Conform datelor epidemiologice, cele mai frecvente simptome gastrointestinale, respectiv una dintre principalele cauze pentru care persoanele solicita servicii medicale, sunt reprezentate de dureri abdominale. Un astfel de simptom, din pacate, poate fi relativ dificil de asociat unei boli specifice, intrucat o gama variata de entitati clinice se asociaza cu dureri abdominale. Mai mult decat atat, astfel de dureri se pot datora si fenomenului de „durere referita”, adica durerea care iradiaza de la un alt organ, care nu se afla in cavitatea abdominala. Patologii care intereseaza o gama variata de organe, apartinand mai multor sistem, pot evolua cu aparitia acestor dureri.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori durerea se asociaza cu patologia gastrointestinala, care poate aparea la nivelul organelor digestive. Este foarte important si caracterul durerii, precum si durata manifestarii acesteia. In caz de dureri abdominale cu debut acut, insa care au tendinta de a se ameliora, deseori poate fi vorba despre un fenomen tranzitoriu, care rareori ar trebui sa ridice ingrijorari. Insa durerile abdominale cronice, care nu doar ca se manifesta omniprezent, dar si se exacerbeaza, pot indica patologii subiacente care necesita diagnostic medical. Asadar, aceste tipuri de dureri sunt cele care au potentialul de a se grefa pe o patologie subiacenta.
Tipuri de dureri abdominale
Pentru a descrie tipurile principale de dureri abdominale, frecvent se are in vedere localizarea, mai mult decat caracterul acesteia. Persoane diferite pot traduce diferit durerea resimtita, adica felul in care aceasta este perceputa: dureri abdominale sub forma de crame, resimtite ca arsura, senzatie de presiune, injunghiere, dureri abdominale pulsatorii si altele. Durerea aceleiasi boli, de exemplu, poate fi resimtita diferit, in functie de pragul de tolerabilitate la durere. Din aceste motive, importanta clinica mai mare o are localizarea durerii, deoarece poate restrange, insa nu exclude, posibilele patologii asociate. In functie de localizare, se pot descrie urmatoarele tipuri:
-
Dureri epigastrice (localizate sub stern si deasupra ombilicului);
-
Dureri hipogastrice (localizate sub ombilic);
-
Dureri mezogastrice (localizate periombilical, in jurul ombilicului);
-
Dureri in hipocondrul drept (localizate in partea superioara dreapta, sub coaste);
-
Dureri in hipocondrul stang (localizate in partea superioara stanga, sub coaste);
-
Dureri in flancul drept (localizate central, in partea dreapta);
-
Dureri in flancul stang (localizate central, in partea stanga);
-
Dureri in fosa iliaca dreapta (localizate inferior, in partea dreapta);
-
Dureri in fosa iliaca stanga (localizate inferior, in partea stanga).
Desi in multe cazuri aceste dureri nu sunt specifice, desi par a avea originea intr-o zona limitata, este foarte important pentru practicianul clinic sa cunoasca acest aspect. Este mult mai probabil ca o patologie anexata, desi nu gastrointestinala, sa duca la dureri abdominale referite, iar zona de origine poate ghida diagnosticul spre patologia asociata. Exista o gama variata de posibile cauze pentru dureri abdominale, iar in cele ce urmeaza le vom aborda pe cele mai comune.
Naturalis Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate.
Afectiuni insotite de dureri abdominale
Pentru relevanta articolului de fata, avem in vedere principalele patologii care, in practica, duc la dureri abdominale. Vor fi mentionate, pe scurt, si alte patologii care, in cazuri mai rare, sunt observate in asociere. In urma consultului medical, poate fi stabilit diagnosticul diferential.
Cauze gastrointestinale
Principalele cauze gastrointestinale care se manifesta prin dureri abdominale sunt urmatoarele:
-
Apendicita acuta;
-
Gastrita si duodenita;
-
Gastroenterita;
-
Boala Crohn;
-
Colita ulcerativa;
-
Constipatia;
-
Diverticulita;
-
Colica biliara;
-
Colelitiaza si coledocolitiaza;
-
Ulcerul peptic;
-
Pancreatita acuta;
-
Obstructia intestinala;
-
Sindromul colonului iritabil;
-
Enterocolita;
-
Volvulus intestinal;
-
Gastropareza;
-
Dispepsie functionala;
-
Sindromul durerii abdominale mediate central;
-
Enterocolita necrozanta (nou-nascuti cu dureri abdominale);
-
Colita psuedomembranoasa (infectia cu Clostridium difficile).
Acestea sunt principalele cauze care pot duce la dureri abdominale acute, cu debut brusc. Dar, in aceeasi masura, cronicizarea lor se prezinta cu episoade recurente ale durerii.
Naturalis Bil-ex este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind sub forma de capsula, Bil-ex asigura o absorbtie rapida.
Cauze vasculare si hematologice
Anumite evenimente vasculare si boli hematologice pot duce si la dureri abdominale:
-
Anevrismul de aorta abdominala;
-
Infarctul mezenteric;
-
Ischemia mezenterica.
-
Anemia falciforma (durerea abdominala apare ca urmare a faptului ca hematiile cu structura alterata blocheaza fluxul sanguin, asadar perfuzarea cu oxigen la nivelul abdomenului);
-
Ruptura de splina (duce la revarsarea unui volum mare de sange in cavitatea abdominala);
-
Infarctul de miocard;
-
Hipertensiunea portala.
