Laringita este una dintre cele mai intalnite probleme ale gatului. Cei mai multi dintre noi am fost la un moment dat macar putin ragusiti, nu-i asa? Dar stiti din ce cauza apare laringita sau care este cel mai bun tratament pentru ea?
Laringita este o inflamatie a „cutiei/casetei vocale” (laringelui) cauzata de suprautilizare, iritatie sau de o infectie. De obicei, laringita apare brusc, se agraveaza in primele 3 zile si dispare de la sine in decurs de una-doua saptamani.
In interiorul laringelui se afla corzile vocale - doua pliuri ale membranei mucoase care acopera muschiul si cartilajul. In mod normal, corzile vocale se deschid si se inchid lin, producand sunete prin miscarea si vibratia lor.
Dar din cauza laringitei, corzile vocale se inflameaza si se umfla, ceea ce distorsioneaza sunetele produse de aerul care trece peste ele. Astfel apare raguseala. In unele cazuri de laringita, vocea poate deveni aproape nedetectabila.
Laringita poate fi de scurta durata (acuta) sau de lunga durata (cronica). Majoritatea cazurilor de laringita sunt declansate de o infectie virala temporara si nu sunt grave. Raguseala persistenta poate semnala uneori o afectiune medicala de baza mai grava.
Laringele este parte a sistemului respirator, situat in gat, intre faringe si trahee. Are o structura tubulara si este format dintr-un set de cartilaje, ligamente si muschi si indeplineste mai multe functii. Protejeaza tractul respirator inferior de aspirarea alimentelor in trahee in timpul respiratiei. Larigele este un organ al fonatiei – contine corzile vocale si functioneaza ca o cutie vocala pentru producerea sunetelor.
Laringele are aproximativ 4 pana la 5 cm lungime si latime, cu un diametru anterio-posterior usor mai scurt. Este mai mic la femei decat la barbati si mai mare la adulti decat la copii. Un laringe mare se coreleaza cu o voce mai profunda.
Pentru calmarea gatului iritat recomandarea farmacistilor Catena este Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt. Prin formula complexa cu opt substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.
Laringita – cauze si factori de risc
Multe afectiuni pot provoca inflamatia care duce la laringita. Infectiile virale, factorii de mediu si infectiile bacteriene pot provoca laringita.
Factorii de risc pentru laringita includ:
-
infectiile respiratorii precum raceala, bronsita sau sinuzita;
-
expunerea la substante iritante, cum ar fi fumul de tigara, consumul excesiv de alcool, acidul gastric sau substantele chimice la locul de munca;
-
suprasolicitarea vocii, respectiv vorbit prea mult, prea tare, strigat sau cantat;
Laringita – simptomatologie si manifestari
In majoritatea cazurilor, laringita da simptome care dureaza mai putin de cateva saptamani si, de obicei, au drept cauza un virus. Mai rar, laringita are cauze grave si simptome de durata. Semnele si simptomele laringitei pot include:
-
raguseala
-
voce slabita sau pierderea ei
-
senzatie de „gadilatura“ si nevoia de a curata („drege“) gatul
-
durere in gat
-
gat uscat
-
tuse seaca
Farmacistii Catena recomanda apa de gura Foramen Clorhexidine, destinata igienizarii cavitatii bucale si a gatului. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate. Are o compozitie speciala pentru gingiile sensibile. Ajuta la prevenirea inflamatiei si a sangerarii gingivale.
Laringita – diagnostic
Pentru a diagnostica laringita, medicul foloseste o oglinda speciala pentru a vizualiza corzile vocale. De asemenea, ar putea efectua o laringoscopie. In timpul unei laringoscopii, medicul va introduce un tub subtire si flexibil cu o camera microscopica prin gura sau nas. Semnele pe care le cauta sunt iritatie, roseata, leziuni, umflarea corzilor vocale, care poate fi un semn ca v-ati utilizat in exces corzile vocale. Daca medicul observa o leziune sau o alta masa suspecta, poate solicita o biopsie pentru a exclude cancerul de gat. In timpul unei biopsii, indeparteaza o mica bucata de tesut, care va fi examinata intr-un laborator.
Laringita – tratament
Daca laringita acuta este provocata de un virus, simptomele dispar de obicei fara tratament in sapte zile. Laringita bacteriana este mai rara, iar tratamentul sau include antibiotice.
