
Lipsa de magneziu in menopauza este o problema cu care se confrunta multe femei ajunse in aceasta etapa inevitabila a vietii, care marcheaza sfarsitul perioadei fertile si pierderea definitiva a capacitatii de a concepe un copil. Aceasta etapa este caracterizata printr-o serie de schimbari in organism care genereaza simptomele specifice, iar una dintre cauzele acestor simptome este si lipsa de magneziu in menopauza. Cum spuneam, acest deficit apare frecvent, favorizat de schimbarile fiziologice firesti specifice menopauzei si de aceea am decis sa abordam subiectul in cadrul articolului de fata.
Din cuprinsul sau puteti afla cum se explica lipsa de magneziu in menopauza, care sunt efectele pe care le genereaza si care sunt solutiile pentru a rezolva acest deficit si a reduce din disconfortul asociat.
De ce apare lipsa de magneziu in menopauza
In general, menopauza apare in intervalul de varsta 45-55 de ani, iar despre instalarea acesteia se poate vorbi cu certitudine dupa 12 luni consecutive fara menstruatie. Acesta este un semn clar ca ovarele au incetat sa mai produca si sa elibereze ovule, ceea ce inseamna sfarsitul perioadei fertile din viata unei femei. Varsta medie la care femeile ajung la menopauza este cea de 50-51 de ani, aceasta perioada fiind marcata de o serie de schimbari in organism, care determina printre altele si lipsa de magneziu in menopauza, iar aceasta la randul sau sta la originea unora dintre simptomele specifice acestei perioade.
Astfel, putem vorbi de un cumul de factori care cauzeaza lipsa de magneziu in menopauza, iar in cele ce urmeaza vi-i prezentam pe fiecare in parte.
La menopauza scade considerabil nivelul de hormoni sexuali feminini, respectiv estrogenul si progesteronul. Estrogenul joaca o serie de roluri importante in organism, iar scaderea nivelului acestui hormon este considerata una dintre cauzele principale pentru lipsa de magneziu in menopauza. Mai exact, un nivel scazut de estrogen afecteaza absorbtia nutrientilor esentiali din intestine si astfel o parte din magneziul provenit din alimente se pierde. Tot din aceasta cauza, rinichii nu mai filtreaza eficient sangele, ceea ce duce la pierderea unei alte cantitati de magneziu prin urina. Nu in ultimul rand, lipsa de magneziu in menopauza poate fi explicata si prin afectarea metabolismului acestui mineral, tot pe fondul dezechilibrelor hormonale.
Lipsa de magneziu in menopauza poate fi explicata si prin modificarile care au loc in organism odata cu inaintarea invarsta si care nu sunt neaparat legate de activitatea hormonala. Astfel, in plan digestiv poate scadea aciditatea gastrica, pot aparea modificari la nivelul florei intestinale si tranzitului intestinal, toate acestea afectand absorbtia nutrientilor esentiali din alimente, inclusiv a magneziului.
In acelasi timp, rinichii, care au si rolul de a repune in circulatie mineralele din sangele filtrat, isi pierd din capacitate pe fondul inaintarii in varsta si permit ca o cantitate mai mare de magneziu sa fie eliminata prin urina, aceasta si sub influenta nivelului scazut de estrogen, dupa cum am mentionat mai devreme.
Sfarsitul perioadei fertile are un puternic impact si in plan psihic, generand de multe ori stres cronic, iar aceasta poate fi o alta explicatie pentru lipsa de magneziu in menopauza. Stresul cronic determina glandele suprarenale sa elibereze un hormon specific numit cortizol, iar acesta genereaza o serie de reactii in organism, care consuma o cantitate mai mare de magneziu si totodata favorizeaza pierderea acestui mineral prin urina.
La acest capitol putem mentiona mai multi factori, precum dieta saraca in alimente care contin magneziu, consumul de cafea, alcool, bauturi acidulate si dulciuri cu mult zahar adaugat, odihna insuficienta sau tulburarile de somn si exercitiile fizice intense, care nu sunt urmate de o recuperare adecvata. Toate acestea pot cauza la randul lor lipsa de magneziu in menopauza.