Cauze renale si ginecologice
In cazul etiologiilor de aceasta natura care duc la dureri abdominale, localizarea este, indeosebi, la nivelul inferior, dreapta sau stanga:
-
Infectii urinare (pielonefrita, cistita);
-
Urolitiaza;
-
Sarcina ectopica (mai ales cand aceasta provoaca ruptura trompei uterine);
-
Torsiunea ovariana;
-
Boala inflamatorie pelvina (anexita);
-
Chisturile ovariene si sindromul ovarelor polichistice;
-
Sindromul premenstrual;
-
Avortul spontan;
-
Endometrioza;
-
Uterul fibromatos.
Cauze infectioase si alterari structurale
-
Pneumonia;
-
Hepatita;
-
Herpes Zoster (Zona Zoster);
-
Nevralgia postherpetica;
-
Hernia inghinala;
-
Perforatii ale organelor cavitare;
-
Leziuni traumatice.
Alte posibile cauze pentru dureri abdominale
-
Criza addisoniana;
-
Hemoperitoneul si peritonita;
-
Ciroza;
-
Existenta unei tumori;
-
Ascita;
-
Pleurezia;
-
Porfiria intermitenta acuta;
-
Coproporfiria ereditara;
-
Porfiria variegata (PV);
-
Migrena abdominala;
-
Dureri abdominale iatrogenice (cauzate de medicamente, substante, alcool).
Asadar, exista o gama deosebit de variata de etiologii care pot duce, printre altele, si la aparitia de dureri abdominale. Pentru a intelege mai bine posibilele etiologii pentru dureri abdominale, vom avea in vedere un studiu efectuat pe aproximativ 100.000 de persoane. In ceea ce priveste distributia diagnosticului in functie de varsta, colica biliara si colecistita a fost prezenta de cel putin 2 ori mai des in randul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, iar diverticulita de 3 ori mai frecventa. Apendicita si colica renala au fost mai frecvente la persoanele cu varsta sub 65. Conform studiului efectuat pe peste 93.000 de persoane, primele 10 diagnosticuri au fost:
-
Dureri abdominale nespecifice: entitate clinica definita drept „durere cu debut brusc, pentru care nu poate fi identificata cauza imediata, si care nu necesita interventie chirurgicala”);
-
Colica renala (litiaza renala);
-
Colica biliara (colecistita);
-
Apendicita;
-
Diverticulita;
-
Infectii ale tractului urinar si alte cauze urologice;
-
Gastrita si ulcerul peptic;
-
Dureri abdominale din cauze ginecologice;
-
Dureri abdominale iatrogenice;
-
Alte cauze pentru dureri abdominale, insa mult mai rare: gastroenterita, pancreatita, hernie, afectiuni hepatice, obstructie intestinala, boala inflamatorie intestinala.
Pentru a se pune diagnosticul diferential, sunt necesare investigatii paraclinice, efectuarea unei anamneze, a istoricului medical, descoperirea eventualilor factori de risc. De multe ori, un prim consult la medicul specialist poate sa nu releve intocmai cauza de baza, fiind necesar, deseori, un consult ulterior. Este eficient ca pacientul sa documenteze episoadele de aparitie ale durerii, respectiv durata, caracterul, zona de origine, daca se exacerbeaza sau amelioreaza (dupa masa, de exemplu, la efort fizic si altele). Aceste detalii pot fi trecute intr-un carnetel, iar ulterior pot fi prezentate specialistului, pentru a-si putea fundamenta mult mai eficient diagnosticul.
Naturalis Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.
Remedii dureri abdominale
In caz de dureri abdominale, ca urmare a etiologiei extinse, tratamentul se individualizeaza pe baza diagnosticului, asadar a afectiunii subiacente. Pentru ameliorarea simptomelor, deseori se recomanda antiinflamatoare, miorelaxante, antiacide, andispastice. Totusi, acestea trebuie luate doar in conformitatea diagnosticului subiacent. Medicul specialist este in masura sa identifice, ulterior investigatiilor, patologia de baza, si sa elaboreze tratamentul aferent. Grefate pe o serie de patologii gastrointestinale, tratamentul deseori implica o abordare multilaterala: de la terapie farmacologica, pana la schimbari ale regimului alimentar, stilului de viata.
Dureri abdominale – posibile complicatii
Principalele complicatii asociate cu dureri abdominale sunt in stransa legatura cu diagnosticul de baza. Anumite patologii care pot duce la dureri abdominale ridica urgenta medicala, printre acestea numarandu-se obstructia intestinala, perforatiile la nivelul organelor cavitare, rupturile traumatice ale splinei, ficatului si intestinului, pancreatita acuta, ischemia mezenterica, ruperea unei sarcini ectopice (in special la nivelul trompei uterine), ruperea anevrismului abdominal si infarctul de miocard. Apendicita perforata, o alta cauza pentru dureri abdominale severe, cu un debut brusc, reprezinta, de asemenea, urgenta medicala, intrucat exista risc de complicatii.
Naturalis BilActiv Anghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide din sange, sustine digestia, buna functionare a tractului intestinal, contribuie la confortul digestiv, contribuie la controlul greutatii corporale.
Dureri abdominale – sfaturi pentru preventie
Durerile abdominale au etiologie multilaterala, motiv pentru care preventia acestora presupune, in esenta, abordarea principiilor de preventie a acestor eventuale patologii. Cu toate acestea, se recomanda ca, pentru a reduce riscurile, sa se abordeze un stil de viata cat mai sanatos, care ar putea fi descris dupa cum urmeaza:
-
Regim alimentar bogat in principii nutritive complexe, limitarea consumului de grasimi si carbohidrati rafinati, asigurarea unui aport adecvat de fibre vegetale;
-
Limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului;
-
Practicarea zilnica de exercitii fizice.
Surse:
https://karger.com/ddi/article/39/6/606/822861/Chronic-Abdominal-Pain-in-General-Practice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459328/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121692/
https://atm.amegroups.org/article/view/11629/12285