Cordyceps: beneficii, proprietati si utilizari

Cordyceps: beneficii, proprietati si utilizari Cordyceps: beneficii, proprietati si utilizari

Ultima actualizare: 28 aprilie 2025

Cordyceps

Cordyceps este o specie de ciuperca parazita cu un ciclu de viata care multora li se va parea infricosator, dar care este folosita din cele mai vechi timpuri ca remediu natural in medicina traditionala chinezeasca si nu numai, avand o serie de beneficii pentru sanatate. Cu timpul, aceste beneficii au devenit cunoscute in intreaga lume iar in prezent suplimentele alimentare cu Cordyceps se bucura de o mare popularitate.

De aceea am decis sa abordam si noi subiectul si ca va prezentam in acest articol detaliile fascinante ale evolutiei ciupercii Cordyceps precum si principalele beneficii pe care le atrage utilizarea sa ca supliment alimentar.

Ce este Cordyceps

Desi folosita de mii de ani ca remediu naturist in zona asiatica, despre Cordyceps s-a aflat relativ recent pe masura ce a facut obiectul mai multor studii care au confirmat cele mai multe beneficii pentru care aceasta ciuperca era atat de apreciata in zona asiatica. 

Asadar Cordyceps este o ciuperca parazita folosita in scop medicinal, care se gaseste in mod natural la altitudini mari in zonele muntoase din Tibet, Nepal, China si India. Se dezvolta in corpul insectelor iar pana in prezent au fost identificate aproximativ 600 de specii de Cordyceps, fiecare specifica unui anumit tip de insecta. Cele mai cunoscute sunt insa    Cordyceps sinensis si Cordyceps militaris, prima dezvoltandu-se natural iar cea de-a doua fiind cultivata in medii controlate.

Cum evolueaza si cum se recolteaza Cordyceps

Sporii ciupercii Cordyceps infecteaza corpul insectei gazda inca din stadiul de larva iar anumite specii infecteaza si insectele adulte, iar odata ajunsi in organism dezvolta o retea micelara care acapareaza tesuturile si se hraneste cu nutrientii acestora. Ciuperca ajunge astfel sa controleze corpul gazdei  din care se si hraneste, protejand pana la final organele vitale pentru a permite supravietuirea insectei. In final, aceasta sfarseste prin a fi consumata complet din interior iar dupa ce insecta moare, Cordyceps iese din corpul gazdei prin zona capului si se dezvolta pe sol formand corpul fructifer care raspandeste spori ce infecteaza la randul lor alte insecte.

Partea care se recolteaza este acel corp fructifer, iar operatiunea e destul de dificila intrucat Cordyceps se gaseste la altitudini mari, de multe ori in zone greu accesibile. De aceea, pe masura ce s-a dovedit a avea numeroase beneficii Cordyceps a inceput sa fie cultivata in medii controlate, care asigura sporilor conditii de dezvoltare similare celor din corpul unei gazde si o fac mai usor de recoltat.

Ce proprietati are Cordyceps

Ciupercile Cordyceps sunt foarte bogate in substante bioactive care le confera numeroase proprietati benefice pentru organismul uman, iar cele mai importante dintre ele sunt adenozina  si un derivat al acesteia, numit cordycepin. Acestora li se adauga polizaharide, ergosterol, care este un precursor al vitaminei D, acid cordicepic, vitamine din complexul B si mici cantitati de fier, cupru, mangan si zinc.

Datorita acestor substante, suplimentele pe baza de Cordyceps au efect antioxidant, antiinflamator si antimicrobian, crescand totodata nivelul de energie. De asemenea, acest remediu are si proprietati vasodilatante si imunomodulatoare, iar studii mai recente au confirmat ca pot inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene. Nu in ultimul rand, Cordyceps este considerat si un puternic afrodiziac, cu beneficii asupra potentei masculine si a fertilitatii.

Beneficii asociate cu administrarea de Cordyceps

Asa cum spuneam, Cordyceps a devenit cunoscuta in intreaga lume datorita numeroaselor sale beneficii descoperite cu multe secole in urma si confirmate in prezent prin studii de laborator. Daca inca nu le-ati aflat, gasiti mai jos o lista cu principalele beneficii ale suplimentelor care contin Cordyceps.

