
La prima vedere, alegerea unei tetine pentru biberon pare un fapt lipsit de importanta, insa multi parinti, ajunsi pentru prima data in fata unei astfel de alegeri, constata ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Aceasta pentru ca exista mai multe tipuri de tetine care se diferentiaza in functie de diferite criterii si, fara o minima documentare, este dificil de ales tipul potrivit pentru momentul potrivit. Spunem aceasta pentru ca preferintele si nevoile celor mici in materie de tetine se schimba pe masura ce cresc, astfel ca e necesara cunoasterea unor informatii de baza pentru a face alegerea potrivita.
De aceea, va vom prezenta care sunt principalele tipuri de tetine in functie de diferite criterii si care sunt aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere cand alegeti un astfel de produs.
Tipuri de tetine in functie de material
Din acest punct de vedere putem vorbi de doua tipuri de tetine, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale, dupa cum urmeaza:
Tetine din latex
Latexul din care sunt confectionate aceste tetine le confera o textura moale si elastica foarte asemanatoare cu sanul mamei, iar din acest motiv sunt in general bine tolerate de copii, care se adapteaza mai usor alimentatiei la biberon. In acelasi timp insa, latexul este si un material fragil, care se rupe si se deformeaza usor, mai ales ca aceste tetine trebuie sterilizate si curatate mai des. Asadar, astfel de tetine au o viata mai scurta iar la capitolul inconveniente mai putem adauga faptul ca latexul poate genera reactii adverse in cazul copiilor cu alergie la acest material.
Tetinele Adora au flux adaptat in functie de etapa de dezvoltare a micutului tau. Forma tetinei este similara cu cea a mamelonului, ceea ce face ca trecerea de la alaptare la hranirea cu biberonul sa fie mult mai usoara. Tetina biberoanelor Adora are incorporate 2 valve anticolici care nu permit aerului sa patrunda in burtica bebelusului. Tetina biberoanelor Adora este din silicon moale, fara gust sau miros si permite alternarea hranirii la san cu cea cu biberonul. Tetinele Adora au flux adaptat, astfel ca poti alege tetina potrivita, in functie de etapa de dezvoltare a micutului tau.
Tetine din silicon
Multi parinti prefera tetine din silicon pentru ca sunt mai rezistente si pot fi utilizate pe o perioada mai lunga fara a se deforma sau a capata mirosuri ori gusturi neplacute. In plus, se spala usor si rezista la temperaturi ridicate, ceea ce inseamna ca pot fi sterilizate de fara a se uza.
Siliconul este insa un material mai dur decat latexul iar din acest motiv unii copii refuza acest tip de tetine, care nu le confera aceeasi senzatie ca alaptarea la san.
Pe baza acestui criteriu aveti de ales dintre trei tipuri de tetine cu urmatoarele caracteristici:
Tetine rotunde
Forma acestor tetine este asemanatoare cu cea a sanului mamei, ceea ce le face ideale pentru copiii obisnuiti cu alaptatul la san, care se vor adapta mai usor trecerii la biberon. In schimb, daca sunt utilizate prea des pot afecta dezvoltarea normala a dentitiei.
Tetinele Adora au flux adaptat in functie de etapa de dezvoltare a micutului tau. Forma acestui model de tetina este similara cu cea a mamelonului, ceea ce face ca trecerea de la alaptare la hranirea cu biberonul sa fie mult mai usoara. Tetina biberoanelor Adora are incorporate 2 valve anticolici care nu permit aerului sa patrunda in burtica bebelusului. Tetina biberoanelor Adora este din silicon moale, fara gust sau miros si permite alternarea hranirii la san cu cea cu biberonul. Tetinele Adora au flux adaptat, astfel ca poti alege tetina potrivita, in functie de etapa de dezvoltare a micutului tau.
Tetine anatomice
Aceste tetine au o forma ergonomica adaptata cavitatii bucale, cu o parte usor aplatizata iar cealalta fiind rotunjita. Astfel, cei mici isi pozitioneaza limba si maxilarul in mod natural pe tetina, ceea ce face suptul mai usor si reduce riscul de colici abdominale. Se poate intampla insa ca cei mici sa nu se obisnuiasca usor cu astfel de tetine si sa refuze hranirea la biberon
Tetine ortodontice
Este tipul de tetine preferat de cei mai multi parinti pentru copiii lor intrucat forma lor este astfel conceputa incat sa imite sanul mamei si totodata sa se potriveasca perfect pe gingii si cerul gurii, favorizand alinierea corecta a dintilor si maxilarelor.
