
Un somn bun este incredibil de important pentru sanatate. Somnul ajuta corpul si creierul sa functioneze corect. Un somn bun este esential pentru memorie si creativitate. Mai mult, lipsa somnului suficient poate creste riscul de a dezvolta afectiuni precum boli de inima, diabet si obezitate.
In ciuda acestui fapt, multi oameni nu dorm suficient in fiecare noapte, iar aproximativ 20% dintre adulti prezinta manifestari ocazionale de insomnie.
Pentru a avea parte de un somn de calitate este important sa aveti obiceiuri bune de somn. Cu toate acestea, pentru unii oameni, acest lucru nu este suficient. Daca aveti nevoie de putin ajutor pentru a dormi bine, puteti incerca unul dintre somniferele naturale.
Somniferele naturale sunt suplimente fara prescriptie medicala, menite sa va ajute sa adormiti mai repede sau sa aveti parte de un somn neintrerupt pe tot parcursul noptii. Multi oameni prefera somniferele naturale, deoarece au mai putine efecte secundare decat medicamentele pentru somn eliberate pe baza de reteta. De asemenea, sunt atractive pentru cei care prefera produsele naturale sau sunt ingrijorati de riscul de dependenta al somniferelor eliberate pe baza de reteta.
Somnifere naturale – efecte si recomandari
Exista o gama uimitoare de somnifere naturale disponibile. Cu toate ca, in general, sunt sigure, este important sa discutati cu un medic inainte de a incerca orice supliment nou. Natural nu inseamna intotdeauna sigur pentru toata lumea. Multe suplimente nu ar trebui luate de persoanele care au anumite alergii sau afectiuni sau de cei care iau alte medicamente.
Melatonina
Melatonina este un hormon pe care corpul il produce in mod natural si care ii transmite creierului ca este timpul sa dormiti. Ora din zi influenteaza ciclul de productie si eliberare al acestui hormon. Mai exact, nivelul de melatonina creste in mod natural seara si scade dimineata.
Din acest motiv, suplimentele cu melatonina sunt cele mai folosite somnifere naturale. Un studiu din 2022 efectuat pe adulti in varsta a constatat ca suplimentele cu melatonina au imbunatatit atat somnul diurn, cat si cel nocturn. Cercetari mai vechi din 2002 au constatat, de asemenea, ca este eficient pentru persoanele care se confrunta cu decalaj orar.
Melatonina poate, de asemenea, imbunatati calitatea generala a somnului la persoanele cu tulburari de somn. Mai exact, melatonina pare sa reduca timpul necesar pentru a adormi si poate sa creasca timpul total de somn.

Suplimentele cu melatonina par a fi sigure pentru adulti atunci cand sunt administrate pentru perioade scurte, desi sunt necesare mai multe cercetari privind efectele lor pe termen lung.
Desi exista cercetari limitate privind siguranta melatoninei in timpul sarcinii si alaptarii, cercetarile din 2022 sugereaza ca poate fi administrata in siguranta. Este important sa discutati cu medicul inainte de a lua orice suplimente in timpul sarcinii sau in timp ce alaptati.
Magneziu
Magneziul este un mineral implicat in sute de procese din corpul uman si este important pentru functionarea optima a creierului si a inimii.
In plus, magneziul poate ajuta la linistirea mintii si a corpului, facilitand adormirea.
Studiile arata ca efectul relaxant al magneziului se poate datora partial capacitatii sale de a regla productia de melatonina. Se stie ca magneziul relaxeaza muschii si induce somnul, iar studiile sugereaza ca deficitul de magneziu din organism poate perturba somnul.
Pe de alta parte, cresterea aportului de magneziu prin administrarea de suplimente va poate ajuta sa optimizati calitatea si cantitatea somnului.
Un studiu a constatat ca o combinatie intre magneziu, melatonina si vitamine B a fost eficienta in tratarea insomniei, indiferent de cauza.

Este demn de remarcat faptul ca aceasta analiza s-a concentrat pe adultii in varsta, care ar fi putut sa aiba deficit de magneziu de la inceput. Nu este sigur daca aceste efecte ar fi la fel de puternice in cazul persoanelor cu un nivel mai mare de magneziu in sange.
Radacina de valeriana
Valeriana este o planta originara din Asia si Europa. Radacina sa este frecvent utilizata ca tratament natural pentru anxietate, depresie si menopauza.
Radacina de valeriana este, de asemenea, utilizata frecvent ca somnifer natural, dar rezultatele studiilor raman inconsistente.
Conform unei analize de cercetare din 2018, femeile aflate la menopauza si la postmenopauza au observat o imbunatatire a calitatii somnului si a simptomelor tulburarilor de somn dupa administrarea de valeriana.
Cu toate acestea, siguranta administrarii pe termen lung a valerianei si la anumite categorii de oameni, cum ar fi femeile insarcinate sau cele care alapteaza, ramane incerta.
Lavanda
Lavanda se gaseste pe aproape toate continentele. Lavanda produce flori de culoare mov care, atunci cand sunt uscate, au o varietate de utilizari naturiste. Mai mult, se crede ca parfumul linistitor al lavandei poate imbunatati somnul.
Un mic studiu efectuat pe adulti in varsta cu dementa sugereaza, de asemenea, ca aromaterapia cu lavanda este eficienta in ameliorarea simptomelor tulburarilor de somn. Timpul total de somn al participantilor a crescut si, in plus, mai putini oameni s-au trezit foarte devreme si nu au putut sa adoarma la loc.

De asemenea, merita mentionat faptul ca exista doar un numar limitat de studii privind efectele suplimentelor cu lavanda asupra somnului. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetari inainte de a se putea trage concluzii ferme.
Floarea pasiunii
Floarea pasiunii, cunoscuta si sub numele de Passiflora incarnata, este un alt somnifer natural. Specialistii au descoperit in urma studiilor pe animale ca floarea pasiunii poate promova un somn odihnitor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a studia efectele sale asupra oamenilor.
Intr-un studiu din 2020 la care au participat persoane care sufereau de insomnie, cele care au luat extract de floarea pasiunii pe o perioada de doua saptamani au observat imbunatatiri semnificative ale anumitor parametri ai somnului in comparatie cu cei care au luat placebo.
Acesti parametri au fost:
-
timpul total de somn
-
eficienta somnului sau procentul de timp petrecut dormind
-
timpul de trezire dupa inceperea somnului
Glicina
Glicina este un aminoacid si un neurotransmitator care joaca un rol important in multe functii ale organismului, cum ar fi metabolismul, absorbtia nutrientilor, prevenirea bolilor si inducerea si mentinerea somnului. Corpul uman obtine in mod natural glicina fie prin reactii chimice, fie prin ingerarea acesteia prin alimente precum fasolea, carnea si produsele lactate.
Cercetari recente au aratat ca administrarea unei doze mici de supliment cu glicina inainte de culcare poate imbunatati calitatea somnului si poate reduce somnolenta diurna la persoanele cu semne si simptome de insomnie.
Exista dovezi care sugereaza ca suplimentele cu glicina sustin ritmurile circadiene implicate in procesul de somn, imbunatatind calitatea acestuia. Mai exact, glicina faciliteaza o usoara scadere a temperaturii corpului - o schimbare fizica importanta care va ajuta sa adormiti mai repede si mai bine.
Absorbtia a pana la 30 de grame de glicina zilnic pare sa aiba putine, daca nu chiar niciunul, efecte secundare - desi beneficiile pentru somn sunt adesea obtinute in cazul administrarii unor doze de pana la trei grame.
L-teanina
Administrarea zilnica a unui supliment care contine pana la 200 mg de L-teanina poate ajuta la imbunatatirea somnului si a relaxarii. Studiile pe animale sugereaza ca ar putea fi mai eficient atunci cand este combinat cu acid gama-aminobutiric (GABA) sau magneziu.

Triptofan
O analiza a patru studii a constatat ca administrarea a cel putin un gram (1 gr) de triptofan pe zi ar putea ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea timpului petrecut de participanti treji in timpul noptii.
Ginkgo biloba
Conform unui studiu mai vechi, administrarea a aproximativ 240 mg de ginkgo biloba cu 30 pana la 60 de minute inainte de culcare poate ajuta la reducerea stresului, la imbunatatirea relaxarii si la instalarea somnului. Studiile pe animale au obtinut, de asemenea, rezultate promitatoare.
Referinte:
https://www.sleepfoundation.org/sleep-aids/natural-sleep-aids
https://www.healthline.com/nutrition/sleep-aids
https://www.webmd.com/women/natural-sleep-remedies