Constipatia se numara printre cele mai frecvente probleme medicale care ii pot afecta pe oameni, indiferent de varsta. Persoanele care au constipatie trebuie sa remedieze aceasta problema cat mai repede, pentru ca perioadele lungi de suferinta pot provoca diverse alte afectiuni gastrointestinale mai grave. Iar situatia este cu atat mai delicata si mai urgenta cu cat cei afectati sunt bebelusi.
Din fericire, exista o multime de tratamente pentru constipatie, cele mai folosite fiind medicamentele orale. Cu toate acestea, specialistii ar putea recomanda si supozitoare cu glicerina pentru bebelusi, datorita faptului ca acestea actioneaza mult mai rapid decat alte tipuri de tratamente. Deoarece au efect laxativ, parintii pot folosi supozitoare cu glicerina pentru a ameliora constipatia bebelusilor lor. Atunci cand sunt administrate pe cale rectala, supozitoarele cu glicerina ajuta la lubrifierea rectului si la inmuierea materiilor fecale. Aceste medicamente atrag apa spre scaunul intarit si ajuta muschii intestinali sa se contracte mai eficient.
Ce sunt supozitoarele cu glicerina?
In situatii de constipatie, specialistii apeleaza de multe ori la supozitoare cu glicerina. Glicerina apartine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de laxative hiperosmotice. Acestea atrag apa in intestine. Acest efect provoaca de obicei eliminarea materiilor fecale in decurs de 15-60 de minute. Administrarea de supozitoare cu glicerina pentru bebelusi poate fi extrem de utila, insa specialistii recomanda si sa beti multe lichide, sa consumati alimente bogate in fibre si sa faceti exercitii fizice regulate pentru a combate constipatia.
Ce este glicerina?
Glicerina este un zahar derivat din produse de origine animala, plante sau petrol. Glicerina mai este cunoscuta si sub denumirea de glicerol, dupa formula chimica. Glicerolul este un alcool trihidroxilic.
Glicerina este un lichid gros, cu gust dulce, care se gaseste in grasimi si uleiuri. Glicerina a fost descoperita in 1779 de catre chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele (1742-1786), care a numit glicerina ca fiind un ulei dulce. Astazi, glicerina se obtine ca produs secundar din fabricarea sapunurilor.
Administrarea de supozitoare cu glicerina la bebelusi – sfaturi si recomandari
Supozitoarele cu glicerina au efect laxativ si faciliteaza foarte mult aparitia scaunului. Cu toate ca nu se elibereaza pe baza de reteta, supozitoarele cu glicerina pentru bebelusi trebuie administrate numai in urma unei consultari cu medicul sau farmacistul. Un mare avantaj este ca nu interactioneaza negativ cu alte medicamente si nici cu mancaruri sau bauturi, ceea ce face ca utilizarea lor sa fie una destul de sigura. Catena recomanda Assista Supozitoare cu glicerina pentru bebelusi, un produs care pune in miscare si lubrifiaza masa fecala si faciliteaza eliminarea acesteia.
Supozitoarele cu glicerina sunt doar pentru uz rectal. Cititi si urmati intocmai toate instructiunile de pe ambalajul produsului sau conform indicatiilor medicului. Daca supozitorul este prea moale pentru a fi introdus, puneti-l in frigider timp de 30 de minute inainte de a indeparta folia protectoare.
Spalati-va bine pe maini inainte si dupa utilizarea acestui produs. De asemenea, indepartati folia inainte de a introduce supozitorul. Daca doriti, puteti umezi supozitorul cu apa calduta. In plus, nu folositi vaselina sau ulei mineral pentru a facilita introducerea acestuia pentru ca ii puteti reduce din eficienta.
In cazul in care ajutati un copil sa foloseasca acest produs, asezati-l intr-o parte, cu piciorul inferior drept si cu piciorul superior adus catre abdomen. Folosind degetul, introduceti usor supozitorul in rect, cu capatul ascutit inainte.
Nu utilizati acest produs mai mult de o data pe zi, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altceva.
Care pot fi reactiile adverse ale supozitoarelor cu glicerina in cazul bebelusilor si copiilor?
Supozitoarele cu glicerina pentru bebelusi provoaca in rare cazuri reactii adverse. Cu toate acestea, unii bebelusi se pot confrunta cu iritatii/arsuri rectale, disconfort/crampe abdominale sau cantitati mici de mucus in scaun. Daca oricare dintre aceste reactii persista sau se agraveaza, luati legatura cu medicul sau farmacistul.
Majoritatea persoanelor care folosesc acest produs nu au efecte secundare grave. Cu toate acestea, spuneti-i imediat medicului daca aveti reactii adverse severe, cum ar fi:
-
dureri de stomac/abdominale severe sau persistente
-
scaune cu sange
-
sangerare rectala
-
nevoia persistenta de a defeca
-
diaree persistenta
In cazul in care un bebelus are diaree care nu se opreste este nevoie de interventia medicului, deoarece aceasta problema poate provoca deshidratare. Contactati imediat medicul daca observati orice simptome de deshidratare, cum ar fi urinare putina, gura uscata/sete neobisnuita, batai rapide ale inimii sau ameteala.
Referinte:
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-21305/glycerin-infant-rectal/details
Farmacistul Catena va recomanda: