Ce este eruptia vespertilio si cum se poate gestiona

Ce este eruptia vespertilio si cum se poate gestiona Ce este eruptia vespertilio si cum se poate gestiona

Ultima actualizare: 28 aprilie 2025

eruptie-vespertilio-sau-eruptie-in-forma-de-fluture-cauze-simptome-si-tratament

Eruptia vespertilio este o modificare cutanata care apare la nivelul fetei si este comuna multor afectiuni, fiind prezenta mai ales la pacientii cu lupus eritematos sistemic, dar poate aparea si pe fondul arsurilor solare sau al rozaceei.

Intrucat in unele cazuri o eruptie vespertilio se poate agrava dupa expunerea la soare, pentru a o gestiona se recomanda utilizarea unei creme de protectie solara, dar si purtarea unei imbracaminti adecvate in cazul expunerii la razele solare, precum si modificari ale stilului de viata si gestionarea bolii pe fondul careia a aparut de fapt eruptia. Cu ajutorul medicului de familie sau a unui dermatolog, puteti sa identificati cauza exacta a aparitiei eruptiei si sa aflati ce optiuni de tratament sunt ideale pentru situatia dumneavoastra.

Intre timp, iata ce trebuie sa stiti despre eruptia vespertilio: cum se manifesta, care sunt cauzele si factorii de risc care o pot declansa, precum si optiunile de diagnostic, tratament si preventie a unei eventuale recidive, in cazul in care va confruntati cu aceasta problema medicala.


Ce este o eruptie vespertilio

O eruptie vespertilio, numita si eruptie malara, este o modificare cutanata in forma de fluture care apare pe fata si care se extinde de la un obraz catre celalalt, traversand puntea nazala. Se manifesta sub forma unei pete rosii, iesite in relief, uneori cu aspect solzos si se deosebeste de alte eruptii cutanate prin faptul ca in general nu afecteaza si pliurile nazale (spatiile de sub fiecare latura a nasului). Pe tenul de nuanta deschisa, o eruptie vespertilio poate fi de culoare rosie sau rozalie, in timp ce pe tenul mai inchis, eruptia poate capata o tenta maronie, intunecata sau cu aspect vinetiu. Dincolo de aspectul estetic, eruptia poate fi insotita de mancarime si poate fi dureroasa, generand o senzatie de arsura.

Eruptia vespertilio poate fi tranzitorie sau, din contra, poate evolua ajungand sa afecteze si alte zone de pe fata, in cazuri rare putandu-se extinde spre frunte si barbie.

Aceasta eruptie poate aparea de sine statator, dar unele persoane au observat ca aceasta s-a asociat si cu alte simptome de boala. Mai exact, eruptia vespertilio este un fenomen asociat multor afectiuni, dar mai frecvent intalnit la pacientii cu lupus eritematos sistemic. Conform Colegiului American de Reumatologie, eruptia vespertilio constituie unul dintre criteriile de diagnostic pentru pacientii cu lupus eritematos sistemic, dar poate fi prezenta si in cazul altor tipuri de lupus, cum ar fi lupusul discoid si lupusul cutanat subacut, sau in asociere cu alte afectiuni. Despre toate acestea vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza.

Eruptie vespertilio – cauze si factori de risc

In afara de bolile autoimune (cum ar fi lupusul, pe care l-am mentionat mai sus), iata care sunt celelalte cauze care pot declansa o eruptie vespertilio:

  • infectii bacteriene, cum ar fi boala Lyme;
  • afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi rozaceea;
  • deficit de vitamine, cum ar fi in cazul pacientilor care sufera de pelagra;
  • tulburari genetice, cum ar fi sindromul Bloom;
  • sensibilitate la razele ultraviolete ale soarelui.
  1. Lupus eritematos sistemic sau alte tipuri de lupus

Lupusul este o afectiune autoimuna cronica in care sistemul imunitar al unei persoane ataca tesutul sanatos al organismului. Desi eruptia vespertilio este unul dintre cele mai cunoscute simptome asociate cu lupusul, doar aproximativ jumatate dintre pacientii cu lupus prezinta aceasta eruptie cutanata. In urma unui studiu, s-a observat ca eruptia vespertilio apare la 61% dintre pacientii care sufera de lupus.

