Testicul umflat si inflamat – cauze si tratament

Testicul umflat si inflamat – cauze si tratament Testicul umflat si inflamat – cauze si tratament

Ultima actualizare: 22 ianuarie 2025

Testicul-umflat-inflamat

Inflamatia sau umflarea testiculului, cunoscuta sub denumirea medicala de orhiepididimita sau orhita (in functie de structura afectata), reprezinta o problema destul de frecvent intalnita, mai ales in randul persoanelor active din punct de vedere fizic. Exista mai multe cauze care ar putea duce la testicul umflat, inclusiv traumatisme directe, infectii, tumori sau alte afectiuni sistemice cu implicare testiculara. Alternativele de tratament pentru testicul inflamat se individualizeaza in functie de cauza de baza. Este foarte important ca durerea testiculara intensa si care dureaza mai mult de jumatate de ora reprezinta o urgenta medicala in randul tinerilor de pana in 25 ani.


Testicul umflat si inflamat – cauze si factori de risc

Testiculele sunt glande reproductive masculine situate in scrot, responsabile pentru producerea de spermatozoizi si secretia hormonului testosteron. Acestea sunt invelite de mai multe staturi de tesut, inclusiv tunica albuginea si tunica vaginalis, si sunt conectate la epididim si cordonul spermatic. Exista numeroase cauze care pot duce la testicul umflat, printre care se numara si:

  • Torsiunea cordonului spermatic (torsiunea testiculara);
  • Epididimita si orhiepididimita (inflamatia simultana a epididimului si testiculului): cauzate de infectia cu Escherichia coli, Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae (infectii cu transmitere sexuala);
  • Infectiile urinare pot duce la testicul umflat;
  • Abcesul testicular, varicocelul, hidrocelul, hematocelul;
  • Torsiunea apendicelor testiculare;
  • Traumatism al testiculului cu formare de hematom, ruptura sau torsiune posttraumatica;
  • Tumori testiculare;
  • Orhita virala;
  • Testicul umflat post-vasectomie;
  • Colica uretrala;
  • Prostatita;
  • Orhialgie asociata cu excitatia sexuala;
  • Hernie inghinala incarcerata.

Cauze mai rare pentru testicul umflat sunt reprezentate de:

  • Boala Lyme;
  • Poliarterita nodoasa;
  • Cancerul testicular;
  • Consumul de medicamente cu efect anorexigen, utilizate in tratamentul de scurta durata al obezitatii, cum ar fi mazindol;
  • Spasmul cremasteric;
  • Durerea referita: nevrita genitofemurala, ilioinghinala, fibrozita nodulara gluteala, precum si anevrismul de artera iliaca sau apendicita acuta.

De asemenea, cu testicul umflat se pot confrunta si persoanele care practica activitati sportive, cum ar fi alergatul, saritul corzii, ciclismul. Totusi, de departe cele mai frecvente cauze pentru testicul umflat sunt reprezentate de epididimita si orhiepididimita, varicocelul, dar si torsiunea apendicelui testicular sau cordonului spermatic. O alta cauza frecventa poate fi hernia inghinala obstructionata (strangulata). Un testicul inflamat la copii este mult mai posibil sa fie cauzat de torsiunea cordonului spermatic sau anexelor testiculare, in timp ce persoanele cu varsta de peste 25 de ani sunt mult mai susceptibile sa aiba testicul umflat din cauza epididimitei acute.

Principalii factori care cresc riscul ca o persoana sa dezvolte testicul umflat sunt urmatorii:

  • Activitatea sexuala neprotejata, care creste riscul de infectii cu transmitere sexuala;
  • Numarul crescut de parteneri;
  • Anomalii congenitale ale tractului genitourinar;
  • Practicarea regulata de activitati sportive precum alergatul, saritul corzii, ciclismul, deseori in asociere cu purtarea articolelor vestimentare stramte si constrictive;
  • Proceduri medicale recente, precum cateterizare urinara, interventii chirurgicale pelvine;
  • Adolescentii si barbatii tineri sunt mult mai predispusi la infectii virale. Varstnicii sunt, pe de alta parte, mult mai susceptibili la infectii bacteriene (in special urinare).

Neuropatia diabetica este o alta cauza pentru testicul inflamat, insa cu durere cronica, la adulti. Calculii renali (pietre la rinichi) pot fi observati la anumite persoane care se prezinta la consult medical cu testicul umflat. Un caz aparte il reprezinta abuzul sexual, in care exista o implicatie psihogena a afectarii testiculare – la scurt timp dupa abuz, testiculele se inflameaza, chiar daca nu a existat o traumatizare mecanica directa a acestora.

