Colesterolul este o substanta grasa cunoscuta sub numele de lipid. Colesterolul este produs in principal de ficat, insa se gaseste si in unele alimente. Colesterolul este vital pentru functionarea corecta a organismului uman. Acesta produce hormoni, vitamina D si bila, formeaza structuri celulare sanatoase si ajuta metabolismul. Cu toate acestea, un nivel mare de colesterol in sange poate provoca o boala de inima sau un accident vascular cerebral, printre alte afectiuni grave de sanatate.
Nivelul colesterolului poate creste cu inaintarea in varsta. Un nivel ridicat de colesterol este de obicei asimptomatic (nu are simptome), fiind depistat doar printr-un test de sange recomandat de un cardiolog.
In plus, pe langa nivelul colesterolului, fiecare persoana ar trebui sa-si monitorizeze si nivelul trigliceridelor. Un nivel ridicat de trigliceride, un tip de grasimi (lipide) din sange, poate creste, de asemenea, riscul de boli cardiace.
Pentru a avea control asupra nivelului de colesterol din sange, trebuie sa faceti alegeri sanatoase in viata de zi cu zi. Desi colesterolul marit nu provoaca semne si simptome, e indicat sa va faceti un test de sange anual, pentru ca preventia este mai importanta decat tratarea. Este important sa:
-
Mentineti greutatea sub control.
-
Faceti miscare zilnic, in special exercitii cardio.
-
Renuntati la fumat.
-
Reduceti stresul din viata de zi cu zi.
-
Limitati consumul de grasimi animale.
-
Evitati alimentele prajite, pe cele congelate, semi-preparate si pe cele de tip fast food.
-
Evitati alimentele si bauturile cu zahar.
-
Reduceti sau evitati consumul de alcool.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta care se gaseste in sange, fiind esentiala pentru organism, deoarece are rolul de a ajuta la producerea celulelor sanatoase. Atunci cand are valori optime, colesterolul favorizeaza procesele de sintetizare a vitaminei D, de sintetizare a hormonilor si de digestie, protejeaza vasele de sange si muschii, prin transportul lipidelor, si contribuie la dezvoltarea si cicatrizarea tesuturilor.
Tipuri de colesterol
Colesterolul circula prin vasele de sange pe suprafata unor proteine, care se numesc lipoproteine. Exista doua tipuri de lipoproteine care transporta colesterolul: lipoproteine cu densitate mica sau joasa (LDL – „colesterol rau”) si lipoproteine cu densitate mare (HDL – „colesterol bun”).
Colesterol HDL (colesterol „bun”)
Considerate a fi forma „buna a colesterolului”, lipoproteinele HDL ajuta la reducerea nivelurilor colesterolului LDL, transportandu-l inapoi spre ficat, unde este eliminat din organism. Un nivel optim de colesterol HDL mentine sanatatea sistemului cardiovascular si diminueaza excesul de colesterol rau – LDL.
Colesterol LDL (colesterol „rau”)
Colesterolul LDL este numit colesterol „rau” deoarece atunci cand circula in sange in cantitati prea mari (mai mult decat poate colecta si transporta colesterolul HDL „bun”), acesta se poate acumula in cele din urma sub forma de placa pe peretii vaselor de sange, creand straturi groase si provocand o afectiune numita ateroscleroza. In timp, acest lucru ingusteaza arterele si creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral si boli ale arterelor periferice.
Un nivel ridicat de trigliceride (cel mai comun tip de grasime din corp) poate duce, de asemenea, la acumularea de grasime in artere si poate creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral, daca este combinat cu un nivel ridicat de LDL sau un nivel redus de HDL.
Colesterol total
„Colesterolul bun” si „colesterolul rau”, impreuna cu trigliceridele, alcatuiesc colesterolul total, care poate fi determinat printr-un test de sange. Desi colesterolul marit nu provoaca semne si simptome, este recomandat ca fiecare persoana sa-si faca analizele de sange regulat, pentru a determina profilul lipidic.
Nivelurile optime de colesterol
Valorile normale ale colesterolului variaza in functie de sex, varsta, ereditate, stil de viata. Cele patru valori se masoara in miligrame pe decilitru.
Valorile optime ale colesterolului la adulti sunt:
-
Colesterol total: valori optime: < 200 mg/dl, valori la limita: 200 – 239 mg/dl, valori peste limita normala: > 240 mg/dl;
-
Colesterol LDL: valori optime: < 100 mg/dl, valori la limita: 120 – 159 mg/dl, valori peste limita normala: > 160 mg/dl;
-
Colesterol HDL: valori optime: > 60 mg/dl, valori la limita: 40 – 50 mg/dl, valori peste limita optima: < 40 – 50 mg/dl;
-
Trigliceridele: valori optime: < 149 mg/dl, valori la limita: 150 – 199 mg/dl, valori peste limita optima > 200 mg/dl.
