Tot ce trebuie sa stiti despre psoriazis: cauze, simptome, tratament

Tot ce trebuie sa stiti despre psoriazis: cauze, simptome, tratament Tot ce trebuie sa stiti despre psoriazis: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 27 iulie 2022

psoriazis

Termenul psoriazis se refera la o boala autoimuna, din cauza careia celulele pielii se multiplica mult mai repede decat in mod normal. Apare sub forma de papule si placi, cel mai des pe scalp, la nivelul coatelor, genunchilor si pe spate. Psoriazisul nu este o boala contagioasa, deci nu se poate transmite de la persoana la persoana, si se instaleaza, de obicei, la adultii tineri. Unii factori de risc pot cauza inrautatirea simptomelor si, desi boala nu poate fi vindecata, tratamentul adecvat reduce numarul si intensitatea eruptiilor. Exista mai multe tipuri de psoriazis, fiecare cu semne si simptome specifice, cel mai comun tip fiind cel in placi. Desi cauza nu este pe deplin cunoscuta, cercetatorii sustin ca celulele care lupta impotriva infectiilor le ataca in mod eronat pe cele sanatoase. De asemenea, exista persoane care sunt predispuse la psoriazis si care nu au simptome pana in momentul in care boala este declansata de un trigger.


Despre psoriazis – informatii generale

Expertii afirma ca responsabila de aparitia psoriazisului ar fi o combinatie de factori. Din cauza unor probleme ale sistemului imunitar apare inflamatia, determinand reinnoirea mult prea rapida a celulelor pielii. In mod normal, acestea sunt inlocuite la fiecare 30 de zile, insa la persoanele cu psoriazis, acest lucru se intampla la 3 – 4 zile. Inlocuirea vechilor celule cauzeaza acel aspect solzos al pielii. Totusi, si componenta genetica trebuie luata in calcul. Factorii de risc responsabili de aparitia eruptiilor sunt taieturile, zgarieturile, stresul emotional, unele infectii, administrarea unor medicamente. Placile de psoriazis apar cel mai des pe scalp, in jurul urechilor, la nivelul coatelor, genunchilor, in jurul unghiilor si buricului.

Tipuri de psoriazis

  • Psoriazis in placi. Este cel mai comun tip si duce la aparitia unor leziuni rosii, uscate, acoperite de scuame albicioase, cu aspect de solzi de peste. Leziunile apar de obicei pe coate, genunchi, scalp, spate, putand disparea si reaparea.
  • Psoriazis la nivelul unghiilor. Apare sub forma unor puncte de diferite dimensiuni, poate afecta una sau mai multe unghii care se decoloreaza, devenind fragile.
  • Psoriazis gutat. Afecteaza in special adolescentii si copiii. Este cauzat de o infectie bacteriana, iar leziunile au forma unor picaturi de apa.
  • Psoriazis inversat sau psoriazis de scutec. Apare din cauza unui nivel crescut de umiditate si insoteste alte tipuri de psoriazis. Afecteaza pliurile pielii, iar leziunile se inflameaza din cauza transpiratiei, a scarpinatului etc. Infectiile fungice ar putea cauza eruptiile.
  • Psoriazis pustulos. Este o forma rara, localizata in palme si pe talpi si se caracterizeaza prin aparitia unor pustule cu lichid.
  • Psoriazis eritrodermic. Poate acoperi tot corpul, eruptia provoaca mancarimi si senzatie de arsura. Poate fi acut sau se poate croniciza.

Psoriazis – cauze si factori de risc

Responsabil este sistemul imunitar, care tinteste in mod eronat celulele sanatoase si le ataca, considerandu-le, practic, intrusi, si astfel se instaleaza inflamatia. Mai exact, aceasta activitate autoimuna conduce la inmultirea mult prea rapida a celulelor pielii. Daca in mod normal acest proces dureaza aproximativ o luna la persoanele sanatoase, la cele cu psoriazis are loc in 3 – 4 zile. Triggerii sunt diferiti de la o persoana la alta, insa printre cei comuni amintim stresul, anxietatea, leziunile pielii, infectiile, modificarile hormonale, administrarea unor medicamente.

Atat factorii interni, cat si cei externi pot creste riscul aparitiei. Genetica joaca un rol important, iar oamenii de stiinta au descoperit peste 60 de markeri genetici aflati in legatura cu activarea celulei Th17, o componenta-cheie a inflamatiei din aceasta afectiune.