Reducerea stresului oxidativ

Compusii antioxidanti din compozitia ciupercii Cordyceps neutralizeaza radicalii liberi din organism, care intra in reactie cu celulele, modificandu-le structura si functionalitatea. Actiunea radicalilor liberi asupra celulelor si moleculelor din corp se numeste stres oxidativ si sta la baza multor boli cronice, care pot fi prevenite prin administrarea de Cordyceps.

Cresterea nivelului de energie

Suplimentele cu Cordyceps sunt adesea folosite de sportivii profesionisti sau amatori pentru imbunatatirea performantelor, intrucat confera un boost de energie si imbunatatesc absorbtia oxigenului in timpul activitatilor intense. Tot datorita efectului energizant, suplimentele cu Cordyceps sunt eficiente impotriva oboselii si senzatiei de slabiciune.

Reducerea inflamatiei

Substantele bioactive din Cordyceps au si efect antiinflamator prin care ajuta la reducerea inflamatiei din corp, fiind eficiente in ameliorarea simptomelor unor afectiuni inflamatorii.

Controlul glicemiei

Datorita polizaharidelor pe care le contine, Cordyceps aduce beneficii si in ceea ce priveste reglarea nivelului de glucoza din sange, prin intermediul a doua mecanisme. Primul consta in imbunatatirea sensibilitatii la insulina a receptorilor celulari, iar al doilea in incetinirea absorbtiei glucozei din intestine in sange.

Cresterea imunitatii

Cordyceps are si calitatea de a stimula activitatea unor celule imunitare, crescand astfel rezistenta organismului in fata agentilor patogeni. Totodata, datorita efectului antioxidant preia o parte din sarcina sistemului imunitar in ceea ce priveste controlul nivelului de radicali liberi si astfel acesta se poate concentra mai mult asupra prevenirii si combaterii infectiilor.  

Cordyceps-beneficii

Cum se utilizeaza Cordyceps

Remediile pe baza de Cordyceps fac parte din categoria suplimentelor alimentare, fiind vorba de produse farmaceutice care se elibereaza fara prescriptie medicala si sunt recomandate in completarea unei diete cat mai echilibrate. In niciun caz insa suplimentele cu Crodyceps nu trebuie sa inlocuiasca anumite alimente si nici medicamentele prescrise pentru tratamentul unor probleme de sanatate. Acestea vin doar cu un plus de substante cu efecte benefice, iar in lipsa unei alimentatii adecvate, respectiv a unui tratament recomandat de medic, efectul lor benefic este considerabil diminuat.

Suplimentele cu Cordyceps sunt disponibile sub forma de capsule sau comprimate cu administrare orala, pulbere care poate fi adaugata in diferite sucuri naturale, smoothie-uri sau alte bauturi, sau extract lichid administrat sub forma de picaturi.

De asemenea, suplimentele cu Cordyceps mai pot fi integrate in compozitia unor batoane proteice sau bauturi cu electroliti recomandate celor care practica activitati fizice de intensitate medie sau ridicata.

In ceea ce priveste dozele recomandate, acestea variaza in functie de suplimentul folosit si de concentratia de substante active, iar indicatii in acest sens se gasesc in prospectul fiecarui produs.

Contraindicatii si masuri de precautie

Riscurile legate de administrarea suplimentelor cu Cordyceps in cazul peroanelor sanatoase sunt ca si inexistente daca se respecta dozele recomandate. In privinta efectelor asupra femeilor insarcinate sau care alapteaza nu au fost efectuate pana la acest moment suficiente studii, astfel ca recomandarea este sa fie evitata administrarea pentru preveni orice risc posibil.

Pacientii cu boli cronice autoimune precum lupusul eritematos, artrita reumatoida sau scleroza multipla trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a-si administra astfel de suplimente, pentru ca in cazul lor pot surveni unele complicatii.

Aceeasi recomandare este adresata si pacientilor aflati sub tratament cu anticoagulante sau care iau medicamente pentru diabet, pentru ca substantele active din Cordyceps pot interfera cu cele din compozitia medicamentelor atenuandu-le sau anulandu-le efectul. Pentru ca poate afecta procesul de coagulare a sangelui, medicii recomanda sa se opreasca administrarea de Cordyceps cu cel putin doua saptamani inaintea unei interventii chirurgicale, reducand astfel riscul unor hemoragii in timpul operatiei sau postoperator.

Persoanele alergice la sporii de mucegai sau la penicilina pot dezvolta unele reactii adverse specifice dupa administrarea de Cordyceps, iar celor cu un sistem digestiv sensibil astfel de suplimente le pot cauza usoare tulburari.