Tot ce trebuie sa stiti despre expunerea la soare in sarcina

Tot ce trebuie sa stiti despre expunerea la soare in sarcina Tot ce trebuie sa stiti despre expunerea la soare in sarcina

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

Sarcina este o perioada speciala in viata oricarei femei, plina de emotii si tot atatea intrebari. Unele dintre acestea ajung sa vizeze si expunerea la soare. Cu atat mai mult, daca perioada sarcinii cuprinde si sezonul fierbinte, indiferent ca e vorba de inceputul sau finalul ei.

Razele soarelui aduc multiple si semnificative beneficii sanatatii, dar si riscuri, daca se exagereaza. Sunt chestiuni stiute si valabile pentru toata lumea, inclusiv pentru gravide. In timpul sarcinii insa, se mai adauga anumite nuante, care nu trebuie trecute cu vederea. Sa le luam pe rand!

Beneficiile expunerii la soare in sarcina

Lumina soarelui este o componenta a mediului natural, care este necesara bunei functionari a organismului uman. Productia de vitamina D si de oxid nitric, precum si activitatea sistemului imunitar sunt influentate direct de razele soarelui, cu implicatii considerabile in ceea ce priveste aparitia si manifestarea bolilor. In cazul gravidelor, toate acestea o insemnatate si mai mare, fiind esentiale atat pentru obtinerea si mentinerea sarcinii, cat si pentru evolutia normala a acesteia.

Sinteza de vitamina D

Expunerea la soare este una dintre principalele modalitati de a ne asigura necesarul de vitamina D. In timpul sarcinii, aportul adecvat de vitamina D trebuie trebuie sa beneficieze de o atentie sporita. Si aceasta pentru ca aceasta este indispensabila pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului si in mod special pentru formarea scheletului si a mugurilor dentari. De asemenea, prin contributia pe care o are la stimularea imunitatii, aceasta ajuta si la protejarea impotriva infectiilor. De altfel, este dovedit faptul ca deficienta vitaminei D in sarcina se asociaza cu o un risc mai mare de nastere prematura, complicatii datorate hipertensiunii si o greutate mai mica a copilului la nastere.

Reducerea riscului de preeclampsie

Cercetarile au aratat ca expunerea regulata la soare in primul trimestru de sarcina se coreleaza cu o greutate mai mare la nastere a fatului si cu o probabilitate mai mica de aparitie, in trimestrul al treilea, a hipertensiunii si complicatiilor asociate, asa cum este preeclampsia. Mecanismele care determina aceste efecte au legatura, cel mai probabil, cu crestera nivelurilor de vitamina D.

Imbunatatirea starii de spirit

Expunerea moderata la soare stimuleaza productia de serotonina, un neurotransmitator care ajuta la reglarea starii de spirit. In timpul sarcinii, cand fluctuatiile hormonale pot provoca schimbari de dispozitie, petrecerea timpului in aer liber, la soare, poate contribui la reducerea stresului si a anxietatii.

Riscurile expunerii excesive la soare in sarcina

Daca expunerea la soare, cu masura, se dovedeste de a fi extrem de benefica in timpul sarcinii, cea excesiva poate fi foarte periculoasa. Iata care sunt principalele riscuri pe care le implica.

Hiperpigmentarea pielii

In timpul sarcinii, modificarile hormonale specifice acestei perioade stimuleaza productia de melanina, pigmenul responsabil de culoarea pielii. Drept urmare, pot aparea pete maronii in anumite zone ale pielii, in special la nivelul fetei: pe frunte, nari, obraji, buza superioara si barbie. Aceasta hiperpigmentare poarta denumirea de cloasma sau „masca a sarcinii”, facandu-si aparitia, de obicei, prin luna a patra. Expunerea la soare poate agrava acest fenomen. Char daca nu implica vreun risc pentru sanatate sau evolutia sarcinii, cloasma poate fi inestetica si dificil de tratat, aceste pete persistand uneori si dupa nastere.

