Produsele apicole sunt cunoscute datorita numeroaselor beneficii pe care le au pentru sanatate, iar printre aceste produse 100% naturale se numara si propolisul. Acesta se foloseste frecvent sub forma de tinctura de propolis, care poate fi procurata din magazinele apicole, cele naturiste si din farmacii, insa totodata poate fi preparata si acasa, prin doua metode simple, pe care vi le vom prezente pe parcursul acestui material.
De asemenea, va vom arata cum poate fi folosita tinctura de propolis, precum si care sunt beneficiile utilizarii sale.
Ce este tinctura de propolis
Propolisul este o substanta naturala produsa de albine in stup, pentru a-l izola si a-l proteja impotriva agentilor patogeni. Acesta contine rasini recoltate de la diversi arbori, care sunt combinate cu ceara si secretii proprii ale albinelor, rezultand un produs dens si lipicios, cu o aroma puternica, dar si un gust destul de neplacut. Din acest motiv, este greu de consumat in stare pura, astfel ca de obicei se combina cu miere sau se prepara sub forma de tinctura de propolis. Proprietatile sale nu sunt cu nimic afectate, asa ca tinctura de propolis pastreaza toate beneficiile produsului in stare bruta. Este vorba de un extract concentrat in forma lichida, obtinut prin macerarea propolisului in alcool.
Ce proprietati are tinctura de propolis
Tinctura de propolis este recunoscuta in mod special datorita puternicului efect antimicrobian, care actioneaza impotriva tuturor tipurilor de agenti patogeni, mai precis impotriva virusurilor, bacteriilor si ciupercilor parazite. Prin neutralizarea acestor agenti patogeni, tinctura de propolis are si actiune antiinflamatoare, prin care amelioreaza edemele si durerea care insotesc deseori infectiile. Totodata, are si efect cicatrizant, datorita caruia accelereaza procesul de vindecare a ranilor si in acelasi timp le protejeaza impotriva infectiilor.
Nu in ultimul rand, tinctura de propolis este bogata in substante antioxidante carora li se datoreaza alte beneficii, despre care vom vorbi la momentul potrivit.
Cum se prepara tinctura de propolis
Exista doua metode prin care tinctura de propolis poate fi preparata, insa in ambele cazuri beneficiile asociate produsului obtinut sunt similare.
1. Prepararea la rece
Aveti nevoie doar de doua ingrediente, respectiv propolis si alcool. Daca doriti o tinctura de propolis mai concentrata, se vor folosi 70 de grame de propolis la 100 de mililitri de alcool, iar pentru o solutie mai diluata puteti folosi cel putin 30 de grame de propolis. Alcoolul este de preferat sa fie de cel mult 70 de grade, pentru ca la o concentratie alcoolica mai mare se distrug o parte din substantele antioxidante din propolis si dispar unele beneficii.
Propolisul se marunteste in bucati cat mai mici, dupa care se pune intr-o sticla sau un borcan, adaugand peste el alcoolul. Recipientul se inchide ermetic si se lasa intr-un loc intunecat cel putin doua saptamani, timp in care trebuie agitat zilnic. Ideal este ca tinctura de propolis sa fie lasata la macerat 40 de zile, dupa care se strecoara si se transfera intr-un alt recipient, care sa poata fi inchis ermetic.
2. Prepararea la cald
Recomandarile privind cantitatile si taria alcoolului raman valabile si in acest caz, insa recipientul in care se combina ingredientele trebuie sa fie unul termorezistent. Dupa ce alcoolul si propolisul maruntit au fost amestecate in recipientul respectiv, acesta se plaseaza intr-un alt vas cu apa, care se pune pe aragaz, la foc mic. Se lasa pe foc pana cand propolisul se topeste complet datorita temperaturii apei. Se lasa apoi sa se raceasca, iar dupa aceea tinctura de propolis se strecoara pentru a o separa de eventualele impuritati si se transfera intr-o sticla sau un borcan care se pastreaza bine inchise.
Cum se utilizeaza tinctura de propolis
Tinctura de propolis isi pune in valoare beneficiile atat in utilizarea pentru uz intern, cat si extern. Pentru uz intern, poate fi administrata simpla sau in combinatie cu miere. Indiferent de varianta pentru care optati, substantele active din tinctura de propolis vor fi foarte rapid absorbite in organism.
