Tipuri de dureri cervicale: cauze si tratament

Tipuri de dureri cervicale: cauze si tratament Tipuri de dureri cervicale: cauze si tratament

Ultima actualizare: 3 iulie 2023

Coloana vertebrala este impartita in cinci regiuni anatomice: cervicala, toracala, lombara, zona sacrala si coccigiana. Regiunea cervicala este formata din sapte vertebre, fiind prima regiune a coloanei vertebrale. Durerile care se localizeaza la acest nivel se numesc dureri cervicale si pot aparea ca urmare a numerosi factori, foarte putini dintre ei fiind de natura patologica. Deseori, poate fi vorba de o simpla tensionare si incordare prelungita a muschilor cervicali, care strabat aceasta zona, ca urmare a faptului ca ati dormit intr-o pozitie incomoda, ati stat prea mult timp la calculator, intr-o pozitie incomoda, sau ati depus un efort semnificativ.

Produsul inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

In multe situatii, cauzele diferitelor dureri cervicale nu sunt pe deplin cunoscute. La unii, aceste dureri pot disparea in cateva zile sau maximum 1-2 saptamani. Daca durerea dureaza mai mult de trei luni si nu se amelioreaza, poate fi vorba de dureri cervicale cronice. Conform datelor de natura epidemiologica, foarte multe persoane acuza dureri cervicale, iar cronicizarea lor are ca punct de plecare stresul psihologic. Contrar credintelor actuale conform carora persoanele care acuza dureri cervicale relativ suportabile (sau de orice alt tip) nu ar trebui sa depuna efort fizic, situatia este cu totul alta: exercitiile tintite chiar ajuta la reducerea acestor dureri cervicale.

Ce sunt durerile cervicale?

Durerea cervicala (cervicalgia) este durerea care se localizeaza la nivelul gatului, in partea din spate a acestuia. Acest tip de durere poate iradia spre umeri, spre occiput, umeri, precum si spre membrele superioare. Persoanele care acuza dureri cervicale relativ rar nu ar trebui sa isi faca niciun fel de probleme, deoarece cel mai probabil acestea apar ca urmare a factorilor de mediu (dormitul intr-o pozitie neadecvata, activitate fizica, mentinerea timp indelungat a unei pozitii care solicita aceasta regiune). In schimb, persoanele cu dureri cervicale cronice, care nu dispar si nu se amelioreaza, ar trebui sa ia in considerare existenta unei afectiuni subiacente.

La nivel mondial, un numar deosebit de mare de persoane se confrunta cu dureri cervicale. Cu toate acestea, frecvent cauza este una de natura ocupationala si personala, nu prezenta unei boli care are drept simptom si acest tip de durere. Durerile care dureaza timp indelungat pot ridica, in schimb, suspiciunea ca este vorba despre o afectare patologica a acestei regiuni: inflamatie, tulburari de structura, pozitie a vertebrelor, afectarea unui nerv, rigiditate musculara sau poate fi vorba chiar de durere referita, cand o afectiune localizata intr-o alta parte a corpului produce si dureri cervicale. Diagnosticul se pune doar de catre medicul specialist, prin testele aferente.

Tipuri de dureri cervicale

In practica clinica, exista doua tipuri majore de dureri cervicale:

  • durere axiala, resimtita mai ales in partea coloanei vertebrale care apartine gatului si partii superioare a spatelui (coloana cervicala), si care uneori se extinde spre umeri;
  • durere radiculara, care radiaza de-a lungul nervilor. Aceasta poate interesa partea din spate a capului sau membrele superioare (acest tip de durere este cauzat de cele mai multe ori de probleme ale nervilor, care pot fi comprimati de vertebre, ca urmare a unor modificari structurale sau de pozitie).

Foarte rar, prezenta acestor dureri cervicale poate fi semnul unei afectiuni mai grave sau al unei urgente medicale. Cu toate acestea, este foarte important sa se solicite asistenta medicala atunci cand durerea dureaza mai mult de 3 luni, este constanta si nu se amelioreaza, sau sunt prezente si alte semne si simptome, precum: gat intepenit, greata, varsaturi, ameteli, fotosensibilitate sau dificultati in miscarea bratelor, degetelor, pierderea echilibrului si senzatia de furnicaturi si intepaturi la acest nivel. Daca exista si astfel de simptome, poate fi vorba de o afectiune mai grava.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat de la Naturalis, un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Cauzele durerilor cervicale

Cauzele care pot duce la dureri cervicale sunt deosebit de variate, deseori agentul etiologic, in lipsa unei afectiuni concrete, ramanand necunoscut. Cu toate acestea, printre cele mai comune cauze personale si medicale care pot duce la dureri cervicale se numara urmatoarele, prezentate pe scurt in sectiunile de mai jos.