Este o boala complexa, care afecteaza fiecare pacient in mod diferit. Simptomele pot aparea treptat sau se pot declansa brusc si in plus variaza foarte mult ca severitate. Afectiunea cauzeaza inflamatia articulatiilor, pielii si a altor organe. Acestea fiind spuse, o eruptie vespertilio poate fi insotita si de urmatoarele simptome:

  • rani la nivelul gurii, nasului sau scalpului;
  • sensibilitate a pielii in cazul expunerii la lumina;
  • artrita care poate afecta doua sau mai multe articulatii;
  • inflamatie pulmonara sau cardiaca;
  • probleme renale;
  • tulburari neurologice;
  • anomalii sangvine;
  • tulburari ale sistemului imunitar;
  • febra.

Retineti insa ca prezenta catorva dintre aceste simptome nu inseamna neaparat ca aveti lupus. Chiar si in eventualitatea confirmarii acestui diagnostic, tratamentul poate ameliora unele dintre simptome.

  1. Rozacee

Manifestata prin inrosirea pielii de la nivelul obrajilor sau nasului, cu aceasta afectiune comuna a pielii se confrunta 415 milioane de persoane din intreaga lume. Mai multe informatii despre rozacee puteti citi aici.

  1. Dermatita seboreica

Si aceasta este tot o boala inflamatorie frecvent intalnita. Dermatita seboreica se caracterizeaza prin aparitia unor scuame grasoase sau uscate, de obicei pe scalp, la linia parului si pe fata, dar poate afecta multe alte zone ale corpului. Inclusiv matreata este o forma usoara de dermatita seboreica.

  1. Celulita

Celulita este un tip de infectie bacteriana care afecteaza straturile mai profunde ale pielii, plus tesutul adipos stocat direct sub piele.

  1. Boala Lyme

Aceasta afectiune este cauzata de muscatura de capusa, prin care organismul este invadat de bacteriile din genul Borrelia. Pe langa o eruptie vespertilio, boala Lyme se mai manifesta si prin urmatoarele simptome:

  • dureri articulare;
  • rigiditate;
  • dureri de cap severe;
  • ameteli.
  1. Dermatomiozita

Aceasta este o afectiune care implica inflamatia muschilor, tesuturilor conjunctive si a pielii. Spre deosebire de cazul pacientilor care sufera de lupus, eruptia vespertilio asociata cu dermatomiozita afecteaza pliurile de piele care se intind de ambele parti ale nasului si se extinde pana la colturile gurii.

  1. Pelagra

O dieta extrem de saraca in niacina (vitamina B3) poate duce la declansarea pelagrei, boala care provoaca o serie de simptome care afecteaza pielea, sistemul nervos central, sistemul gastrointestinal si membranele mucoase, cum ar fi mucoasa din cavitatea bucala. Pe langa o eruptie vespertilio, acesti pacienti se pot confrunta si cu durere si inflamatie.

  1. Sindromul Bloom

Sindromul Bloom, numit si sindromul Bloom-Torre-Machacek, este o tulburare ereditara caracterizata prin statura mica si incidenta crescuta a majoritatii cancerelor. Printre alte simptome, provoaca eruptie vespertilio si alte tipuri de eruptii cutanate in alte zone ale corpului.

  1. Homocistinurie

Homocistinuria este o tulburare genetica in care organismul nu este capabil sa proceseze aminoacidul metionina, motiv pentru care in sange si urina se acumuleaza niveluri daunatoare ale acestui aminoacid si ale substantei chimice homocisteina.

Afectiunea poate duce, de asemenea, la tulburari de vedere, anomalii scheletice si dizabilitate intelectuala.

  1. Erizipel

Erizipelul este o infectie cutanata cauzata de bacteria Streptococcus pyogenes, care provoaca inflamatia acuta a pielii. Desi rara, boala poate afecta inclusiv urechile si fata.

  1. Fotosensibilitate

Arsurile solare si sensibilitatea la lumina soarelui pot, de asemenea, sa provoace o eruptie vespertilio sau o pot agrava daca aceasta exista deja.

Eruptie vespertilio – diagnostic

Avand in vedere gama vasta de cauze care pot genera o eruptie vespertilio, identificarea afectiunii pe fondul careia apare aceasta modificare cutanata poate fi dificila.

Medicul va trebui sa cunoasca istoricul medical complet si detaliat al pacientului si sa analizeze toate celelalte simptome, precum si sa efectueze o examinare clinica amanuntita.

Cauzele infectioase pot fi determinate printr-o biopsie tisulara sau prin teste microbiologice, in timp ce pelagra poate fi diagnosticata prin verificarea nivelului de niacina din sange. Daca se suspecteaza vreo tulburare genetica, se pot efectua teste specifice pentru a se confirma diagnosticul.

