TIPROGYN 500 mg comprimate filmate
Tinidazol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Tiprogyn si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Tiprogyn
3. Cum sa utilizati Tiprogyn
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Tiprogyn
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
1. Ce este Tiprogyn si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa a medicamentului Tiprogyn este tinidazol - un agent antiinfectios, utilizat pentru:
Tratamentul unor infectii cauzate de germeni anaerobi, precum:
-
infectii intraperitoneale: peritonite (inflamatii ale membranei ce captuseste cavitatea abdominala), abcese (acumulare de puroi intr-o anumita zona);
-
infectii ginecologice: endometrite (inflamatii ale mucoasei uterine), endomiometrite (inflamatie ce cuprinde si muschiul uterin), abcese tubo-ovariene;
-
infectii postoperatorii;
-
infectii ale pielii si ale tesuturilor moi;
-
septicemii bacteriene (infectii grave, generalizate, la nivelul intregului organism).
Tratamentul urmatoarelor infectii
-
infectiile tractului respirator inferior si superior: pneumonii, empieme (puroi in cavitatea pleurala), abcese pulmonare;
-
vaginite (infectii vaginale) nespecifice;
-
gingivite (infectii ale gingiilor) ulcerative acute;
-
tricomoniaza urogenitala (la ambele sexe;
-
giardiaza (infectie cu un protozoar flagelat – Giardia lamblia);
-
amoebiaza intestinala (infectie cu protozoarul Entamoeba histolytica);
-
amoebiaza hepatica.
Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori, asociate cu ulcere duodenale, in asociere cu antibiotice si cu antiacide.
Prevenirea infectiilor post-operatorii cauzate de bacterii anaerobe, mai ales in urma operatiilor la nivelul colonului, la nivel gastrointestinal si ginecologic.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Tiprogyn
Nu utilizati Tiprogyn:
-
daca sunteti alergic la tinidazol, alti derivati nitroimidazolici sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
-
daca sunteti in primul trimestru de sarcina sau incercati sa ramaneti gravida;
-
daca alaptati;
-
daca aveti (sau ati avut discrazie sanguina (tulburare de coagulare a sangelui), sau alte afectiuni hematologice;
-
daca aveti afectiuni ale sistemului nervos central, inclusiv epilepsie.
Atentionari si precautii
In timpul tratamentului cu tinidazol trebuie evitate bauturile alcoolice, din cauza unei posibile reactii de tip disulfiram, manifestata prin inrosire, colici abdominale, varsaturi, batai rapide ale inimii).
Daca in timpul tratamentului apar tulburari anormale (mai ales tulburari ale sistemului nervos), se recomanda intreruperea tratamentului.
Copii si adolescenti
Pentru tratarea infectiilor bacteriene nu se recomanda administrarea de Tiprogyn la copiii cu varsta sub 12 ani, deoarece nu exista date privind administrarea la aceasta grupa de varsta.
Pentru tratarea infectiilor cauzate de protozoare, Tiprogyn poate fi utilizat la copii si adolescenti si nu au fost raportate mai multe reactii adverse decat la adulti.
Tiprogyn impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Medicul dumneavoastra va poate informa daca exista posibilitatea aparitiei de intolerante in aceste circumstante, sau daca sunt necesare masuri speciale in administrarea acestor medicamente, cum ar fi modificarea dozei.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati medicamente anticoagulante (pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange), cum este warfarina.
Tiprogyn impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Se recomanda renuntarea la consumul de alcool pe timpul tratamentului si timp de 3 zile dupa incetarea tratamentului. Consumul concomitent de alcool poate cauza: inrosire a fetei, crampe stomacale, varsaturi, palpitatii.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu utilizati Tiprogyn in primul trimestru de sarcina (primele 13 saptamani) sau daca incercati sa ramaneti gravida.
Puteti utiliza Tiprogyn in trimestrele II si respectiv III de sarcina doar la recomandarea medicului si daca este absolut necesar.
Nu utilizati Tiprogyn daca alaptati. Daca administrarea acestuia este absolut necesara, alaptarea trebuie intrerupta. Daca intrerupeti alaptarea pe durata tratamentului, puteti relua alaptarea doar dupa 3 zile de la intreruperea tratamentului.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu conduceti si nu folositi utilaje daca Tiprogyn va cauzeaza somnolenta sau probleme de coordonare, ori probleme la nivelul simturilor (de exemplu daca simtiti amorteala sau slabiciune).
3. Cum sa luati Tiprogyn
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Comprimatele se iau intregi, in timpul mesei, sau imediat dupa masa, de preferinta la aceeasi ora in fiecare zi.
Doze uzuale
Infectii bacteriene
Infectii asociate cu ulcere gastroduodenale (cum este infectia cu
Helicobacter pylori): doza uzuala este de un comprimat (500 mg), de doua ori pe zi. Este posibil ca medicul sa prescrie si alte medicamente pentru a fi luate impreuna cu Tiprogyn, timp de o saptamana.
