
In conditiile in care incidenta diabetului zaharat de tip 2 este de ani buni intr-o continua crestere la nivel mondial iar trendul ascendent nu da semne sa se intrerupa prea curand, in ultima vreme a scazut ingrijorator si varsta pacientilor diagnosticati cu aceasta boala. Astfel, tot mai des, analizele de rutina indica valori de glicemie la copii care se mentin constant peste cele normale, ceea ce constituie un indiciu esential in stabilirea diagnosticului de diabet.
In acest context am considerat ca este util pentru orice parinte sa cunoasca valorile normale de glicemie la copii si sa constientizeze importanta monitorizarii acestui indice, care se refera la concentratia de glucoza in sange. Prin intermediul articolului de fata veti putea afla care sunt aceste valori normale de glicemie la copii, cum se masoara si de ce. De asemenea, va vom explica si ce probleme de sanatate pot indica niste valori de glicemie la copii peste sau sub limitele normale.
Valori de glicemie la copii – ce reprezinta
Indiferent ca vorbim de valori de glicemie la copii sau la adulti, acestea se refera la concentratia de glucoza din sange exprimata in miligrame pe decilitru (mg/dL). Glucoza este principalul combustibil folosit de organism pentru a produce energie la nivel celular, iar aceasta ajunge in sange in urma metabolizarii carbohidratilor din alimentele consumate. Absorbtia glucozei din sange in celule este intermediata de un hormon pancreatic numi insulina, care actioneaza asupra unor receptori de la nivelul peretilor celulari. Glicemia creste dupa masa datorita aportului de carbohidrati, iar aceasta crestere stimuleaza productia de insulina la nivelul pancreasului pentru a facilita absorbtia glucozei in celule si transformarea acesteia in energie. Totodata, o parte din glucoza neutilizata ajunge in ficat unde e transformata in glicogen, care se stocheaza ca rezerva energetica.
Prin urmare, este normal ca dupa mese sa fie inregistrate valori de glicemie la copii mai ridicate, iar atat timp cat acestea scad si ajung in limitele normale nu este nicio problema.
De altfel, din acest considerent putem vorbi de valori normale de glicemie la copii pe stomacul gol (a jeun) si valori normale de glicemie la copii dupa masa (postprandial).
Valori de glicemie la copii – cum se masoara
Cand sunt necesare pentru screeningul diabetului sau alte investigatii medicale, valorile de glicemie la copii se stabilesc pe baza unor analize de laborator asupra unei probe de sange recoltata de la pacient. Cele mai relevante valori de glicemie la copii sunt considerate cele pe stomacul gol, astfel ca recoltarea se face a jeun, de regula dimineata sau la cel putin 8 ore de la ultima masa. E important ca la ultima masa dinaintea recoltarii cei mici sa consume alimente usoare, cu un continut redus de carbohidrati care pot creste glicemia. Alimentele care trebuie evitate sunt dulciurile, sosurile, produsele de patiserie sau cofetarie, cartofii, pastele fainoase sau alte produse de panificatie din faina alba.
Totodata, cei mici trebuie sa fie cat mai relaxati in momentul recoltarii intrucat stresul cauzeaza o crestere a glicemiei.
In unele cazuri pot fi necesare in investigatiile medicale valorile de glicemie la copii masurate postprandial, adica dupa masa. In acest caz recoltarea se face la doua ore dupa ultima masa. De asemenea, se poate recolta o proba de sange aleatoriu, iar in functie de intervalul scurs de la ultima masa, rezultatele se raporteaza la valori normale de glicemie la copii a jeun sau postprandial.
In cazul pacientilor cu diabet valorile de glicemie la copii necesita o monitorizare permanenta, iar in acest scop se foloseste un dispozitiv numit glucometru, cu ajutorul caruia se face o intepatura in varful degetului si se recolteaza o picatura de sange folosind o banda de testare. Aceasta banda se introduce apoi in glucometru iar aparatul afiseaza pe un ecran valoarea glicemiei.
