Artrita este o afectiune extrem de frecventa, mai ales la persoanele de peste 50 de ani. Ea provoaca durere articulara, rigiditate si inflamatie. Medicul va va ajuta sa intelegeti ce tip de artrita aveti, ce o cauzeaza si de ce tratamente veti avea nevoie. De exemplu, daca aveti o artrita severa, care nu poate fi gestionata prin alte tratamente, ar putea fi nevoie de inlocuirea articulatiei.
Ce este artrita?
Artrita este o boala care provoaca deteriorarea articulatiilor. Articulatiile sunt imbinarile dintre oase.
Unele articulatii se uzeaza in mod natural, pe masura ce imbatraniti. Multi oameni dezvolta artrita dupa aceasta uzura fireasca, pe parcursul vietii. Unele tipuri de artrita apar dupa leziuni care afecteaza o articulatie. Anumite conditii de sanatate cauzeaza, de asemenea, artrita.
Artrita poate afecta orice articulatie, dar este cel mai frecventa la:
-
maini si incheieturi;
-
genunchi;
-
solduri;
-
picioare si glezne;
-
umeri;
-
partea inferioara a spatelui (coloana lombara).
Medicul va va ajuta sa gasiti modalitati de a gestiona simptomele, cum ar fi durerea si rigiditatea. Unele persoane cu artrita severa au nevoie in cele din urma de interventie chirurgicala pentru a se inlocui articulatiile afectate.
Faceti programare la un medic specialist daca aveti dureri articulare suficient de severe incat sa va afecteze rutina zilnica sau daca simtiti ca nu va puteti misca sau utiliza articulatiile ca de obicei.
Tipuri de artrita
Exista peste 100 de tipuri diferite de artrita. Unele dintre cele mai comune tipuri includ:
-
osteoartrita: artrita de uzura;
-
artrita reumatoida: artrita care apare cand sistemul imunitar va deterioreaza articulatiile din greseala;
-
guta: artrita care provoaca formarea in articulatii a unor cristale ascutite din acid uric;
-
spondilita anchilozanta: artrita care afecteaza articulatiile din apropierea partii inferioare a spatelui;
-
artrita psoriazica: artrita care afecteaza persoanele care au psoriazis;
-
artrita juvenila: artrita la copii si adolescenti mai tineri de 16 ani.
In functie de tipul de artrita pe care il aveti, aceasta poate descompune tesutul natural din articulatie (degenerare) sau poate provoca inflamatie (umflare). Unele tipuri cauzeaza inflamatie care duce la degenerare.
Cat de comuna este artrita?
Artrita este extrem de frecventa. Expertii estimeaza ca mai mult de o treime dintre americani sufera de un anumit grad de artrita.
Osteoartrita este cel mai comun tip al bolii. Studiile au constatat ca aproximativ jumatate dintre toti adultii vor dezvolta osteoartrita la un moment dat.
Simptome si cauze
Cele mai comune simptome si semne ale artritei includ:
-
durere articulara;
-
rigiditate sau reducerea amplitudinii de miscare (cat de mult puteti misca o articulatie);
-
umflare (inflamatie);
-
decolorarea pielii;
-
disconfort sau sensibilitate la atingere, in jurul unei articulatii;
-
senzatie de caldura sau caldura ce iradiaza din zona articulatiilor afectate.
Unde experimentati simptomele depinde de tipul de artrita pe care il aveti si de care dintre articulatiile dumneavoastra sunt afectate.
Unele tipuri de artrita cauzeaza simptome in valuri care vin si pleaca, numite crize sau exacerbari. Altele fac ca articulatiile sa se simta dureroase sau rigide tot timpul sau dupa activitatea fizica.
Care este principala cauza a artritei?
Factorii care cauzeaza artrita variaza in functie de tipul de boala pe care il aveti.
-
Osteoartrita apare in mod natural, pe masura ce imbatraniti – o viata intreaga de utilizare a articulatiilor poate duce in cele din urma la uzura cartilajelor.
-
Puteti dezvolta guta daca aveti prea mult acid uric in sange (hiperuricemie).
-
Sistemul imunitar poate cauza artrita (inclusiv artrita reumatoida) cand va deterioreaza articulatiile din greseala.
-
Anumite infectii virale (inclusiv COVID-19) pot declansa artrita virala.
-
Uneori, artrita apare fara cauza sau declansator. Medicii numesc aceasta artrita idiopatica.
Care sunt factorii de risc?
Oricine poate dezvolta artrita, dar anumiti factori pot face ca probabilitatea de a dezvolta boala sa fie mai mare. Astfel de factori sunt:
-
utilizarea tutunului: fumatul si utilizarea altor produse din tutun va cresc riscul;
-
istoricul familial: persoanele ale caror rude biologice au artrita sunt mai predispuse sa dezvolte artrita;
-
nivelul de activitate: puteti avea o probabilitate mai mare de a avea artrita daca nu sunteti activi fizic in mod regulat;
-
alte conditii de sanatate: daca aveti boli autoimune, obezitate sau orice afectiune care afecteaza articulatiile, creste riscul de a dezvolta artrita.