Testicul umflat si inflamat – afectiuni asociate

Dupa cum se poate vedea, exista numeroase cauze care pot duce la testicul inflamat. In functie de cauza diagnosticata, se elaboreaza un tratament specializat. In ceea ce priveste intrebarea ce medic trebuie sa te consulte pentru testicule, medicul ginecolog este cel specializat in tratarea si diagnosticarea patologiilor ginecologice. Principalele afectiuni care printre altele se prezinta si cu testicul umflat sunt:

Orhita

Reprezinta inflamatia izolata a testiculului, cel mai adesea cauzata de virusul oreionului. Drept urmare, afecteaza in special copiii si barbatii nevaccinati. Simptomele includ durere intensa cu stari febrile, testicul umflat si sensibil la palpare.

Orhiepididimita

Implica inflamatia simultana a epididimului si testiculului. Este frecvent asociata cu infectii cu transmitere sexuala (Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae). Simptomele asociate includ debut treptat si progresiv al durerii, febra, roseata, testicul inflamat si durere la urinare.

Torsiunea testiculara

Reprezinta o afectiune care necesita interventie chirurgicala imediata pentru a reduce riscul de a pierde functionalitatea testiculului. Se prezinta cu testicul umflat, durere brusca, severa, insa in asociere cu absenta reflexului cremasterian (reflexul care antreneaza ridicarea testiculului in urma contractiei muschiului cremaster, dupa excitarea – prin atingere – a fetei interne a coapsei) si testicul ridicat in scrot.

Hidrocel

Acumularea de lichid in jurul testiculului poate duce la umflarea scrotului si la aspectul asociat de testicul umflat. Desi hidrocelul nu este inflamator, poate mima aspectul unei inflamatii acute la nivelul scrotului.

Cancerul testicular

Chiar daca in rare cazuri tumorile testiculare sunt cauza unui testicul inflamat si durerii cronice, este important de mentionat si aceasta posibilitate. Palparea unei mase dure la nivel testicular, drept urmare, ar trebui sa ridice intotdeauna suspiciunea unui proces malign, in vederea testarii ulterioare. In caz de cancer testicular, cu cat se intervine mai rapid cu tratament, cu atat vorbim despre un prognostic mai favorabil.

Hernia inghinala

In unele cazuri, o hernie poate ajunge pana la nivelul scrotului determinand inflamarea si, mai mult decat atat, compresia testiculara. Dat fiind riscul de posibile complicatii, aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala.

Testicul-umflat-si-inflamat

Tratament testicul umflat si inflamat

Alternativele de tratament se individualizeaza in functie de cauza care duce la testicul umflat. In functie de aceasta, se poate opta pentru:

Tratamentul infectiei bacteriene

Terapia antibacteriana, care presupune administrarea de antibiotice, este esentiala pentru a trata orhiepididimita bacteriana. Alternativele comune de tratament antibiotic includ:

  • Ceftriaxona (pentru infectia cu Neisseria gonorrhoeae);
  • Doxiciclina sau azitromicina (pentru infectia Chlamydia trachomatis);
  • Fluorochinolone (pentru bacterii gram-negative la pacienti varstnici).

Managementul simptomelor

Alternativele de tratament simptomatic includ analgezice (ibuprofen, acetaminofen), care ajuta la reducerea durerii si inflamatiei asociate. Se recomanda repaus la pat si aplicarea de comprese reci pentru a diminua edemul.

Tratamentul infectiilor virale

In cazul orhitei virale, alternativele de tratament se bazeaza doar pe ameliorarea simptomelor, incluzand analgezice si antipiretice (medicamente care scad febra). De asemenea, se recomanda vaccinarea impotriva oreionului – cea mai eficienta metoda de preventie a infectiei.

Tratamentul torsiunii testiculare

Torsiunea testiculara reprezinta o urgenta medicala. Alternativele de tratament chirurgical sunt detorsiunea si orhidopexia, necesare pentru a restabili fluxul de sange la nivelul testiculului, asadar pentru a preveni pierderea acestuia.

Gestionarea traumatismelor

In cazul unui testicul umflat din cauza unui traumatism la nivelul scrotului, deseori repausul la pat cu imobilizarea temporara a scrotului si administrarea de analgezice sunt indeajuns de utile pentru a ameliora, in scurt timp, durerea. Totusi, daca apar hematoame mari sau daca s-a ajuns la rupturi testiculare (evidente prin dureri extrem de severe), este necesara consultul de urgenta.

Drenajul colectiilor de lichid si managementul herniei inghinale

Colectiile lichidiene de la nivelul scrotului (hidrocel, hematoame mari) necesita, in mod uzual, drenaj chirurgical. Hernia inghinala incarcerata trebuie corectata chirurgical, de urgenta, pentru a reduce presiunea asupra testiculului.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470335/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK296/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482481/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559125/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553165/

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2009/0401/p583.html