Tipuri de alunite. Cum deosebiti alunitele normale de cele periculoase?

Tipuri de alunite. Cum deosebiti alunitele normale de cele periculoase? Tipuri de alunite. Cum deosebiti alunitele normale de cele periculoase?

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

alunite

Alunitele, denumite in termeni medicali „nevi”, sunt formatiuni benigne ale pielii, de obicei de culoare maronie, care pot aparea oriunde pe suprafata corpului. De fapt, acestea sunt rezultatul unei acumulari de melanocite, celulele care produc pigmentul pielii. Majoritatea alunitelor sunt inofensive, dar exista si anumite tipuri de alunite, in special cele atipice, care pot progresa spre malignizare. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa se cunoasca detalii despre aceste tipuri de alunite, intrucat ele pot suferi modificari ce indica un risc crescut de cancer, in special de melanom, una dintre cele mai agresive si foarte dificil de tratat forme de cancer de piele.

Chiar daca prin propria examinare fizic pot fi vizualizate alunitele de corp, la modul ideal ar fi ca aceasta examinare sa fie realizata de catre medicul dermatolog. Acesta poate inspecta zonele de pe corp mai greu de vizualizat, cum ar fi scalpul, sau suprafete pe care oamenii de obicei au tendinta de a le exclude, cum ar fi talpile si regiunea spatelui, fesiera. De altfel, medicul poate sa isi dea seama care tipuri de alunite sunt alunite periculoase. Cu cat acestea sunt identificate mai devreme, cu atat se poate interveni in timp util, inainte ca aceste tipuri de alunite sa devina maligne. Persoanele cu multe alunite, in special, ar trebui sa mearga regulat la consultatie.


Ce sunt alunitele?

Alunitele, cunoscute drept „nevi melanocitari”, reprezinta mici agregari de celule pigmentare, numite melanocite, care pot aparea absolut oriunde pe suprafata pielii. Acestea pot aparea inca de la nastere, caz in care vorbim de alunite congenitale sau pot aparea oricand de-a lungul vietii (in special in perioada adolescentei si pubertatii). Cele mai multe tipuri de alunite sunt maro si, in unele cazuri, au o tendinta spre negru, dar pot varia in nuante si mai ales in dimensiuni. Cam toate persoanele au, in general, intre 10-40 de alunite, iar acestea tind sa se modifice in timp si pot deveni mai mari sau mai inchise la culoare, in special in timpul sarcinii sau pubertatii.

Tipuri de alunite

Exista mai multe tipuri de alunite – alunite normale si alunite atipice. Alunitele normale, pe de alta parte, sunt clasificate in functie de momentul aparitiei si, uneori, dupa aspect.

Alunite congenitale

Alunitele congenitale sunt prezente inca de la nastere si apar la aproximativ 1-2% dintre copiii nou-nascuti. Ele pot varia in dimensiune, de la pete pigmentate mici, pana la formatiuni extrem de mari care acopera suprafete extinse ale pielii. Alunitele congenitale extrem de mari (existand cazuri in care au depasit 15 centimetri in diametru) sunt considerate alunite periculoase, avand un risc mai mare de a se transforma intr-un melanom. Drept urmare, necesita monitorizare.

Alunite comune

Alte tipuri de alunite sunt cele comune, de altfel si cele mai frecvent intalnite. De obicei, acestea apar in copilarie si in adolescenta. Nu sunt considerate alunite periculoase – cel putin atat timp cat prezinta culoare uniforma, margini bine definite si forma regulata. Acestea pot aparea chiar oriunde pe suprafata pielii sau la nivelul scalpului.

Alunite atipice (displazice)

Acestea sunt considerate alunite periculoase si sunt mai mari decat alunitele comune, au forma neregulata, margini difuze si o variatie de culoare. Chiar daca alunitele atipice nu sunt exclusiv canceroase, ele pot avea un risc mai mare de a se transforma in melanom, mai ales daca exista un istoric familial de cancer de piele. Din acest motiv, ridica necesitatea consultului medical al medicului dermatolog, pentru a identifica in timpul util aceste alunite periculoase.

Alunite dobandite

Aceste alunite apar de obicei in zonele expuse frecvent la soare, cum ar fi fata, pielea mainilor si picioarelor. In general, sunt considerate alunite normale, dar este important de retinut faptul ca expunerea inadecvata la soare, fara aplicarea de factor de protectie solara, reprezinta o cauza documentata a cancerului de piele.

Acestea sunt principalele tipuri de alunite, desi clasificarea lor este facuta din considerente pur academice. Arsurile severe in perioada copilariei sunt asociate cu un risc extrem de crescut de melanom. Din acest motiv, persoanele care prezinta alunite periculoase si au un istoric pozitiv in ceea ce priveste arsurile solare, ar trebui sa mearga la un consult dermatologic de specialitate.