Cat de des ar trebui sa va verificati nivelurile de colesterol?
Medicul este cel care va poate spune cat de des ar fi recomandat sa va verificati nivelurile de colesterol. Intervalul de testare este influentat de:
-
Varsta: cu cat imbatraniti, cu atat este recomandat sa va verificati mai des valorile colesterolului.
-
Istoricul familial: Daca aveti un membru biologic apropiat cu antecedente de boli cardiace, aveti un risc mai mare de a va confrunta cu probleme de inima. Poate fi nevoie sa va testati mai des nivelul colesterolului daca acel membru al familiei are colesterolul ridicat sau antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
-
Factori de risc pentru boli de inima: daca ati fost diagnosticat cu boli de inima sau aveti factori de risc, poate fi nevoie sa va verificati mai des nivelul colesterolului.
-
Sexul: Barbatii au nevoie de teste mai frecvente incepand de la o varsta mai frageda, comparativ cu femeile.
Copiii si adolescentii cu varsta de 19 ani si mai tineri ar trebui sa faca primul test intre varsta de 9 si 11 ani. Apoi, ar trebui sa se testeze la fiecare cinci ani.
Colesterol marit – cauze si riscuri pentru sanatate
Colesterolul LDL sau colesterolul „rau” poate sa afecteze orice persoana, indiferent de varsta sau sex, fapt care este cauzat de o serie de factori care ii influenteaza valorile.
Cauzele colesterolului marit sunt:
-
stilul de viata – alimentatia bogata in grasimi saturate, fumatul, sedentarismul
-
istoricul de colesterol ridicat in familie
-
antecedentele personale patologice – diabetul zaharat de tip 2, hipotiroidismul, bolile de ficat sau de rinichi
-
obezitatea
-
consumul cronic de alcool, inaintarea in varsta, stresul si unele medicamente
-
lipsa activitatii fizice.
Nivelurile crescute de colesterol LDL sau colesterolul „rau” sunt asociate cu ateroscleroza, care reprezinta ingustarea arterelor din cauza depunerilor de placi de aterom, ceea ce poate determina aparitia infarctului de miocard sau a accidentului vascular cerebral.
Afectiunile care se pot instala in cazul unui nivel mare de colesterol in sange
Atunci cand exista o cantitate prea mare de colesterol in artere, se pot produce anumite complicatii, deoarece depunerile de grasimi pot restrictiona circulatia sangelui. Complicatiile respective sunt:
-
ateroscleroza
-
infarctul miocardic
-
accidentul vascular cerebral
-
insuficienta cardiaca
-
hipertensiunea arteriala
-
boala arteriala periferica
-
diabetul de tip 2.
Remedii pentru colesterol marit
Cea mai eficienta dieta pentru a reduce colesterolul total si colesterolul LDL este cea saraca in carne si bogata in legume, fructe si cereale integrale. Colesterolul se gaseste numai in produse de origine animala. Nu exista colesterol in produsele obtinute din surse vegetale.
Alimentele care ar trebui evitate sunt: produsele de patiserie, carnea procesata (mezelurile), lactatele cu procent foarte ridicat de grasime, prajelile. Se recomanda limitarea consumului de colesterol la aproximativ 300 mg pe zi.
Alimentele recomandate in caz de colesterol sunt: ovaz, fructe si legume, nuci, ulei de masline, fasole, pui, peste, leguminoase.
De asemenea, exista si alte recomandari pentru a reduce nivelul crescut de colesterol LDL:
-
Consumati zahar cu prudenta.
-
Limitati-va la un singur pahar de alcool pe zi.
-
Inlocuiti orice tip de alcool cu ceaiuri benefice asupra colesterolului si trigliceridelor, cum ar fi: ceaiul verde, hibiscusul, ceaiul de ghimbir, ceaiul de menta.
-
Faceti miscare regulat.
-
Evitati stresul.
-
Renuntati la fumat.
-
Mentineti o greutate sanatoasa.
Medicatia necesara in caz de colesterol marit
Este important de retinut ca, in cazul in care valoarea colesterolului LDL a crescut, desi este o tulburare medicala asimptomatica, care aparent nu afecteaza starea de sanatate, aceasta prezinta risc cardiovascular. Prin urmare, este important sa va monitorizati periodic nivelul colesterolului. Tratamentul pentru colesterolul marit implica administrarea de statine, insa nu se recomanda administrarea medicatiei decat cu avizul medicului.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean
https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/what-is-cholesterol
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/cholesterol