Tot ce trebuie sa stiti despre principalele tipuri de fracturi

Tot ce trebuie sa stiti despre principalele tipuri de fracturi Tot ce trebuie sa stiti despre principalele tipuri de fracturi

Ultima actualizare: 24 decembrie 2024

tipuri-fracturi

In practica medicala, fracturile osoase reprezinta una dintre cele mai frecvente leziuni de natura musculoscheletica si constituie o preocupare majora, intrucat au un impact semnificativ asupra mobilitatii, asadar functionalitatii unei persoane. Oasele sunt structuri foarte rezistente si foarte rigide, care formeaza scheletul. Acestea nu doar ca asigura suport mecanic corpului, ci au rolul si de a proteja organele vitale si, de asemenea, de a permite atasarea muschilor. Histologic, un os cuprinde doua portiuni principale:

  • Os compact: stratul exterior dens, capabil sa suporte greutati mari;
  • Os spongios: localizat in interior, cu arhitectura trabeculara care ii confera rezistenta foarte mare in cazul fortelor multidirectionale.

Totusi, fracturile osoase sunt mai des intalnite decat am crede. De asemenea, exista mai multe tipuri de fracturi osoase, care pot fi clasificate in functie de diferite criterii forma, mecanismul de producere, localizare, gradul de deplasare. Fiecare dintre aceste tipuri de fracturi prezinta si caracteristici specifice, care ridica necesitatea, bineinteles, unui tratament individualizat. Unele sunt mai usoare decat altele, putand necesita doar tratament conservator si repaus, pe cand alte tipuri de fracturi osoase nu pot fi tratate decat prin abord chirurgical.


Cum apar fracturile osoase?

Osul are o compozitie relativ simpla: este format din colagen si hidroxiapatita, un mineral care ii confera rezistenta semnificativa. Chiar daca oasele sunt rezistente, ele pot suferi fracturi cand sunt supuse unor forte care depasesc limitele lor biomecanice sau gradul de rezistenta. Apar, in acest sens, diferite tipuri de fracturi osoase, care pot fi cauzate de:

  • Traumatisme directe: impactul asupra osului provoaca o fractura localizata. Poate fi vorba despre lovituri directe, cazaturi, accidente de masina si altele, atat timp cat forta externa va fi indeajuns de mare pentru a depasi rezistenta naturala a osului;
  • Traumatism indirect: fortele sunt aplicate de-a lungul axei osoase, ducand astfel la diferite tipuri de fracturi, cum ar fi fracturile la distanta de locul impactului;
  • Stresul mecanic repetitiv asociat cu suprasolicitarea, care termina microfracturi ce pot usor progresa spre fracturi mai extinse;
  • Leziunile secundare bolilor subiacente, cum ar fi osteoporoza, osteopenia, boala Paget sau metastazele osoase. In acest sens, putem vorbi despre fracturi spontane, de compresie.

Dupa cum se poate observa, fracturile osoase pot surveni in mai multe contexte, chiar daca cel mai des se asociaza cu traumatisme foarte puternice, de energie ridicata. Totusi, la persoane in varsta, este mult mai obisnuit ca o fractura osoasa sa survina in urma unui accident de energie mai redusa, intrucat osul, ca urmare a modificarilor asociate inaintarii in varsta, are o rezistenta mult mai scazuta decat la adultii tineri.

Dolorgiet este un gel cu efect analgezic, adjuvant in tratamentul durerilor musculare si articulare, al contuziilor, intinderilor si entorselor, precum si in cazul suprasolicitarii musculare. Se aplica 1-2 cm de gel, de maximum 3 ori pe zi, pe regiunea corporala afectata de dureri si se maseaza pentru a asigura patrunderea in piele. Dolorgiet este recomandat doar pentru uz extern.

Tipuri de fracturi osoase – ce trebuie sa stiti despre ele

Dupa cum s-a mentionat, exista mai multe tipuri de fracturi osoase. Acestea pot fi clasificate in functie de mai multi factori. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele tipuri de fracturi osoase in functie de morfologie, mecanismul de producere, localizare si gradul de deplasare.

Tipuri de fracturi conform morfologiei

Fracturi simple (inchise)

  • Osul este rupt, dar pielea si tesuturile adiacente raman intacte;
  • Un exemplu este fractura diafizara a femurului, fara deplasare.

Fracturi complexe (deschise)

  • Osul rupt perforeaza pielea iesind in afara acesteia, expunand zona riscului de contaminare;
  • Un exemplu il reprezinta fracturile care apar dupa un impact puternic, cum ar fi fracturarea tibiei in urma unui accident rutier.

Fracturi incomplete

  • Ruptura afecteaza doar partial osul, fiind frecvente in special la copii;
  • Un exemplu este „fractura in lemn verde”, cand osul mai mult se indoaie, decat sa se rupa.

Fracturi complete

  • Osul este rupt in cel putin doua fragmente.

Fracturi cominutive

  • Osul este fragmentat in multiple parti, aceste tipuri de fracturi fiind frecvent cauzate de un traumatism extrem de puternic, prin zdrobire.

