Tinctura de valeriana - beneficii pentru sanatate si utilizari

Tinctura de valeriana - beneficii pentru sanatate si utilizari Tinctura de valeriana  - beneficii pentru sanatate si utilizari

Ultima actualizare: 13 mai 2024

Valeriana este o planta medicinala cunoscuta ca un adevarat sedativ natural datorita efectului calmant pe care il au substantele din structura sa. In acest scop este folosita de sute de ani sub diferite forme, iar una din ele este tinctura de valeriana despre care vom vorbi pe larg pe parcursul acestui material.

Din cuprinsul sau veti putea afla cum se prepara tinctura de valeriana, care sunt beneficiile sale si cum trebuie sa o utilizati corect pentru a profita de ele.


Ce este tinctura de valeriana si cum se prepara

Tinctura de valeriana poate fi procurata din farmacii sau magazinele naturiste, insa, totodata, poate fi preparata acasa. Este vorba de un extract lichid care se obtine prin macerarea in alcool a radacini plantei, care se administreaza sub forma de picaturi.

Pentru a prepara tinctura de valeriana aveti nevoie de cateva radacini proaspat recoltate sau uscate si de alcool etilic cu o concentratie de cel putin 40%. Radacinile proaspete se spala mai intai si se taie in bucati cat mai mici, iar cele uscate pot fi macinate cu o rasnita sau zdrobite cat mai marunt intr-un mojar.

Radacinile astfel pregatire se pun intr-un borcan sau alt recipient care poate fi inchis etans, fara a depasi trei sferturi din volumul acestuia. Se adauga alcool pana cand radacinile sunt acoperite complet, apoi se amesteca bine si se inchide ermetic recipientul.

Tinctura de valeriana se lasa la macerat intre 3 si 5 saptamani intr-un spatiu racoros si intunecat, timp in care trebuie sa agitati zilnic recipientul pentru a amesteca bine continutul fara a desface capacul.

Dupa macerare, tinctura de valeriana se filtreaza cu ajutorul unei site sau al unei bucati de tifon pentru a o separa de resturile solide, dupa care se transfera intr-un recipient care se pastreaza la o temperatura stabila, evitand expunerea la soare sau la surse puternice de lumina.

La ce se foloseste tinctura de valeriana

Tinctura de valeriana obtinuta conform procedurii descrise mai sus contine acid valerianic si acid isovaleric, flavonoide, acid salicilic, vitamine, minerale si alte substante care se gasesc preponderent in radacina plantei si pot sa varieze de la o specie la alta. Cu toate acestea, tinctura de valeriana isi datoreaza in cea mai mare masura proprietatile curative celor doua tipuri de acizi si flavonoidelor. Multumita acestor proprietati, tinctura de valeriana poate fi folosita in mai multe scopuri, dupa cum vom arata in continuare.

Combaterea insomniei

Multe persoane care au probleme cu somnul prefera tinctura de valeriana in locul somniferelor din farmacii, care sunt medicamente puternice si se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Aceasta, pentru ca si tinctura de valeriana are un efect similar cu cel al somniferelor, insa administrarea sa presupune mai putine riscuri si efecte secundare. In plus, tinctura de valeriana nu da dependenta, iar, pe langa faptul ca va ajuta sa adormiti mai usor, imbunatateste si calitatea somnului.

Aceste calitati se datoreaza efetului pe care tinctura de valeriana il are asupra nivelului de acid gamma-aminobutiric (GABA). Este vorba de un nenurotransmitator ce reduce activitatea celulelor din creier si induce starea de somn, iar tinctura de valeriana stimuleaza productia de GABA si astfel combate insomnia si tulburarile de somn.

Ameliorarea stresului si anxietatii

Dincolo de a fi bun somnifer natural, tinctura de valeriana are si efect sedativ fiind recomandata persoanelor supuse stresului, dar si celor care se confrunta cu tulburari de anxietate, datorate in mare parte tot stresului prelungit.