In cazul tinerilor, psoriazisul poate aparea in urma unei infectii de tip respirator. Afectiunea este comuna atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, putand aparea la orice varsta, dar mai des intre 15 si 25 de ani. Este important de retinut ca nu este o afectiune contagioasa.

Psoriazis – simptome si manifestari

  • Leziuni de diferite marimi, sub forma de placi de culoare rosie, acoperite de scuame albe, cu aspect solzos. Acestea apar de obicei la nivelul coatelor, genunchilor, pe spate si pe scalp.
  • Piele uscata, crapata, care sangereaza.
  • Zone inflamate la nivelul pliurilor pielii.
  • Pustule, cosuri.
  • Mancarime.
  • Eruptii cutanate care apar si dispar dupa o anumita perioada.
  • Unghii cu aspect deformat.

Forma usoara de psoriazis acopera aproximativ 3% din suprafata corpului, cea moderata intre 3 si 10%, iar psoriazisul sever mai mult de 10% din suprafata corpului.

Care sunt persoanele predispuse la psoriazis?

Persoanele predispuse sunt acelea care au istoric familial de boala, care fumeaza, consuma alcool, sunt stresate, au un stil de viata dezechilibrat, sufera o trauma, sunt expuse la anumite substante poluante, care sufera de obezitate, diabet, dislipidemie.

Diagnosticul de psoriazis

Diagnosticul se stabileste in urma examenului fizic. Medicul va examina pielea si poate preleva tesut pentru biopsie. In cazul persoanelor care se confrunta cu artrita psoriazica (o complicatie a bolii), care au incheieturile inflamate si umflate, s-ar putea sa aiba nevoie de teste de sange si de investigatii cu raze X.

Psoriazis – optiuni de tratament

In functie de severitatea afectiunii, optiunile de tratament includ administrarea medicamentelor si fototerapie. Este foarte important sa se utilizeze creme emoliente, care mentin pielea hidratata. Acest lucru va reduce senzatia de mancarime, iritatia si numarul leziunilor.

Produsele pe baza de gudron de carbune, hidrocortizon, acid salicilic, calamina, camfor, mentol reduc inflamatia, calmeaza mancarimea si amelioreaza aspectul leziunilor. In ceea ce priveste tratamentele cu aplicare topica, acestea includ corticosteroizii, vitamina D sintetica, retinoizii.

Terapiile sistemice actioneaza la nivelul intregului organism si le sunt prescrise, de obicei, persoanelor cu forma moderata pana la severa. Acest tip de terapie contribuie la reducerea progresiei bolii si a regularitatii eruptiilor.

Fototerapia presupune expunerea regulata a pielii la lumina laserului, sub atenta supraveghere medicala. Lumina poate incetini reinnoirea celulara, suprimand activitatea imunitara si reducand iritatia. In plus fata de toate acestea, se recomanda un stil de viata echilibrat, evitarea factorilor de risc.

Aceasta afectiune nu poate fi vindecata, insa cu ajutorul tratamentului adecvat simptomele pot fi controlate.

tipuri-psoriazis

Complicatiile psoriazisului

Complicatia cel mai des intalnita este artrita psoriazica, caracterizata prin inflamarea articulatiilor si aparitia durerilor. Apare mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. O alta problema a pacientilor cu psoriazis este cea estetica, ce dauneaza stimei de sine, alaturi de disconfort fizic, mancarime, durere.

Sfaturi pentru preventie

Din punct de vedere al afectiunii, boala nu poate fi prevenita, ci doar eruptiile, prin evitarea factorilor declansatori. Tocmai de aceea, se recomanda sa nu faceti bai fierbinti, deoarece usuca pielea, sa folositi produse hidratante si sa evitati sa va scarpinati. O importanta deosebita trebuie sa o acordati ingrijirii in sezonul rece, deoarece temperaturile scazute inrautatesc simptomele. Evitati zgarieturile, taieturile, acupunctura, tatuajele. Se recomanda expunerea moderata la soare, in intervalul admis si cu protectie potrivita. Evitati consumul de alcool, alimentele cu potential inflamator precum lactatele, preparatele de tip fast-food, cele procesate, rosiile, cartofii, excludeti glutenul deoarece se pare ca exacerbeaza simptomele, incercati sa evitati stresul, practicati yoga si incercati, in general, sa va relaxati.