Pentru tratarea laringitei acute si cronice, medicul va poate prescrie corticosteroizi, medicamente care reduc inflamatia. Acestea contribuie la reducerea umflaturii corzilor vocale si a cutiei vocale. Corticosteroizii pot trata si ameliora simptomele laringitei, in special laringita virala acuta. Pentru laringita cronica, cel mai bun tratament este cel care va aborda cauza problemei de baza.
Medicul poate face, de asemenea, un test de alergie cutanata sau o radiografie pentru a exclude alte probleme.
Pe langa ce va prescris specialistul ca tratament, iata ce puteti face pentru a scapa mai repede de laringita:
-
folositi un umidificator pentru a creste umiditatea aerului pe care il respirati;
-
apelati la terapie vocala pentru a analiza si a corecta modul in care va utilizati vocea si orice tipare anormale de vorbire care pun stres pe corzile vocale si pe cutia vocala;
-
consumati multe lichide;
-
odihniti-va vocea, ceea ce presupune pauza vocala, nu soptit; soptitul va poate rani corzile vocale mai rau decat vorbitul incet;
-
evitati sa tipati sau sa vorbiti tare pentru perioade lungi de timp;
-
evitati decongestionantele care va pot usca gatul;
-
apelati la pastilele pentru gat, pentru a-i mentine lubrifierea;
-
daca aveti o tuse seaca, apelati la un medicament sau sirop antitusiv.
Cel mai bun mod de a va mentine corzile vocale si cutia vocala sanatoase este sa le mentineti umiditatea si la distanta de iritanti. Pentru aceasta:
-
evitati fumatul, inclusiv fumatul pasiv;
-
limitati consumul de alcool si cofeina;
-
spalati-va pe maini in mod regulat pentru a evita racelile si infectiile respiratorii superioare;
-
evitati substantele chimice toxice la locul de munca;
-
evita alimentele care provoaca indigestie si arsuri la stomac;
-
evitati sa va curatati gatul (sa va „dregeti vocea”), acest lucru creste inflamatia si iritarea.
Cand trebuie sa mergeti la medic?
Majoritatea cazurilor acute de laringita pot fi gestionate acasa, cu masuri precum pauza vocala si consum de lichide din abundenta. Atentie, utilizarea intensa a vocii in timpul unui episod de laringita acuta va poate deteriora corzile vocale!
Faceti o vizita medicului daca simptomele laringitei dureaza mai mult de doua saptamani.
Solicitati asistenta medicala imediata daca:
-
aveti probleme cu respiratia;
-
tusiti cu sange;
-
aveti febra mai multe zile;
-
durerile cresc in intensitatea pe parcursul a mai multor saptamani.
In cazul copiilor, solicitati asistenta medicala imediata daca:
-
emite sunete de respiratie zgomotoase si puternice la inhalare (stridor);
-
saliveaza mai mult decat de obicei;
-
are dificultati la inghitire;
-
respire cu dificultate;
-
are febra.
Aceste semne si simptome pot indica prezenta crupului – inflamatia laringelui si a cailor respiratorii de sub ei. Desi crupul poate fi tratat de obicei acasa, simptomele severe necesita ingrijire medicala. Aceste simptome pot indica, de asemenea, epiglotita - o inflamatie a tesutului care actioneaza ca un capac (epiglota) pentru a acoperi traheea -, care poate pune viata in pericol atat la copii, cat si la adulti.
Tipuri de laringita
Laringita poate fi acuta, care este o afectiune temporara cauzata de suprasolicitarea corzilor vocale si care dureaza mai putin de trei saptamani. Sau poate fi cronica (pe termen lung), care dureaza mai mult de trei saptamani.
Laringita acuta
Laringita acuta are drept cauze:
-
infectii virale similare cu cele care provoaca raceala;
-
suprasolicitarea corzilor vocale;
-
mai rar infectii bacteriene;
-
consumul mare de alcool.
