Prin tuse se intelege un act reflex primitiv, innascut, parte a sistemului imunitar al organismului, care are rolul de a proteja plamanii si alte structuri ale sistemului respirator de particulele straine, cu potential nociv. Fenomenul de tuse apare in momentul in care un stimul (frecvent, iritant) va ajunge la nivelul gatului sau cailor respiratorii, stimuland nervii care deservesc aceste suprafete. Ulterior, acestia trimit semnale spre diferite zone cerebrale, care initiaza comenzi de contractie ale muschilor abdominali. Prin tuse, aerul este expulzat cu putere din plamani, ceea ce forteaza iritantul sa fie eliminat, odata cu acest flux, la exterior, in afara cailor aeriene.
Tuse – factori de risc si cauze
Tusea se asociaza unei game deosebit de variate de boli, iar clasificarea arbitrata a tipurilor de tuse se face, in primul rand, pe baza duratei. In situatia in care tusea dureaza sub 3 saptamani, este vorba despre tuse acuta.
Daca o tuse dureaza intre 3-8 saptamani, este desemnata ca fiind subacuta, iar daca dureaza peste 8 saptamani este considerata cronica.
Tipuri de tuse
In mod obisnuit, se pot diferentia mai multe tipuri de tuse, in functie de:
-
durata: tuse acuta, subacuta si cronica;
-
prezenta sau absenta expectoratiei: tuse uscata (seaca) si tuse umeda (cu expectoratii).
Tuse acuta
Printre cauzele cel mai des identificate ale tusei la adulti, se numara infectiile virale acute ale cailor respiratorii superioare si bronsita acuta (deseori de etiologie virala, iar in 10% dintre cazuri, de etiologie bacteriana). Astfel, simptomul de tuse se intalneste in asociere cu alte semne ale unei infectii virale.
Alte cauze comune de tuse acuta sunt:
-
rinosinuzita acuta;
-
tusea convulsiva;
-
exacerbarile acute ale bolii pulmonare obstructive cronice;
-
rinita alergica;
-
astmul, insuficienta cardiaca congestiva;
-
pneumonia;
-
sindroamele de aspiratie;
-
embolia pulmonara.
Tuse subacuta
Prin tuse subacuta intelegem acel tip de tuse care apar postinfectios, secundar iritatiei continue a receptorilor tusei, prin inflamatia mucoasei bronsice sau sinusale. Atat tusea acuta, cat si cea subacuta, sunt autolimitate. In schimb, o tuse cronica este mult mai greu de gestionat si poate fi cauzata de o varietate de etiologii sau chiar boli subiacente, cum ar fi:
-
boala de reflux gastroesofagian;
-
bronsita eozinofilica non-astmatica;
-
bronsita cronica;
-
tusea postinfectioasa;
-
intoleranta la medicamentele cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei;
-
malignizarea;
-
bolile pulmonare interstitiale;
-
sindromul de apnee obstructiva in somn;
-
sindromul de tuse in caile respiratorii superioare;
-
infectia cu Bordetella pertussis.
Desi prin tuse intelegem un reflex natural, care are rolul de a ajuta la curatarea gatului si a altor cai aeriene de iritanti, aceasta poate deveni deosebit de deranjanta, ducand la scaderea calitatii vietii. De exemplu, tusea convulsiva ridica o serie de complicatii majore, iar natura unui astfel de fenomen (tuse seaca sau tuse productiva, umeda), cu eliminare sau nu de sputa, poate indica prezenta unei patologii de o anumita natura. Un acces sever de tuse poate duce chiar la ruperea unor coaste, incontinenta urinara sau chiar fecala, durere toracica severa, senzatie dureroasa la nivelul gatului si altele.
Tusea umeda se prezinta cu eliminarea de sputa, o masa de consistenta si culoare specifice, care deseori devine relevanta in contextul identificarii unei anumite patologii sau a unui agent etiologic. De asemenea, aceste tipuri de tuse se asociaza in mod obisnuit unui anumit tip de afectiuni, ceea ce face ca natura tusei sa fie relevanta in contextul tabloului de simptome.
Tuse seaca/uscata
Tusea uscata apare ca urmare a iritatiei si/sau inflamatiei cailor respiratorii superioare. Intr-un acces de tuse seaca nu se elimina sputa, de unde si denumirea de „tuse neproductiva”. Deseori, se prezinta si senzatia unei furnicaturi la nivelul gatului, asociindu-se cu infectii virale, in mod normal autolimitate, ale cailor respiratorii superioare (raceala comuna, gripa si altele). Astmul, precum si boala de reflux gastroesofagian, iritatia chimica, se prezinta cu acest tip de tuse. Tusea seaca poate fi gestionata corespunzator prin administrarea de siropuri si alte substante care creeaza o pelicula la nivelul gatului, favorizand vindecarea si prevenirea iritatiei.
Tuse productiva/umeda
Tusea productiva este acel tip de tuse care porneste de la nivelul pieptului si care produce sputa sau mucus. Deseori, este asociata unei infectii a cailor respiratorii inferioare, cum ar fi cazul pneumoniei, bronsitei si bronsiectaziilor, fibrozei chistice, bolii pulmonare obstructive cronice. Prin tuse productiva se elimina excesul de mucus sau sputa (conglomerat de particule de natura toxica, bacteriana), astfel incat caile aeriene sa isi poata indeplini, in continuare, functiile.
Cum va dati seama ca tusea s-a complicat? Semnele si simptomele complicatiilor
Desi tusea poate fi deosebit de deranjanta, ar trebui sa se amelioreze cel putin odata cu celelalte semne de infectie virala a cailor respiratorii superioare. In unele cazuri, simptomul de tuse are potentialul de a persista chiar si dupa ameliorarea celorlalte semne de boala, dar nu ar trebui sa persiste pentru o perioada indelungata. Tusea poate deveni o urgenta medicala in cazuri relativ specifice, cand ar putea indica prezenta unei boli grave sau chiar a unui proces inflamator acut. Iata care sunt principalele semne si simptome ale complicatiilor episoadelor de tuse si care pot fi principalele cauze ale acestora.
Respiratie suieratoare si ingreunata
Daca simptomul de tuse se asociaza unei respiratii ingreunate, suieratoare, poate fi semnul unei afectari pulmonare semnificative, cu obstructionarea pasajului aerului.
Hemoptizie
In caz de tuse umeda, eliminarea de sange, in special pe fondul antecedentelor de fumat activ, scadere in greutate si febra, atat direct (prin tuse), cat si prin sputa, ar trebui sa ridice o urgenta medicala la pneumolog, deoarece poate fi semnul unei infectii pulmonare violente.
Dureri toracice severe
Tusea poate fi asociata si cu dureri toracice severe, ca urmare a suprasolicitarii muschilor, insa si a tesuturilor vecine. In unele cazuri, tusea poate duce chiar la rupturi sau fisuri ale formatiunilor costale, ceea ce provoaca dureri violente la nivelul toracelui. Nu ezitati sa va adresati medicului specialist in cazul in care tusea se prezinta cu dureri deosebit de greu de suportat si gestionat.
Febra persistenta
Daca prezentati episoade febrile constante sau recurente, indeosebi in momentul unui acces de tuse, nu ezitati sa va adresati medicului specialist. Ar putea fi semnul unei infectii severe, care necesita interventie medicala de urgenta.
Surse: