Colagenul este cea mai abundenta proteina din organismul uman, o componenta de baza a mai multor formatiuni si a matricei extracelulare. Aceasta proteina se face responsabila de deosebit de multe functii, cum ar fi mentinerea integritatii structurale si functionale a diferitelor tesuturi si organe, regenerarea celulara si, in esenta, asigurarea vietii. Fara aceasta proteina, organismul pur si simplu ar colapsa, dat fiind faptul ca asigura rezistenta si elasticitatea structurilor care au rol in consolidarea organismului. Colagenul nu doar ca este o proteina foarte abundenta, ci este si deosebit de variata – in structura organismului intra, de fapt, peste 28 de tipuri de colagen.
Ce este colagenul?
Colagenul este o glicoproteina structurala fibrilara, a carei structura este formata dintr-un triplu helix (trei manunchiuri invartite unul in jurul celuilalt) de aminoacizi. Aminoacizii din structura colagenului sunt, predominant, glicina, prolina si hidroxiprolina. Datorita triplului helix aceasta proteina are o rezistenta mecanica deosebita si o elasticitate apara. In structura primara a tuturor acestor tipuri de colagen lanturile polipeptidice formeaza un triplu helix consolidat prin legaturi de hidrogen (-H), iar organizarea la nivel superior (numita si structura cuaternara) variaza mai ales in functie de diferitele tipuri de colagen. In organism, colagenul se gaseste la nivelul:
-
Pielii, fiind component major al dermului si asigurandu-i elasticitate si rezistenta;
-
Oase si cartilaje, unde imbunatateste rezistenta mecanica si contribuie la procesul fiziologic de mineralizare a tesuturilor dure si cartilaginoase;
-
Tendoane si ligamente, asigurandu-le rezistenta si flexibilitate;
-
Organe interne si vase de sange, asigurandu-le integritatea structurala si elasticitatea.
Toate aceste tipuri de colagen indeplinesc functii variate in organism. De la sustinerea structurii si arhitecturii tisulare (functionalitate mecanica), pana la stimularea proceselor de vindecare si regenerare tisulara, colagenul este absolut vital pentru functionarea organismului. Proteina mai este implicata, de asemenea, si in procesele de semnalizare si comunicare celulara, prin diferite mecanisme cum ar fi interactiunea cu receptori specifici. Astfel, influenteaza in mod direct mai multe procese, cum ar fi proliferarea si diferentierea celulara. Prin interactiunea cu compusi ce se gasesc in matricea extracelulara, cum ar fi proteoglicanii, asigura hidratarea si elasticitatea.
Skin Republic Masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic + Colagen este o masca-servetel din bumbac, cu gauri pentru ochi, nas si gura, imbibata cu un ser special cu Acid hialuronic si colagen pentru o hidratare in profunzime a tenului. Ingredientele active din Masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic + Colagen actioneaza atat asupra ridurilor fine cat si asupra ridurilor profunde, contribuind la cresterea fermitatii pielii. Acidul hialuronic asigura o hidratare in profunzime a tesuturilor, restabilind echilibrul hidric al tenului si fermitatea acestuia. Colagenul contribuie la cresterea elasticitatii pielii, aceasta devenind mai fina si mai intinsa.
Tipuri de colagen
Dupa cum s-a mentionat, in momentul de fata au fost identificate 28 de tipuri de colagen. Toate indeplinesc, in general, functii asemanatoare, dar diferentele apar in structura specifica, precum si in localizarea in organism. In cele ce urmeaza vor fi prezentate principalele tipuri de colagen identificate pana in prezent.
1.Colagenul de tip I
Dintre toate cele 28 de tipuri de colagen, colagenul de tip 1 este cel mai abundent in organismul uman, reprezentand 90% din cantitatea de colagen din organism. Se gaseste in piele si oase, in tendoane si ligamente, cornee. Principala sa functie este de a conferi rezistenta structurala si la tractiune a acestor tesuturi, precum si elasticitate. De asemenea, sustine procesul fiziologic de regenerare si vindecare a tesuturilor dupa o leziune. Este format din fibre groase, cu rezistenta crescuta la tensiune, compuse din doua lanturi α1(I) si unul α2(I).
2.Colagenul de tip II
Printre principalele tipuri de colagen se numara si colagenul de tip II, componenta principala a cartilajului hialin. Acesta se gaseste in principal in cartilaje, nucleul pulpos al discurilor dintre vertebre (intervertebrale), in umoarea vitroasa a ochiului. Confera elasticitate si sustine functia mecanica a acestor structuri, protejeaza articulatiile de stresul mecanic. Colagenul de tip 2, spre deosebire de cel de tip 1, formeaza fibre mai fine, integrate intr-o matrice abundenta in compusi numiti proteoglicani.