Cauze de natura personala care pot duce la dureri cervicale

Este vorba despre faptul ca uneori persoanele acuza dureri cervicale din cauza unor motive care tin strict de stilul propriu de viata. Este vorba despre:

  • mentinerea unei posturi incorecte in timpul somnului sau in timpul anumitor activitati;
  • activitatea fizica intensa, care poate pune presiune excesiva asupra regiunii cervicale;
  • obezitatea;
  • sexul feminin (femeile sunt mult mai predispuse la dureri cervicale);
  • varsta inaintata;
  • lipsa activitatii fizice;
  • aria ocupationala (lucrati mult la computer, ceea ce necesita o anumita pozitie care exercita presiune asupra regiunii cervicale);
  • expunerea prelungita la stresori.

Cauze medicale care pot duce la dureri cervicale

Exista si anumite afectiuni si cauze medicale care pot duce si la dureri cervicale. Dintre acestea, cele mai comune sunt:

  • traumatismele si leziunile de la nivelul coloanei vertebrale: pot avea drept rezultat dislocarea sau ruptura coloanei cervicale, ruptura discului intervertebral de la nivel cervical (numita hernie de disc cervicala);
  • slabirea sau suprasolicitarea muschilor gatului: provoaca dureri cervicale, rigiditate in zona cervicala si, uneori, dureri de cap;
  • uzura coloanei vertebrale odata cu inaintarea in varsta, intrucat discurile vertebrelor devin mai mici si pot aparea cresteri osoase (pinteni) de-a lungul marginilor corpurilor vertebrale (osteocondroza si spondiloza cervicala);
  • stenoza cervicala: afectiune caracterizata prin ingustarea canalului spinal, situatie care duce la compresia maduvei spinarii sau a nervilor din regiunea cervicala;
  • torticolis: rigiditate musculara severa care duce si la dureri cervicale, cu limitarea miscarii in aceasta regiune;
  • alte conditii medicale: meningita, gripa (mialgie si artralgie), spondilita anchilozanta, insa si fibromialgie si poliartrita reumatoida, scolioza, lordoza si cifoza cervicala, polimialgie si miozita, lupus eritematos sistemic, scleroza multipla.
  • starea psihica: anxietate, depresie.

In mod uzual, persoanele se confrunta cu dureri cervicale ca urmare a stilului de viata. Cu toate acestea, durerile acute ar trebui sa dispara rapid. Daca nu dispar si nu se amelioreaza, ba chiar tind sa se exacerbeze, este foarte important sa consultati medicul specialist, deoarece s-ar putea sa fie vorba despre o patologie care necesita diagnostic in timp util.

Farmacistii Catena va reprezinta o alternativa optima la antiinflamatoarele nesteroidiene, pentru ameliorarea locala a durerii. ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Tratamentul pentru dureri cervicale

Nu exista un tratament specific pentru dureri cervicale, deoarece acesta trebuie elaborat de catre medicul specialist, in functie de cauza disconfortului. In mod uzual, cele mai multe dureri pot fi foarte usor gestionate chiar la domiciliu si nu necesita asistenta medicala. Daca durerea persista si nu se amelioreaza, tratamentul pentru dureri cervicale poate sa implice:

  • administrarea de miorelaxante si analgezice;
  • fiziokinetoterapie (cu aplicare de curenti si exercitii fizice tintite, pentru imbunatatirea atat a fortei si rezistentei musculare, cat si mobilitatii si flexibilitatii) si masaj terapeutic;
  • injectii cu steroizi;
  • interventie chirurgicala: cele mai multe cauze care duc la dureri cervicale nu necesita niciun fel de interventie chirurgicala, dar pot exista si anumite conditii medicale care pot fi eficient solutionate printr-o astfel de abordare;
  • psihoterapie: in special in cazul persoanelor care au suferit un accident rutier si, pe fondul emotional, au tendinta de a se ingrijora cu privire la urmarile acestuia (ca parte suplimentara a unui protocol complex de tratament).

In functie de cauza durerilor, medicul dumneavoastra va poate recomanda solutii viabile pentru tratarea cauzei si ameliorarea simptomelor.

Complicatiile durerilor cervicale netratate

In lipsa unui tratament pentru dureri cervicale, acestea se pot exacerba, deveni violente, situatie care compromite calitatea vietii unei persoane. Prin urmare, ca urma a durerilor semnificative, activitatile zilnice devin mult mai greu de realizat, iar aceasta situatie are implicatii si cand vine vorba de calitatea somnului. Durerile se pot croniciza, ceea ce inseamna ca evolueaza in directia in care este foarte posibil sa le manifestati de-a lungul intregii vieti. Daca durerea este cauzata de o afectiune subiacenta care nu este diagnosticata la timp, exista si posibilitatea ca eficienta optiunilor de tratament sa se reduca in mod drastic.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK338120/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8725362/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907992/
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21179-neck-pain
  5. https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/neck-pain/
  6. https://www.healthline.com/health/neck-pain
  7. https://www.healthdirect.gov.au/neck-pain

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…