Spray incolor pentru corp, care se aplica usor pe piele. Previne arsurile, petele si iritatiile provocate de expunerea la soare. Are actiune antioxidanta. Formula produsului este testata dermatologic, putand fi pulverizata si pe pielea uda. Agitati recipientul pentru a verifica din timp cantitatea de produs ramasa dupa utilizarile precedente.

Alunite normale versus alunite periculoase – cum le deosebiti

Asadar, principalele tipuri de alunite sunt cele normale, comune, si cele periculoase, care sunt diferite de restul alunitelor de pe piele. Odata ce se cunosc aceste tipuri de alunite, este esential sa se faca diferenta intre alunite normale si alunite periculoase (sau potential periculoase). Cel mai grav tip de cancer de piele, melanomul, de obicei se dezvolta din alunite periculoase. Pentru a face diferenta intre alunite fara risc si alunite periculoase, medicul dermatolog efectueaza un examen fizic, vizualizand alunitele, si aplicand asa-zisa „regula ABCDE”.

Alunite normale – caracteristici generale

  • Culoare: varietati de maro, negru, uneori culoarea pielii;
  • Forma: simetrica, de obicei rotunda sau ovala;
  • Margini: clare, bine definite, delimitate de restul pielii, insa nu iesite in relief;
  • Dimensiuni: de obicei sub 6 milimetri in diametru (aproximativ dimensiunea unei radiere de creion);
  • Textura: pot fi netede, uneori foarte usor ridicate deasupra pielii, dar uniforme in aspect.

Alunite periculoase – caracteristici generale

Pentru a identifica eventuale alunite periculoase, se foloseste regula ABCDE. In conformitatea acestei reguli, aceste tipuri de alunite periculoase vor prezenta urmatoarele caracteristici:

  • Asimetrie (A): cele mai multe tipuri de alunite normale au forma simetrica. Daca o alunita anterior normala devine asimetrica, in sensul ca o jumatate este diferita de cealalta, poate fi semnul unei alunite periculoase si necesita investigatii suplimentare;
  • Margini (B, Borders): alunitele normale au margini clare, bine definite, insa cele cu margini neregulate, zimtate sau difuze, ar putea fi alunite periculoase, suspecte de malignizare;
  • Culoare (C): alunitele normale au, de obicei, o singura culoare uniforma pe toata suprafata. O alunita cu variatii de culoare, cum ar fi nuante de maro, negru, rosu, alb sau chiar nuante de albastru, ar putea fi semnul unei alunite periculoase, care trebuie examinata de medic;
  • Diametru (D): majoritatea alunitelor nu depasesc 6 milimetri in diametru. Totusi, cele care depasesc aceasta dimensiune, pot fi considerate alunite periculoase;
  • Evolutie (E): modificarile vizibile in timp ale unei alunite – cum ar fi schimbarea culorii si a texturii, cresterea in dimensiune – reprezinta eventuale semne de alarma.

Mai mult decat atat, orice alunita care devine dureroasa, sensibila la atingere, care sangereaza sau provoaca mancarimi, ar trebui verificata de catre medicul dermatolog. Melanomul nu doar ca este un cancer foarte agresiv, dar este deosebit de dificil de tratat in stadii avansate.

Alunie periculoase – cand ar trebui sa mergeti la medicul dermatolog

Este recomandat consultul medicului dermatolog ori de cate ori apar schimbari de dimensiune, forma si culoare (conform regulii ABCDE) la nivelul alunitelor. Totusi, exista si alte situatii in care se poate ridica suspiciunea de alunite periculoase, cum ar fi:

  • Aparitia unei noi alunite, dar la varsta adulta;
  • Modificari in aspectul unei alunite, in ceea ce priveste formarea, culoarea, dimensiunile sau marginile. Exista si situatii in care persoanele au alunite iesite in relief – in astfel de cazuri, nu putem vorbi neaparat despre alunite periculoase. In schimb, pentru a exclude orice risc, se recomanda consultul unui medic;
  • Istoricul familial de melanom sau arsuri solare severe in copilarie;
  • Prezenta alunitelor atipice;
  • Aparitia unor senzatii neobisnuite (durere, mancarime), sangerari la nivelul alunitelor. Daca o alunita devine sensibila la atingere, este recomandat consultul medicului dermatolog;
  • Persoanele cu foarte multe alunite, chiar si care par sa nu prezinte alunite periculoase dupa inspectia fizica personala, ar trebui sa mearga totusi periodic la un consult dermatologic.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470451/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2939514/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560606/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6096442/

 

Farmacistul Catena va recomanda: