Tipuri de anticonceptionale ce pot fi administrare in alaptare

Tipuri de anticonceptionale ce pot fi administrare in alaptare Tipuri de anticonceptionale ce pot fi administrare in alaptare

Ultima actualizare: 17 decembrie 2024

Desi sansele aparitiei unei noi sarcini in primele sase saptamani dupa nastere sunt extrem de reduse, o discutie despre diferitele tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare este cat se poate de utila. Spunem aceasta intrucat este recomandat ca nou-nascutii sa fie alaptati la san cel putin pana la varsta de 6 luni, iar ideal ar fi ca alaptarea sa se faca pana la 1 an. In acest timp se impune din partea mamelor o atentie deosebita la alimentatie si la administrarea a diferite medicamente sau suplimente alimentare intrucat substantele pe care acestea le contin pot ajunge si in lapte.   

Asadar, este firesc ca tinerele mame sa se intereseze care sunt acele tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare, iar, prin intermediul acestui material, incercam sa le oferim toate raspunsurile.


Ce trebuie sa stiti despre principalele tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare

Perioada sarcinii si cea care urmeaza dupa nastere genereaza o serie de modificari hormonale in organism, care, in mod normal, reduc considerabil sansele de a ramane din nou insarcinata in perioada alaptarii. Aceste sanse sunt ca si inexistente in prima luna si jumatate dupa nastere, pentru ca nu exista ovulatie, iar aceasta poate intarzia mai mult, chiar si pe toata perioada alaptarii. Fiecare organism functioneaza insa in felul sau, astfel ca alaptarea nu garanteaza in proportie de 100% ca nu este posibil sa apara o noua sarcina.

De aceea problema administrarii a diferite tipuri de anticonceptionale recomandate in sarcina trebuie abordata cu seriozitate la reluarea activitatii sexuale dupa nastere. De aceasta data lucrurile sunt putin mai complicate, pentru ca e nevoie de o atentie deosebita la administrarea oricarui gen de tratament, astfel incat acesta sa nu afecteze in niciun fel calitatea laptelui matern. Tocmai din acest motiv vorbim de aceasta categorie aparte ce include tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare, care sunt produse sigure.

Din fericire, oferta este una vasta pentru ca exista mai multe tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare, insa alegerea variantei potrivite se face doar dupa o consultare prealabila cu medicul ginecolog.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS crema prevenire si contracarare vergeturi. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

 

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare

Asa cum spuneam, puteti opta intre mai multe tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare tinand cont de sfaturile medicului ginecolog, iar in cele ce urmeaza va prezentam principalele variante disponibile.

Pastilele contraceptive mono-hormonale

Din denumirea lor este usor de inteles ca aceste tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare contin un singur hormon, iar in cazul de fata este vorba de progesteron. Acesta este un hormon feminin produse in ovare, avand un rol important in pregatirea uterului pentru sarcina, mentinerea sarcinii si totodata stimuland glandele mamare pentru a le pregati de alaptare. Prin actiunea specifica acestui hormon, contraceptivele mono-hormonale cu progesteron subtiaza mucoasa uterina si ingroasa stratul de mucus cervical, prevenind astfel fertilizarea si implantarea spermatozoizilor.

Este important ca pastilele sa fie luate zilnic la aceeasi ora, conform recomandarilor medicului. De asemenea, mai trebuie sa precizam ca sunt de evitat pastilele similare care contin estrogen, intrucat acest hormon poate afecta lactatia.

Contraceptivele injectabile

Sunt tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare care actioneaza in mod similar pastilelor hormonale pe care le-am descris mai devreme, diferentiindu-se fata de ele prin modul de administrare cat si prin intervalul la care trebuie administrate. Astfel, daca in cazul pastilelor este necesara administrarea zilnica la aceeasi ora, contraceptivele injectabile se administreaza cam o data la trei luni si s-au dovedit a fi mai eficiente.

Eficienta crescuta este insa contrabalansata de  o serie de posibile efecte secundare specifice acestor tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare. Astfel administrarea de contraceptive injectabile poate prelungi menstruatia, crescand in acelasi timp si fluxul menstrual. De asemenea, in timpul menstruatiei exista un risc mai crescut de aparitie a crampelor si a durerilor de cap, iar in alte cazuri tratamentul poate determina absenta ciclului menstrual. Nu in ultimul rand, contraceptivele injectabile pot afecta destul de puternic fertilitatea, in comparatie cu alte tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare, iar aceasta revine mai greu la normal dupa oprirea tratamentului.

Ovulele contraceptive cu spermicide

Se numara printre cele mai des folosite tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare, datorita faptului ca au un grad ridicat de siguranta si eficienta. Mai mult de atat, ovulele contraceptive cu sperimicide nu necesita un program fix de administrare si nu cauzeaza efecte secundare sau reactii adverse. Se administreaza intravaginal doar inainte de a intretine raport sexual, fiind usor de introdus datorita formei anatomice. Spermicidele pe care le contin sunt substante care se fixeaza la nivelul colului uterin si distrug spermatozoizii, impiedicandu-i astfel sa patrunda in uter si sa fecundeze ovulul. Ovulele contraceptive cu spermicide nu contin hormoni, au actiune locala si nu ajung in laptele matern, ceea ce le califica drept tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare.

Alte metode de contraceptie recomandate in alaptare

Pe langa aceste tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare exista si cateva metode de contraceptie considerate sigure in acest context, pentru ca nu presupun administrarea de medicamente.

Diafragma contraceptiva

Este sub forma unei mici cupe usor adancite din silicon sau latex, care se foloseste de obicei impreuna cu un spermicid pentru a-i creste gradul de eficienta. Diafragma contraceptiva se introduce in vagin cu cel mult doua ore inainte de a intretine raport sexual, astfel incat sa se pozitioneze in fata colului uterin formand o bariera in calea spermatozoizilor. Daca este folosita impreuna cu un spermicid, acesta distruge spermatozoizii, dupa cum am explicat mai devreme, reducand riscul ca unul dintre acestia sa treaca totusi de aceasta bariera.  

Steriletul

Este o metoda contraceptiva pe termen lung ce poate asigura pana la 10 ani protectie impotriva unei sarcini nedorite. Aceasta presupune montarea unui dispozitiv intrauterin, procedura ce se realizeaza la cabinetul medicului ginecolog, de preferat dupa ce au trecut cel putin 6 saptamani de la nastere. Exista mai multe tipuri de sterilet, insa acestea se impart in doua categorii principale, respectiv sterilete hormonale si sterilete din plastic si cupru. Primele elibereaza cantitati mici de hormoni care actioneaza precum pastilele mono-hormonale despre care am vorbit in capitolul anterior, in timp ce dispozitivele din a doua categorie genereaza in uter un mediu toxic pentru spermatozoizi, care nu afecteaza cu nimic organismul, ci doar celulele sexuale masculine.

Prezervativul

Nu putem incheia fara a mentiona si cea mai cunoscuta metoda contraceptiva, care de aceasta data intra in sarcina partenerului.  Folosirea prezervativului este totodata si una din cele mai sigure metode de prevenire a unei sarcini nedorite iar in acelasi timp protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Avantajele nu se opresc aici, aceasta metoda fiind de asemenea cea mai ieftina si cea mai simpla.

Speram ca acest material reusit sa va lamureasca in privinta principalelor tipuri de anticonceptionale recomandate in alaptare, precum si a altor metode sigure de contraceptie.