Tratamentul altor infectii bacteriene: doza uzuala este de 4 comprimate filmate (2 g) in prima zi, urmata de 2 comprimate filmate (1 g) o data pe zi sau 1 comprimat filmat (500 mg) de doua ori pe zi. Durata normala a tratamentului este de 5-6 zile.
Tratamentul vaginitelor bacteriene (infectii vaginale) si a gingivitelor ulcerative (infectii ale gingiilor): doza uzuala este de 4 comprimate filmate (2 g) ca doza unica (o data pe zi).
Pentru vaginite poate fi nevoie de 4 comprimate filmate (2 g) pe zi, in doua zile consecutive.
Pentru prevenirea infectiilor bacteriene dupa operatii: de regula, 4 comprimate filmate (2 g) sunt administrate ca doza unica, cu aproximativ 12 ore inainte de operatie.
In infectiile cu protozoare:
Amoebiaza intestinala:
Adulti: doza uzuala este de 4 comprimate (2g) o data pe zi, timp de 2-3 zile.
Copii si adolescenti: doza uzuala este de 50-60 mg/kg corp, odata pe zi, timp de 3 zile.
Amoebiaza hepatica (infectie protozoarica la nivelul ficatului):
Adulti: doza uzuala este de 3-4 comprimate filmate (1,5-2 g) o data pe zi, timp de 3 - 6 zile.
Copii si adolescenti: doza uzuala este de 50-60 mg/kg corp, o data pe zi, timp de 5 zile consecutiv.
In tratamentul giardiozei (infectie la nivel abdominal) si tricomoniaza (infectie a organelor genitale, atat la femei cat si la barbati):
Adulti: doza uzuala este de 4 comprimate filmate (2 g), ca doza unica. Copii si adolescenti: doza uzuala este de 50-75 mg/kg corp, ca doza unica.
Medicul dumneavoastra va calcula doza necesara pentru un copil si poate decide asupra repetarii tratamentului daca infectia nu s-a vindecat complet.
Daca ati utilizat mai mult Tiprogyn decat trebuie
Daca dumneavoastra ati luat mai mult Tiprogyn decat doza prescrisa sau altcineva luat accidental acest medicament, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la camera de primiri urgente a celui mai apropiat spital.
Daca ati uitat sa luati Tiprogyn
Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Tiprogyn
Daca intrerupeti tratamentul cu Tiprogyn prea devreme, infectiile pot reaparea. Luati tratamentul prescris in intregime, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Adresati-va medicului imediat daca prezentati vreuna din urmatoarele reactii adverse dupa utilizarea acestui medicament.
Cu toate ca sunt foarte rare (apar la mai putin de 1 la 10000 persoane), aceste reactii pot fi severe: respiratie suieratoare aparuta brusc, dificultati la respiratie, umflare a pleoapelor, buzelor sau limbii.
Alte reactii adverse ce apar la tratamentul cu tinidazol sunt enumerate mai jos:
Reactii adverse frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane):
Greata, varsaturi,
lipsa a poftei de mancare, diaree, durere la nivelul abdomenului, durere de cap,
oboseala, limba incarcata sau gust metalic neplacut, urina inchisa la culoare. Acestea se pot diminua sau pot disparea pe masura ce organismul se obisnuieste cu tratamentul.
Reactii adverse rare (apar la mai putin de 1 la 1000 persoane):
Ameteala sau vertij, amorteala, furnicaturi, durere sau slabiciune la nivelul mainilor sau picioarelor, neindemanare sau lipsa a stabilitatii (pierderea echilibrului), convulsii, febra, frisoane, ulcere dureroase in gura, inflamatii la nivelul gurii, inrosire a fetei sau gatului.
Tiprogyn poate sa cauzeze uneori o reducere temporara a numarului de celule albe, fapt ce nu este reprezentat de regula prin simptome evidente.
Reactii adverse foarte rare (apar la mai putin de 1 la 10000 persoane)
Eruptii trecatoare pe piele sau mancarimi la nivelul intregului corp.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http:/www.anm.ro/.
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Tiprogyn
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 oC, in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
Ce contine Tiprogyn
-
Substanta activa este tinidazol. Fiecare comprimat filmat contine 500 mg tinidazol.
-
Celelalte componente sunt: nucleu - lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu tip A, polividona K30, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu; film - hipromeloza, dioxid de titan, macrogol 6000.
Cum arata Tiprogyn si continutul ambalajului
Comprimate filmate, lenticulare, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 12 mm, avand marcat pe una din fete “T 500”, iar pe cealalta fata o linie mediana.
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.
Este disponibil in cutie cu un blister din PVC/Al a 4 comprimate filmate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul: Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. AC HELCOR SRL
Str. Dr. Victor Babes nr. 50, Baia Mare Jud. Maramures, Romania
Tel.: + 40-0362 401 206
Fax.: +40-0362 401 207
e-mail: office@achelcor.ro
Fabricantul
S.C. AC HELCOR SRL
Str. Dr. Victor Babes nr. 62, Baia Mare Jud. Maramures, cod 430083, Romania
Acest prospect a fost revizuit in iunie 2020.