Laringita cronica
Laringita care dureaza mai mult de trei saptamani este cunoscuta sub numele de laringita cronica. Acest tip de laringita este cauzata, in general, de expunerea in timp la iritanti. Laringita cronica poate provoca suprasolicitari ale corzilor vocale si leziuni sau escrescente la nivelul corzilor vocale (polipi sau noduli). Laringita cronica poate fi cauzata de:
-
inhalarea unor iritanti, precum fumul, dar nu numai;
-
boala de reflux gastroesofagian (BRGE);
-
sinuzita cronica;
-
consumul excesiv de alcool;
-
folosirea excesiva a vocii (de exemplu la cantareti sau personae care prin prisma meseriei vorbesc mult);
-
fumatul.
Mai rar, laringita cronica poate avea drept cauze:
-
infectii bacteriene sau fungice;
-
infectii cu anumiti paraziti.
Laringita cronica mai poate fi cauzat si de:
-
cancer;
-
paralizia corzilor vocale, aparuta din cauza lezarii nervilor in timpul unor interventii chirurgicale, rani la nivelul pieptului sau gatului, cancer, tulburari ale nervilor sau alte afectiuni meedicale;
-
inclinarea corzilor vocale.
Complicatiile laringitei netratate
In unele cazuri de laringita, infectia se poate raspandi in alte parti ale cailor respiratorii.
In cazuri rare, inflamatia corzilor vocale poate provoca suferinta respiratorie, care necesita asistenta medicala imediata.
O infectie bacteriana care cauzeaza epiglotita se poate raspandi dincolo de epiglota si laringe in alte zone ale tractului respirator si in fluxul sangvin. Daca aveti o infectie bacteriana, urmati cu atentie planul de tratament pe care vi l-a dat medicul pentru a opri raspandirea infectiei.
Daca o afectiune subiacenta, cum ar fi paralizia cordului vocal sau cancerul gatului, va provoaca laringita, complicatiile pot fi severe daca afectiunea nu este tratata. Paralizia cordului vocal poate cauza probleme de respiratie si de inghitire. Mancarea poate patrunde si in plamani, ceea ce poate provoca pneumonie.
Laringita – metode de preventie
Iata ce puteti face pentru a preveni uscarea sau iritarea corzilor vocale si implicit laringita:
-
evitati fumatul, inclusiv pe cel pasiv. Fumul va usuca gatul si poate provoca iritarea corzilor vocale.
-
hidratati-va suficient. Lichidele ajuta la mentinerea mucusului din gat subtire si usor de curatat.
-
limitati consumul de alcool si cofeina. Acestea determina pierderea apei din organism.
-
evitati alimentele picante. Acestea pot provoca reflux gastroesofagian.
-
urmati o dieta sanatoasa. Consumati fructe, legume si cereale integrale. Acestea au mai multe vitamine, cum ar fi vitaminele A, E si C, care sunt importante pentru sanatatea generala. Ele pot ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii membranelor mucoase din gat.
-
evitati sa va curatati gatul (sa va dregeti vocea). Acest lucru face mai mult rau decat bine, deoarece provoaca o vibratie anormala a corzilor vocale, care poate duce la umflarea lor. Curatarea gatului va duce la iritarea sa din cauza productiei crescute de mucus. Iar un gat iritat va spori nevoia de a-l curata.
-
evitati infectiile cailor respiratorii superioare. Spalati-va mainile des si evitati contactul cu persoanele care au infectii ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi racelile.
Laringita la copii
Pe langa simptomele intalnite si la adulti, copiii pot sa prezinte si:
-
temperatura de 38°C sau mai mare;
-
lipsa poftei de mancare, dar si a dorintei de a bea apa;
-
rar dificultati de respiratie.
Laringita este des intalnita la copiii mici care merg la cresa sau gradinita. Atat infectiile virale, cat si cele bacteriene se pot raspandi rapid de la copil la copil. Dar laringita se poate dezvolta si in cazul in care copilul tipa sau canta mult, caz in care pot aparea si umflaturi pe corzile vocale.
Daca observati ca vocea copilului este ragusita sau slaba, ori daca acuza dureri in gat, asigurati-va ca isi odihneste vocea, ca bea suficiente lichide pentru a usura posibila laringita virala. Laringita dispare de obicei in decurs de doua saptamani.
Daca simptomele copilului nu se amelioreaza sau se inrautatesc, consultati medicul. Acesta va descoperi cauza laringitei si daca sunt necesare antibiotice pentru o infectie bacteriana.