Tipuri de cefalee si solutii de tratament

Tipuri de cefalee si solutii de tratament Tipuri de cefalee si solutii de tratament

Ultima actualizare: 20 februarie 2025

Tipuri-de-cefalee

La nivel mondial se estimeaza ca aproximativ 90% din populatie experimenteaza de-a lungul vietii unul sau mai multe tipuri de cefalee, iar statisticile mai indica faptul ca la 90% dintre pacientii care se prezinta la medic din cauza durerii de cap, acest simptom este inofensiv si nu se asociaza cu o problema serioasa de sanatate.

Fiind vorba totusi de un simptom cu o incidenta atat de ridicata, durerea de cap a facut obiectul a numeroase studii in urma carora au fost identificate peste 150 de tipuri de cefalee. Astfel se explica faptul ca durerea de cap este perceputa in mod diferit de la o persoana la alta iar de multe ori modul de manifestare poate diferi de la un episod la altul in cazul aceluiasi pacient.

Ar fi foarte dificil sa cuprindem intr-un singur articol toate cele peste 150 de tipuri de cefalee, insa in cele ce urmeaza vom face o trecere in revista a principalelor categorii cu caracteristicile specifice si solutiile de tratament recomandate.


Tipuri de cefalee – cefaleea primara

Cele mai mult de 150 de tipuri de cefalee se impart in doua categorii majore in functie de factorii generatori, mai precis cefaleea primara si cefaleea secundara.

Forma primara include la randul sau mai multe tipuri de cefalee, care sunt considerate mai putin periculoase intrucat la baza lor nu se afla o problema de sanatate importanta. De multe ori, cauza pentru aceste tipuri de cefalee ramane necunoscuta, iar atat timp cat durerea de cap trece in scurt timp de la sine sau cu tratament adecvat, este mai putin important acest amanunt.

Principalele tipuri de cefalee primara sunt urmatoarele:

Cefaleea de tensiune

Este unul din cele mai frecvent intalnite tipuri de cefalee, care desi nu constituie un motiv serios de ingrijorare poate fi foarte suparatoare. Este cauzata in general de tensionarea muschilor de la nivelul gatului, stres, fumatul excesiv sau expunerea prelungita la fum de tigara, expunerea la frig sau la temperaturi ridicate. Plansul sau crizele de ras, efortul fizic intens, foamea sau deshidratarea sunt alte cauze frecvente pentru aceste tipuri de cefalee. De asemenea, cefaleea de tensiune este specifica mahmurelii de a doua zi dupa consumul excesiv de alcool. In multe situatii, astfel de tipuri de cefalee apar pur si simplu fara o cauza care sa poata fi explicata, mai ales in cazul persoanelor care au o predispozitie genetica in acest sens.

Cefaleea de tensiune este de intensitate scazuta sau moderata, se manifesta de obicei pe ambele parti ale capului iar in unele cazuri se poate extinde in partea posterioara coborand chiar si pe gat. Senzatia este aceea de presiune puternica la nivelul capului, ca si cum acesta ar fi strans intr-o menghina, iar durata episoadelor de durere poate varia intre o jumatate de ora si o saptamana sau chiar mai mult.

Migrena

Multe tipuri de cefalee sunt denumite generic „migrena” insa acest termen nu este unul general valabil, ci se refera la o anumita forma de cefalee primara, mai severa decat cea descrisa anterior. Durerea caracteristica migrenelor este moderata sau severa, cu o durata ce poate varia intre 4 ore si 3 zile. Se estimeaza ca aproximativ 30% din populatia globala se confrunta cu astfel de tipuri de cefalee, care au o prevalenta mai ridicata in randul femeilor.  Durerile sunt pulsatile si persistente iar factorii declansatori pot fi zgomotul, stresul, schimbarea vremii, consumul anumitor alimente, modificarile hormonale si dereglarea ciclului circadian.

Migrena este recurenta cu o frecventa ce variaza intre 1 si 4 episoade pe luna iar durerea de cap poate fi insotita de alte simptome precum ameteala, sensibilitate la lumina, greturi si varsaturi, durere abdominala  sau alte tulburari digestive.