3.Colagenul de tip III
Aceste tipuri de colagen sunt asociate cu fibrele reticulare si prezente mai ales in tesuturi moi, cum ar fi pielea, vasele de sanger, uterul, ficatul, plamanii si alte organe interne. Au roluri bine definite, de a asigura suportul structural si elasticitatea tesuturilor moi, de a mentine integritatea peretilor vasculari si, astfel, functia vasculara. Aceste tipuri de colagen sunt formate indeosebi din fibre reticulare subtiri si ramificate, asociate frecvent cu colagenul de tip 1.
4.Colagenul de tip IV
Reprezinta o componenta esentiala a membranei bazale si se gaseste in cantitate mare mai ales in membranele bazale ale epiteliilor, endoteliilor si musculaturii. Asigura suportul structural si are rol de bariera selectiva intre compartimentele celulare (extra- si intracelulare). Aceste tipuri de colagen mai sunt implicate si in reglarea migrarii celulelor si angiogeneza, adica in procesul de formare a noi vase de sange. Nu formeaza fibrile, ci o retea tridimensionala complexa, care interactioneaza in special cu laminina si nidogenul – proteine care participa la organizarea si la structurarea matricei extracelulare.
5.Colagenul de tip V
Aceste tipuri de colagen coexista deseori alaturi de colagenul de tip I. Contribuie la organizarea matricei extracelulare si se gaseste in piele, tendoane, placenta, cornee. Are rolul de a regla, de asemenea, si dimensiunea fibrelor de colagen de tip 1 si este important mai ales in perioada de dezvoltare a tesuturilor embrionare (organogeneza). Este format din fibre foarte subtiri, dificil de vizualizat fara tehnici avansate de imagistica.
Gelul de dus curata delicat si hidrateaza. Confera pielii un aspect tineresc, catifelat si sanatos. Ofera pielii un strat protector natural. Are un parfum minunat si delicat de apa de trandafiri si lapte de cocos.
6.Colagenul de tip VI
Aceste tipuri de colagen conecteaza matricea extracelulara cu celulele prin interactiuni cu asa-zisi receptori transmembranari numiti integrine. Integrinele mentin aderenta celula-celula si pe cea celula-matrice extracelulara. Colagenul de tip VI se gaseste in vasele de sange, cartilaje, in piele. Asigura elasticitatea vasculara si joaca rol major in mentinerea homeostaziei (echilibrul) matricei extracelulare. Formeaza microfibrile distincte care leaga matricea de celule adiacente.
7.Colagenul de tip VII
Este o componenta majora a fibrelor de ancorare la nivelul dermului (strat intermediar al pielii). Drept urmare, aceste tipuri de colagen se gasesc mai ales in derma, dar si in membranele bazale cutanate, intrucat conecteaza epiteliul la tesuturile subiacente. De asemenea, previne detasarea epidermei, avand un rol central in asigurarea integritatii pielii. Este format din fibre lungi – de exemplu, persoanele care nu au colagen de tip VII sufera de afectiunea denumita epidermoliza buloasa (in asociere cu deficitul si al altor tipuri de colagen).
8.Colagenul de tip X
Dintre toate aceste tipuri de colagen, colagenul de tip X reprezinta un biomarker specific pentru cartilajele de crestere (hipertrofice), motiv pentru care se gaseste in placile osoase de crestere. Are rolul de a participa la procesul de osificare endocondrala si de a regla procesele fiziologice de calcificare a cartilajelor, in procesul de dezvoltare a scheletului. Are o structura specifica in forma de retea, adaptata procesului de mineralizare.
9.Colagenul de tip XI
Colagenul de tip XI are roluri asemanatoare colagenului de tip II, fiind intalnit in nucleul pulpos si in cartilajul hialin. Aceste tipuri de colagen regleaza dimensiunea fibrelor de colagen (de tip II), integrand proteoglicanii si colagenul de tip II intr-o matrice coerenta, bine definita.
10.Colagenul de tip XVII
Aceste tipuri de colagen intra in structura jonctiunilor dermo-epidermice, fiind asadar implicate in adeziunea dintre celulare. Spre exemplu, mentin aderenta celulelor epiteliale la membranele bazale si joaca un rol important in regenerarea celulelor epidermice. Prezinta structura atipica, non-fibrilara, motiv pentru care deseori sunt implicate in bolile dermatologice autoimune.
Acestea sunt printre cele mai importante tipuri de colagen, chiar daca exista mai multe. Totusi, celelalte tipuri de colagen au caracteristici si functii relativ comune cu tipurile deja mentionate. Exista mai multe boli asociate cu deficitul acestor tipuri de colagen sau mutatii genetice: artrita reumatoida, sindromul Ehlers-Danlos, epidermoliza buloasa, osteogenesis imperfecta si altele.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3003457/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3003457/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9177216/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2997103/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8706311/