Ca regula generala in ceea ce priveste uzul intern, tinctura de propolis se administreaza dimineata si seara in cantitati de 5-10 picaturi pentru copiii pana in 15 ani si 20-30 de picaturi in cazul adultilor – cantitate echivalenta cu o lingurita. Cu o jumatate de ora inainte de a lua tinctura de propolis nu trebuie sa mancati si sa beti nimic, iar recomandarea este valabila si pentru alte 30 de minute dupa momentul administrarii.
Pentru uz extern, tinctura de propolis poate fi folosita pentru gargara in tratarea infectiilor nivelul gatului sau cavitatii bucale si totodata se poate aplica direct pe piele in zonele inflamate sau cu leziuni, simpla sau in combinatie cu creme ori unguente care aduc la randul lor alte beneficii pielii.
Ce beneficii sunt asociate cu tinctura de propolis
Tinctura de propolis poate fi administrata atat in scop curativ cat si preventiv, insa este recomandat sa cereti si parerea unui medic in aceasta privinta. Printre cele mai importante beneficii pe care le aduce utilizarea acestui produs se numara urmatoarele:
-
Intarirea sistemului imunitar
Propolisul stimuleaza productia de anticorpi pe care organismul ii arunca in lupta cu agentii patogeni ce pot provoca infectii si totodata faciliteaza absorbtia unor nutrienti esentiali, de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona la parametri optimi.
-
Prevenirea unor afectiuni cronice
Spuneam ca tinctura de propolis are si un puternic efect antioxidant, datorita caruia reduce numarul radicalilor liberi din organism si previne daunele pe care acestia le pot provoca la nivel celular. Radicalii liberi reactioneaza cu celulele si le modifica structura, proces ce poarta denumirea de stres oxidativ. Din cauza acestor modificari, apar disfunctii la nivelul organelor vitale si astfel se declanseaza o serie de boli cronice, printre care si cancerul.
-
Tratarea infectiilor respiratorii
Tinctura de propolis este recomandata cu precadere in sezonul rece, cand se intensifica circulatia virusurilor respiratorii. Aceasta nu doar ca previne infectiile respiratorii datorita intaririi imunitatii, ci se implica si in combaterea acestora datorita proprietatilor antimicrobiene. Astfel, administrarea de tinctura de propolis in cazurile de raceala si gripa amelioreaza simptomele neplacute si grabeste vindecarea.
-
Protectia impotriva cariilor
Proprietatile antimicrobiene ale tincturii de propolis pot fi puse in valoare si la nivelul cavitatii bucale, intrucat clatirea gurii in mod regulat cu aceasta solutie distruge bacteriile responsabile de formarea placii bacteriene si aparitia cariilor. In acelasi timp, tinctura de propolis este eficienta si in tratarea altor probleme specifice cavitatii bucale, precum abcesele dentare, gingivita sau aftele.
-
Mentinerea sanatatii pielii
Aplicata extern, tinctura de propolis previne si trateaza infectiile cutanate, fiind folosita frecvent impotriva acneei, herpesului, arsurilor si leziunilor. Nu doar ca distruge agentii patogeni si totodata ii tine departe de zonele afectate, dar in acelasi timp are si efect cicatrizant, datorita caruia grabeste vindecarea ranilor si reduce riscul ca acestea sa lase pe piele urme inestetice.
-
Prevenirea si tratarea problemelor gastrice
Cele mai multe cazuri de gastrita si ulcer se datoreaza unei bacterii numite Helicobacter pylori, care este o prezenta obisnuita in tractul digestiv si care de obicei nu perturba cu nimic functionarea acestuia. Se poate intampla uneori ca aceasta bacterie sa cauzeze probleme materializate prin infectii care genereaza inflamatie la nivelul stomacului si ulterior aparitia afectiunilor despre care am amintit. Prin actiunea sa antibacteriana, antiinflamatoare si cicatrizanta, tinctura de propolis combate cauza acestor infectii, reduce inflamatia si favorizeaza vindecarea mucoasei gastrice. Totodata, amelioreaza simptomele neplacute asociate acestor afectiuni si nu afecteaza flora bacteriana implicata in procesul de digestie.