa o videofluoroscopie specialistii pot face recomandari privind:
-
exercitiile si manevrele de imbunatatire a functiei de inghitire, in functie de gradul afectarii anatomice si fiziologice observate;
-
tehnicile compensatorii care ar putea spori siguranta pacientului si eficienta deglutitiei in timpul consumului alimentelor sau lichidelor;
-
consistenta optima a alimentelor;
-
posibile alternative pentru nutritie si hidratare corespunzatoare.
Videofluoroscopie – intrebari frecvente
Procedura de videofluoroscopie dureaza de obicei aproximativ 20-30 de minute.
-
Ce riscuri implica o videofluoroscopie?
In timpul videofluoroscopiei, exista riscul sa aspirati accidental unele alimente sau bauturi testate. Specialistii prezenti in momentul efectuarii videofluoroscopiei vor lua toate masurile de precautie pentru a reduce acest risc. De asemenea, clinicienii au grija la dozarea cantitatii de radiatii la care va expun. In general, substanta de contrast utilizata in cadrul procedurii nu cauzeaza probleme, dar este indicat sa-i mentionati echipei daca va simtiti rau in timpul sau dupa examinare.
-
Procedura are cumva efecte secundare?
Pe parcursul procedurii de videofluoroscopie, s-ar putea sa observati ca alimentele si lichidele testate au un gust neobisnuit, din cauza bariului utilizat ca substanta de contrast. Nu va faceti griji, acesta este netoxic. Timp de cateva zile dupa videofluoroscopie, scaunele dumneavoastra ar putea avea totusi un aspect albicios. Dupa procedura, unii pacienti prezinta si constipatie. Aceste efecte apar ca urmare a bariului utilizat pe parcursul videofluoroscopiei, dar sunt temporare. In aceasta privinta, cresterea consumului de lichide va poate fi de ajutor.
Ca in cazul oricarei proceduri radiologice, o videofluoroscopie implica expunerea la o anumita doza de radiatii, dar aceasta este insa foarte mica, deci considerata sigura.
-
Cand primesc rezultatele?
Rezultatele initiale ale videofluoroscopiei sunt in general disponibile in aceeasi zi. Daca este cazul, clinicianul se poate consulta si cu alti specialisti pentru a analiza rezultatele videofluoroscopiei, astfel incat sa poata stabili un diagnostic corect si un plan de tratament eficient. In astfel de situatii, puteti fi contactat pentru a vi se comunica in detaliu rezultatele finale si optiunile terapeutice personalizate in functie de diagnostic.
Surse:
https://www.radiologyinfo.org/en/info/modbariumswallow
https://empendium.com/mcmtextbook/chapter/B31.IV.24.59.
https://www.asha.org/practice-portal/resources/videofluoroscopic-swallow-study/
https://health.ucdavis.edu/pmr/patient-services/therapeutic/adult%20vfss.html
https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/videofluoroscopy-swallow-study/