In cazul in care specialistul suspecteaza ca pacientul se confrunta cu o forma de lupus, ii poate recomanda analize de sange si urina, cum ar fi:

  • viteza de sedimentare a eritrocitelor, prin care se poate depista inflamatia din organism;
  • nivelul proteinei C reactive, deoarece nivelurile ridicate ale acesteia sunt un alt semn de inflamatie;
  • radiografii, pentru a verifica daca exista leziuni ale organelor;
  • testul anticorpilor antinucleari, util in identificarea bolilor autoimune.

Eruptie vespertilio – tratament in functie de cauza

Tratamentul pacientilor care se confrunta cu eruptie vespertilio depinde de cauza declansarii acestui fenomen cutanat.

  • Lupus – in cazul pacientilor diagnosticati cu lupus, tratamentul implica urmatoarele optiuni:
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – pentru a reduce inflamatia si durerea musculara, articulara si de la nivelul altor tesuturi;
  • antimalarice – acestea pot fi de ajutor in cazul afectiunilor articulare si cutanate, precum si pentru oboseala;
  • corticosteroizi – amelioreaza rapid durerea, rigiditatea si inflamatia. Au insa unele efecte secundare neplacute, iar doza trebuie de obicei redusa pe masura ce boala incepe sa fie tinuta sub control. Sunt disponibile si sub forma de produse cu aplicare topica.
  • imunosupresoare – aceste medicamente sunt acum utilizate si pentru tratamentul unor boli autoimune, inclusiv a lupusului, deoarece ajuta la suprimarea sistemului imunitar.
  • Rozacee – tratamentul pentru o eruptie vespertilio aparuta pe fondul rozaceei poate include creme sau geluri pentru calmarea si repararea pielii si pentru ameliorarea rosetii, precum si antibiotice orale pentru reducerea inflamatiei.
  • Infectie bacteriana – cand o eruptie vespertilio apare din cauza unei infectii bacteriene, medicul prescrie antibiotice orale sau topice.
  • Pelagra – in cazul persoanelor diagnosticate cu pelagra, simptomele se amelioreaza de obicei in decursul a doua zile de la inceperea tratamentului cu suplimente de niacina.
  • Dermatomiozita – desi dermatomiozita este o boala incurabila, medicamentele si terapia fizica pot fi de ajutor pentru gestionarea simptomelor, inclusiv in cazul pacientilor cu eruptie vespertilio.

Eruptie vespertilio – alte masuri terapeutice

Protejarea pielii impotriva radiatiei solare poate ajuta la ameliorarea acestei afectiuni cutanate. Pentru a ajuta pielea sa se vindece si a preveni agravarea eruptiei, puteti lua urmatoarele masuri:

  • sa va spalati pe fata cu un sapun bland, fara parfum;
  • sa aplicati pe piele in cantitati mici un ulei bland, unt de cacao, bicarbonat de sodiu sau gel de aloe vera, pentru a calma pielea;
  • sa va protejati fata purtand o palarie cand va expuneti la soare;
  • sa folositi produse de protectie solara pentru pielea sensibila.

De asemenea, pentru a ameliora o eruptie vespertilio, se recomanda o dieta sanatoasa si echilibrata, prin evitarea alimentelor care amplifica inflamatia, si anume:

  • carnea rosie;
  • produsele lactate;
  • mancarurile prajite;
  • alimentele rafinate si procesate;
  • grasimile saturate si pe cele hidrogenate;
  • alimentele bogate in zahar.

In functie de cauza eruptiei cutanate, prin initierea unui tratament adecvat, aceasta poate disparea in cateva zile. Uneori, dureaza cateva saptamani pana cand eruptia vespertilio dispare complet si pielea se vindeca. Daca eruptia vespertilio a aparut insa pe fondul unei afectiuni subiacente cronice sau autoimune, eruptia cutanata poate recidiva. Prin urmare, pentru rezultate optime trebuie sa respectati cu atentie indicatiile medicului, care va poate ajuta sa gestionati afectiunea de baza, astfel incat sa preveniti pe cat posibil reaparitia eruptiilor si a celorlalte simptome asociate bolii subiacente.

Eruptie vespertilio – preventie

Desi nu pot fi prevenite chiar toate cauzele care pot duce la aparitia acestei eruptii, puteti incerca sa evitati factorii declansatori daca stiti ce anume v-a agravat alta data simptomele. De exemplu, puteti folosi crema de protectie solara si imbracaminte si accesorii de protectie cand iesiti afara, pentru a preveni expunerea la soare daca aveti pielea fotosensibila.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/malar-rash

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321594

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/butterfly-rash

https://www.webmd.com/lupus/what-is-malar-rash

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32310441/