Valori normale de glicemie la copii
Nu exista diferente majore intre valorile normale de glicemie la copii si cele specifice adultilor pentru ca organismul celor mici isi dezvolta rapid mecanismele de reglare a nivelului de glucoza. Prin urmare, dupa varsta de trei saptamani nu mai putem vorbi despre valori normale de glicemie la copii si la adulti, intrucat parametrii sunt aceiasi. Pentru a le retine mai usor, va prezentam in tabelul de mai jos valorile normale de glicemie la copii, inainte si dupa masa.
Categorie de varsta
|
Valori normale de glicemie la copii a jeun
|
Valori normale de glicemie la copii postprandial
|
0 – 3 saptamani
|
45 - 100 mg/dL
|
50 - 150 mg/dL
|
3 saptamani - 6 ani
|
60 – 100 mg/dL
|
70 – 140 mg/dL
|
6 - 12 ani
|
60 – 100 mg/dL
|
70 – 140 mg/dL
|
12 -18 ani
|
60 – 100 mg/dL
|
70 – 140 mg/dL
|
Mai trebuie adaugat ca valorile de glicemie la copii sunt intr-o contina fluctuatie pe parcursul intregii zile, fiind normal ca dimineata sa se inregistreze valori mai scazute, care cresc in timpul mesei si imediat dupa aceea, pentru ca apoi sa inceapa sa scada dupa doua ore de la masa. De asemenea, variatiile sunt influentate si de continutul de carbohidrati din alimentele consumate, nivelul de activitate fizica, stres si diferite afectiuni.
Valori anormale de glicemie la copii
Orice valori ale glicemiei care depasesc constant pragul maxim considerat normal sau se situeaza sub limita minima trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru ca sunt asociate cu o problema de sanatate. Valorile anormale de glicemie indica asadar doua tipuri distincte de probleme, care la randul lor pot avea diferite cauze, dupa cum urmeaza:
Hiperglicemia
Este caracterizata de mentinerea glicemiei peste limita maxima normala, ceea ce inseamna ca in sange exista constant o cantitate prea mare de glucoza. Hiperglicemia este asociata cu diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 si se explica prin faptul ca celulele nu mai absorb eficient glucoza pe fondul slabirii sensibilitatii receptorilor de insulina sau ca pancreasul nu mai produce suficienta insulina. Diabetul de tip 1 mai este numit si diabet juvenil intrucat debuteaza in general la varsta copilariei. Este o boala autoimuna iar cazul sau celulele pancreatice care produc insulina sunt atacate de celulele imunitare. Consecinta este scaderea sau chiar incetarea capacitatii pancreasului de a produce insulina, ceea ce duce la cresterea glicemiei.
Diabetul de tip 2 era considerat pana nu de mult o boala specifica adultilor, insa poate aparea si in cazul copiilor. De aceasta data glicemia creste pe fondul aparitiei rezistentei la insulina a receptorilor celulari sau/si a unor disfunctii la nivelul pancreasului.
Hipoglicemia
Consta in scaderea glicemiei sub valorile normale si apare cel mai adesea in cazul pacientilor cu diabet pe fondul administrarii unei doze prea mari de insulina, a omiterii sau intarzierii meselor sau ca urmare a efortului intens fara un aport suplimentar de carbohidrati.
Hipoglicemia mai poate aparea si in conditii de post prelungit sau pe fondul unor afectiuni pancreatice, hepatice sau renale. Spre deosebire de hiperglicemie, care poate fi asimptomatica multa vreme, hipoglicemia se manifesta sever prin tremur, transpiratie excesiva, ameteala, senzatia de slabiciune, stari confuze iar in cazurile grave se poate ajunge la coma hipoglicemia si chiar deces, daca nivelul glicemiei nu este restabilit de urgenta.