Anumite persoane au un risc mai mare de artrita, si anume:
-
persoanele cu varsta de peste 50 de ani;
-
femeile;
-
sportivii, in special cei care joaca sporturi de contact;
-
persoanele care au locuri de munca solicitante din punct de vedere fizic sau care desfasoara activitati ce pun mult stres pe articulatii (stat in picioare, aplecat, stat pe maini si genunchi pentru o perioada lunga etc.).
Debutul artritei
Artrita poate sa se dezvolte la orice varsta. Momentul declansarii depinde de tipul de artrita pe care il aveti si de cauza acesteia. In general, osteoartrita afecteaza adultii de peste 50 de ani. Artrita reumatoida se dezvolta de obicei la adultii cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani.
Alte tipuri care au o cauza mai directa incep de obicei mai aproape de acel declansator specific. De exemplu, persoanele cu artrita posttraumatica nu o dezvolta pana cand nu-si ranesc articulatiile, iar guta nu se dezvolta decat dupa ce ati avut niveluri ridicate de acid uric timp de cel putin cateva luni.
Discutati cu un medic despre riscul dumneavoastra de artrita si cand ar trebui sa incepeti sa fiti atenti la semnele sau schimbarile de la nivelul articulatiilor.
Diagnosticare si teste
Un medic specialist va diagnostica artrita printr-un examen fizic. Acesta va examina articulatiile afectate si se va interesa despre simptome. Spuneti-i medicului cand ati observat pentru prima data simptomele, cum ar fi durerea si rigiditatea, si daca exista activitati sau momente ale zilei care le agraveaza.
Medicul va verifica probabil amplitudinea miscarilor (cat de mult puteti misca o articulatie). Ei pot compara raza de miscare a unei articulatii cu alte articulatii similare (celalalt genunchi, cealalta glezna sau celelalte degete, de exemplu).
Teste pentru artrita
Medicul poate recomanda investigatii imagistice cum ar fi:
-
radiografie;
-
ecografie;
-
imagistica prin rezonanta magnetica (IRM);
-
tomografie computerizata (CT).
Aceste teste pot ajuta medicul sa examineze gradul deteriorarii articulatiilor. Ele pot, de asemenea, ajuta medicul sa excluda alte leziuni sau probleme care ar putea provoca simptome similare, cum ar fi fracturile osoase (oase rupte).
Medicul poate recomanda analize de sange pentru a verifica nivelurile de acid uric, daca suspecteaza ca aveti guta. Testele de sange pot, de asemenea, arata semne de infectii sau boli autoimune.
Management si tratament
Nu exista un remediu universal pentru artrita, dar medicul va va ajuta sa gasiti tratamente care sa gestioneze simptomele. Tratamentele de care aveti nevoie depind de cauza artritei, de tipul bolii pe care o aveti si de articulatiile afectate.
Cele mai comune tratamente pentru artrita includ:
-
medicamente antiinflamatoare eliberate fara reteta (OTC), cum ar fi AINS sau acetaminofen;
-
corticosteroizi (medicamente antiinflamatoare prescrise, cum ar fi injectiile cu cortizon);
-
medicamente antireumatice modificatoare de boala (DMARDs) daca aveti artrita reumatoida sau psoriazica;
-
fizioterapie sau terapie ocupationala, care poate ajuta la imbunatatirea fortei, amplitudinii miscarilor si increderii in timpul miscarii;
-
interventie chirurgicala (recomandata de obicei numai daca tratamentele non-chirurgicale nu amelioreaza simptomele).
Chirurgia pentru artrita
Este posibil sa aveti nevoie de o operatie daca aveti artrita severa, iar alte tratamente nu functioneaza. Cele mai comune doua tipuri de interventii chirurgicale pentru artrita sunt fuziunea articulatiilor si inlocuirea articulatiilor.
Fuziunea articulatiilor este exact ceea ce sugereaza numele: unirea chirurgicala a oaselor. Este cel mai frecvent recomandata pentru oasele din coloana vertebrala (fuziunea spinala) sau glezna (fuziunea gleznei).
Daca articulatiile sunt deteriorate sau ati pierdut masa osoasa, este posibil sa aveti nevoie de o artroplastie (inlocuirea articulatiei). Chirurgul va elimina articulatia naturala deteriorata si o va inlocui cu o proteza (articulatie artificiala). Este posibil sa aveti nevoie de o inlocuire partiala sau totala a articulatiei.
Medicul sau chirurgul va va spune de ce tip de interventie chirurgicala aveti nevoie si la ce sa va asteptati.
Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale. In caz de simptome persistente, consultati intotdeauna un medic sau un specialist.
Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12061-arthritis