O forma aparte este migrena in aura, de care sufera aproximativ 15% dintre pacientii cu migrene. In aceste tipuri de cefalee durerea de cap este precedata de manifestari vizuale precum  fulgerari, ingustarea campului vizual  sau aparitia de pete oarbe in campul vizual si/sau manifestari neurologice cum ar fi parezele, atazia sau disartria. Durata episoadelor de cefalee este intre 4 si 72 de ore iar daca acestea se prelungesc peste 72 de ore sindromul se numeste status migrenos.

Cefaleea cluster

Se numara printre acele tipuri de cefalee rare si este caracterizata de o durere puternica resimtita de obicei pe o singura parte a capului, in spatele ochilor sau in zona tamplelor. Episoadele dureroase sunt mai scurte in comparatie cu celelalte tipuri de cefalee, cu o durata variind intre un sfert de ora si 3 ore. Durerea de cap este insa mai intensa, insotita adesea de transpiratie la nivelul fruntii sau al intregii fete, rinoree, lacrimare, inrosirea si umflarea ochilor. Intensitatea durerii si celelalte simptome care caracterizeaza aceste tipuri de cefalee induc adesea si o stare de neliniste pacientilor.

Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, insa printre factorii declansatori au fost identificati expunerea la lumina intermitenta, consumul excesiv de alcool, fumatul, consumul anumitor alimente si unele tratamente medicamentoase.  

Tipurile-de-cefalee

Tipuri de cefalee – cefaleea secundara

In aceasta categorie intra acele tipuri de cefalee care au la baza o cauza de natura medicala. In acest caz cefaleea este un simptom specific pentru diferite afectiuni, sau o consecinta fireasca a unui traumatism craniocerebral ori a unei proceduri medicale mai mult sau mai putin complexe. Cele mai frecvente tipuri de cefalee secundara sunt durerile de cap asociate cu infectiile respiratorii. Acestea se datoreaza acumularii de mucus in sinusuri, ceea ce duce la infundarea acestora si cresterea presiunii la nivelul fruntii, ochilor si oaselor faciale.

Alte tipuri de cefalee secundara sunt cauzate de afectiuni din sfera ORL, probleme stomatologice, meningita, afectiuni cardiovasculare sau neurologice. De asemenea, traumatismele in zona capului sunt o alta cauza frecventa pentru aceste tipuri de cefalee, precum si anumite interventii chirurgicale sau proceduri stomatologice.

Modul de manifestare al cefaleei secundare difera de la caz la caz, in functie de cauza determinanta si severitatea acesteia.

Tipuri de cefalee – optiuni de tratament

Tratamentul durerilor de cap se stabileste in functie de tipul de cefalee,  diagnosticat in urma unui control medical prealabil. Daca este vorba de o cefalee secundara, tratamentul se va axa pe cauza subiacenta, iar odata cu ameliorarea acesteia se va ameliora si durerea de cap. De asemenea, daca episoadele de cefalee sunt severe, tratamentul poate fi completat prin administrarea de analgezice sau antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii de cap.

Aceleasi medicamente se recomanda si in cazurile de cefalee primara acuta, in timp ce formele cronice necesita o atentie mai sporita. In acest caz este recomandat ca pacientul sa tina un jurnal in care sa noteze fiecare episod de cefalee si durata acestuia, precum si factorii declansatori, daca acestia pot fi identificati. Pe baza acestor informatii medicul poate intocmi un plan personalizat de tratament pentru a preveni recurenta episoadelor de cefalee.

De asemenea, durerea de cap ocazionala de intensitate usoara sau medie poate fi ameliorata cu ajutorul unei comprese reci sau calde aplicate pe frunte sau prin masarea usoara a fruntii, tamplelor si gatului, in functie de zona in care se manifesta durerea.

Exercitiile de streching ajuta la detensionarea muschilor gatului care cauzeaza deseori cefalee de tensiune, iar plimbarile in aer liber contribuie la o mai buna oxigenare a creierului ceea va ameliora si durerea de cap.

Nu in ultimul rand, un remediu eficient este si odihna, in multe cazuri durerea de cap disparand de la sine dupa cateva ore de somn intr-o camera cu lumina slaba si o temperatura potrivita.