Calculator de fertilitate: cum functioneaza si cat de precis este

Calculator de fertilitate: cum functioneaza si cat de precis este Calculator de fertilitate: cum functioneaza si cat de precis este

Ultima actualizare: 28 martie 2025

Folosirea unui calculator de fertilitate este o metoda la care apeleaza multe femei pentru a estima perioada in care exista cele mai mari sanse de a ramane insarcinate. Astfel, pe baza unui calcul de fertilitate pe care il vom explica pe parcursul acestui articol, femeile isi pot planifica activitatea sexuala astfel incat sa ramana mai usor insarcinate sau, din contra, sa evite o sarcina nedorita.

Un calculator de fertilitate nu trebuie considerat insa o metoda sigura de contraceptie si nici nu garanteaza obtinerea unei sarcini, fiind doar un instrument care ajuta la identificarea celor mai fertile zile din perioada unui ciclu menstrual. Mai trebuie precizat ca rezultatele unui calcul de fertilitate au o acuratete mai ridicata si sunt mai relevante in cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat. Aceasta pentru ca numarul zilelor unui ciclu menstrual este mereu acelasi, ceea ce permite aplicarea unei formule simple care sta la baza unui astfel de calcul de fertilitate.

Cu toate acestea, si femeile cu un ciclu neregulat pot folosi un calculator de fertilitate, insa metoda in cazul lor este ceva mai laborioasa, iar rezultatele pot sa nu fie foarte exacte.


Ce este un calculator de fertilitate

Numim calculator de fertilitate sau calculator de ovulatie acel instrument cu ajutorul caruia femeile isi pot estima perioada maxima de fertilitate, mai exact zilele in care exista cele mai mari sanse de a ramane insarcinate. La aceasta metoda pot sa apeleze atat cuplurile care doresc sa aiba un copil intrucat un calcul de fertilitate le indica perioada cea mai buna pentru conceptie, cat si femeile care doresc sa evite o sarcina nedorita, caz in care in perioada indicata de calculatorul de fertilitate este recomandata abstinenta sexuala sau folosirea unor metode contraceptive sigure.

Un calculator de fertilitate ofera informatii care au un caracter strict informativ, ajutand la estimarea perioadei maxime de fertilitate iar utilizarea sa doar creste sansele de a obtine o sarcina sau a evita o sarcina nedorita, insa in niciuna dintre situatii nu trebuie sa va asteptati ca va garanta si rezultatul dorit.

Ce date foloseste un calculator de fertilitate

Ca otice instrument de calcul, un calculator de fertilitate are nevoie de niste date pe care le prelucreaza pentru a furniza un rezultat elocvent. Acest rezultat se refera la perioada de ovulatie si zilele cele mai fertile din aceasta perioada, iar pentru o estimare cat mai corecta, un calculator de fertilitate foloseste urmatoarele informatii:

  • Data primei zile a ultimei menstruatii – este necesara pentru stabilirea inceputului ciclului menstrual si a ovulatiei;
  • Durata medie a ciclului menstrual – se refera la numarul de zile scurse dintre prima zi a unei menstruatii pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. In general, un ciclu menstrual poate dura intre 21 si 35 de zile iar durata medie este de 28 de zile.
  • Durata fazei luteale (optional) – este perioada dintre ovulatie si prima zi a urmatoarei menstruatii si variaza intre 10 si 16 zile, iar durata medie este de 14 zile.

Cum se face un calcul de fertilitate

Daca inainte de aparitia internetului calculul de fertilitate se facea „pe hartie” cu ajutorul unui calendar, in prezent exista numeroase site-uri care pun la dispozitia utilizatorilor un calculator de fertilitate online. Astfel, este suficient sa introduceti datele mentionate mai sus iar rezultatul va va fi oferit imediat, fara a mai fi nevoie de pix si calendar.

Cu toate acestea, consideram ca este util pentru orice femeie sa inteleaga care este modul in care un calculator de fertilitate foloseste datele furnizate pentru a oferi un rezultat.

Ovulatia este momentul in care un ovul ajuns la maturitate este eliberat din ovar in trompele uterine unde poate ramane pana la 24 de ore, timp in care poate fi fecundat de un spermatozoid. Spre deosebire de ovul, celulele sexuale masculine pot supravietui intre 5 si 7 zile, astfel ca sansele aparitiei unei sarcini sunt mari si in cazul in care contactul sexual a avut loc cu cateva zile inainte de ovulatie. Asadar, perioada cea mai fertila incepe cateva zile inainte de momentul ovulatiei si se incheie la 24 de ore dupa eliberarea ovulului din ovar.

Calculator de fertilitate pentru ciclul regulat

Calculul de fertilitate in cazul femeilor cu ciclu regulat este mai simplu si mai exact, pentru ca se bazeaza pe date bine determinate, care nu se modifica de la o luna la alta. In medie, un ciclu regulat dureaza 28 de zile iar ovulatia are loc cu 14 zile inainte inceperii urmatoarei menstruatii. Astfel, in cazul unui ciclu de 28 de zile ovulatia are loc la jumatate, in ziua a14-a, in cazul unui ciclu de 29 de zile, in ziua a 15-a, in ziua a16-a la un ciclu de 30 de zile etc.

Cunoscand momentul ovulatiei, perioada de fertilitate maxima se poate calcula usor luand in considerare 5 zile anterioare acestui moment, ziua ovulatiei si 24 de ore dupa aceea. Spre exemplu, in cazul unui ciclu regulat cu o durata de 28 de zile, aceasta perioada incepe in ziua a noua dupa prima menstruatie si se incheia in ziua a16-a, respectiv cu 12 zile inainte de prima menstruatie a urmatorului ciclu.

Calculator de fertilitate pentru ciclul neregulat

In acest caz, calculul de fertilitate este mai dificil pentru ca datele luate in considerare variaza. De aceasta data este necesara monitorizarea clicului menstrual pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, cu cat aceasta este mai lunga, cu atat acuratetea rezultatelor indicate de calculatorul de fertilitate fiind mai mare. Monitorizarea presupune numararea zilelor ciclului menstrual incepand cu prima zi a menstruatiei si terminand cu ziua precedenta urmatoarei menstruatii. Datele se noteaza intr-un tabel cu doua coloane - una pentru prima zi a menstruatiei si cealalta pentru durata ciclului. La finalul perioadei de monitorizare se aleg din tabel ciclul cu cea mai scurta durata si ciclul cel mai lung, dupa care se fac doua calcule simple. Din numarul de zile ale celui mai scurt ciclu se scade 18 iar rezultatul astfel obtinut marcheaza ziua de inceput a perioadei fertile, incepand numaratoarea din prima zi a menstruatiei.

In ceea ce priveste ciclul cu cea mai lunga durata, din numarul de zile se scade 11 iar rezultatul marcheaza ultima zi a perioadei fertile, numarata de asemenea de la prima menstruatie.

Ca metoda contraceptiva, folosirea calendarului de fertilitate nu poate fi considerata nici pe departe sigura intrucat chiar si in cazul ciclurilor regulate pot aparea uneori mici dereglari care nu constituie motiv de ingrijorare din punct de vedere al sanatatii insa pot da peste cap calculele exacte in ceea ce priveste perioada de fertilitate, cand exista un risc crescut pentru o sarcina nedorita.

In schimb, pentru cuplurile care si doresc sa aiba un copil, folosirea unui calculator de fertilitate poate fi de mare ajutor indicand partenerilor care este momentul cel mai potrivit pentru conceptie.