Iritatii si arsuri solare

Unele gravide se confrunta cu o sensibilitate crescuta a pielii. Sarcina poate face pielea mai uscata, cauzand disconfort si mancarime, pe care expunerea la soare le poate agrava. In plus, aceasta sensibilitatea a pielii poate spori riscul de arsuri solare. E drept, o arsura solara nu reprezinta un risc major in timpul sarcinii, dar sa nu uitam cat de neplacute si chiar dureroase pot fi, dar si de faptul ca acestea cresc riscul de cancer de piele, pe termen lung.

Deshidratarea si supraincalzirea

Unele cercetari arata ca expunerea la soare poate reduce cantitatea folat din organism, deoarece razele UV degradeaza acidul folic. Folatul este esential pentru dezvoltarea fetala timpurie, nivelurile scazute ale acestui micronutrient fiind asociate cu defecte de tub neural. O alta ingrijorare legata de expunerea  indelungata la soare in timpul sarcinii, in special pe canicula, are legatura cu riscul de supraincalzire si deshidratare, care pot provoca:

  • dureri de cap
  • ameteli
  • greata
  • lesin
  • crampe musculare
  • contractii uterine

Sfaturi pentru o expunere la soare sigura in timpul sarcinii

Pentru a se putea bucura de beneficiile expunerii la soare, evitand riscurile nedorite, gravidele sunt sfatuite sa tina cont mai mult ca oricand de masurile de precautie general valabile. Vorbim aici de:

Evitarea expunerii la soare in orele de varf

Soarele este cel mai puternic intre orele 10:00 si 16:00. In acest inerval orar, in special vara, femeile insarcinate ar trebui sa iasa afara doar daca este neaparat necesar, evitand, desigur sa stea in plin soare.  

Utilizarea protectiei solare

In timpul sarcinii, e indicata folosirea unei creme de protectie solara cu spectru larg si cu factor de protectie (SPF) mare, de cel putin 30. Crema se aplica in strat generos pe toate zonele expuse si reaplicata la fiecare doua ore sau dupa inot sau transpiratie. Produsele alese trebuie sa fie sigure pentru femeile insarcinate, testate dermatologic, fara parabeni si alte chimicale cu grad inalt de risc.

Pentru a preveni si contracara vergeturile, farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS. Este o crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru masaj.

 

Alegerea unor tinute vestimentare adecvate

Hainele lejere, de culoare deschisa si din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau inul, care acopera aproape in totalitate corpul, sunt ideale pentru a proteja pielea de actiunea nociva a razelor de soare. Purtarea unei palarii cu boruri largi, pe de alta parte, poate fi de mare ajutor in reducerea hiperpigmentarii si aparitiei petelor inestetice de pe fata.

Hidratarea corespunzatoare

Consumul sporit de lichide, de apa in mod special, este extrem de important in timpul sarcinii. Pe langa faptul ca previne deshidratarea, favorizeaza evolutia normala a sarcinii, sprijinind dezvoltarea fatului si snatatea mamei.

 

Surse:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jmwh.13502#:~:text=Preterm%20Birth,-Heat%20exposure%20may&text=Additionally%2C%20a%205%C2%B0F,CI%2C%201.10%2D1.15%29.

https://www.parents.com/can-you-tan-sunbathe-while-pregnant-8653979#:~:text=Risks%20of%20Sunbathing%20and%20Tanning%20While%20Pregnant&text=Raised%20body%20temperature%3A%20Sun%20exposure,the%20temperature%20of%20the%20fetus.

https://www.webmd.com/baby/tanning-while-pregnant-what-to-know

https://www.verywellhealth.com/sun-exposure-in-pregnancy-may-reduce-preterm-birth-risk-5199796#:~:text=Key%20Takeaways%201%20Researchers%20found%20that%20pregnant%20women,the%20link%2C%20but%20getting%20some%20sunlight%20won%27t%20hurt.