Ce consecinte are lipsa de magneziu in menopauza
Despre lipsa de magneziu in menopauza nu putem spune ca trece neobservata, intrucat genereaza o serie de simptome mai mult sau mai putin intense, in functie de cat de mare este deficienta. In continuare, va prezentam principalele efecte negative asociate cu lipsa de magneziu in menopauza.
-
Crampe si spasme musculare
Magneziul contribuie la eliberarea tensiunii musculare dupa fiecare contractie, iar atunci cand muschi nu beneficiaza de un aport optim, nu se relaxeaza complet, raman tensionati si astfel apar crampele manifestate prin durere ascutita si spasmele musculare constand in contractii involuntare si necontrolate ale muschilor.
-
Stari de oboseala si slabiciune
In buna masura, magneziul este implicat si in producerea de energie la nivel celular, contribuind la metabolismul macronutrientilor, care furnizeaza „combustibilul” necesar acestui proces. Desi oboseala in aceasta perioada are si alte cauze, lipsa de magneziu in menopauza o poate accentua, impreuna cu senzatia de slabiciune explicabila prin cantitatea redusa de energie.
Lipsa de magneziu in menopauza afecteaza si productia de neurotransmitatori ce regleaza senzatia de durere, generand totodata si constrictia vaselor de sange de la nivelul creierului. Astfel apar durerile de cap, care sunt alte simptome frecvente in perioada menopauzei.
Senzatia de somn este indusa de un hormon numit melatonina, a carui secretie este reglata in cadrul ciclului circadian, care alterneaza starea de veghe cu cea de repaus. Atat lipsa de magneziu in menopauza, cat si dezechilibrele hormonale influenteaza in mod negativ secretia de melatonina, cauzand insomnie, somn agitat, treziri bruste in timpul noptii, urmate de dificultatea de a adormi la loc.
Cum poate fi combatuta lipsa de magneziu in menopauza
Din fericire, lipsa de magneziu in menopauza poate fi prevenita si combatuta cu ajutorul unor metode simple, pe care e recomandat sa le adoptati in prealabil, fara sa asteptati aparitia primelor simptome.
Magneziul din organism provine preponderent din alimentatie, astfel ca cea mai importanta masura este adaptarea dietei prin sporirea consumului de alimente care contin acest mineral. Este vorba de spanac si alte verdeturi, broccoli, avocado, cereale integrale, banane, ciocolata neagra, nuci si seminte.
-
Administrarea de suplimente cu magneziu
Suplimentele alimentare vin in completarea dietei cu un aport suplimentar de substante nutritive, insa niciodata nu trebuie sa inlocuiasca alimentele care contin in mod natural acele substante. In suplimentele alimentare, magneziul este disponibil sub diferite forme, fiecare adaptata anumitor tipuri de nevoi. Asadar, in acest caz alegerea suplimentului potrivit se face tinand cont de simptomele pe care lipsa de magneziu in menopauza le genereaza in fiecare situatie in parte.
Dupa cum am aratat, stresul determina organismul sa consume mai mult magneziu decat in mod normal si totodata favorizeaza eliminarea acestuia prin urina. Acesta este doar unul din motivele pentru care stresul prelungit trebuie evitat, iar, daca e cazul, combatut prin diferite tehnici de relaxare, precum baile fierbinti, masajul, exercitiile de respiratie, yoga, meditatia sau aromaterapia.
Este foarte important ca in perioada menopauzei organismul sa fie bine hidratat, aceasta insemnand consumul a cel putin doi litri de apa sau alte lichide pe zi. Apa contribuie la absorbtia magneziului din intestine si ulterior, la transportul acestuia catre celule, si totodata ajuta la functionarea normala a rinichilor si prevenirea pierderii de magneziu prin urina.