Asadar, inainte de un examen sau un alt eveniment important va puteti tempera emotiile cu ajutorul catorva picaturi de valeriana, iar la acelasi remediu puteti sa apelati cand simtiti ca timpul va preseaza si nu va mai puteti concentra asupra problemelor pe care trebuie sa le rezolvati urgent.

Tinctura de valeriana poate fi eficienta si in cazul persoanelor care se confrunta cu anxietatea insa de aceasta data este necesara si consultarea unui medic, intrucat vorbim deja de o tulburare psihica, iar tratamentul trebuie sa fie recomandat de un specialist.  

Scaderea tensiunii arteriale

Nu exista inca dovezi ca tinctura de valeriana ar actiona in mod direct asupra inimii si a sistemului circulator, insa poate fi benefica si in acest plan. Mai exact, datorita efectului calmant pe care il are asupra sistemului nervos, tinctura de valeriana contribuie la mentinerea tensiunii arteriale la valorile normale, stiut fiind faptul ca aceasta creste in conditii de stres, anxietate sau pe fondul odihnei insuficiente.

De asemenea, in astfel de situatii tinctura de valeriana previne anumite tulburari de ritm cardiac precum palpitatiile sau tahicardia ce apar frecvent ca o consecinta a stresului sau oboselii.

Calmarea migrenelor

Durerile de cap pot trece usor tot cu cateva picaturi de tinctura de valeriana care, pe langa efectul sedativ, actioneaza si ca un antiinflamator. Daca mai punem la socoteala si faptul ca scade si tensiunea arteriala, reiese ca tinctura de valeriana actioneaza asupra principalilor factori care stau la baza migrenelor, astfel ca putem adauga si acest beneficiu pe lista.

Ingrijirea pielii

Tinctura de valeriana poate fi folosita si pentru uz extern datorita efectului antioxidant, antimicrobian si antiinflamator. Aceste proprietati o fac eficienta in tratarea acneei, a intepaturilor de insecte si a eruptiilor cutanate usoare. De asemenea, prin actiunea antioxidanta protejeaza celulele pielii de stresul oxidativ generat de radicalii liberi, mentinandu-i aspectul tanar, elasticitatea si rezistenta.

Cum se utilizeaza tinctura de valeriana

Prin definitie, tinctura este o solutie concentrata care contine alcool si extract din plantele puse la macerat, iar acest lucru este valabil si  in cazul de fata. Prin urmare tinctura de valeriana se administreaza in cantitati mici, suficiente pentru a-i pune in valoare proprietatile benefice.

Din acest punct de vedere este mai eficient sa folositi tinctura achizitionata din farmacii sau din magazinele naturiste pentru ca aceste produse sunt insotite de un prospect in care se precizeaza exact dozele si  modul de administrare.

In general, se foloseste sub forma de picaturi care se adauga in apa, ceaiuri sau sucuri naturale, pentru ca administrata simpla are un gust neplacut.

Masuri de precautie si contraindicatii

Valeriana este o planta sigura pentru consum dar sunt necesare unele precautii pentru a evita eventuale efecte nedorite. Persoanele sanatoase trebuie doar sa respecte doza zilnica recomandata, care poate varia in functie de produsul folosit, mai precis de cat de concentrata este tinctura de valeriana. Administrata in doze mari, poate genera stari de somnolenta sau hiperexcitabilitate, iar pe termen lung poate da dependenta.

Nu este recomandata pacientilor cu afectiuni cronice ale ficatului sau rinichilor si nici femeilor insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, nu trebuie administrata in paralel cu sedative, medicamente antidepresive sau hipnotice, medicamente pentru scaderea colesterolului si medicamente folosite pentru tratarea cancerului.

In cazul persoanelor pentru care nu exista contraindicatii, perioada sigura de administrare estre cuprinsa intre 4 si 8 saptamani, fiind recomandat sa se ceara si sfatul unui medic inainte de a incepe o astfel de cura. Dupa cum spuneam, o administrare pe termen lung poate crea dependenta iar renuntarea la tratament va fi dificila pentru ca vor aparea simptome de sevraj.