Nu exista dezavantaje importe asociate cu aceste tetine insa si de aceasta data e posibil sa nu fie agreate de cei mici si sa prefere alte modele.
Tetinele Adora au flux adaptat in functie de etapa de dezvoltare a micutului tau. Forma tetinei este similara cu cea a mamelonului, ceea ce face ca trecerea de la alaptare la hranirea cu biberonul sa fie mult mai usoara. Tetina biberoanelor Adora are incorporate 2 valve anticolici care nu permit aerului sa patrunda in burtica bebelusului. Tetina biberoanelor Adora este din silicon moale, fara gust sau miros si permite alternarea hranirii la san cu cea cu biberonul.
Tipuri de tetine in functie de marime si debit
Marimea si debitul unei tetine sunt doua criterii care merg mana in mana, iar alegerea unui model potrivit in acest caz are la baza varsta copilului.
Tetine pentru nou-nascuti
Au dimensiuni mici, cu un singur orificiu care permite un debit lent pentru a imita cat mai bine suptul la san si a permite copiilor sa deprinda hranirea cu biberonul. Totodata debitul lent este important si pentru a preveni inecarea datorata unei cantitati prea mari de lichid.
Tetine pentru bebelusi pana la 3 luni
De dimensiuni medii, pot fi prevazute cu unul sau doua orificii cu un debit scazut. Acestea tetine sunt adaptate ritmului de supt mai rapid si toata permit trecerea unei cantitati mai mari de lapte, apa sau ceai, in raport cu nevoile copilului.
Tetine pentru copii mai mari de 3 luni
Sunt ceva mai mari si pot avea intre unu si trei orificii care le asigura un debit mediu si permit hranirea cu o formula de lapte mai vascos decat laptele matern.
Tetine pentru copii peste 6 luni
Sunt tetine adaptate perioadei cand incepe diversificarea, fiind prevazute cu un orificiu larg sau cu pana la patru orificii care permit un debit ridicat. Datorita orificiilor largi, astfel de tetine pot fi folosite si pentru alimente cu o textura ceva mai consistenta, cum ar fi piureurile de fructe si legume.
Tetine reglabile cu debit reglabil
Recomandate tot pentru perioada dupa inceperea diversificarii, sunt prevazute cu un dispozitiv care se roteste pentru a ajusta debitul in functie de necesitati, reunind astfel mai multe tetine intr-una singura.
Cum alegeti cele mai bune tetine
Asadar atunci cand sunteti pusi ca parintii in situatia de a alege modelul potrivit dintre toate aceste tipuri de tetine, trebuie sa tineti cont in primul rand de varsta copilului. Pentru cei care nu au implinit o luna sunt necesare tetine mici, cu singur orificiu ingust un pentru a permite un debit redus, iar pe masura ce copilul creste pot fi folosite tetine mai mari cu mai multe orificii si un debit ridicat. Daca veti constata ca bebelusul se ineaca des cand il hraniti din biberon inseamna ca folositi o tetina cu un debit prea mare, iar daca trage de tetina si devine iritat, debitul acesteia este prea mic in raport cu nevoile sale.
Daca preferati o tetina cu o utilizare mai indelungata si mai usor de intretinut va recomandam modelele din silicon, care au si avantajul ca nu contin alergeni. In cazul in care copilul refuza o tetina din silicon sau face trecerea de la alaptarea la san la biberon, o tetina din latex poate fi mai potrivita, insa e recomandat sa va asigurati in prealabil ca cel mic nu este alergic la acest material.
In ceea ce priveste forma tetinei, prima optiune recomandata este tetina ortodontica, ce asigura o dezvoltare normala a dentitiei si chiar poate corecta unele mici imperfectiuni. De asemenea, o tetina rotunda poate fi mai usor acceptata datorita formei asemanatoare sanului mamei iar daca cel mic accepta si o tetina anatomica nu este nicio problema legata de folosirea ei.