Fracturile de avulsie

  • Un fragment osos este „smuls” de forta exercitata de tendoanele si ligamentele invecinate.

Tipuri de fracturi conform mecanismului de producere

Fracturi traumatice

  • Cauzate de forte bruste si de energie ridicata, precum accidentele auto sau cazaturile de la inaltimi mari.

Fracturi de stres

  • Apar prin microtraumatisme repetate, sustinute, si sunt frecvent intalnite la sportivi sau cei care stau pentru perioade lungi de timp in aceeasi pozitie (in special persoane care lucreaza la birou).

Fracturi patologice

  • Aceste tipuri de fracturi rezulta din afectarea structurala si biochimica a osului, cauzata de boli subiacente, cum ar fi osteoporoza, osteopenia, boala Paget, metastazele osoase.

Reudol Gel este un gel dermocompatibil pentru corp. Datorita ingredientelor active naturale si a uleiurilor esentiale din compozitia sa, produsul ofera un parfum placut si o senzatie de confort si relaxare a zonelor tratate. Reudol Gel poate genera o usoara inrosire si senzatie de caldura dupa aplicare; acestea se datoreaza actiunii benefice a componentelor active. Efectul produsului poate fi potentat in combinatie cu utilizarea zilnica de Reudol tablete

Tipuri de fracturi conform localizarii

Fracturi diafizare

  • Afecteaza partea din mijloc (mediana) a oaselor lungi.

Fracturi metafizare

  • Afecteaza zona de tranzitie dintre diafiza (corpul osului) si epifiza (capatul osului). Pentru a intelege mai bine, metafiza este, intr-un fel, „gatul” unui os lung. Fractura de col femural, spre exemplu, poate fi un fel de fractura metafizara.

Fracturi epifizare

  • Aceste tipuri de fracturi apar la nivelul capetelor (superioare sau inferioare) ale osului lung si, de cele mai multe ori, implica si cartilajul articular.

Tipuri de fracturi conform gradului de deplasare

Fracturi fara deplasare

  • In acest caz, fragmentele osoase raman in continuare aliniate.

Fracturi cu deplasare

  • In acest caz, fragmentele osoase sunt dislocate, isi pierd continuitatea, necesitand realiniere (de cele mai multe ori pe cale chirurgicala, uneori prin imobilizare gispata).

Bineinteles, putem vorbi si despre tipuri de fracturi in functie de osul afectat – glezna, humerus, femur, tibie calcaneu, clavicula, sold si asa mai departe. Totusi, aceasta clasificare nu este decat una superficiala, intrucat interventia ulterioara este ghidata de modul in care se prezinta aceste tipuri de fracturi – cu sau fara deplasare, daca fractura este inchisa sau deschisa, in cate puncte este fracturat osul si asa mai departe.

Alternative de tratament in functie de tipul fracturii

Toate aceste tipuri de fracturi osoase ridica necesitatea unui tratament, insa abordarea variaza foarte mult in functie de severitatea fracturii. Protocolul de tratament pentru diferitele tipuri de fractur osoase presupune:

Stabilizarea initiala

  • Imobilizarea temporara cu o atela sau un bandaj;
  • Administrarea de analgezice si antiinflamatoare;
  • In cazul in care vorbim despre anumite tipuri de fracturi deschise, este extrem de importanta profilaxia cu antibiotice si preventia tetanosului.

Tratament individualizat

  • Tratament conservator (imobilizare cu gips sau orteze pe o perioada determinata in functie de severitate, uzual 4-12 saptamani), daca este vorba despre diferite tipuri de fracturi stabile fara deplasare;
  • Repaus la pat, comprese, medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Tratament chirurgical

Este indicat pentru acele tipuri de fracturi instabile, deschise sau cu deplasare semnificativa:

  • Reducerea deschisa cu interna: se folosesc suruburi, placi sau tije intramedulare;
  • Fixarea externa este indicata in acele tipuri de fracturi foarte severe, cu potential infectios.

Recuperarea ulterioara

Indiferent despre ce tipuri de fracturi este vorba, de cele mai multe ori vor fi necesare sedintele de kinetoterapie si reabilitare medicala pentru a se preveni atrofia musculara si pentru a restabili integritatea biomecanica a osului afectat.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7950494/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555104/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK588383/

https://radiopaedia.org/articles/fracture-types-summary

https://radiopaedia.org/articles/fracture-1

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Reudol x 150 ml gel

    Reudol gel, 150 ml, PHARMALIFE

    Reudol Gel este un gel dermocompatibil pentru corp. Datorita ingredientelor active naturale si a uleiurilor esentiale din compozitia sa, produsul ofera un parfum placut si o senzatie de confort si relaxare…

  • Dolorgiet x 50 ml gel

    Gel analgezic Dolorgiet, 50 ml, Zdrovit

    Dolorgiet este un gel cu efect analgezic, adjuvant in tratamentul durerilor musculare si articulare, al contuziilor, intinderilor si entorselor, precum si in cazul suprasolicitarii musculare.   Ingrediente…